دسته ها
پنج شنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳

آشنایی با رشته ادبیات نمایشی, بازار کار و اشتغال در این رشته

  • شیوا فهیمی
  • ۲۴ اسفند ۱۴۰۰
  • ۰

اگر به رشته ادبیات نمایشی علاقمند هستید و مایلید در دانشگاه به تحصیل این رشته بپردازید. با این مطلب همراه ما باشید تا درباره آن اطلاعات جامعی به دست آورید.

برای این که با رشته ادبیات نمایشی آشنایی داشته باشید با این مطلب همراه ما باشید تا اطلاعات جامعی درباره تحصیل در این رشته و بازار کار آن به دست آورید.

آشنایی با رشته ادبیات نمایشی

این رشته یا ادبیات دراماتیک در حقیقت رشته نویسندگی برای صحنه تئاتر یا نمایش می باشد و از آنجا که در این رشته؛ مباحث خلق شخصیت و اصول و عناصر نوشتن دراماتیک مطرح می گردد که با فیلم نامه نویسی مشترک است، همچنین واحدهای فیلم نامه نویسی را هم پوشش می دهد، علاوه برای دوستداران نویسندگی حوزه تئاتر می تواند برای نویسندگی در حوزه سینما و فیلم نامه نویسی هم مناسب باشد.

ادبیات نمایشی یکی از بخش های پایه و اصلی هنرهای نمایشی محسوب می شود. ادبیات نمایشی علیرغم پرداختن به سنت ها و تاریخ ادبیات نمایشی در ایران و جهان، به قواعد و اصول فنی و شیوه های نگارش متون دراماتیک نیز می پردازد.

هدف این رشته تربیت متخصصانی است که بتوانند به نگارش انواع متون نمایشی در حوزه فرهنگ فارسی پرداخته و ضمنا در حوزه نقد، بررسی و پژوهش هم توانمند باشند. با انتخاب این رشته و تحصیل در آن، باید به هنرمندی تبدیل گردید که هنگام خلق یک اثر هنری مانند تئاتر، فیلم، سریال و … بتوانید خود را به جای تک تک افراد نمایش قرار داده و شخصیت آن ها را در دنیای خیال به راحتی خلق کرده و یا با ایجاد گروه های نمایشی و جان بخشیدن به نقش های نمایش ، آن را تا پایان پیش ببرید.

به طور خلاصه رشته ادبیات نمایشی واسطه بین دنیای پربار ادبیات و صحنه نمایش می باشد و در هر اثری دارای رویکرد ادبی و نمایشی است. با وجود ادبیات غنی و پربار فارسی و ضمنا رشد سریع رشته نمایش و تئاتر در کشور، دانشجو می تواند با تلفیق این دو اثرات ماندگار و پرمغزی را خلق کند. با در نظر گرفتن این دو فاکتور دانشجویانی که در این رشته تلاش و پشتکار داشته باشند، می توانند آینده روشنی را برای خود ایجاد کنند.

نحوه ورود و گرایش ها

برای ورود به این رشته باید بدانید که زیر مجموعه کنکور هنر است و برای تحصیل در آن نیاز است که حتما در کنکور شرکت کنید. البته اخیرا می توان در این رشته فقط در مقطع کارشناسی بدون کنکور ولی با شرط معدل به تحصیل پرداخت. ضمنا با اتمام دوره کارشناسی ادبیات نمایشی می توان در مقطع ارشد و دکترا ادامه تحصیل داد.

گرایش های این رشته شامل کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی، سینما، کارگردانی نمایش، کارگردانی سینما، تولید سیما و تهیه کنندگی می باشد. ولی آشکار است که ادبیات نمایشی ادامه این رشته بوده و می تواند به پربارتر شدن آن کمک کند.

دروس دانشگاهی

مهمترین دروس دانشگاهی ادبیات نمایشی، شامل اصول و فنون نمایشی، فیلم نامه نویسی، کارگاه نمایش نامه نویسی، اسطوره و نمایش، نقد ادبیات نمایشی، تحلیل نمایش نامه، مکتب های ادبی، تاریخ ادبیات نمایشی، ادبیات نمایشی ایران و جهان، تطبیق ادبیات جهان، بررسی متون فارسی از منظر نمایش، نمایش نامه نویسی برای تلویزیون و رادیو، می باشد.

در این رشته نیز مشابه سایر رشته های دانشگاهی، دروس تخصصی و عمومی با واحدهای مشخصی وجود دارد و تعداد واحدهای کلی که باید در مقطع کارشناسی گذرانده شود ، ۱۴۰ واحد است. که دروس عمومی ۲۱ واحد، دروس پایه ۲۲ واحد، دروس اصلی ۱۹ واحد، دروس تخصصی ۷۴ واحد و دروس اختیاری ۴ واحد می باشد.

بازار کار و اشتغال

از آنجا که تئاتر بخصوص سینما همواره مورد اقبال عموم مردم می باشد و ضمنا رسانه های تصویری مانند تلویزیون و نمایش های خانگی و آنلاین که برای تهیه برنامه های خود به متن نمایشی احتیاج دارند، فارغ التحصیلان این رشته به شرطی که بتوانند در نوشتن مهارت لازم را کسب کنند، می توانند برای ارائه نوشته های خود با تهیه کنندگان و کارگردان های سینما و تئاتر ارتباط برقرار کرده و مشغول به کار گردند.

موارد اشتغال ادبیات نمایشی :

  • نویسندگی تئاتر، سینما، صدا و سیما، نمایش آنلاین و خانگی
  • تدریس این رشته به سایر علاقمندان در دانشگاه ها و موسسات آموزشی
  • کارشناس و منتقد سینما و تئاتر
  • نویسندگی مقالات برای مجلات

ناگفته نماند برای ورود به بازار کار، علیرغم آشنایی با مهارت های تخصصی رشته مدنظر باید با دیگر مهارت های فردی نیز آشنایی داشته باشید. در واقع، این مهارت های فردی هستند که می توانند یک فرد را از بین رقبا متمایز نمایند و باعث موفقیت وی در زمینه ها و موقعیت های شغلی گردند.

این مهارت ها سبب تعامل بهتر فرد در سازمان و محیط های کاری شده و به طور معمول با اسم مهارت های نرم یاد می شود. از این رو برای یادگیری مهارت های فردی حتما اقدام کنید. در صورت تمایل برای ادامه تحصیل این رشته در خارج از کشور حتما با زبان کشور مدنظر و زبان انگلیسی آشنایی خوبی داشته باشید. از این رو در طی تحصیل این موارد را نیز تقویت کنید.

اگر برای علاقمندان به فیلم نامه نویسی جای سوال است که تحصیل در دانشگاه بهتر است یا موسسات آموزشی؟ در پاسخ باید گفت هر چند دانشگاه ها و موسسات آموزشی هر یک مزایا و معایب خودش را دارد ولی نمی توان منکر شد که موسسات آموزشی با سابقه، بر این رشته تمرکز زیادی از لحاظ توانمندسازی دانشجویانشان در فیلم نامه نویسی داشته و معمولا مدرسان مجرب و با انگیزه تری هم دارند.

ولی مسئله مهم این است که دانشجو خودش باید ذوق و علاقه لازم را داشته و تنها به دروس دانشگاهی یا موسسات آموزش اکتفا نکرده و مهارت های مورد نیاز را تقویت کرده تا با نوشتن فیلم نامه های قوی در تئاتر و سینما به جایگاه خوبی برسد. امروزه کارگردان ها و فیلم سازهای کشور بیشتر به دنبال یک متن نمایشی قوی و قابل اجرا هستند که البته برای اقشار جامعه قابل درک هم باشد.

این اتفاق خودش گواه ایجاد موقعیت های شغلی مختلف برای تحصیل در این رشته است. و سوای فعالیت هایی که برای فارغ التحصیلان ادبیات نمایشی اشاره شد، می توانند در روزنامه ها و مجلات مختلف به کار مشغول شده و ضمنا در حوزه داستان نویسی هم می توانند کسب درآمد نمایند.

پس از آشنا شدن با این رشته می توانید برای کسب اطلاعات لازم در رابطه با دیگر رشته ها همچون رشته مکاترونیک و رشته آی تی بر روی لینک آن کلیک نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *