لپ تاپ نیز مانند دیگر وسایل ممکن است کثیف شده و گرد و غبار روی آن بنشیند. این گرد و غبار می تواند در عملکرد صحیح لپ تاپ اختلال ایجاد کند. از این رو تمیز کردن فن لپ تاپ اهمیت دارد. با ما همراه باشید تا روش کار را فرا بگیرید.
آشنایی با روش های تمیز کردن فن لپ تاپ
لپ تاپ هم مانند دیگر وسایل احتمال کثیف شدن و جذب گرد و غبار را دارد. این گرد و غبار گاهی مانع از عملکرد صحیح دستگاه و خنک نشدن آن می شود. گرمایی که عدم کارکرد درست فن ایجاد می کند به سایر قطعات سخت افزاری لپ تاپ آسیب جدی وارد می کند.
ممکن است برای شما پیش آمده که لپ تاپ را روشن نموده و با پیغام خطا درباره سرعت فن روبرو شوید. هر چند سیستم به کار خود ادامه می دهد ولی به علت عملکرد بد فن صدای عجیبی مثل صدای جارو برقی شنیده می شود.
می توان گفت هر لپ تاپ تقریبا یک بار با مشکل حرارت بیش از حد به هنگام عدم لود خاصی روبرو شده است. این مسئله اصولا به علت آلودگی سیستم خنک کننده آن است. نباید این مشکل را نادیده گرفت و لپ تاپ را به همین شکل رها کرد. در مورد لپ تاپ های گیمینگ سیستم خنک کننده بسیار اهمیت دارد.
توصیه می شود سالی حداکثر دو بار در سال فن لپ تاپ را تمیز کنید. یا وقتی فن صدای زیادی تولید می کند حتی هنگامی که حس می کنید فن یا سیستم هنگام کار کردن بیشتر از حالت معمول گرما تولید می کنند نیاز است فن را تمیز کنید.
معمولا لپ تاپ ها دارای یک یا دو فن هستند که پردازنده اصلی و تراشه گرافیکی را خنک می کند و عموما از سیستم لوله گرمایی و یک فن متصل به آن برای خارج سازی گرما از این اجزا استفاده می گردد. به طور کلی پاک کردن فن لپ تاپ به راحتی قابل انجام خواهد بود. در این مطلب روش های ساده ای برای تمیز کردن و خاک گیری فن ارائه می شود.
به چه دلیل تمیز کردن سیستم خنک کننده لپ تاپ اهمیت دارد؟
سیستم خنک کننده به صورت مستقیم بر عملکرد لپ تاپ تاثیر دارد. پردازنده و کارت گرافیک هنگام کار با سیستم خیلی داغ می شوند و اگر دمای لپ تاپ بیشتر از حد زیاد شود سرعت عملکرد سیستم به صورت خودکار کاهش یافته تا قطعات آسیب پیدا نکنند.
ضمنا اگر تراشه و کارت گرافیک همیشه در دمای بالا کار کنند سریعتر خراب می شوند که این موضوع منجر به کاهش عمر لپ تاپ می گردد. پیشنهاد می شود هر ۵-۶ ماه فن های رایانه و لپ تاپ را تمیز و گردگیری کنید تا با مشکلات یاد شده روبرو نشوید.
۱. تمیز کردن فن با اسپری هوای فشرده
در این روش به اسپری تمیز کننده فن نیاز است. بعد از تهیه آن مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا لپ تاپ را از برق جدا کرده و اطمینان یابید که سیستم کاملا از منبع تغذیه جدا است. ضمنا اطمینان یابید که لپ تاپ در حالت اسلیپ قرار نداشته باشد. باز کردن سیستم وقتی در این حالت باشد می تواند خطرناک شود.
- با یک پیچ گوشتی کوچک پنل پایین سیستم را باز کنید و بعد همه پیچ ها را در محفظه ای بگذارید.
- سپس فن را با اسپری هوای فشرده تمیز کنید. به این نحو که با انگشت فن را نگه داشته و بعد هوا را به سمت آن اسپری کنید. اسپری را به فاصله حدود ۵-۷ سانتی متر نسبت به فن نگه دارید.
- در ادامه بخش ورودی هوای سیستم خنک کننده را هم تمیز کنید. حفره ای که هوا از آن به فن وارد می شود را پیدا نموده و هوا را به بیرون آن برانید.
- حالا پنل لپ تاپ را به کمک پیچ گوشتی ببندید. پیچ هایی که از قبل کنار گذاشته را بردارید و لپ تاپ را ببندید.
- در نهایت برق لپ تاپ را متصل کرده و از آن استفاده کنید.
نکته: در صورتی که لپ تاپ هنوز گارانتی دارد می توانید اسپری تمیز کننده فن را برداشته و آن را از روی محل ورود هوا استفاده کنید. این کار بهترین روش قابل انجام است. چنانچه با مشکل مربوط به حرارت زیاد لپ تاپ روبرو هستید با شرکت سازنده لپ تاپ یا نمایندگی آن تماس حاصل کنید.
ضمنا دقت داشته باشید برای استفاده از اسپری تمیز کننده فن حتما سیستم خاموش باشد. اسپری را روی بخش مسی فن، دو یا سه مرتبه اسپری کنید. اطمینان یابید که همه گردو غبار آن خارج شده است. بعد روی دیگر کانال های ورودی هوا هم اسپری کنید.
اگر همچنان فن صدا می دهد ممکن است داخل آن نیز گردو خاک داشته باشد. بنابراین نیاز است فن را از جا خارج کرده و نواحی خاکستری اطراف آن را نیز تمیز کنید.
۲. تمیز کردن فن با گوش پاک کن
برای شروع ابتدا لپ تاپ را از منبع تغذیه یا برق جدا کنید. سپس مراحل زیر را دنبال کنید:
- مشابه روش قبل لپ تاپ را از برق جدا و اطمینان یابید در حالت اسلیپ یا خواب نیست. اگر لپ تاپ در این حالت باشد و آن را روشن کنید خطر برق گرفتگی شما را تهدید می کند.
- در ادامه پنل پایینی لپ تاپ را باز کنید. تقریبا تمام لپ تاپ ها با پیچ های کوچکی بسته شده که می توانند به راحتی توسط یک پیچ گوشتی باز شوند. همه پیچ ها را باز کرده و در جعبه ای قرار داده تا بعد دوباره ببندید.
- بعد کاور آن را برداشته و فن خنک کننده را پیدا کنید.
- حالا قطعات فن را باز کنید. فن را با انگشت نگه داشته و از چرخش آن جلوگیری نمایید.
- سپس هر تیغه فن را با گوش پاک کن به دقت تمیز کنید. سپس تیغه را رها کرده و به آن فوت کنید تا بهتر تمیز شود.
- در ادامه محل ورود هوا را تمیز کنید. این ورودی احتمالا نزدیک فن می باشد. به کمک گوش پاک کن سوراخ های آن را از بیرون و داخل تمیز کنید. بهتر است بعد از استفاده از گوش پاک کن روی قسمت های مدنظر فوت کنید.
- حالا همه پیچ های کنار گذاشته را به کمک یک پیچ گوشتی ببندید تا پنل پشتی لپ تاپ در جای خود قرار گیرد.
- در نهایت سیستم را به برق وصل کرده و از آن استفاده کنید.
۳. تمیز کردن فن با برس یا پارچه نرم
روش دیگر برای گردگیری لپ تاپ استفاده از برس یا پارچه نرم می باشد. برای شروع اول سیستم را خاموش کرده و بعد باتری را خارج کنید. سپس پنل ها را جهت دسترسی به داخل لپ تاپ کنار بزنید. البته دقت کنید باز کردن لپ تاپ گارانتی آن را از بین می برد. در ادامه مراحل زیر را طی کنید:
- پس از باز کردن لپ تاپ، با اسپری دمنده هوا، هوا را به درون سیستم دمیده و اطمینان یابید که تمام گرد و خاک از لپ تاپ خارج می شود. در این مرحله دقت کنید زیرا دمیدن هوای زیاد به فن سبب چرخیدن آن و آسیب به فن می شود.
- سپس به کمک برس یا پارچه نرمی فن و اطراف آن را کاملا تمیز کنید.
- بعد از تمیز کردن، پنل لپ تاپ را بسته و باتری را در محل آن قرار دهید.
- اکنون می توانید از لپ تاپ استفاده کنید.
نکته:
لپ تاپ های جدید معمولا به نحوی تولید می شوند که کاربر نمی تواند آن را باز کند. در حالی که کامپیوترهای رومیزی به راحتی باز می شوند و با یک دمنده هوا می توان داخل آن را تمیز کرد. البته ممکن است لپ تاپ پنل هایی برای باز شدن و دسترسی به داخل داشته باشد.
برای اطمینان بهتر است دستورالعمل باز کردن لپ تاپ را بر اساس مدل آن از اینترنت سرچ کنید.
سخن پایانی
تمیز کردن فن رایانه و لپ تاپ کار دشواری نیست به ویژه اگر مرحله به مرحله آن را انجام دهید. البته حتما به یاد داشته باشید لپ تاپ تحت گارانتی را هرگز باز نکنید و هیچ قطعه آن را برندارید تا به سیستم آسیب نزنید. در این مطلب روش های تمیز سازی فن لپ تاپ ارائه شد و تفاوت آن ها در سرعت عملکردشان می باشد.
همچنین در پایان این مطلب پیشنهاد می شود برای آشنایی با طریقه نگهداری از لپ تاپ و روش تمیز کردن صفحه کلید کامپیوتر و لپ تاپ روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.
منبع : آرگا