دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

هوش کلامی به چه معناست و چگونه آن را تقویت کنیم؟

  • سمیه نیک فرجام
  • ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸
  • ۰

طبق نظریه های چند گانه ای که در رابطه با انواع هوش ارائه می شود هوش کلامی یا هوش زبانی یکی از انواع هوش است که به توانایی تحلیل کردن اطلاعات و استدلال های زبانی اشاره دارد و به عنوان یک مهارت ارتباطی مورد نیاز افراد است.

به طور کلی هوش زبانی در فرد شامل خواندن، شنیدن، صحبت کردن و درک کردن است همانطور که می بینید این نوع از ارتباط در بیشتر مراودات و ارتباط های ما در طول روز و در محیط های مختلف دیده می شود. طبق بررسی ها در کودکان هوش در مراحل ابتدایی بر پایه استدلال های غیرکلامی است و مهارت های ارتباطی نوع کلامی، در بین آن ها متغیر است اما به طور میانگین کودکان بیشتر فعالیت های خود را برای بازی کردن و نقاشی کشیدن قرار می دهند. اما با مدرسه رفتن کودک شما شاهد افزایش مهارت های زبانی در او هستید و متوجه می شوید که این مهارت ها بر اساس یک استدلال تنظیم شده اند.

 هوش و مهارت کلامی

آشنایی بیشتر با هوش کلامی و تقویت آن

مهارت ارتباط کلامی زمانی به عنوان یک مهارت از آن یاد می شود که در حالی سازمان یافته و بر حسب هدف باشد در این صورت می توان گفت فرد به مرحله هوش کلامی دست یافته است. کودک با وارد شدن به مدرسه در همان مراحل ابتدایی با پایه هایی از استدلال کلامی رو به رو است زیرا مهارت های کلامی او در قالب های منظم و هدفمندی رو به افزایش است. به عنوان مثال از کودکان خواسته می شود تا طبق دستورالعمل های معلم خود کار کنند.

در این بین زمانی که یکی از کودکان نمی تواند به خوبی خود را با دستورالعمل های معلم منطبق کند از سایر شاگردان عقب می ماند و متوجه می شوید که در توانایی برقراری مهارت زبانی به خوبی عمل نمی کند. اما به مرور زمان و طی کردن پایه های تحصیلی بعدی کودک به دلیل استفاده از کتاب های متعدد و و بالا رفتن میزان استفاده از مکالمات کلاسی به دامنه گسترده تری از هوش زبانی دست می یابد.

این هوش با پیشرفت افراد نیز گسترش پیدا می کند و از اهمیت بیشتری برخوردار می شود به عنوان مثال میزان اهمیت مهارت زبانی در افرادی که تحصیلات دانشگاهی را طی می کننند یا برای افرادی که در محیط کاری خود به میزان زیادی از این نوع هوش نیازمند هستند بیشتر است.

تقویت هوش کلامی

افراد در محیط کاری خود برای آنکه بتوانند به خوبی عمل کنند و نیازمند هوش زبانی موثر هستند این امر می تواند روابط آن ها را در محیط کار به طور سازنده ای تحت تاثیر خود قرار دهد.

هوش و مهارت زبانی با استفاده از آزمون هوش و IQ سنجیده می شود و در صورتی که فردی با استفاده از این آزمون ها به مهارت ضعیف خود پی ببرد می تواند از طریق درمان های گفتار درمانی و برنامه های آموزشی ویژه به سطح مناسبی از هوش زبانی دست پیدا کند و آن را بهبود بخشد.

راه های تقویت کردن هوش و مهارت کلامی:

شاید یکی از اساسی ترین عواملی که مانع رشد و پرورش مهارت زبانی ما می شود وجود این امر است که تصور می کنیم هوش و توانایی زبانی نیازی بهبود ندارد و یک عامل غریزی است و در صورت ضعیف بودن آن نمی توان کاری انجام داد.

استفاده از لغت نامه:

لغت نامه و اصطلاح نامه به عنوان دو همراه باید مورد استفاده باشند یعنی باید از هر دوی آن ها در کنار یکدیگر استفاده کنید از مهم ترین کاربرد لغت نامه ها کشف واژه های جدید و معانی آن ها است و در اصطلاح نامه نیز می توانید لغات اصلاح شده و املای صحیح هر واژه را بیابید.

یکی دیگر از کاربردهای مهمی که در هر یک از این موارد برای تقویت هوش زبانی وجود دارد پیدا کردن مترادف ها و متضادهای یک واژه است. شما می توانید به راحتی از نرم افزارها و فایل های صوتی الکترونیکی مربوط در این زمینه نیز استفاده کنید.

تقویت کردن کلام

بالا بردن مطالعه:

مطالعه یکی از نکات کاربردی است که برای افزایش مهارت کلامی شما می تواند بسیار مناسب باشد افرادی که بیشتر مقاله و کتاب می خوانند دارای دایره واژگانی بیشتری هستند و راحت تر می توانند ارتباط برقرار کنند. داشتن یک برنامه ریزی روزانه و چند ساعتی در کنار استفاده از فیلم ها و تماشای تلویزیون قدرت ارتباطی بیشتری به شما خواهد داد.

نوشتن و ضبط کلمات جدید:

ممکن است شما در ذهن خود حجمی از کلمات جدید را داشته باشید که مدیریت و کاربرد هر یک برای شما دشوار باشد. بنابراین پیشنهاد می شود تا از روش نوشتن لغات برای افزایش هوش زبانی خود استفاده کنید یکی از روش هایی که در این زمینه مورد استفاده است به کار بردن این لغات و واژه ها در روابط روزمره است اما گاهی این واژه ها قابل استفاده نیستند و به همین امر از یاد می روند.

توانمندی های کلامی

نوشتن و بازنویسی:

نوشتن متن های روزانه نیز می تواند کمک کننده باشد نیازی نیست که به دنبال نوشتن متنی پیچیده باشید شما می توانید نوشته های ایمیل و پیامک های روزانه خود را نیز در این برنامه قرار دهید و در نوشتن آنها بیشتر دقت کنید.

ویرایش نوشته ها بسیار کمک کننده است زیرا شما این کار را بر اساس یک بینش و آگاهی انجام خواهید داد و زمانی که این کار را انجام می دهید دارای مطالعه بالایی باید باشید.

بازی با استفاده از کلمات:

برخی از بازی های نرم افزاری وجود دارند که می توانید از آن ها برای تقویت هوش کلامی خود استفاده کنید با استفاده از کلمات و جورچین کردن آنها کمک می کنند تا توانایی و قدرت مهارتی خوبی داشته باشند.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *