برای پرورش دهندگان گل و گیاهان آپارتمانی همواره این سوال مطرح است که از چه کودی برای تقویت آن ها استفاده کنم؟ اگر برای شما نیز این سوال مطرح بوده و مایلید تا اطلاعات بیشتری در مورد بهترین کود برای رشد گیاهان آپارتمانی کسب کنید با ادامه مطلب همراه ما باشید.
انواع کود برای رشد گیاهان آپارتمانی
همواره یکی از دغدغه های پرورش دهندگان گل و گیاهان آپارتمانی این است که چه کودی برای رشد این گیاهان مناسب است و چطور بهترین کود را انتخاب کنند. همانگونه که انسان برای تامین انرژی روزانه و رشد به مواد مغذی نیاز دارد گیاهان نیز برای تامین انرژی فتوسنتز و رشد بافت های خود به مواد مغذی از طریق کود نیاز دارند.
البته گیاهان بخشی از نیاز غذایی خود را توسط تبدیل نور خورشید به عنصر مورد نیاز به دست می آورند. با این حال گیاهان آپارتمانی هم برای رشد بهتر به کود احتیاج دارند. کود مناسب با توجه به نوع گیاه آپارتمانی تعیین می گردد. اگر به نوع و اهمیت کود برای تقویت گیاه آپارتمانی خود دقت نکنید شادابی و طراوت آن از بین می رود.
چنانچه کود بیش از حد مجاز در اختیار گیاه قرار دهید سبب آسیب جدی به گیاه می شود و در نهایت از بین می رود. از این رو در انتخاب کود مناسب برای رشد گیاهان آپارتمانی بایستی نهایت دقت را به کار گیرید.
اهمیت استفاده از کود برای گیاهان آپارتمانی
اکثر گیاهان با جذب آب و دی اکسید کربن به غذاسازی می پردازند با این وجود آن ها به مواد مغذی دیگری نظیر نیتروژن، فسفر و پتاسیم هم نیاز دارند که در خاک وجود داشته باشد. کودها این مواد مغذی را در اختیار گیاه قرار داده و برای پرورش بهتر گیاهان آپارتمانی بهتر است با کودهای مناسب برای رشد آن ها بیشتر آشنا شده و روش صحیح استفاده از کودها را بدانید.
در طی زمان با آبیاری گیاهان آپارتمانی مواد مغذی خاک شسته می شود و از زیر گلدان همراه آب خارج می شود. از این رو بعد از مدتی خاک گلدان فاقد هر نوع ماده مغذی ضروری از جمله پتاسیم، نیتروژن، فسفر و … شده که به گیاه آسیب وارد می شود. به این ترتیب برای تقویت گیاهان آپارتمانی بایستی این مواد مغذی دوباره برای گیاه تامین شود.
این کار نیز توسط کوددهی قابل انجام است. کود مناسب بایستی دارای مواد معدنی متعادل بوده تا ریشه گیاهان سالم و شاخ و برگ آن ها سرسبز باقی بماند. نکته دیگر در مورد نیاز غذایی گیاهان آپارتمانی به کود این است که این گیاهان به علت آنکه متناوبا در معرض نور قرار ندارند یا نور کمی در اختیار دارند عمل فتوسنتز کمتر انجام می شود.
از این رو مواد لازم برای رویش بافت های گیاه کاهش می یابد به این ترتیب از طریق کود می توان مواد مغذی مورد نیاز این گیاهان را تامین کرد. بهترین کود نیز بایستی بر اساس نیاز گیاه انتخاب شود و در آن عناصر ماکرو از جمله نیتروژن، فسفر، پتاسیم و عناصر میکرو شامل مس، بور، آهن، کلسیم نیز حضور داشته باشد.
زمان مناسب کوددهی گیاهان آپارتمانی
بهترین زمان برای کوددهی گیاهان آپارتمانی در طول فصول بهار و تابستان است که گیاه در حال رشد است. تعداد دفعات استفاده از کود نیز به نوع گیاه آپارتمانی بستگی دارد. برخی گیاهان از خاک بسیار تغذیه می کنند و هر هفته به این کار نیاز است. و گیاهان آپارتمانی که رشد آهسته ای دارند به طور معمول به تغذیه ماهانه نیاز پیدا می کنند.
کودهای مناسب گیاهان آپارتمانی
بر اساس خصوصیات منشا مواد تشکیل دهنده کودها به سه گروه زیر تقسیم بندی می شوند:
- کودهای بیولوژیک یا زیستی
- کودهای ارگانیک یا آلی
- کودهای معدنی یا شیمیایی
کودهای بیولوژیک یا زیستی
این دسته از کودها مجموعه ای میکروارگانیزم های پرفایده برای رشد و پرورش گیاه و حاصلخیزی خاک بدون هیچ نوع آلودگی و زیان برای محیط زیست هستند. کود بیولوژیک به علت امکان ایجاد آلودگی، بیماری و هزینه زیاد در محیط های محدود نظیر آپارتمان و برای نگهداری گل و گیاهان توصیه نمی شود.
کودهای ارگانیک یا آلی
این کودها دارای منشا طبیعی و بدون کوچکترین مواد مصنوعی هستند. در حقیقت این دسته از کودها اساس کربنی داشته و بازمانده مواد زنده طبیعت هستند. بقایای گیاهان، فضولات حیوانات و یا ترکیبی از هر دو کودهای آلی را به وجود می آورند. این کودها برای رشد سبزی، افزایش گل دهی و سرسبزی چمن ها مورد استفاده قرار می گیرند.
در ضمن برای تقویت گیاهان آپارتمانی و بذور تازه کاشته شده نیز مناسب هستند. کودهای آلی دارای کیفیت متفاوتی هستند از این رو اثر بخشی آن ها بر روی خاک ها تفاوت دارد. سه نوع کود آلی حیوانی، کود سبز و کمپوست وجود دارد.
کودهای معدنی یا شیمیایی
کودهای معدنی یا شیمیایی رایج ترین و به عبارتی اصلی ترین نوع کود در بین کشاورزان از زمان جنگ جهانی دوم به بعد تلقی می شوند و علت آن دسترسی ساده، استفاده با حجم کم ولی بازدهی بالا، سادگی کار با آن و قیمت کمتر نسبت به دیگر کودها می باشد.
این کودها از مواد معدنی تشکیل شده که به راحتی تجزیه و جذب گیاه می گردد و به شکل صنعتی تولید و در اشکال پودر، گرانول و مایع وجود دارند. کودهای شیمایی بر اساس مواد استفاده شده در آن به دو گروه ماکرو المنت و میکرو المنت دسته بندی می شوند. اگر کودی شامل نسبت های متناسب تمام عناصر درشت مغذی(ماکرو المنت) و ریز مغذی(میکروالمنت) باشد به آن کود کامل اطلاق می شود.
کودهای درشت مغذی به سه دسته از عناصر مواد غذایی مورد نیاز گیاه گفته می شود که گیاهان در طی فرایند متابولیسم به میزان زیادی از آن نیاز دارند. این عناصر شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم می باشند. کودهای ریز مغذی به دسته ای از عناصر مورد نیاز گیاه اطلاق می شود که گیاه برای متابولیسم به میزان کمی از آن نیاز دارد.
البته منظور از میزان کم این عناصر کم اهمیت بودن آن ها نبوده و حتی ممکن است با افزایش بیش از حد سبب آسیب به گیاه گردند. این عناصر شامل کلسیم، منیزیم، کربن، آهن، مس، روی و بور است، همچنین عناصری مانند گوگرد و سیلیسیم هم در این دسته جای می گیرند.
اگرچه به علت حضور کافی در خاک به استفاده از آن ها به صورت کودهای مکمل نیاز نیست. قابل ذکر است امروزه برای تغذیه گیاه از ترکیب عناصر دیگر همچون مولیبدن، کبالت، اسید فولیک و آمینو اسیدها هم به میزان جزئی استفاده می شود که به عنوان عناصر ناچیز شناخته می شوند.
توصیه می شود که کودهای ریز مغذی به صورت محلول و روی برگ گیاهان استفاده شود و همراه با سموم شیمیایی مورد نیاز ترکیب شده و در کنار آن ها روی گیاه پاشیده شود. تفاوت کودهای ماکرو و میکرو در میزان مصرف آن ها می باشد نه در تعداد دفعات استفاده.
اشکال کود برای گیاهان آپارتمانی
کود مناسب رشد گیاهان آپارتمانی کودی است که نیازهای گیاه را تامین و عناصر درشت مغذی مورد نیاز آن ها نیز در کودها وجود دارد. به طور کلی سه نوع کود برای گیاهان آپارتمانی وجود دارد:
۱. کودهای مایع
این کودها به آب اضافه شده و در صورت نیاز هنگام آبیاری گیاه استفاده می شوند. برای گیاهانی که آبدوست هستند استفاده از کودهای مایع توصیه می شود. البته باید نحوه استفاده و میزان آن به صورت دقیق مشخص شود. در ضمن برای کشت هیدروپونیک در منزل نیز می توانید از این کودها بهره بگیرید زیرا برای رشد گیاهان آپارتمانی بهترین انتخاب هستند.
۲. کودهای گرانول
این نوع کود در خاک مخلوط شده و هنگامی که گیاه آب دریافت می کند مواد مغذی را آزاد می سازد. کودهای گرانول فواید بسیاری دارند که یکی از آن ها امکان زمان بندی دریافت مواد مغذی از ریشه می باشد. در واقع می توانید زمان کوددهی به خاک را با زمان آبیاری گیاه آپارتمانی تطبیق دهید.
یکی از عللی که می توان کودهای گرانول را بهترین کود برای رشد گیاهان آپارتمانی معرفی نمود شیوه دریافت مواد توسط ریشه می باشد. هنگامی که گیاه آبیاری می شود ریشه از آب تغذیه و خود را تقویت می کند در این زمان از طریق این کود همه مواد مغذی گیاه نیز جذب ریشه می شود.
۳. کودهای آهسته رهش
کودهای آهسته رهش یا کودهای با انتشار آهسته به تدریج مواد مغذی را در خاک رها می کنند. بیشتر پرورش دهندگان گیاهان آپارتمانی کودهای آلی را به جای کودهای مصنوعی استفاده می کنند. کودهای آلی به بهبود کیفیت خاک کمک کرده و گیاه را با مواد مغذی ضروری تغذیه می نماید.
به طور معمول امولسیون ماهی، چای کرم، چای کمپوست یا عصاره های گیاهی از عناصر تشکیل دهنده کودهای آهسته رهش می باشند و جزئی از بهترین کود برای رشد گیاهان آپارتمانی به شمار می روند. کود آلی دوستدار محیط زیست بوده و ساختار خاک را بهبود می بخشد. در ضمن هنگام استفاده از کودهای آلی خطر سوختگی ریشه گیاه و مواد معدنی اضافه در خاک کاهش می یابد.
شایان ذکر است گیاهان گلدار به نسبت فسفر بیشتری نیاز داشته و گیاهان آپارتمانی بدون گل به نیتروژن بیشتری برای رشد سالم نیاز دارند. برای بیشتر گیاهان آپارتمانی یک کود گیاهی متعادل ایده آل می باشد. به طور کلی محیط خاک برای کاکتوس و ساکولنت ها دارای نسبت نیتروژن، فسفر و پتاسیم متفاوتی در مقایسه با محیط گلدانی برای کالاتیا یا پیرومیا می باشد.
در ضمن گیاهان گلدار آپارتمانی نسبت به گیاهان فاقد گل به نوع متفاوتی از کود احتیاج دارند.
چه نوعی کودی برای گیاهان آپارتمانی توصیه می شود؟
پیشتر نیز اشاره شد که از میان انواع کودها، کودهای آلی و شیمیایی برای گل و گیاهان آپارتمانی مناسب و قابل استفاده هستند که هر دو نوع کودها می توانند مواد مغذی کافی را در اختیار گیاهان قرار داده و رشد و نمو حداکثری را سبب شوند. گیاهان آپارتمانی به دو دسته گلدار و بدون گل دسته بندی می شوند.
برای کوددهی گیاهان آپارتمانی می توان از کودهایی استفاده که دارای میزان مساوی از فسفر، پتاسیم و نیتروژن باشند. اما باید دقت کرد این نسبت با توجه به نوع گیاه تغییر می کند. کودهای گیاهی با نسبت مساوی در بازار به صورت ۱۰-۱۰-۱۰ یا ۲۰-۲۰-۲۰ وجود دارند.
برای گیاهان گلدار آپارتمانی بهتر است از کودهای حاوی فسفر و پتاسیم بیشتر نسبت به نیتروژن استفاده کنید و گیاهانی که تنها برگ های تزئینی دارند به کودهای با نیتروژن بیشتر نیاز دارند. برای کوددهی گیاهانی نظیر کاکتوس و ساکولنت بهتر است از کودهای با ازت کمتر و پتاس بالا استفاده نمایید.
ازت بیشتر در کاکتوس سبب نگهداری میزان زیادی آب در بافت گیاه می شود و در ضمن سبب تخریب کاکتوس نمی شود. به طور مثال از کود ۳۶-۱۲-۱۲ برای سانسوریا استفاده کنید و یا از کود پتاس بالا برای تقویت گیاه زاموفیلیا استفاده نمایید. برای پتوس ابلق و برگ انجیری کود ۲۰-۲۰-۲۰ مناسب می باشد.
برای ریشه زایی گیاهان آپارتمانی نیز می توان کودهای ۱۰-۵۲-۱۰ یا کود ۵-۵۰-۵ استفاده نمود. به این ترتیب دقت کنید با توجه به نوع گیاه کوددهی صورت گیرد. از هر کودی نمی توان برای تمام گیاهان آپارتمانی بهره برد.
کود ۱۰-۵-۲۰
این کود برای تغذیه انواع بونسای یا درختچه تزئینی و یا برای گیاهانی که دارای برگ سبز هستند مناسب می باشد. اجزای تشکیل دهنده آن نیز شامل ۲۰ درصد نیتروژن، ۵ درصد فسفر و ۱۰ درصد پتاسیم می باشد. این کود به افزایش رشد گل و گیاه خیلی کمک می کند.
کود ۲۰-۶-۱۹
کود ۲۰-۶-۱۹ برای بهبود عملکرد و تحریک رشد شاخه و برگ گیاهان آپارتمانی مناسب می باشد. همچنین می توان از آن برای گیاهان گلدار نیز استفاده کرد. برای شادابی گیاهان از این کود بسیار استفاده می شود. کود ۲۰-۶-۱۹ سبب تقویت ریشه های گیاه و رشد برگ ها می شود. برای شمعدانی و گل قاشقی این کود گیاهی توصیه می شود.
به طور کلی با توجه به مشکلات معمول گیاهان آپارتمانی برخی کودها استفاده رایجی دارند. از جمله کودهایی که برای این گیاهان ضروری هستند عبارت است از:
- کود کامل یا سه بیست
- کودهای ضد تنش مانند آمینو اسید
- کود گلدهی یا ۳۸-۱۲-۱۲
- کود کلات آهن
هر یک از این کودها در زمان خاص و برای گیاه خاصی مورد استفاده قرار می گیرند.
روش کوددهی گیاهان آپارتمانی با کود مایع
به طور کلی کودهای مایع برای تغذیه گیاهان آپارتمانی استفاده راحت تری دارند از این رو بهترین انتخاب هستند. زیرا هم استفاده راحتی دارند و هم به راحتی با آب ترکیب می شوند. در نتیجه کود به خوبی در خاک انتشار یافته و به ریشه رسیده و تاثیر خود را سریع تر ایجاد می کند.
برای استفاده از کودهای مایع آن را با آب مخلوط نموده و به گیاه اسپری نمایید. هنگام اسپری نیز به موارد زیر دقت کنید:
- بهترین زمان اسپری کود زمانی است که روزنه های گیاهان آپارتمانی باز است یعنی صبح زود و قبل از طلوع آفتاب
- در اسپری کود مایع دقت کنید حتما برگ های زیرین و پشت برگ ها نیز به خوبی اسپری شوند.
- پیش از این که دمای خانه به ۲۲ درجه سانتی گراد برسد اسپری گیاهان با کود مایع انجام شود.
- برای جلوگیری از هجوم قارچ ها و دیگر موارد آسیب زای گیاهی، نیم ساعت بعد از اسپری در اطراف گیاه تهویه مناسب ایجاد کنید.
در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت علاقمندی برای آشنایی با کود برای گل شمعدانی و کود برای حسن یوسف روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا