ممکن است بسیاری از ما فکر کرده باشیم که قدرت یادگیری زیادی نداریم و یا در بیشتر مسائل چندان باهوش نیستیم. اما همین ابتدا باید بدانید که قدرت یادگیری مغز را می توان به سادگی افزایش داد و با استفاده از برخی تمرین ها و راهکارها، به افزایش قدرت یادگیری آن کمک کرد. به همین خاطر به هیچ عنوان نباید آن را دست کم بگیرید، اگر روی یادگیری خود به طور صحیح برنامه ریزی کنید می توانید پیشرفت خوبی داشته باشید، زیرا مغزتان بیشتر از انتظارتان به شما پاداش می دهد. در این مقاله شما را با راه های افزایش قدرت یادگیری مغز آشنا می کنیم.
راهکارهای افزایش قدرت یادگیری مغز
بهتر است بدانید افزایش قدرت حافظه تأثیر زیادی در قدرت یادگیری دارد. با تقویت حافظه و به اصطلاح عضله سازی مغز درصد ابتلا به آلزایمر یا فراموشی در سنین کهنسالی تا حد قابل توجهی کاهش پیدا می کند. داشتن حافظه قوی به نشاط و سلامت مغز وابسته است. مغز انسان حتی در سنین بالا نیز توانایی زیادی برای سازگاری و تغییر دارد. این توانایی به انعطاف پذیری یا نوروپلاستیستی معروف است. با تحریک مناسب، مغز قادر است مسیرهای عصبی جدید ایجاد کند، به تغییر ارتباطات موجود بپردازد و با شیوه های نو و جدید سازگارتر شود. توانایی باورنکردنی مغز برای تغییر شکل در خصوص یادگیری و حافظه نیز صدق می کند. شما می توانید از قدرت طبیعی نوروپلاستیسیتی برای افزایش توانایی شناختی، تقویت حافظه و افزایش مهارت یادگیری اطلاعات تازه و جدید استفاده کنید. در ادامه به راهکارهای تقویت حافظه و افزایش قدرت یادگیری مغز می پردازیم.
۱. از مغزتان کار بکشید
شما باید مغز و حافظه خود را مدام به چالش بکشید. کمتر یادداشت برداری کرده و تلاش کنید تا نام افراد و شماره تلفن آن ها را به یاد داشته باشید. بازی هایی مانند سودوکو و یا جدول باعث افزایش قدرت یادگیری مغز می شوند. برخی از بازی های فکری در تلفن همراه هم بسیار کمک کننده هستند. این مدل بازی های فکری بر پایه ریاضیات و منطق هستند و به همین دلیل سلول های خاکستری مغز را به کار گرفته و از تنبلی آن ها جلوگیری می کنند. یک گزینه دیگر که می توانید از آن استفاده کنید یادآوری خاطرات گذشته است. شما می توانید به عنوان یک بازی برای تقویت حافظه بلند مدت از آن استفاده کنید. بازگو کردن خاطرات مسیرهای عصبی آن ها را در مغز تقویت خواهد کرد.
۲. به صورت هفتگی ورزش کنید
اگر می خواهید سطح تناسب اندام و سلامت روان خود را بالا ببرید، ورزش برای شروع راهکاری فوق العاده محسوب می شود. دوچرخه سواری، شنا، دویدن یا فعالیت در دیگر رشته های ورزشی به افزایش قدرت یادگیری مغز کمک زیادی می کند.
۳. سعی کنید مهارت جدید بیاموزید
آموختن مهارت جدید یکی از راهکارهای افزایش قدرت یادگیری مغز است. ساختار سیستم سلول های مغز به گونه ای است که هر چقدر فعالیت بیشتری داشته باشند و از آن ها بیشتر کار کشیده شود، در نتیجه عملکرد آن ها بهتر و سریع تر می شود. بدین صورت سعی کنید یک زبان، یک حرفه و یک هنر جدید را بیاموزید. تمام این موارد به علاقه شما بستگی دارد. به طور مثال زمانی که شما در حال یادگیری زبان یا مهارت جدید هستید، مغز به چالش کشیده شده و با طرز تفکری جدید روبرو می شود و مانند یک کودک نوپا شروع به یادگیری می کند.
۴. خواب کافی داشته باشید
خواب مثل سم زدایی کوچک برای مغز شما عمل می کند. زمانی که بدن تان سلول های جدید تولید می کند از شر سم هایی که در طول روز انباشته شده اند، راحت می شوید. شما باید مطمئن باشید که بین ساعات ۱۰ شب تا ۱۲ صبح استراحت کافی دارید تا بهترین استفاده را از استراحت شبانه خودتان ببرید. علاوه بر این شما می توانید به چرت کوتاه زدن در طول روز به عنوان یک امتیاز کافی نگاه کنید. یک چرت نیم ساعته به بدن تان این اجازه را می دهد تا برای یک روز یادگیری و مطالعه مجدد سریع تر شارژ شوید.
۵. آب بنوشید
همه ما می دانیم که آب چقدر برای سلامتی لازم است و باید نوشیدن آن را جدی بگیریم. آب برای سیستم ایمنی و سلامت پوست لازم و ضروری است و موجب می شود بدن بهتر و درست تر فعالیت کند. همچنین، نوشیدن آب به میزان کافی به افزایش قدرت یادگیری مغز و توانایی های شناختی کمک می کند. در حقیقت می توان گفت نوشیدن آب موجب باهوش شدن ما می شود. بر اساس نتایج یک تحقیق، دانش آموزانی که سر جلسه آب می نوشند، نسبت به سایر دانش آموزان دارای عملکرد بهتری هستند. از سوی دیگر، کمبود آب به طرز قابل توجهی روی توانایی مغز و عملکرد آن تأثیر می گذارد. زمانی که آب نمی نوشید، مغزتان برای به یادآوری اطلاعات با مشکل روبرو می شود و دشوارتر از شرایط معمول برای یادگیری سعی و تلاش می کند.
۶. با دوستان خود در ارتباط باشید
هم صحبتی و ارتباط با دوستان و کسانی که به آن ها علاقه دارید باعث می شود خلق و خوی تان بهتر شود و بتوانید شفاف تر به مسائل فکر کنید. کسانی که برونگرا هستند توانایی بیشتری در ارتباط گیری دارند، آن ها سعی می کنند از طریق صحبت کردن با افراد درک درست تری نسبت به افکار خود به دست آورند و با این رفتار راحت تر افکار خود را تحلیل کنند. هم صحبتی در این افراد روشی مناسب برای سامان دهی به افکارشان است.
۷. موضوعاتی که قصد دارید به خاطر بسپارید را با صدای بلند تکرار کنید
مطالعات نشان می دهد که گفتار در مقایسه با فکر کردن یا مطالعه کردن در سکوت تأثیر بیشتری در بهبود حافظه دارد. دانشمندان بر این باورند که یادگیری و حافظه از مشارکت فعال سود می برند. زمانی که در حال خواندن مطلبی هستید و آن را با صدای بلند تکرار می کنید، آن موضوع در حافظه بلندمدت شما به شکل متمایزتری ثبت و علاوه بر این ماندگار خواهد شد.
۸. روش های گوناگون یادگیری را امتحان کنید
همیشه روش های زیادی برای یادگیری وجود دارد و باید بدانید برای یاد گرفتن مهارت ها و موضوعات گوناگون، ما از قسمت های مختلف مغز خود استفاده می کنیم. استفاده از شیوه های مختلف یادگیری و استفاده کردن از قسمت های مختلف مغز، موجب می شود که اطلاعاتی که حفظ می کنید با یکدیگر ارتباط و انسجام خود را حفظ کنند و اطلاعات را به طور عمیق بیاموزید نه اینکه فقط آن ها را حفظ کنید. به همین خاطر می توانید از روش های مختلف آموزشی و رسانه های گوناگون استفاده کنید. به عنوان مثال گوش دادن فایل های صوتی یا پادکست ها، خواندن متن، تماشای ویدئو و غیره، همچنین هر چقدر برای یادگیری از منابع بیشتری استفاده کنید، عمیق تر و سریع تر مطالب را می آموزید.
۹. کتاب بخوانید
برای افزایش قدرت یادگیری مغز باید این عادت را در خودتان ایجاد کنید که کتاب بخوانید و تعداد صفحاتی که در طول روز می خوانید را نیز افزایش دهید. اگر فردی هستید که زیاد مطالعه می کنید به سراغ موضوعات و کتاب هایی بروید که تا به حال نخوانده اید. به طور مثال اگر همیشه کتاب تاریخی می خوانید، دیگر نوبت آن رسیده است که خواندن رمان را شروع کنید. مطالعه کتاب مغز را با تفکرات مختلف از دوره های مختلف زمانی روبرو می کند و باعث به چالش کشیدن مغز شما می شود و علاوه بر این به دانش شما نیز اضافه می کند.
۱۰. آموزش دهید
مطالعات نشان می دهد افرادی که مطالبی را که یاد گرفته اند به افراد دیگر آموزش می دهند سرعت یادگیری بیشتر و قدرت حفظ بهتری دارند. حتی فکر کردن به این مسئله که مطلبی را به شخصی آموزش می دهید نیز موجب افزایش قدرت یادگیری شما خواهد شد. محققان می گویند زمانی که شخصی برای تدریس آماده می شود مایل است نکات مهم و کلیدی را پیدا کرده و اطلاعات را به شکل منسجم تری در کنار یکدیگر سازماندهی کند.
۱۱. آموخته های خود را به آموخته های پیشین خود پیوند بزنید
هر چقدر بیشتر بتوانید آموخته های جدید خود را با دانش قبلی خود پیوند بزنید، در نتیجه سریع تر می توانید آن ها را به ذهن بسپارید. حافظه نقش اصلی و اساسی را در توانایی ما برای انجام وظایف شناختی پیچیده بر عهده دارد. مانند به کار بردن دانش برای مشکلاتی که پیش از این با آن ها برخورد نداشته ایم و استتناج از مطالبی که پیش از این برای ما شناخته شده هستند. با پیدا کردن راه هایی برای تطبیق اطلاعات جدید با دانش قبلی، قادر خواهید بود لایه های معنایی بیشتری در مطالب جدید پیدا کنید. این شیوه به شما کمک می کند تا موضوعات جدید را بهتر درک کنید و دقیق تر آن را در ذهن بسپارید.
ایلان ماسک در این خصوص می گوید: زمان یادگیری چیزهای جدید مطمئن شوید که اصول یعنی تنه و شاخه های بزرگ را خوب درک کرده اید، پیش از اینکه وارد برگ یا جزئیات ریز آن شوید. زمانی که دانش های جدید را به آموخته های قبلی پیوند می زنید، به خودتان قلاب های ذهنی می دهید تا دانش جدید را به آن وصل کنید.
۱۲. سعی کنید در زندگی رضاینمند و خوشحال باشید
میزان رضایتمندی و خوشحالی کسانی که غم و اندوه زیادی در قلب دارند به شدت پایین تر از کسانی است هدفی در دل دارند و با شادمانی و رضایتمندی برای آن تلاش می کنند. افراد غمگین، به دلیل اینکه تمرکز کمتری در انجام کارهای خود به خصوص مطالعه کردن دارند، درک مطلب آن ها از مطالعه مطالب پایین تر است. به همین خاطر یکی از اساسی ترین راهکارهای افزایش قدرت یادگیری مغز این است که تلاش کنید همیشه رضایتمند و خوشحال باشید. از سوی دیگر هر چقدر که به انجام کارهای خوب و مثبت، بپردازید و به دیگران کمک کنید، خوشحالی و آرامش بیشتری در زندگی خواهید داشت.
این آرامش و رضایتی که در ذهن و قلب شما جریان دارد موجب می شود که تمرکزتان بیشتر شود و با درک بیشتری به مطالعه مطالب بپردازید، پس انجام کارهای خیرخواهانه و کمک به مردم موجب احساس رضایتمندی و خوشحالی در قلب تان شده و به افزایش قدرت یادگیری مغزتان نیز کمک خواهد کرد. البته باید در کنار این مورد به تأثیر ترشح هورمون دوپامین روی مغز نیز بپردازیم، زمانی که از انجام کاری خوشحال هستید هورمون دوپامین در مغزتان ترشح خواهد شد. این هورمون باعث می شود شما احساس شادابی فراوانی داشته باشید. در نتیجه مغز با گیرایی بیشتری مطالب را می آموزد و درک می کند.
منبع : آرگا