معمولا بحث و جدل که به دنبال سوء تفاهم و اختلاف نظر ایجاد می شوند، برای هیچ فردی موضوع خوشایندی نیست. برای جلوگیری از جر و بحث باید بتوانید مهارت اجتماعی خود را افزایش دهید تا بتوانید در یک رابطه گفتگوی متعادل شکل دهید و بدون تنش و بحث نظر خود را بیان کنید. برای اینکه جر و بحث را حل کنیم باید استراتژی و سیاست مشخصی مثل همدلی، متقاعد کردن و سکوت در مقابل رفتار بد دیگران، زمان جر و بحث با آن ها داشته باشیم. در این مطلب به راهکارهایی برای جلوگیری از جر و بحث در روابط اشاره می کنیم.
راهکارهایی برای جلوگیری از جر و بحث
علت بسیاری از درگیری ها و جر و بحث ها در وهله اول به نداشتن آگاهی در مورد موضوع بحث و یا غلط بودن چیزی است که در واقع ما از آن دفاع می کنیم. به همین خاطر چند راهکار مهم برای جلوگیری از جر و بحث را بررسی می کنیم تا مناسب ترین و بهترین نتیجه را دریافت کنید.
۱. مهارت های ارتباطی سالم را به دست آورید
مهارت های ارتباطی ناکارآمد و ارتباطات ضعیف می توانند دلیل ایجاد مشکلات در رابطه باشند. اگر بتوانید بیاموزید که چگونه در رابطه به شکل سالم ارتباط برقرار کنید، اختلاف نظرها نیز ممکن است موجب استحکام بخشیدن به رابطه شما شود. زمانی که صحبت می کنید، باید مطمئن شوید، گوش می کنید و شنیده می شوید.
۲. تلاش کنید تا شنونده خوبی باشید
تلاش کردن برای اینکه شنونده خوبی باشید و به طور فعالانه گوش کنید، نه تنها از بروز بیشتر دعواها جلوگیری می کند، بلکه موجب بهبود رابطه در حیطه های مختلف خواهد شد. شما باید با خودتان قرار بگذارید که حرف های طرف مقابل را خوب بشنوید و به او نشان دهید که دقیقا نگرانی هایش را شنیده اید. اگر همسرتان نیمی از چیزی که برایش اهمیت دارد را با شما در میان می گذارد سؤال بپرسید، درگیر مسئله ای که بازگو می کند شوید و برای آنچه که می گوید ارزش قائل شوید، تا با افکار و احساسات فرد مقابل بیشتر آشنا شوید. کمبود مهارت های ارتباطی و عدم گوش دادن فعالانه در روابط موجب بروز ناامنی برای هر دو شخص خواهد شد.
۳. مرموز نباشید
معمولا افرادی که از همه چیز کناره گیری می کنند، سر سخت هستند، زیاد حرف نمی زنند و رازهای زیادی را مخفی کرده اند، آن ها خودآگاه یا ناخودآگاه فاصله ای با طرف مقابل ایجاد می کنند که در ایجاد جر و بحث بسیار مؤثر است. نوع رفتار شما، اشتیاقی که به وجود می آورید و تمایلی که برای برقراری ارتباط نشان می دهید از ایجاد جر و بحث جلوگیری می کند و در کاهش اختلاف نظرها تأثیر دارد. توهین و تحقیر، انتقادهای کوبنده و رفتارهای پر تنش و تهاجمی نتیجه این نوع برخورد است. این موضوع می تواند به یک ارتباط آسیب وارد کند. هر چقدر صمیمیت یک رابطه را بیشتر حفظ کنید، کمتر فاصله بگیرید و مرموز نباشید می توانید بهتر یک بحث جدی را بدون جر و بحث پیش ببرید.
۴. پیش از صحبت کردن صبر کنید
زمانی که عصبانی هستید این توانایی را دارید که صحبت های دردناک و آسیب زا بزنید که فقط و فقط موجب احساس پشیمانی در آینده می شوند. زمانی که درباره موضوع مهمی با فرد مقابل صحبت می کنید، پیش از اینکه صحبت کنید تا عدد سه بشمارید. مکث کردن به شما کمک می کند تا چیزهایی که موجب آزار و آسیب به دیگری می شود را نگویید و از تنش و بحث جلوگیری کنید.
۵. نسبت به احساسات خود گشوده باشید
آسیب پذیر بودن بسیار دشوار است، مخصوصا اگر همیشه در حال جر و بحث با دیگران باشید. با این حال اگر نسبت به احساساتی که تجربه می کنید گشوده باشید، برای متوقف کردن دعوا نیز می تواند مفید و مؤثر باشد. زمانی که با یکدیگر تعارض دارید یا در برخی از زمینه ها توافق نظر ندارید حتما احساساتی که دارید را به فرد مقابل اطلاع دهید.
اگر کسی که با او جر و بحث می کنید همسرتان است از جمله هایی مانند اینکه من احساس می کنم استفاده کرده و احساسات خود را بیان کنید. اگر این احساس را دارید که شریک زندگی شما بیشتر اوقات به احساسات تان بی توجه است، سعی کنید در چاله قربانی گیری در رابطه نیفتید. به هیچ عنوان سعی نکنید همسرتان بابت چیزی که خودش مسئولش است شما را سرزنش کند، زیرا در این صورت وارد رابطه یک طرفه می شوید که دیگر به دشواری می توان نام آن را رابطه گذاشت.
۶. زمانی که کار اشتباهی انجام می دهید عذرخواهی کنید
یکی از راه های جلوگیری از جر و بحث این است اگر بی احترامی کرده اید یا اختلافی با کسی داشته اید، صادقانه عذرخواهی کنید. بهتر است بپذیرید که اشتباه کرده اید. این امر موجب احترام شما از سمت دوستان و اطرافیان تان خواهد شد.
۷. باید به یکدیگر فضا بدهید
یکی از راه های جلوگیری از جر و بحث این است که به یکدیگر باید فضا بدهید. اگرچه لازم است تا درباره مشکلی که با یکدیگر دارید حرف بزنید، اما توجه داشته باشید به هیچ عنوان مجبور نیستید، این کار را وقتی که عصبانی هستید انجام دهید. زمانی که خشم و عصبانیت وجودتان را فرا گرفته است، ممکن است به یکدیگر توهین کنید یا جملاتی به فرد مقابل بگویید که باعث اذیت و آزار او شود. شاید این کار بسیار ساده ای به نظر برسد، اما لازم است نفس عمیقی بکشید و هنگامی درباره موضوع صحبت کنید که هر دو نفر آرامش داشته باشید. با انجام این کار ساده به احتمال زیاد از بحث و جدل های غیر منطقی و بیان کردن جملات دردناک به یکدیگر اجتناب می کنید.
۸. وارد یک گفتگوی صادقانه غیر خصمانه شوید
اگر اختلاف نظر تبدیل به درگیری شد، باید فاصله بگیرید و نزاع را مستند کنید و به آنچه که گفته یا انجام شد و احساساتی که داشته اید توجه کنید. نگذارید احساسات به بحث وارد شوند و از فریاد کشیدن و بلند کردن صدا دوری کنید، اگر از اعتماد به نفس، آرامش و امنیت کافی برای انجام این کار برخوردار هستید به انجام این نوع رفتار توجه کامل داشته باشید.
۹. تلاش کنید همدلانه رفتار کنید
گاهی اوقات پیش می آید که رفتار طرف مقابل از نظرتان غیر منطقی به نظر می رسد. زمانی که در حال یادگیری شیوه هایی برای یاد گرفتن چگونگی جلوگیری از جر و بحث هستید، یک روش بسیار مناسب این است که خود را جای طرف مقابل بگذارید و تلاش کنید تا دنیا را از زاویه دید او تماشا کرده و نگرشی که او دارد را درک کنید. به جای اینکه به انجام رفتارهای تدافعی گونه بپردازید، سعی کنید تا درک کنید که چرا این فرد چنین احساسی دارد.
۱۰. اشتباهات خود را بپذیرید
برخی از افراد نمی خواهند اشتباهات خود را بپذیرند به این دلیل که فکر نمی کنند کار غلطی انجام داده اند یا اینکه بسیار سرسخت هستند. درک و پذیرفتن اشتباهات برای جلوگیری از درگیری های غیر ضروری اهمیت دارد. هر زمان فردی از شما ناامید می شود، سعی کنید یک قدم به عقب برداشته و اشتباه خود را پیدا کنید. شما باید اقدامات خود را بررسی و اگر اشکالی دارید مشخص کرده و انعطاف پذیر باشید. همه افراد نقص هایی دارند پس ممکن است شما نیز اشتباهاتی انجام داده باشید، بنابراین هر زمان که مرتکب اشتباه شدید، درک کنید که چه کاری انجام داده اید و چگونه می توانید آن را حل کنید. اگر کسی به اشتباهات شما اشاره کرد بی آنکه عصبانی و خشمگین شوید انتقادات سازنده را بپذیرید و سعی کنید از آن ها استفاده کنید.
۱۱. محیط مناسب برای گفتگو داشته باشید
برای جلوگیری از جر و بحث و برای اینکه گفتگو به درگیری و تنش تبدیل نشود باید در مکان، موقعیت و فضای مناسبی با افراد به گفتگو و صحبت بپردازید. ایجاد یک فضای پر تنش به خیلی چیزها وابسته است. به عنوان مثال زمانی که با لحن تند با بقیه صحبت می کنید فضای گفتگو و محیط را برای یک گفتگوی آرام به یک محیط مسموم تبدیل می کنید.
اگر دوست دارید شریک زندگی یا دوست تان به شما توجه کند، شما نیز باید به او توجه کنید. برای اینکه دوست داشته شوید باید دیگران را دوست بدارید. اگر می خواهید شنیده شوید، باید حرف های دیگران را گوش بدهید. زمانی که سر خود را پایین می اندازید، با بی حوصلگی پاسخ اطرافیان خود را می دهید و اصلا نگاه تان به طرف آن ها نیست، بی محلی می کنید و یا اغلب اوقات خشمگین هستید، فریاد می زنید، زندگی شما از افکار و باورهای منفی لبریز می شود. بر همین اساس مطمئن باشید واکنش طرف مقابل نیز به شرایط و فضایی که شما ایجاد کرده اید، خوب نیست.
آدم های مهربان و مثبت با دیگران کمتر وارد درگیری و تنش می شوند. این به معنای آن نیست که این افراد همیشه با همه چیز موافق هستند، اما رفتار مناسب، رویکرد مثبت و فضایی که برای رابطه فراهم می کنند موجب می شود نظر مخالف آن ها خیلی بهتر شنیده شود و افراد دیگر نیز با توجه و همدلی بیشتری واکنش های خود را نشان دهند.
۱۲. نظرات دیگران را جدی بگیرید و به آن ها احترام بگذارید
ممکن است همیشه با نظرات دیگران موافق نباشید، اما توجه داشته باشید ممکن است دیگران مطابق تجربیات گذشته خود دیدگاه های ارزشمند و متفاوتی داشته باشند. به همین خاطر ایده های اطرافیان خود را نادیده نگیرید و به نظرات آن ها احترام بگذارید.
امیدواریم از مطالعه این مطلب نهایت استفاده را برده باشید. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات آرام ماندن در بحث، کاهش دعوا بین زن و شوهر و تأثیر دعوای والدین را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا