بلدرچین یکی از انواع پرنده های کوچک و محبوب برای پرورش می باشد و معمولا در روستا و یا در سالن ها و مرغداری ها پرورش داده می شود، هرچند این پرنده از جثه کوچکی برخوردار می باشد، اما ارزش غذایی بالایی را به خود اختصاص می دهد و تخم بلدرچین و گوشت آن دارای خواص بسیاری می باشد و به همین جهت افراد بسیاری پرورش این پرنده را انتخاب می کنند و در نهایت با فروش بالایی نیز مواجه می شوند. در امر پرورش این پرنده لازم است، اطلاعات کافی راجع به بیماری های رایج بلدرچین داشته باشید.
بلدرچین ها همانند سایر پرنده ها می توانند، به بیماری های مختلفی مبتلا شوند و به همین دلیل لازم است، اقدامات صحیح برای پیشگیری از بروز بیماری یکی از اولویت های پرورش دهندگان باشد، تا از بروز بیماری در این پرنده پیشگیری مناسبی به عمل آید. توصیه می شود درباره این موضوع که مصرف گوشت بلدرچین برای کودکان چه فوایدی دارد آشنایی کافی پیدا کنید.
بیماری های رایج بلدرچین
ابتدا توجه داشته باشید، که رعایت اصول بهداشتی، پاکسازی و ضدعفونی کردن هوا و محیط پرورش بلدرچین تاثیر قابل توجهی در کاهش بروز انواع بیماری در میان این پرنده ها دارد. نگهداری از این پرنده ها ، در محیط باز موجب می شود، تا احتمال ابتلا به انواع بیماری افزایش یابد، و دلیل این امر ارتباط مستقیم پرنده با فاکتور های بیماری زا می باشد.
بلدرچین ها در برابر بسیاری از بیماری های رایج طیور آسیب پذیر می باشند، مخصوصا اگر جوجه بلدرچین در معرض ابتلا به بیماری قرار بگیرد، به احتمال زیاد تلف خواهد شد، بنابراین، به یاد داشته باشید، که پرورش طیور مختلف در کنار یکدیگر همیشه موجب بروز بیماری می شود و از همین رو توصیه می شود، بلدرچین ها در مکانی جدا از مرغ و سایر طیور پرورش یابند.
مهم ترین و رایج ترین بیماری ها
سایر بیماری هایی که در ادامه از آن ها نام برده می شود، در لیست مهم ترین بیماری های رایج بلدرچین جای می گیرند، که لازم است قبل از پرورش بلدرچین اطلاعات کافی راجب پیشگیری و درمان این بیماری ها داشته باشید.
- بیماری تیفوئید بلدرچین
- بیرون زدگی مقعدی بلدرچین
- بیماری تاول کف پایی بلدرچین
- بیماری نیوکاسل در بلدرچین
- بیماری مارک
- بیماری اریزیپلاس
- بیماری سالمونلا گالیناروم
- بیماری پاستورلوز
- بیماری لکوز
آنفولانزای پرندگان
شیوع این بیماری در انواع نوع A و C در سایر بلدرچین های جوان امری شایع می باشد و معمولا میزان تلفات ناشی از این بیماری چیزی حدود ده تا هشتاد درصد گله و بر اثر خفگی به دلیل مسدود شدن مجاری تنفسی می باشد.
از شایع ترین علائم این بیماری باید به بی حالی، اسهال، درگیری شدید تنفسی، آبریزش زیاد از چشم و کاهش شدید تولید تخم نام برد. بهترین روش برای پیشگیری رعایت بهداشت و جلوگیری از تماس با وسایل و حیوانات آلوده می باشد. استفاده از واکسن ویژه این بیماری بهترین راه درمان است.
بیماری نیوکاسل
بیماری نیوکاسل یکی از انواع بیماری های ویروسی می باشد، که یک زنگ خطر جدی برای پرورش دهنگان محسوب می شود، این بیماری دستگاه تنفسی و عصبی پرنده را درگیر می نماید و مهم ترین منبع انتقال آن مدفوع آلوده، ترشحات تنفسی و لاشه پرندگان بیمار می باشد.
یکی از پیامد های گسترده این بیماری تلفاتی در اندازه صد در صد گله می باشد، که بسیار خسارت زا می باشد. از علائم این بیماری باید به سرفه، اختلال تنفسی، کاهش وزن، افتادگی بال ها، افسردگی، فلج شدن یا لرزش عضلات، اسهال، تورم سر و تخم های بی کیفیت اشاره کرد.
بهترین روش ها برای پیشگیری از بروز این نوع از بیماری های رایج بلدرچین رعایت الزامات بهداشتی، تمیز نگه داشتن محیط و ضدعفونی کردن آن، از بین بردن لاشه پرنده های مبتلا به بهترین روش و کنترل رفت و آمد افراد به محیط پرورش می باشد. برای درمان پرنده های مبتلا درمانی وجود ندارد، اما همانطور که می دانید، پیشگیری بهتر از درمان است و به همین جهت باید از واکسن نیوکاسل برای پیشگیری از ابتلا پرنده ها استفاده نمود. استفاده از واکسن به سه روش مخلوط کردن با آب، اسپری کردن و تزریق عضلانی تاثیر گذار می باشد.
آبله
بروز تاول بر روی بدن بلدرچین به ویژه بخش هایی که فاقد پر می باشد، مانند پلک نشان از ابتلا به این بیماری است. این بیماری در بلندرچین ها قابل کنترل می باشد و در صورت عدم کنترل ممکن است، به بروز تلفات بینجامد.
علائم بروز این بیماری در بلدرچین ها ایجاد مواد پنیری در پلک، سخت شدن خوردن و آشامیدن برای پرنده و ورم پرده نازک روی چشم می باشد. بهترین روش های موجود برای پیشگیری از شیوع این بیماری جلوگیری از ورود حشرات ناقل بیماری به محیط پرورش بلدرچین، رعایت بهداشت، ضدعفونی کردن محیط و پاک سازی مرتب فضولات می باشد. درمان این بیماری نیز با واکسیناسیون تمامی پرنده ها و تقویت جیره غذایی امکان پذیر است.
بیماری مارک
مارک یک بیماری عصبی می باشد، که اعصاب بلدرچین را مورد حمله قرار می دهد، در صورت ورود این بیماری به بدن پرنده سه هفته زمان می برد، تا علائم بیماری خود را نشان دهد. از علائم رایج این بیماری باید به مواردی چون فلج شدن گردن، بال ها و پا ها اشاره کرد، به شکلی که دیگر پرنده نمی تواند، سر پا بایستد و زمانی که پرنده روی زمین است، یک پای خود را عقب و پای دیگر را جلو نگه می دارد و بال هایش به شکل آویزان قرار می گیرند.
این بیماری در حالت های شدید خود دارای علائمی چون عدم تعادل، فلج شدن یک طرفه یا دو طرفه بدن پرنده، لاغر شدن شدید در نتیجه از دست دادن اشتها و در نهایت مرگ بلدرچین می باشد و باید گفت بیماری مارک یکی از انواع بیماری های رایج بلدرچین است.
البته روش هایی برای پیشگیری و درمان وجود دارد. رعایت اصول بهداشت، ضدعفونی نمودن محیط پرورش پرنده و پاکسازی مکرر محیط از فضولات از سایر روش های عمومی برای پیشگیری از بروز این بیماری می باشند. در قدم بعدی لازم است، تمامی بلدرچین ها در برابر این بیماری واکسینه شوند.
بدین جهت که این بیماری ویروسی می باشد، نمی تواند از درمان خاصی برای آن استفاده کرد. برای کمک به بهبود پرنده می توانید، بلدرچین های بیمار را از سایر پرنده ها جدا کنید و با استفاده از تقویت غذایی و تهویه مناسب هوای محیط و حفظ رطوبت نرمال از مرگ آن ها پیشگیری نمایید.
سرماخوردگی
سرماخوردگی در بلدرچین بیشتر در زمان جوجگی شایع می باشد، چرا که در این دوران رشد پرنده ناقص می باشد و جوجه ها تا چند هفته قادر به کنترل دمای بدن خود نیستند. علائم این بیماری جمع شدن آب در چشم، آبریزش بینی، جمع شدن جوجه ها در یک گوشه، بی حالی، افتادگی بال ها، کز کردگی، عطسه و اسهال می باشد. درمان این بیماری با استفاده از آنتی بیوتیک و مولتی ویتامین امکان پذیر می باشد.
بیماری آنسفالومیلیت
احتمال ابتلای بلدرچین های تازه متولد شده به این بیماری بیشتر از بلدرچین های بالغ می باشد. از بارزترین نشانه های این بیماری باید به ضعف پرنده و ایجاد گیجی و نداشتن تعادل در راه رفتن اشاره کرد. برای پیشگیری از بروز این بیماری باید محیط به شکل مرتب از فضولات این پرنده پاک شود، زیرا عامل انتقال فضولات می باشد. سپس محیط مرتبا ضدعفونی گردد. در ضمن با واکیسنه نمودن پرنده مادر به صورت آشامیدنی و یا تزریقی می توان از از انتقال بیماری به نطفه جلوگیری کرد. با واکسیناسیون از ابتلای پرنده به سایر بیماری های رایج بلدرچین پیشگیری می شود.
منبع : آرگا