دسته ها
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

آفات درخت انجیر و روش مقابله با هر آفت

  • ملیحه بال افکن
  • ۸ بهمن ۱۴۰۱
  • ۰

در واقع مبارزه با آفات درخت انجیر و از بین بردن آن ها چندان سخت و پیچیده نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله با تمام آفات این درخت و همچنین اصول رفع آن ها به صورت کامل آشنا شوید.

به طور کلی درخت انجیر از دوران باستان تا به الان توسط انسان ها در نقاط مختلف دنیا از جمله مناطق گرمسیری، نیمه گرمسیری و معتدله کشت و کار می شود. برخی از گونه های درخت انجیر در طول فرآیند رشد خود مورد هجوم آفات و بیماری های خطرناکی خواهند شد که بایستی در اسرع وقت رفع گردند.

آشنایی با آفات درخت انجیر

بهتر است بدانید که انجیر یکی از میوه های محبوب و از خانواده توت ها می باشد که بومی مناطقی از ترکیه، شمال هند و مناطق گرم مدیترانه ای خواهد بود و اغلب در آفتاب کامل رشد خود می کند. رشد درخت انجیر بسیار آسان بوده اما مانند بسیاری از درختان میوه، آفات می توانند این گیاه را تحت تاثیر قرار دهند و موجب آسیب به این درخت شوند.

ویژگی های آفات درخت انجیر

به طور کلی در میان میوه هایی که در دسترس انسان هستند انجیر جزو میوه های خاص به شمار خواهد داد و دلیل این اهمیت برای کشور و مردم را می توان اشاره خداوند به این میوه بابرکت دانست. این میوه بسیار خوشمزه را می توانید به صورت تازه و خام و خشک شده در آجیل به عنوان یک میان وعده مقوی برای کودکان و همچنین از عصاره آن برای مربا و چاشنی ها استفاده نمود.

علاوه بر مصارف زیاد، خواص انجیر به اهمیت آن برای مردم کل دنیا می افزاید و در نتیجه پرورش یک درخت انجیر برای ما می تواند مفید و پرسود باشد. به صراحت می توان گفت که پرورش درخت انجیر بدون دفع آفات و مراقبت از آن امکان پذیر نیست و شما برای داشتن درخت سالم و پر محصول بایستی تمام آفات موجود در درخت انجیر را شناسایی کرد.

به همین خاطر در ادامه سعی کرده ایم تا انواع مختلفی از آفاتی که به درختان انجیر انجیر هجوم می آورند را شرح دهیم:

کنه اریوفیده:

کنه اریوفیده را می توان از آفات مهم درختان انجیر در ایران و جهان دانست که بیشترین خسارت به درختان انجیر وارد می کند. در واقع این کنه در دو حالت خسارت شدید به درختان وارد می کند که عبارت اند از:

نشانه های وجود که در درخت انجیر

با تغذیه از شیره سولی برگ ها موجب زردی و ضعف شیره درختان می شود. در صورت طغیان این آفت موجب برگ ریزی و خزان زودرس درخت انجیر خواهد شد که در این صورت میوه های آن نارس مانده و در نهایت دچار ریزش خواهند شد.

کنه اریوفیده می تواند ناقل بیماری ویروسی موزاییک انجیر از بیماری های خطرناک درختان انجیر باشد.

جمعیت این آفت در هوای گرم افزایش می یابد و خسارت آن بیشتر خواهد شد. با افزایش رطوبت محیط جمعیت و میزان خسارت آفت به شدت کاهش خواهد یافت. انجام هرس درختان از عوامل موثر در کاهش خسارت آفت کنه خواهد بود و همچنین سموم شیمیایی مختلف از جمله سم انوبدور، نیسورون، آبامکتین، آپولو و بروموپروپیلات در کنترل جمعیت کنه ها بسیار موثر خواهند بود.

البته از این نکته غافل نشوید که در کنترل کنه ها توسط سموم شیمیایی با توجه به مقاوم شدن کنه، سموم بایستی به صورت متناوب محلول پاشی شوند.

دستورالعمل از بین بردن کنه در درختان انجیر

شپشک ستاره ای انجیر:

شپشک ستاره ای انجیر تقریبا در تمام انجیر کاری های دنیا گسترش دارد. بدن شپشک ستاره ای انجیر توسط یک سپر نیمه کرویو از ۸ قطعه منظم مومی احاطه شده است. این سپر بدن حشره را در مقابل صدمات فیزیکی و شرایط نامساعد محیطی محافظت خواهد کرد.

شپشک ستاره ای انجیر بیشتر به شاخه های جوان حمله می کند و در صورت ازدیاد جمعیت نیز به میوه ها و برگ ها خسارت خواهد زد. در صورت جمعیت بالای آفت، برگ ها شروع به خزان می کنند و میوه ها یز و چروکیده خواهند شد. برای پیشگیری و کنترل شپشک های ستاره انجیر توصیه می شود که راهکار های فوق را انجام دهید:

روغن پاشی زمستانه را انجام دهید به این صورت که درختان را با ترکیب روغن ولک و سم اتیون یا سم دورسبان روغن پاشی نمایید.

تمام شاخه های آلوده را حذف کنید و یا آن ها را از بین ببرید.

توصیه می شود که محلول پاشی درختان آلوده در فصل بهار را با ترکیبی از سموم سیستمیک و تماس گوارشی انجام دهید.

