کاشت کدو تنبل در گلدان کار چندان سختی نیست و به مراقبت خاصی نیاز ندارد. در حقیقت این گیاه کم توقع بوده و با هر آب و هوایی سازگار است. به این ترتیب اگر علاقمند هستید تا از شرایط کاشت این گیاه اطلاعات کافی کسب کنید با ادامه مطلب همراه ما باشید.
روش کاشت کدو تنبل در گلدان
کاشت کدو تنبل همانند کاشت بادمجان و کاشت ملون در گلدان خیلی مفید است چرا که کمک می کند در طی سال از برداشت تازه این محصول خرسند شوید. کدو تنبل به علت طعم و ظاهر تزیینی ارزش بسیاری دارد. پرورش کدو تنبل در گلدان کار دشواری نبوده و به مراقبت خاصی هم نیاز ندارد. در حقیقت کدو تنبل گیاه کم توقعی بوده و با هر شرایط آب و هوایی سازگاری پیدا می کند.
از کدو تنبل می توان برای تهیه انواع شیرینی، دسر و … استفاده کرد. با رعایت چند نکته ساده می توانید به کاشت کدو تنبل در گلدان اقدام کرده و محصول دست خود را برداشت نمایید. بهترین زمان برای این کار فصل بهار است. البته توصیه می شود گلدان کوچکی را انتخاب و بذر کدو تنبل را در آن بکارید.
سپس نشای آن را به باغچه انتقال دهید. در ضمن اگر خاک سرد باشد بذور کدو تنبل به جوانه زنی نمی روند. به این ترتیب صبر کنید فصل سرما تمام شده و در بهار آن ها را بکارید. البته می توان از خزانه نیز برای کاشت نشا بهره برد. حال اگر می خواهید تمام مراحل در گلدان سپری شود باید سایز گلدان مناسبی را انتخاب کنید.
کاشت کدو تنبل
در کاشت کدو تنبل به موارد زیر دقت کنید:
گلدان مناسب
اگر گلدان مناسبی دارید می توانید به جای باغچه کدو تنبل را در گلدان پرورش دهید. این کار ساده بوده و همانطور که اشاره شد کدو تنبل با بیشتر شرایط آب و هوایی سازگاری پیدا می کند. ولی بهتر است آن را در بهار بعد از اتمام یخبندان و رسیدن دمای خاک به ۱۸ درجه سانتی گراد بکارید.
بهتر است کاشت کدو تنبل از بذر آغاز شود. ولی می توان از نشاهایی که در گلدان تجزیه پذیر رشد کرده اند برای کاهش تلفات بهره بگیرید. به منظور پرورش کدو تنبل در گلدان به ظرفی با حداقل ظرفیت ۲۰-۲۵ گالن برای نگهداری گیاه نیاز است. همچنین این گیاه به سیستم پشتیبانی و قیم برای کمک به رشد بهتر احتیاج دارد.
کدو تنبل تغذیه کننده سنگینی بوده از این رو قبل از کاشت حتما میزان زیادی کمپوست به خاک بیفزایید. بعد برنامه ریزی کرده تا در طول فصل رشد کوددهی صورت گیرد. با توجه به رقم کدو تنبل می توان سه تا چهار ماه بعد از کاشت به برداشت برسد. تماشای بزرگ و نارنجی شدن کدو تنبل بسیار لذت بخش است.
در آب و هوای گرمسیری یا نیمه گرمسیری می توان کدو تنبل را در کل سال پرورش داد. مهمترین بخش کاشت این گیاه انتخاب گلدان با سایز مناسب است. اگر اندازه مناسبی انتخاب نشود کدو تنبل از بین می رود. چرا که این گیاه به فضای بسیاری برای گسترش ریشه نیاز دارد.
سایز ایده آل گلدان ۱۰ گالن برای ارقام کوچکتر کدو تنبل است و اگر رقم های بزرگتر پرورش داده می شود یک گلدان بزرگتر ۱۵-۲۵ گالنی انتخاب شود. گلدان ها بایستی ۵۰-۶۰ سانتی متر عمق داشته و عرض آن نیز در همین حد باشد تا کدو تنبل فضای کافی برای رشد داشته باشد.
بعضی از افراد در استخرهای پلاستیکی کودکان با عرض ۱۸۰ سانتی متر نیز موفق به کشت کدو تنبل شده اند. نکته دیگر در انتخاب گلدان این است که زهکشی مناسب داشته باشد. کدو تنبل به آب راکد در خاک نیاز ندارد. به این ترتیب اطمینان یابید که کف گلدان انتخابی سوراخ های زهکشی داشته تا آب اضافی خارج شود.
نور کافی
گلدان کدو تنبل را در جایی قرار دهید که طی روز ۴-۶ ساعت نور کافی دریافت نماید. اگر گلدان بزرگی انتخاب کرده اید که جابجایی آن سخت است بهتر است قبل از شروع کشت مکان آفتاب گیر را برای آن در نظر بگیرید. این گیاه حداقل به ۶ ساعت نور در روز نیاز دارد. پرورش کدو تنبل در محیط سایه دار رشد آن را کند کرده و سبب تجمع رطوبت و بروز بیماری های قارچی گیاه می شود.
خاک مناسب
کدو تنبل به از جوانه زنی به تدریج اندازه اش بزرگ می شود. این گیاه تغذیه کننده سنگینی است. به این ترتیب به مواد مغذی زیادی نیاز دارد. از این رو خاک با محتوای هوموس بالا حائز اهمیت است. بنابراین باید از خاک گلدانی با کمپوست غنی استفاده شود. همچنین کمپوست آب نیز حفظ شود.
نگران اضافه کردن کود زیاد نباشید. زیرا کدو تنبل به کود دهی بالایی هم نیاز دارد. پیش از کاشت کود را با خاک مخلوط کرده و بعد از کاشت نیز کود بیشتری در سطح خاک گلدان کدو تنبل قرار دهید. حتما محدوده پی اچ خاک را در گلدان بررسی نمایید. کدو تنبل پی اچ ۶-۷.۲ را ترجیح می دهد.
بذر یا نهال
در اکثر موارد بهتر است بذور کدو تنبل را مستقیما در گلدان کاشته تا این که نشای آن را بکارید. اگر نشا خریداری کردید حتما خیلی سریع آن را به گلدان مدنظر انتقال تا شوک پیوند ایجاد نشود. بذر کدو یا نهال را در گلدان بکارید. سعی کنید در مورد نشاکاری آن را در گلدان های زیست تخریب پذیر کاشته تا امر نشا راحت شود و به جدا کردن نشا از سینی کشت نیاز نباشد.
در هر گلدان ۳-۴ بذر را در عمق ۱-۲ سانتی متری خاک بکارید. اگر عمیق تر باشد جوانه زدن بذر دشوار می شود. معمولا ۵-۱۰ روز طول می کشد بذور به جوانه زنی برسند. بعد با توجه به اندازه وقتی که دومین مجموعه برگ های واقعی نمایان شدند نشاهای ضعیف را حذف کنید.
سیستم پشتیبانی
در پرورش این گیاه اندازه کلی برگ های کدو تنبل را مدنظر قرار دهید. بنابراین به نصب یک نرده قوی و بزرگ نیاز است که بوته کدو تنبل را پشتیبانی نماید. معمولا اگر بوته در امتداد زمین یا باغچه حرکت کنند مستعد بیماری می شوند. برای نگه داشتن میوه ها باید اسلینگ درست کنید. وگرنه آویزان شده و به صورت بالقوه از بین می روند.
نکات اساسی مراقبت از کدو تنبل
در مراقبت و پرورش کدو تنبل موارد زیر حائز اهمیت است:
آبیاری مکرر
باید دانست این گیاه به آبیاری مکرر نیاز دارد. دقیقا شبیه خربزه یا کدو زود به زود کدو تنبل را آبیاری نمایید. کدو تنبل خاک مرطوب را می پسندد. از این رو به صورت عمیق آبیاری نموده و اطمینان یابید که در سطح پایه آبیاری صورت می گیرد و آب به شاخ و برگ نمی رسد.
به عبارتی کدو حلوایی به آب فراوانی نیاز دارد. خاک گلدان بایستی همیشه مرطوب بوده از این رو مراقب باشید خاک گلدان خشک نشود. البته نباید آبیاری بیش از حد شود. زیرا ریشه گیاه دچار پوسیدگی می شود. ضمنا از خیس کردن برگ های کدو تنبل با آب خودداری و تنها پایه گیاه آبیاری شود. این کار از سفیدک زدن و آفتاب سوختگی جلوگیری می کند.
مالچ
یک ایده عالی مالچ کردن گیاه کدو تنبل است. این کار را موقعی انجام می دهید که گیاه چند اینچ ارتفاع یافته است. مالچ پاشی به رشد کدو تنبل کمک کرده زیرا سرعت تبخیر آب را کاهش داده و رطوبت بیشتری در خاک حفظ می شود. در ضمن دمای خاک را در اواخر بهار کاهش داده و خاک را در تابستان مقداری خنک تر می سازد.
نور مستقیم
پیشتر هم اشاره شد که کدو تنبل برای رشد به نور مستقیم خورشید نیاز دارد. اگر این گیاه نور کافی دریافت نکند نمی تواند رشد خوبی داشته باشد و نارس باقی می ماند. به این ترتیب حتما گلدان را در محلی با نور زیاد قرار داده و اگر در باغچه کشت می شود در جایی که کمترین سایه را دارد بکارید.
خاک غنی
قابل ذکر است خاک انتخابی برای کاشت کدو حلوایی در گلدان بایستی همه مواد معدنی مورد نیاز را دارا باشد. اگر خاک در دسترس ضعیف است می توانید آن را با مقداری کمپوست یا کود حیوانی پوسیده مخلوط کرده بعد بذر را بکارید. کدو حلوایی برای رشد به فضای زیادی نیاز دارد. به این ترتیب برای هر کدو یک متر مربع فضا مدنظر باشد. در صورت کاشت کدو در باغچه حتما کود حیوانی پوسیده برای تقویت و افزایش رطوبت استفاده شود.
کود دهی
برای کود دهی کدو حلوایی صبر کنید اولین شکوفه های گیاه نمایان شده بعد از کود ارگانیک استفاده کنید. در ضمن به خاطر داشته باشد که کود دهی ضروری است. کدو تنبل تغذیه کننده سنگینی بوده و برای برداشت محصول مناسب باید از کود زیاد استفاده شود.
پیشتر نیز اشاره شد در ابتدای کاشت و رشد کمپوست استفاده شود و با رشد بیشتر بوته میزان نیتروژن را کاهش و از کود کامل با نسبت ۱۵ ۱۵ ۱۵ استفاده که غنی از پتاسیم و فسفر و نیتروژن کمتر می باشد. این کود یک هفته در میان استفاده شود. زمان کود دهی نیز هنگام گل دهی یا شکوفه دهی کدو تنبل است.
برداشت محصول
همانطور که اشاره شد کدو تنبل بعد از سه تا چهار ماه از کاشت در گلدان آماده برداشت می باشد. کدو تنبل نارس برای استفاده در انواع غذا، شیرین و دسر گزینه جالبی است. برای چیدن محصول کدو تنبل را با انگشت شست فشار داده اگر پوست سفت داشت و توخالی به نظر می رسید یعنی برداشت میوه را شروع کنید.
پوست همچنین باید در مقابل فشار ناخن مقاومت نماید. معمولا بین کاشت کدو و برداشت در بلوغ کامل ۱۰۰ روز سپری می شود. برای چیدن آن را به دقت با قیچی یا چاقو تیز از شاخه جدا نمایید. با این وجود بیش از حد میوه برش نخورد. کدو تنبل را در جای خشک و خنک و تاریک نگهداری تا مدت بیشتری قابل استفاده باشد.
منبع : آرگا