زندگی مشترک همانطورکه از نام آن مشخص است، هم زن و هم شوهر به یک اندازه در زندگی زناشویی سهم دارند و به یک اندازه مسئولیت البته متفاوت دارند. خب زن وظایفی و مرد وظایفی دارد که برای پیشبرد بهتر زندگی نیاز است انجام دهد. بنابراین در امر جهاز نیز علاوه بر جهیزیه عروس، داماد یکسری وسایلی را به عنوان جهاز یا همان جهیزیه با خود به خانه آینده شان می برد. لیست جهیزیه داماد بسته به فرهنگ و آداب و رسوم نقاط مختلف، متفاوت است و در زمان خواستگاری در مورد آن بحث شده و توافق می گردد.
لیست جهیزیه داماد
غیر از ایران در برخی از کشورهای دیگر جهان نیز امر جهیزیه وجود دارد، البته لیست جهیزیه داماد در هر بخش از کشور بسته به توافقات خانواده ها و فرهنگ آن منطقه تفاوت دارد. جهیزیه به معنی خرید وسایل لازم زندگی مشترکی است که قرار است زوجین در آینده برپا سازند؛ پس با توجه به سنگین بودن هزینه ها و سخت بودن تهیه تمامی وسایل برای عروس و خانواده عروس، بخشی از جهاز را داماد و خانواده داماد تهیه می کنند و با خریداری چند وسیله بزرگ به تکمیل جهیزیه کمک می نماید.
همانطور که به آن اشاره شد، لیست جهیزیه داماد از منطقه ای به منطقه دیگر تفاوت هایی دارد که اغلب در کشور ایران چند تکه از لوازم بزرگ جهیزیه همچون فرش، لوازم صوتی و تصویری، لوازم برقی بزرگ، سرویس خواب، لوستر و لوازم روشنایی، سرویس چوب را خانواده داماد تهیه می کنند. برای پیشگیری از مشکلات احتمالی بهتر است در زمان خواستگاری توافقات لازم انجام شود.
لوازم صوتی و تصویری
خریداری همه لوازم صوتی و تصویری همچون تلویزیون با میز آن، دستگاه دی وی دی و … را باید آقا داماد برعهده بگیرد. بعضی از لوازم مثل سینمای خانگی الزامی نیست و با توافق هر دو طرف قابل حذف است. سعی کنید خرید تلویزیون و سایر لوازم صوتی تصویری به بهترین شکل انجام شود، باید تلویزیون از نظر اندازه با ابعاد خانه ی آینده شما هماهنگی داشته باشد، همچنین در مورد برند و هوشمند بودن آن بسته به بودجه خود تصمیم بگیرید.
فرش
یکی دیگر از اجزای لیست جهیزیه داماد، فرش است، چه بسا فرش ها در زندگی ما ایرانی ها از اهمیت زیادی برخوردار می باشد که در لیست جهیزیه عروس نیز وجود دارد. یعنی تعداد فرش هایی را که برای مفروش کردن خانه نیاز است، بین خانواده عروس و خانواده داماد تقسیم می شود. اغلب مرسوم می باشد که فرش پذیرایی بر عهده عروس و فرش نشیمن، فرش آشپزخانه و فرش اتاق خواب بر عهده داماد است.
نکته : قابل توجه اینکه خریداری فرش ها از سوی داماد و عروس با هماهنگی یکدیگر باشد تا از نظر رنگ و سبکی تفاوتی به وجود نیاید و با یکدیگر هارمونی داشته باشند. مثلا فرش های دستباف ایده ای برای جهیزیه شیک و گران قیمت و فرش های ماشینی ایده ای برای جهیزیه های مقرون به صرفه است.
سرویس چوب و وسایل چوبی
سرویس چوب قسمت عمده ای از جهیزیه داماد را تشکیل می دهد. این سرویس شامل وسایل چوبی مانند مبلمان با میز تلویزیون، میز عسلی، تختخواب، میز آرایش، پاتختی، میز غذاخوری، بوفه، گنجه، جاکفشی و کنسول می باشد. در تهیه سرویس مبلمان جهیزیه داماد غیر از چوب محصول لازم است به متریال پارچه به کار رفته هم توجه نمایید. نکته دیگر اینکه بهتر است میز غذاخوری را از لحاظ رنگ و مدل با مبلمان و جانبی های آن ست نمایید. همچنین اگر می خواهید کمتر هزینه کنید و یک جهیزیه مقرون به صرفه تهیه نمایید؛ می توانید از وسایل چوبی ملامین و یا MDF بهره ببرید و اما اگر بودجه شما برای خرید یک سرویس چوب طبیعی و باکیفیت کافی است، حتما آن را انتخاب کنید.
لوازم روشنایی و لوسترها
به طور کلی همه لوازم روشنایی همچون آباژورها، دیوارکوب و … و نیز همه لوسترها از اجزای جهیزیه داماد به شمار می روند. برای اطلاع داشتن از تعداد لوسترها و نیز هماهنگی داشتن با دیزاین منزل، بهتر است پس از تهیه منزل، اقدام به خریداری این اقلام نمایید.
سرویس خواب
سرویس خواب متشکل از چندین پتو، ملحفه، تشک، بالشت در لیست جهیزیه داماد قرار دارد، اما خریداری سرویس اتاق خواب همچون تختخواب و … بر عهده عروس و خانواده عروس است. بهتر است پتو و سایر تکه هایی که خرید می کنید سبک و با طرح و رنگ های هماهنگ با سرویس اتاق خواب باشد که عروس خریداری می کند.
لوازم برقی اصلی
خرید لوازم برقی بزرگ و اصلی مثل ماشین ظرفشویی، یخچال، فریزر، ماشین لباسشویی طبق توافق در جلسه های مراسم خواستگاری برعهده داماد قرار می گیرد، اما به طور کلی در لیست جهیزیه عروس قرار دارد. در واقع باید هر دو طرف یکدیگر را درک کنند و با هم سازش کرده و برای خرید جهیزیه توافق نمایند. اغلب خانواده ها توافق می کنند که چون داماد صاحب خانه است، نیازی به تهیه لوازم برقی ندارد.
در مطلبی که به پایان رسید لیست جهیزیه داماد را مرور کردیم، البته که این لیست توافقی است و بسته به نظر خانواده های هر دو طرف می تواند کم و زیاد و یا حتی تغییر کند. مثلا خانواده داماد با خانواده عروس توافق می کند که یکی از اجزای لیست را حذف و به جای آن خریداری کامل سرویس و پک دیگری همچون لوازم صوتی و تصویری را برعهده بگیرد.نکته ای که بسیار حادز اهمیت است؛ اینکه عروس و داماد با هماهنگی و مشورت یکدیگر خریدها را انجام دهند تا با وسایل با یکدیگر هماهنگی داشته باشد و نکته دوم اینکه بهتر است با در نظر گرفتن سبک دکوراسیون و اندازه منزل، وسایل خریداری شود.در صورتی که مستاجر هستید از وسایل کوچک و سبک بهره ببرید. در پایان نیز تهیه این اقلام از سوی داماد تهیه خانه را کنسل نمی کند و از وظیفه های داماد تهیه منزلی جهت سکونت زن می باشد.
منبع : آرگا