چگونگی نابودی شپشک در درخت انجیر

مورچه ها:

مورچه ها نیز یکی دیگر از آفات درختان انجیر است که این گیاه را در سال دو مرتبه تحت تاثیر قرار می دهند یکی در زمان گرده افشانی گل ها و دیگری در زمان برداشت میوه ها. در زمان گرده افشانی زنبور بلاستوفاگا را شکار می کند و موجب کاهش گرده افشانی و موجب ریزش میوه های تلقیح نشده خواهد شد.

مورچه ها در زمانی که میوه ها کاملا رسیده و شیرین شده اند به درون میوه رفته، از قسمت های شیرین میوه تغذیه می کنند و در نهایت موجب کاهش کیفیت میوها می شوند. برای مبارزه با مورچه استفاده از سموم حشره کش تماسی، گوارشی به همراه پودر سنگ در اطراف تنه درخت و همچنین کوتاه کردن زمان برداشت میوه ها موثر خواهد بود.

دقت داشته باشید که با استفاده از تله های چسبنده در ناحیه ای بالاتر از طوقه، امکان مهاجرت مورچه ها به اندام های هوایی درخت نیز کاملا قطع خواهد شد.

راهکار های رفع آفات درخت

مگس سرکه:

مگس سرکه یکی دیگر از آفت های خطرناک است که از سوراخ انتهایی وارد بافت درونی میوه می شود و درون میوه تخم ریزی می کند. با تخم ریزی آن شرایط فساد میوه ها نیز فراهم خواهد شد. وقتی جمعیت مگس سرکه در باغ زیاد می شود علاوه بر میوه های در حال ترشیدگی به میوه های سالم و رسیده نیز حمله ور خواهد شد. لازم به ذکر است که این آفت ناقل مخمرهای ترشیدگی میوه بوده و موجب فساد میوه های انجیر خواهد شد.

مگس میوه مدیترانه:

مگس میوه مدیترانه را می توان آفتی پلی فاز دانست که به سایر باغات میوه نیز خسارت وارد خواهد کرد. این آفت با تخم گذاری داخل میوه و تغذیه لاروهای آن از درون بافت میوه موجب ایجاد خسارت می شود. مگس میوه مدیترانه در برخی باغات بیش از ۵۰ درصد خسارت می زند.

مبارزه با مگس ها در باغات انجیر به دلیل نسل های زیادی که تولید می کنند بسیار دشوار خواهد بود. از راهکار های موثر مبارزه با این آفت می توان به جمع آوری و انهدام میوه های آلوده، شخم زمستانه، یخ آب زمستانه و استفاده از کارت های زرد اشاره نمود.

برای مبارزه شیمیایی با این نوع آفت می توانید از سموم استفاده نمایید و بهترین زمان برای انجام این کار همزمان با رسیده میوه ها خواهد بود. از سموم موثر در از بین بردن مگس مدیترانه می توان به دیازینون، دیپترکس، پرمترین و دی کلرووس اشاره کرد.

چگونگی دفع مگس ها از درخت انجیر

پروانه برگخوار انجیر:

آفت برگخوار انجیر معمولا به برگ ها خسارت می زند اما در جمعیت زیاد به میوه های جوان نیز حمله ور خواهد شد. این آفت در اثر تغذیه لاروها، برگ ها را به حالت توری در می آورد و در نسل های بعد نیز لاروها به میوه های کوچک حمله کمی کنند و با تنیدن تارهایی بین برگ و میوه به تغذیه خود ادامه می دهند. لاروهای برگخوار انجیر در نزدیک غروب آفتاب از درخت بالا می روند و شروع به تغذیه از برگ درختان خواهند کرد.

لاروها در هنگام تاریکی شب مجدد به سمت پایین حرکت کرده و در پناهگاه ها نهان می شوند. بهتر است بدانید به دلیل نحوه تغذیه این آفت می توان از طریق راهکار های مکانیکی با لاروها آن مبارزه کرد. از جمله این راهکار ها می توان به موارد فوق اشاره کرد:

توصیه می شود که از روش پیچاندن مقوا و یا استفاده از سموم چسبناک دور تنه درخت یا شاخه های آلوده استفاده کنید و یا برگ های خزان شده پای درختان در فصل زمستان را شخم بزنید. همچنین استفاده از سموم پودری یا گرانوله در اطراف خاک درختان نیز بسیار مفید خواهد بود.

البته از این نکته غافل نشوید که مبارزه شیمیایی علیه آفت برگخوار انجیر زمانی موثر خواهد بود که لاروها شروع به تنیدن تار نکرده اند. تقریبا اواخر فصل زمستان یا اوایل فصل بهار بهترین زمان برای مبارزه با این آفت خواهد بود. همچنین سمومی مانند دیازینون، سایپرمترین، فن والریت و مالاتیون نیز در از بین بردن آفت برگخوار انجیر موثر خواهند بود.

علل هجوم آفات به درختان انجیر

سوسک میوه خوار:

سوسک میوه خوار به میوه های شیرین و رسیده درختان انجیر و دیگر مرکبات حمله ور می شود و از این طریق باعث انتقال بیماری های قارچی به میوه ها می شود. اگر این سوسک درون میوه ها بماند می تواند کل میوه های یک انبار را خراب کند.

سوسک میوه خوار در درخت انجیر از اواسط بهار در داخل میوه های زخم خورده تخم می گذارد که این تخم ها به فاصله یک روز تا یک هفته بسته به شرایط محیط باز می شوند و لارو ها شروع به تغذیه از گوشت میوه انجیر خواهند کرد. بهتر است بدانید که جمع آوری و معدوم نمودن میوه های فاسد و ریخته شده در زیر درخت، سمپاشی زیر درختان به صورت یکنواخت در سطح زمین و زیر رو نمودن زمین با بیل از راهکار های موثر کنترل این آفات خواهد بود.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *