این روزها در اطرافمان خبرهای اضطراب آور و دلهره آور زیادی می شنویم. همانطور که می دانید مراقبت از کودکان در برابر اخبار بد کمی دشوار است، به خصوص اینکه این اخبار در همه ابعاد زندگی تأثیر می گذارند. آسیب هایی که شاید اوایل متوجه آن ها نباشیم اما در دراز مدت موجب بد خوابی، عدم تمرکز، وابستگی، استرس و انواع مشکلات دیگر در کودکان می شود. پس لازم است به راه های مراقبت از کودکان در برابر اخبار بد توجه لازم را داشته باشیم. در ادامه راه های مراقبت از کودکان در برابر اخبار بد و ناگوار در بحران های اجتماعی را مورد بررسی قرار می دهیم.
چگونگی مراقبت از کودکان در برابر اخبار بد
سن بلوغ و درک عقلی کودک شما اصلی ترین فاکتورهایی هستند که باید به آن ها توجه کافی داشته باشید تا بهترین و مناسب ترین راه مراقبت از او را بشناسید. اما به طور کلی می توان براساس سن یک تقسیم بندی کلی انجام داد:
-
مراقبت از کودکان زیر ۷ سال
اگر کودکان خردسال در معرض تصاویر و اخبار بد در تلویزیون قرار بگیرند، توضیح شرایط به آن ها کار دشواری خواهد بود. نگرانی فوری آن ها ممکن است به این شکل باشد که چنین چیزی برای نزدیکان یا خانواده شان رخ دهد. در نتیجه، قاعده کلی به این شکل است که کودکان در این دوره سنی می بایست به طور کامل از مشاهده اخبار بد در دنیای مجازی و رسانه ها مراقبت شوند. به این معنی که وقتی آن ها در اتاقی قرار دارند صحبتی از اخبار و اتفاقاتی که دنبال می کنید نزنید. اگر آن ها خبری را دیدند، نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که به او بگویید نگران نباش، مامان و بابا کنار تو هستند، ما از تو مراقبت می کنیم و جای تو کنار ما امن است.
-
مراقبت از کودکان ۷ تا ۱۱ ساله
در این سن، کودکان نسبت به اخبار اطراف خود آگاهی بیشتری دارند و حتی از والدین خود در این خصوص سوالاتی می پرسند. گاهی اوقات آن ها به طور ناخواسته اخبار بد را می بینند و نگران می شوند و گاهی اوقات خودشان پیگیر مسائل می شوند. زیرا می خواهند بدانند چه اخباری در اطراف شان در حال رخ دادن است. به همین خاطر اگر فکر می کنید احتمال دارد فرزند شما در معرض اخبار قرار بگیرد و به طور کامل متوجه شرایط خود می شود، در صورتی که همچنان اهمیت دارد که از آن ها در برابر قرار گرفتن بیش از حد در معرض اخبار محافظت کنید، باید تلاش کنید خود اخبار را به طور مستقیم با آن ها به اشتراک بگذارید تا مطمئن شوید که اطلاعات را دقیق و درست دریافت می کنند.
کودکان در شرایط دشوار به والدین خود برای راهنمایی و محافظت نگاه می کنند، به همین خاطر حفظ یک رابطه صادقانه اهمیت زیادی دارد. همانند کودکان کوچک تر، کودکان در این رده سنی نیز احتمال دارد برای امنیت خود احساس نگرانی کنند، به همین خاطر ممکن است از سوالات آن ها بترسید و نگران شوید. به یاد داشته باشید کودکان به سادگی می توانند این دلهره و نگرانی را در چهره شما ببینند و ترس شان بیشتر شود. به همین خاطر پیشنهاد می شود که در این سن کم، پاسخ دهی بر مبنای آرامش دهی و اطمینان بخشی باشد و به آن ها بگویید که شما و خانواده در امنیت و سلامت کامل قرار دارید.
-
نوجوانان ۱۲ ساله و بزرگتر
نوجوانان استقلال بیشتری دارند. آن ها احتمال دارد اخبار را جدا از شما دنبال کنند و در بین دوستان خود درباره آن صحبت کنند. با این حال هنوز هم اهمیت دارد که برای گفتگو و توضیح اخبار با آن ها وقت بگذارید. زیرا احتمال دارد نوجوان همچنان نگران شرایط باشد و با اطلاعات غلط سر و کار داشته باشد. البته در این بازه سنی آن ها می توانند ظرافت ها و پیچیدگی های شرایط را درک کنند. از همیت رو باید از گفتگو به عنوان فرصتی برای پاسخ دادن به سؤالات نوجوانان و ایجاد تفاهم با آنان استفاده کنید.
راه های مراقبت از کودکان در برابر اخبار بد
به کمک روش های زیر می توانید سلامت جسمی و روحی کودک خود را حتی در این دنیای پرتنش حفظ کنید. در ادامه راه های مراقبت از کودکان در برابر اخبار بد آورده شده است:
۱. از سرزنش و ایجاد فشارهای مضاعف بپرهیزید
یکی از مهم ترین اختلالاتی که در شرایط بحرانی جامعه اتفاق می افتد، نداشتن تمرکز است. عدم تمرکز می تواند سبب ایجاد حواس پرتی، افت تحصیلی یا بدخلقی در روابط اجتماعی شود. به همین خاطر نباید هرگز کودک خود را بابت این مسائل سرزنش کرده و برای درس خواندن و انجام دادن تکالیف به آن ها فشار وارد کنیم. همراه کودک بودن و ایجاد حس امیدواری در آن ها نتیجه مطلوبی به همراه دارد.
۲. از بازی های هیجانی یا نقاشی های آزاد استفاده کنید
یکی از بهترین راهکارها برای مراقبت از کودکان در برابر اخبار بد و تخلیه هیجانات استفاده از بازی و نقاشی آزاد است. بازی یا نقاشی آزاد در معنا به نوعی از فعالیت ها گفته می شود که در آن والدین صرفا نقش یک تسهیلگر را برعهده دارند و در این نوع فعالیت هدف خاصی مد نظر نیست. بلکه کودک به شکل آزادانه با ابزار نقاشی مشغول می شود و در طی انجام فعالیت ها به هیچ عنوان گوشزدی در خصوص پروسه انجام کار دریافت نمی کند. بازی های آزاد نیز اغلب به شکل پایان باز بدون برد و باخت یا نتیجه گیری مستقیم صورت می گیرند.
۳. کنار کودک خود باشید
زمان تماشای اخبار تلویزیون کنار کودک خود باشید و به او کمک کنید تا موضوعاتی را که می شنود درک کند و اگر دچار ترس و نگرانی شد به او اطمینان بدهید که به هیچ عنوان قرار نیست اتفاقات بد برای او بیفتد. علاوه بر این به کودک خود این اجازه را بدهید که در مورد احساساتش با شما به گفتگو بنشیند. در این صورت می توانید به او بیاموزید که چطور می تواند احساسات خود را مهار کند. این گفتگوی باارزش کمک می کند تا علاوه بر کنترل احساساتش، هوش احساسی او نیز تقویت شود.
۴. ترس و خشم را بپذیرید
خشم و ترس، یکی از مهم ترین احساساتی است که کودکان در شرایط بحرانی جامعه با آن روبرو می شوند. زمانی که والدین در پذیرش این احساسات نباشند مدام سعی می کنند به کودک خود بقبولانند که علتی برای خشمگین شدن و ترسیدن وجود ندارد و این موضوع نه تنها کافی نیست بلکه موجب از بین رفتن اعتماد کودک نسبت به والدین و حتی خودش خواهد شد. به همین دلیل بهترین راه در این شرایط همراهی کردن با کودک، صحبت کردن در خصوص احساسات ناخوشایند و گفتگو با مشاور است، با این کار کودک می تواند راهنمایی های تخصصی دریافت کند.
۵. حلقه های ارتباطی با همسالان ایجاد کنید
تا جایی که می توانید امکان دیدار و بازی با همسالان را برای کودک خود فراهم کنید و اجازه دهید تا جایی که می تواند از جهان بزرگترها فاصله بگیرد. این فضا اگر با خانواده هایی که فرزند آن ها در جریان اخبار نیستند شکل بگیرد، بهتر است و می تواند مکان امن تری برای گذراندن زمان بازی بچه ها باشد.
۶. همه خبرها بد نیستند
یکی دیگر از راه های مراقبت از کودکان در برابر اخبار بد این است که به آن ها بگوییم معمولا در اخبار رسانه های گروهی، از حوادث و هر اتفاقی که رخ می دهد، صحبت می شود. در برنامه های خبری به طور معمول به شهامت های افراد و قدرت ها که احتمال دارد رخ دهد، کمتر پرداخته می شود. این جمله به هیچ عنوان به این معنا نیست که در دنیا تنها حوادث بد وجود دارد. اگر به پیرامون خود نگاه کنیم می بینیم که رویدادهای خوب نیز زیاد اتفاق می افتد. بدین ترتیب کودک این احساس را نخواهد داشت که روی آتش زندگی می کند و احتمال دارد روزی گرفتار فاجعه غیر قابل پیش بینی شود.
۷. شنیدن اخبار را در خانه خود محدود کنید
تا جایی که می توانید اجازه ندهید کودک تان اگر کمتر از ۱۰ سال سن دارد به تماشای اخبار تلویزیون بنشیند. هنگامی که خبر بدی می شنوید در مورد آن به هیچ عنوان جلوی کودک خود صحبت نکنید و اگر برای تان مقدور است در حضور کودک خود به شنیدن یا تماشای برنامه های خبری ننشینید. اما از طرفی به هیچ عنوان نباید طوری رفتار کنید که کودک این حس را داشته باشد که در حال مخفی کاری هستید. مطمئن باشید که مخفی کاری در این دوران غیر ممکن است و سرانجام او اخبار را از طریقی دنبال خواهد کرد. در حقیقت زمانی که تلاش می کنید چیزی را از او پنهان کنید، او را بیشتر می ترسانید و کودک حس می کند در خطری جدی قرار دارد.
۸. مراقبت کلام خود باشید
حتما این جمله را شنیده اید که روانشناسان می گویند مشکلات را پشت تلفن یا زمان بازی بچه ها برای یکدیگر تعریف نکنید، زیرا ممکن است بچه ها مشغول بازی باشند، اما خیلی سریع صحبت های بزرگ تر را متوجه می شوند. در خصوص اخبار نیز این مورد صدق می کند. صحبت کردن و گفتن از اخبار و اتفاقات روز به ویژه اگر مثبت نباشد، پشت تلفن یا در حضور کودک ( تاکید می شود حتی اگر کودک سرگرم بازی خودش باشد) نیز باعث ایجاد انتقال استرس و نگرانی در کودکان می شود. به همین خاطر تا می توانید در این خصوص به کودک خود احساس بهتری منتقل کنید و مراقب کلام خود نیز باشید.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات سندرم خبر بد، مضرات تماشای اخبار و درمان پانیک اتک را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا