تست های غربالگری قبل از بارداری عموما به شناسایی های آزمایشگاهی و سونوگرافی تعریف می شود که هدف از انجام آن ها این است که مادران باردار از سندروم و نقص های جنینی غربال شوند و آن ها را در دسته بندی های کم خطر و پر خطر قرار دهد.
در بررسی های وضعیت غربالگری پیش از باردار شدن مادر، زنی که تصمیم به باردار شدت دارد را پزشک معالج از نظر ژنتیکی و سابقه های بیماری فامیلی مثل کم خونی داسی شکل، تالاسمی و یا سیستیک فیبروزیس مورد بررسی قرار می دهد تا از خطر انتقال یافتگی به جنین از مادر اطمینان حاصل کند.
رعایت نکات مهم پیش از باردار شدن مادر
- روزانه ۰.۴ میلی گرم فولیک اسید استفاده شود.
- جدای از رعایت رژیم غذایی باید مادر پیش از بارداری از انواع مولتی ویتامین ها مصرف نماید.
- مصرف مشروبات الکلی، سیگار و دخانیات کنار گذاشته شود.
- در کنار رعایت رژیم غذایی به ورزش اهمیت بیشتری داده شود.
- پیش از بارداری مصرف مواد غذایی احتمال حاوی جیوه مثل ماهی به شدت ممنوع است چون بر بارداری اثرات مطلوبی نمی گذارد.
- مراجعه به دندان پزشک برای بررسی مشکلات و بیماری های لثه ای و دهان دندان چون عفونت لثه، زایمان زودرس و دنیا آمدن نوزاد کم وزن را نتیجه می دهد.
انواع روش های غربالگری قبل از بارداری
آزمون غربالگری مقاربتی:
زوجین اگر رابطه جنسی محافظت شده ای مثل رابطه جنسی دهانی نداشته اید، در صورت مشاهده نشدن هیچ گونه علائم باز هم توصیه می شود تست عفونت های مقاربتی را انجام دهید از جمله؛
- هپاتیت B
- کلامیدیا
- سیفلیس
- ایدز
غربالگری دهانه رحم:
باید گفت که شایع ترین دلایل انجام غربالگری، غربالگری دهانه رحم می باشد که با عنوان تست پاپ اسمیر باید حتما پیش از بارداری مادر انجام شود. عموما این گونه از غربالگری در دوران بارداری توصیه نمی شود چون در دوران بارداری دهانه رحم دچار تغییراتی می شود که با انجام این تست مشکلات دیگری را پیش می آورد.
آزمایش خون:
بانوان عزیزی که تمایل به مادر شدن دارند باید حتما پیش از بارداری میزان کم. خونی خود را بررسی کنند چون اگر کم خونی آن ها تایید شود در دوران بارداری نیاز به مصرف مکمل آهن بیشتری نیز دارند. همچنین با بررسی سوابق پزشکی می توان از نظر ژنتیکی خطر ابتلای جنین به بیماری های سلول داسی شکل و تالاسمی را تشخیص داد. در نهایت با انجام آزمایش های خاص می توان اختلالات ژنتیکی را از جنین دور کرد. حتی با آزمایش خون ایمن بودن مادر را نسبت به بیماری سرخجه تایید می شود.
واکسیناسیون قبل از بارداری:
بسیاری از عفونت هایی که به علت پیشگیری از بارداری ایجاد می شود مشکلاتی مثل سقط جنین و یا تولد نوزادان ناقص را به دنبال می آورد. به این منظور برای اطمینان از عدم عفونت در دوران بارداری، باید حتما واکسیناسیون لازم انجام بگیرد. واکسن در حقیقت واکسن ویروسی زنده است که مثل سرخجه باید یک ماه پیش از باردار شدن مادر تزریق شود. حتی احتمال ابتلا به هپاتیت B وجود دارد پس توصیه می شود که پیش از بارداری بدن مادر نسبت به این بیماری مقاوم شود که این کار تنها توسط تزریق واکسن عملی می شود.
مصرف مکمل ها:
همان طور که در ابتدای مقاله به آن اشاره شود یک زن پیش از بارداری حتما باید روزانه از ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک مصرف نماید تا برای حد زیادی از خطر نقص لوله عصبی اسپینا بیفیدا در امان بماند. در هفته های ابتدایی بارداری که مغز و سیستم عصبی جنین رشد می کند باید مصرف این مکمل همراه با مولتی ویتامین تحت نظر پزشک انجام بگیرد. مولتی ویتامین دارای مقادیر بالایی از ویتامین A است که می تواند برای سلامتی جنین آسیب زننده باشد.
بررسی آزمایش های پیش از بارداری
شمارش خون کامل CBC:
آزمایش شمارش خون با این هدف انجام می شود که پس از بررسی کامل گلبول های خون از مشکلات کم خونی و دیگر آگاه شوند.
بررسی آنتیبادیها:
در آزمایش آنتی بادی ها به بررسی سطح آنتیبادیهای ضدسرخجه و سرخک، پرداخته می شود تا ایمنی مادر در برابر ابتلا به این بیماریها حفظ شود. حتی می توان گفت که با انجام این آزمایش بررسی ایمنی بدن نسبت به بیماری هپاتیت B و همچنین ایدز نیز صورت می گیرد.
آزمایش تیروئید:
در این آزمایش عملکرد تیروئید مورد بررسی های لازم قرار می گیرد تا به شناسایی مشکلات کم کاری و پر کاری تیروئید کمک شود.
گروه خونی و Rh:
با بررسی گروه خونی RH به تکمیل پرونده مادر کمک می شود که اگر rh مادر منفی باشد و پدر مثبت، تمام اقدامات لازم برای تشخیص گروه خونی جنین انجام شود.
قند خون ناشتا:
با انجام این آزمایش احتمال ابتلا به دیابت تشخیص داده می شود در صورتی که قند خون بیش از حد معمول باشد، امکان دارد برای بررسی های بیشتر آزمایش دیگری تجویز شود چون در صورت کنترل نشدن دیابت مشکلات جدی ای در بارداری پیش می آید.
منبع : آرگا