درد در ران و کشاله ران می تواند، در نتیجه بیماری هایی باشد، که در کشاله ران، مفصل ران و یا لگن روی داده است. در برخی موارد نیز منشا درد می تواند، در ران پا یا سایر ارگان ها باشد و درد به صورت ثانویه به کشاله ران انتشار یابد، این عوامل از رایج ترین دلایل برای درد کشاله ران در کودکان می باشد. بیماری های سیستم ادراری و تناسلی یا درد های رشد نیز در این دسته بندی قرار می گیرند.
علت درد در کشاله ران می تواند، منشا های متفاوتی داشته باشد، برخی از دلایل درد از لحاظ پزشکی شدید می باشد و برخی ناراحتی های خفیف در کوتاه مدت و با استفاده از درمان های خانگی قابل تسکین می باشند.
درد کشاله ران در کودکان
این عارضه بیشتر در نوجوانان اتفاق می افتد و بر اساس گزارش ها در پسران شایع تر از دختران می باشد. از آنجایی که این عارضه بیشتر در پسران کوتاه قامت و چاق روی می دهد، این احتمال وجود دارد، که عدم تعادل هورمون رشد و هورمون های جنسی در بروز این عارضه موثر باشند. با این وجود هیچ مدرک قطعی برای اثبات این فرضیه وجود ندارد.
مطالعات انجام گرفته نشان می دهد، صفحه رشد سریع تکثیر پیدا می کند و مستعد آسیب های ناشی از استرس می باشد، افزایش وزن در طی این مرحله از زندگی تعادل را برهم می زند و منجر به لغزش و سر خودن اپیفیز می شود.
یکی از رایج ترین دلایل درد در کشاله ران کودکان و بزرگسالان کشیدگی عضله این عضو می باشد، که ممکن است، در نتیجه فعالیت های ورزشی روی دهد. ناراحتی کشاله ران در کودکان معمولا زمانی مشخص می شود، که کودک از نزدیک کردن پاهایش به یکدیگر به علت درد بترسد. در صورتی که شدت درد بالا باشد، ممکن است، کودک را وادار به نزدیک کردن پاهایش به یکدیگر کند تا احساس ناراحتی کاهش یابد.
بر اساس آمار حاصل از تحقیقات انجام گرفته بر روی گروهی از کودکان مبتلا به درد در ناحیه کشاله ران، می توان ادعا کرد، حدود دوازده درصد از نوزادان تازه متولدشده تا نوزادان سه ماهه به درد در ناحیه کشاله ران مبتلا می باشند.
فشار عضلانی یا کشیدگی
یکی از مهمترین عواملی که می تواند، منجر به بروز درد کشاله ران در کودکان شود، کشیدگی عضلات، تاندون ها و یا رباط این ارگان می باشد. براساس تحقیقات انجام گرفته این مورد بیشتر در ورزشکاران به ویژه فوتبالیست ها و تنیس بازان دیده می شود. این نوع از آسیب های شایع با مراقبت حین حرکت قابل پیشگیری می باشند.
فتق کشاله ران
فتق مغبنی، فتق کشاله ران یا فتق بیضه که بر اثر ضعف در دیواره شکم روی می دهد، در ابتدای تولد کودک وجود دارد. هرنی اینگوینال در کودکان نوعی بیرون زدگی دردناک در قسمت کشاله ران پا می باشد، که در نتیجه ایستادن طولانی مدت و یا سرفه های شدید بزرگ تر می شود، این عارضه با علائمی چون کاهش اشتها نسبت حالت عادی، احساس درد در کودک در بخش کشاله ران و فتق و مشاهده توده در کیسه بیضه کودک همراه می باشد. بنابراین آشنایی با فتق کشاله ران و نحوه درمان آن کمک موثری در رهایی از این عارضه خواهد بود.
عفونت بیضه
تورم یک یا هر دو بیضه از بیماری شایع در میان کودکان می باشد، که می تواند، در آینده تاثیرات منفی چون ناباروری به همراه داشته باشد. این عارضه ممکن است، در نتیجه ویروس عفونی مانند اوریون در کودکان ظاهر شود. این احتمال نیز وجود دارد، که درد در کشاله ران کودک ناشی از پیچش تورشن بیضه در کودک باشد، این عارضه بر اثر پیچ خوردن طناب اسپرماتیک به وجود می آید، از نشانه های این عارضه باید به درد حین ادرار، تب، تعریق بیش از اندازه، درد ناگهانی بیضه و قرمزی و تورم کیسه بیضه اشاره کرد.
مشکلات ساختاری در لگن
یکی دیگر از مواردی که می توان دلیل برای بروز درد در کشاله ران شود، آرتروز عفونی می باشد، که روی دادن آن معمولا در کودکان کمتر از چهار سال رایج است، شکستگی استخوان لگن نیز موجب چنین دردی در کودکان می شود. چنین عارضه هایی با کمک فیزیوتراپی و با استفاده از دارو های ضد درد قابل درمان می باشد و در موارد شدید نیز ممکن است، پزشک جراحی را برای رفع چنین عارضه هایی پیشنهاد کند.
التهاب اپیدیدیم
از مواردی دیگری که در درد کشاله ران در کودکان سهیمی می باشد، باید به تورم لوله اپیدیدیم اشاره کرد، که در بالای بیضه قرار دارد و محلی برای ذخیره اسپرم می باشد، بروز چنین عارضه ای با نشانه های مانند تب، درد حین ادرار و ترشحات شیری رنگ از آلت تناسلی همراه می باشد.
عفونت کلیه
در صورتی که عفونت از مثانه خارج شود و به سمت یک یا هر دو کلیه بازگردد، عفونت کلیه روی می دهد، عفونت کلیه علائمی چون تکرر ادرار، درد کشاله ران، وجود خون یا چرک در ادرار دارد.
سنگ کلیه
سنگ کلیه، سنگ های کوچک و سفتی متشکل از رسوبات کلیه و مثانه می باشد و می تواند، منجر به بروز درد در کمر، شکم، کیسه بیضه، سر آلت تناسلی و کشاله ران شود.
تست های تشخیصی
برای تشخیص علت درد کشاله ران کودکان در ابتدا از معاینه فیزیکی استفاده می شود، متخصص قبل از معاینه به پرسش برخی از سوالات می پردازد و پزشک سابقه بیمار را مورد بررسی قرار می دهد. پس از انجام معاینه بالینی برای تشخیص دقیق تر ممکن است، از تست های تشخیصی استفاده شود.
تصویر برداری: از روش های تصویربرداری ام آر آی، سونوگرافی و رادیوگرافی برای تشخیص مشکلات ساختاری لگن و توده های بیضه ای استفاده می شود.
آزمایش خون: آزمایش خون به منظور بررسی عفونت در خون و برای تشخیص دلیل درد کشاله ران در کودکان انجام می گیرد.
تست تشخیصی هرنی اینگوینال: برای انجام این تست، متخصص ماهر در این زمینه انگشت خود را در بخش های مختلف کشاله ران کودک فشار می دهد، تا بیرون زدگی فتق کشاله ران را پیدا کند، سرفه کردن کودک نیز می تواند، به یافتن بیرون زدگی فتق کشاله ران کمک کند. سرفه کردن موجب افزایش فشار در ناحیه کشاله ران و بیرون زدگی فتق احتمالی می شود.
درمان خانگی
بسته به تشخیص پزشک درمان درد کشاله ران کودکان می تواند، متفاوت باشد، در صورتی که این درد ها ناشی از کشیدگی عضلات یا فشار باشد، بهترین راه استراحت و عدم تحرک برای مدت زمان مشخصی می باشد. در این صورت ممکن است، پزشک استراحت را برای مدت زمان چهار تا هشت هفته تجویز نماید.
روش دیگری که می تواند، در کاهش درد ناحیه کشاله ران کودکان موثر واقع شود، استفاده از کمپرس سرد می باشد، در این صورت باید از کمپرس سرد برای مدت زمان بیست تا سی دقیقه بر روی محل درد استفاده کنید.
منبع : آرگا