یکی از دغدغه های اصلی بانوان در هنگام شستشوی فرش تمیز بودن قسمت ریشه فرش می باشد چرا که این بخش فرش امکان دارد به دلایل مختلفی از قبیل باقی ماندن آب و رطوبت و یا آلودگی های محیطی حالت زرد رنگی به خود بگیرد که همین امر بر روی ظاهر فرش تاثیر بدی گذاشته و نیازمند راهکارهایی برای تمیزکاری اصولی می باشد. بدین منظور قصد داریم در این مطلب برای آگاهی شما عزیزان به بررسی بهترین روش های شستن ریشه فرش بپردازیم.
روش های صحیح شستن ریشه فرش
به طور کلی می توان گفت ریشه از مهمترین اجزای فرش به حساب آمده و بر روی جلوه ظاهری فرش تاثیر بسزایی دارد، در صورتی که ریشه های یک فرش به دلیل عدم توجه و سهل انگاری صدمه ببیند کل فرش نیز دچار آسیب خواهد شد. بدین ترتیب نیاز است که در زمان تمیز کردن و شستشوی فرش باید کاملا با دقت و با رعایت نکات اصولی به شستن ریشه فرش بپردازید.
بهتر است بدانید که ریشه فرش قلب فرش بوده و این بخش فرش دید بیشتری نسبت به بقیه قسمت ها دارد به همین خاطر بایستی تمیز و سفید نگه داشته شود و بدیهی است که اگر صدمه ای به این قسمت وارد شود امکان دارد ادامه پیدا کرده و ساختار فرش را دچار خرابی نماید. ریشه فرش در حقیقت نخ های تار فرش بوده که نخ های خاب به روی آن گره زده شده و باعث مقاومت و انسجام ساختار فرش می شود، از این رو از جمله موضوعاتی که برای داشتن فرش سالم می توان بکار گرفت مواظبت از ریشه فرش می باشد.
از مهمترین فاکتورهایی که در نگه داری از ریشه فرش باید به آن توجه نمایید تمیز کردن ریشه های فرش می باشد. کثیفی ریشه ها ظاهر فرش را نامناسب نشان می دهد و در صورتی که شروع به تمیزکاری ریشه نکنید امکان دارد ریشه فرش دچار پوسیدگی شده و با گذشت زمان از بین برود.
امروزه می توان از ترکیبات مختلفی برای سفید کردن ریشه فرش استفاده نمود که هر یک از آن ها در موقعیت خاصی بکار گرفته می شوند. در صورتی که بتوانید ریشه فرش را پاکیزه نگه دارید طول عمر و ماندگاری فرش افزایش یافته و تا مدت زمان زیادی همچون یک فرش نو زیبایی و کارایی خود را حفظ خواهد کرد. در ادامه یک سری از بهترین ترفندهای تمیز کردن ریشه فرش را شرح داده ایم.
تمیز کردن ریشه فرش به روشی ساده
در مواقعی که زرد شدن و کثیفی ریشه در اثر باقی ماندن ترکیبات شوینده بر روی ریشه می باشد مناسب ترین شیوه آبکشی ساده با آب ولرم می باشد. تنها لازم است تا بیرون آمدن آب شفاف از ریشه ها به آبکشی ادامه بدهید. پیش از اقدام به تمیزکاری و شستشوی ریشه های فرش حتما با استفاده از جاروبرقی به طور کامل گرد و غبار روی آن را پاکسازی کنید.
تمیزکاری ریشه با سرکه
برای این کار حدود ۵ تا ۶ قاشق غذا خوری سرکه را با یک لیوان آب ولرم مخلوط نمایید. بعد مخلوط سرکه و آب را درون یک بطری اسپری بریزید. مخلوط سرکه و نمک را بر روی فرش اسپری نمایید. حدود چند دقیقه صبر کنید. بعد ریشه ها را با استفاده از آب ولرم آبکشی نمایید. رطوبت ریشه ها را با کمک یک تی مسطح، پارو و یا حوله به طور کامل بگیرید. چندین مرتبه این عمل را تکرار نموده تا زردی و کثیفی ریشه ها کاملا از بین برود.
استفاده از جوش شیرین
در این روش شستن ریشه فرش باید چند قاشق جوش شیرین را با آب مخلوط نمایید. سپس ترکیب آب و جوش شیرین را بر روی ریشه اسپری نمایید. تقریبا سی دقیقه صبر کنید و بعد ریشه ها را به خوبی آبکشی نمایید. بعد از آن نم و رطوبت موجود در ریشه را گرفته و تا زمان خشک شدن کامل ریشه ها را در هوای آزاد بگذارید.
شستشوی ریشه با شامپو فرش
برای این کار مقداری شامپو فرش را با استفاده از آب به حالت رقیق در آورید. سپس شامپو فرش و آب را با استفاده از یک فرچه در یک راستا بر روی ریشه بکشید. در ادامه با استفاده از آب ولرم به آبکشی ریشه ها بپردازید. بعد از آن فرش را به منظور خشک شدن در محیط آزاد بگذارید.
بهتر است بدانید که برای تمیزکاری و شستشوی ریشه های فرش می توانید از پاک کننده های شیمیایی همچون شامپو یا شامپو فرش، پودر ماشین لباسشویی و … و یا از ترکیبات طبیعی همچون سرکه، جوش شیرین، نمک و … نیز می توانید بهره مند شوید ولی نکته ای که قابل تامل می باشد ترکیب نکردن ترکیبات شیمیایی و طبیعی می باشد. مخلوط کردن این مواد با هم امکان دارد موجب پوسیده شدن ریشه ها گردد.
رفع کثیفی ریشه فرش با سرکه و جوش شیرین
به منظور انجام این روش باید جوش شیرین و سرکه را ترکیب کرده تا شکلی خمیر مانند به خود بگیرد. سپس خمیر تشکیل شده از جوش شیرین و سرکه را بر روی ریشه ها بزنید. حدود نیم ساعت منتظر بمانید، سپس خمیر را از روی فرش با کمک جاروبرقی پاک کنید. در آخر ریشه ها را به خوبی آبکشی نمایید.
برای پاکسازی ریشه ها می توانید از ترکیبات شوینده ملایم بهره مند شوید. در صورت بکار بردن شوینده های قوی و آنزیم دار بهتر است آن ها را با استفاده از آب به حالت رقیق در آورید. برای شستن ریشه ها در خانه فرش خود را در مکانی شیب دار بگذارید تا فرش خیس نگردد. با استفاده از چند لگن به آسانی می توانید این سطح شیب دار را به وجود آورید.
استفاده از سرکه سفید و نمک برای تمیز کردن ریشه
برای این کار باید حدود ۵ تا ۶ قاشق غذا خوری سرکه را با همان مقدار نمک ترکیب نمایید. سپس به مخلوط سرکه و نمک کمی آب بیفزایید. در ادامه سرکه، نمک و آب را درون قوطی اسپری بریزید. مخلوط موردنظر را بر روی ریشه اسپری کرده و مقداری صبر کنید. سپس ریشه ها را به شکل کامل با کمک آب ولرم آبکشی نمایید. بعد از آن نم و رطوبت ریشه ها را با استفاده از پارو یا حوله به طور کامل بگیرید و در صورت لزوم مراحل گفته شده را چندین مرتبه تکرار نمایید.
بکار بردن تاید و پودر ماشین لباسشویی
برای انجام این روش باید کمی تاید و یا پودر ماشین لباسشویی را با استفاده از آب به حالت رقیق در آورید. بعد با استفاده از یک اسفنج یا فرچه در یک راستا بر روی ریشه های فرش بکشید. سپس با کمک آب ولرم ریشه ها را تا وقتی که آب خروجی از آن ها شفاف گردد آبکشی نمایید. در آخرین مرحله شستن ریشه فرش آب ریشه ها را با کمک یک حوله یا پارو گرفته و در محیط آزاد بگذارید تا به خوبی خشک شود.
به منظور آسان شدن عمل خشک شدن ریشه ها و پیشگیری از ایجاد بوی نم و رطوبت بهتر است آب اضافی ریشه ها را با کمک پارو و یا یک حوله بگیرید و سپس با استفاده از باد خنک و سشوار ریشه ها را خشک نمایید. ریشه ها را با گذاشتن یک پارچه یا حوله ضخیم و بدون برخورد داشتن با حرارت کم به شکل مستقیم اتو بزنید.
از این که تا پایان این مطلب با ما همراه شدید بسیار سپاس گزاریم. ضمن این که می توانید برای آشنایی با نحوه محافظت از ریشه فرش و از بین بردن پرز فرش از این مطالب بازدید نمایید.
منبع : آرگا