دسته ها
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳

پدیده وارونگی هوا چیست و چطور اتفاق می افتد؟

  • شقایق ایران دوست
  • ۲۳ بهمن ۱۴۰۱
  • ۰

پدیده وارونگی هوا یکی از پدیده هایی می باشد که می تواند بر روی زندگی شما تاثیراتی نیز داشته باشد از این رو بهتر است با این پدیده طبیعی آشنایی کامل داشته باشید.

وارونگی هوا یکی از دلیل هایی می باشد که در زمستان منجر به ایجاد آلودگی های بسیار زیاد در کلان شهر ها می باشد. در ادامه شما را با پدیده وارونگی هوا و علل ایجاد کننده آشنا خواهیم کرد و اطلاعاتی در این زمینه به شما خواهیم داد.

 پدیده وارونگی هوا

پدیده وارونگی هوا چیست؟

وارونگی هوا همان وارونگی دما می باشد و علت آلودگی هوا در زمستان است. این پدیده یکی از مشکلاتی می اشد که بسیاری از افراد در شهر های صنعتی و بزرگ با آن مواجه می شوند. این مشکل اصولا زمانی رخ می دهد که لایه ای هوای گرم در بالای هوای سرد قرار می گیرد و هوای پایداری ایجاد می شود و به جای آن که با افزایش ارتفاع کاهش دما را داشته  باشیم دارای افزایش دما هستیم و این مشکل می تواند وارونگی هوا نامیده شود. وارونگی هوا یک اصطلاح غلط می باشد با این حال نیاز است تا از واژه وارونگی دما در این زمینه استفاده کنیم.

انواع وارونگی دما

به صورت کلی دارای چهار نوع وارونگی دمایی هستیم و این چهار نوع شامل نوع تشعشعی، تربولانسی، فرونشینی و وارونگی جبه ای می باشد. بسیاری از وارونگی های دمایی که این روز ها در کلان شهر ها مشاهده می شود از نوع تشعشعی می باشد و بسیار خطرناک است زیرا آلاینده های موجود در این هوا می تواند منجر به از کار افتادن ریه ها شود.

وارونگی های تشعشعی در شب ایجاد می شود و چنانچه فرایند سرد شدن برای مدتی ادامه دار شود هوای نزدیک به سطح زمین سرد تر از بالایی می شود و این مورد در کل زمین افزایش می یابد. در هوای آرام یا در حین وزش باد خیلی ضعیف و کاهش تشعشع از سطح زمین فرایند سرد شدن به طرف بالا تا ارتفاع کم گسترش می یابد که نوعی وارونگی کم عمق ایجاد خواهد شد. اگر این وارونگی مشخص شود و در سطح زمین باشد آن را وارونگی قوی می نامند.

عوامل خطر زا در وارونگی هوا

عوامل ایجاد کننده

پدیده وارونگی هوا یکی از پدیده های بسیار تاثیر گذار بر روی جو زمین می باشد با این حال بهتر است با عوامل ایجاد کننده ان آشنایی داشته باشید.

هوای آرام

یکی از دلایل بسیار ساده ای که منجر به این پدیده می شود هوای آرام و بدون باد می باشد. در واقع زمانی که هوا صاف و بدون ابر باشد شرایط بهتری برای شکل گیری وارونگی دما است. اگر هوا ابری باشد پرتو های مادون قرمز تابشی از سطح زمین جذب می شود و در نهایت منجر به گرم شدن مجدد هوا خواهد شد و میزان وارونگی را به شدت کاهش می دهد.

طولانی بودن شب

یکی دیگر از دلایلی که می تواند منجر به ایجاد وارونگی دمایی شود طولانی تر بودن شب است. در واقع در طول روز فرصت کافی برای این مورد وجود ندارد و طولانی تر بودن شب می تواند منجر به افزایش ضخامت لایه وارونه شود.

افراد در معرض خطر

عوارض وارونگی هوا

وارونگی هوا می تواند عارضه هایی را با خود به همراه داشته باشد و مهم ترین آن ایجاد مشکلات شدید تنفسی و بیماری های خاص می باشد. همانطور که می دانید آلودگی هوا برای بسیاری از افراد مضر می باشد از این رو بهتر است با گروه های خطر در این مورد آشنا شوید و اقدامات لازم را برای آن ها انجام دهید. افرادی که در معرض خطر قرار دارند عبارتند از:

  • افرادی که اعضای بدنشان تکمیل نشده است مانند کودکان
  • افرادی که ارگان های بدنی ان ها فرسوده اند مانند کهن سالان
  • افرادی که دارای بیماری های خاص می باشند مانند افراد دارای سرطان و افرادی که شیمی درمانی انجام می دهند.

امیدواریم که از این مطلب نهایت لذت را برده باشید و اگر دوست داشتید می توانید در ادامه دلیل تیره رنگ بودن ابر های بارانی را نیز مشاهده کنید و آگاهی خود را در این زمینه ها افزایش دهید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *