شخصیت هایی درون هر جامعه ای وجود دارند که به شکل کاملا آگاهانه، زندگی مردم را تحت تأثیر قرار داده و آسایش آن ها و امنیت کاری این اشخاص را به مخاطره می اندازند. این افراد تأثیرات منفی و مخربی بر جامعه تحمیل می کنند. تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد در جوامعی که شخصیت های دردسرساز به فعالیت مشغول هستند، افراد جامعه از آسایش کمتری برخوردار هستند. جالب است بدانید اغلب نزاع های به وجود آمده، در جوامعی هستند که گروه های دردساز در آن سکونت دارند. این اشخاص در هر جامعه ای که وجود داشته باشند، پیشرفت شغلی در آن جامعه بسیار اندک است و این اشخاص علاوه بر دیگران به خودشان نیز لطمه می رسانند و بساط درگیری و مشغولیات بی ثمر را برای خودشان و دیگران پهن می کنند.
در این جوامع خانواده های طرفین به دلیل منازعات مستقیم و غیر مستقیم صدمه خواهند دید. افراد تحصیل کرده در این جوامع مورد تعرض فکری انواع گروه ها قرار می گیرند. در ادامه مطلب به ویژگی های شخصیت های دردسرساز و نحوه برخورد با آن ها اشاره خواهیم کرد.
شخصیت های دردسرساز چگونه رفتار می کنند؟
- این افراد برای ایجاد رتبه و موقعیت و محافظت از آن، به راحتی دیگران را در محافل عمومی و خصوصی تحقیر می کنند. در شرایط عاطفی رفتار دو پهلو از این افراد مشاهده می شود. اول این که آن ها مرتبه دیگران را بسیار پایین تر از خود می دانند و انتظار دارند فرد مقابل مطابق معیارهای او رفتار کند. از نظر آن ها رفتار آنان کاملا توجیه شده و دیگران برخورداری غیر منصفانه دارند.
- این افراد در بسیاری موارد فریبکارانه و جذاب رفتار می کنند. این در حالی است که برای رسیدن به اهداف و خواسته هایشان به شدت بی رحم هستند تا به آن چه می خواهند برسند. آن ها مدام دیگران را به خاطر کند کردن مسیرشان و یا قرار گرفتن در مسیر اهدافشان سرزنش می کنند و حتی به افرادی مانند خود نیز متعهد و وفادار نمی مانند. این افراد زمانی که در یک رابطه شکست بخورند، شروع به اذیت و آزار فرد مقابل می کنند؛ چرا که به باور آن ها فرد مقابل مقصر اصلی تمام پیشامدها است.
- این افراد به اطرافیان خود مشکوک هستند و معتقدند خطراتی در زندگی خانوادگی و دوستی آن ها وجود دارد. آن ها معتقد هستند کسانی که در اطرافشان وجود دارند به دنبال آسیب رساندن به آن ها هستند. به همین خاطر ممکن است پیش از آسیب دیدن از سمت دیگران، به آن ها آسیب برسانند. این افراد به آسانی احساس می کنند که از سمت دیگران دچار بی عدالتی شده اند.
- این افراد معمولا با داستان های عاطفی بی پایانی همراه هستند. آن ها بر این باور هستند که روابط عاطفی در هر شرایطی باید عمیق باشد. به همین دلیل از هر رفتار سطحی در روابط به شدت لطمه می بینند و برخورد بسیار شدیدی در مقابل آن نشان می دهند. این افراد در همه حال باید مرکز توجه باشند و اگر انتظارات آن ها از سمت دیگران برآورده نشود، به سرعت واکنش نشان می دهند. نکته جالب توجه این است که این افراد در مواجهه با کسانی که مشابه آن ها رفتار می کنند، با خشونت برخورد می کنند.
- این افراد در روابط بسیار نزدیک خود به شدت وابسته رفتار می کنند. با این وجود، دیر یا زود اگر از سمت اطرافیان خود مورد پذیرش واقع نشوند، با آن ها برخورد خواهند کرد. خشونت این افراد بسیار خطرناک است و به شکل های احساسی، قانونی، مالی و احساسی بروز پیدا می کند.
مهم ترین ویژگی های شخصیت دردساز چیست؟
شخصیت های دردسرساز در برخی الگوهای رفتاری و شخصیتی مشترک هستند. این ویژگی ها عبارتند از:
- این افراد رفتارهای غیر قابل کنترل و خشنی از خود بروز می دهند.
- احساسات این افراد شدید و غیر قابل کنترل می باشد.
- ساختار تفکر آن ها بر محور صفر یا یکی و همه یا هیچ بنا شده است.
- این افراد هیچ گونه آگاهی در خصوص مدل ناسازگار رفتار و فکر- احساس خود ندارند.
- این افراد در همه حال به دنبال سرزنش کردن دیگران هستند.
لازم به ذکر است که این احتمال وجود دارد برخی افراد از چنین صفات شخصیتی برخوردار باشند و برخی دیگر دچار اختلالات روانپزشکی باشند. وجود چنین صفات شخصیتی در فرد می تواند روابط او با دیگران را دشوار کند. با این حال آگاهی از این شرایط به کنترل و دوری از شرایط دشوار میان فردی کمک خواهد کرد.
نحوه برخورد با شخصیت های دردسرساز و دشوار
در ادامه به ایده هایی اشاره می کنیم که می تواند شما را در برخورد با شخصیت های دردسرساز یاری کند:
- اجازه ندهید به شما آسیب برسانند: بسیاری از شخصیت های دردسرساز می توانند سمی، آسیب رسان، تهاجمی و بدجنس باشند. به همین خاطر اگر مجبور به برخورد با آن ها هستید، بهتر است بفهمید که ریشه این مشکل از کجا آمده است و بعد فاصله خود را حفظ کنید. روابط سمی بسیار خطرناک و مضر هستند. به همین خاطر بهتر است با احاطه کردن خود با دیگر دوستان و کمتر دیدن این اشخاص، بین خودتان و این افراد مرز ایجاد کنید.
- به دنبال تغییر دادن آن ها نباشید: زمانی که با یک شخص دردسرساز ملاقات می کنید و یا اگر در خانواده و نزدیکان شما چنین شخصیتی وجود دارد، غریزه می گوید که او را تغییر دهیم. در حقیقت زمانی که تصمیم می گیرید شخصی را تغییر دهید، او را رنجیده خاطر کرده و شرایط را بدتر از قبل خواهید کرد. هیچ شخصی بدون اراده و خواست خودش تغییر نخواهد کرد.
- نیازهای پنهان آن ها را شناسایی کنید: هنگامی که برای گوش دادن به شخصیت های دردسرساز زمان می گذارید یا در خصوص وضعیت آن ها صحبت می کنید، متوجه می شوید که آن ها یک نیاز پنهان دارند. به طور مثال ممکن است آن ها فرزند طلاق باشند و یا از یک مشکل بزرگ در زندگی زناشویی خود رنج ببرند. به همین خاطر این اشخاص استرس خود را بر روی کسانی که قصد عبور از مسیر آن ها را داشته باشند، تخلیه می کنند.
- اگر شخصیت دشوار شکست خورد، از او دوری کنید: گاهی اوقات این گزینه، بهترین انتخاب ممکن خواهد بود. در حقیقت گاهی مقابله نکردن و فرار کردن می تواند مشکل را از بین ببرد.
- حالت دفاعی به خود نگیرید: بدون تردید شما از گفتن عبارات ناپسند یا چیزهایی که می دانید درست نیستند لذت نمی برید. شما می خواهید از خودتان دفاع کنید؛ اما فرد مقابل از نظر احساسی آن چنان هیجان زده است که هیچ کمکی نمی کند. یادتان باشد که این یک مسئله شخصی بوده و مربوط به شما نیست.
امیدواریم از مطالعه این مطلب نهایت استفاده را برده باشید. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات شخصیت میانجی، ویژگی های شخصیت کنترل گر و اختلال شخصیت کلاستر را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا