دسته ها
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳

علل، نشانه ها و نحوه درمان قارچ پوستی گربه

  • کژال کوهستانیان
  • ۳ تیر ۱۴۰۳
  • ۰

عفونت های قارچی می توانند، انسان و گربه ها را درگیر نمایند، با وجود این امر که طیف گسترده ای از قارچ ها در محیط پیرامون زندگی ما وجود دارند، اما تمامی آن ها نمی توانند، در سلامت گربه ها اختلال ایجاد کنند. اما ممکن است، گربه ها در صورت ابتلا به چنین قارچ هایی دچار بیماری های سخت شوند، بنابراین آشنایی با علائم قارچ پوستی گربه و روش های درمان آن ضروری به نظر می رسد.

بیماری قارچ پوستی گربه نوعی بیماری شایع در میان گربه ها محسوب می شود. این بیماری با شدت گرفتن و در موارد حاد از سطح خارجی پوست عبور کرده و لایه های زیرین پوست را نیز درگیر می کند و در نهایت موجب بروز عفونت می شود. نکته مهمی که در رابطه با این بیماری وجود دارد و باید به آن اشاره کرد، قابلیت انتقال بیماری به انسان و سایر حیوانات می باشد. بنابراین ضروری است، که در نگهداری از گربه سلامت و بهداشت در اولویت قرار بگیرد و به طور مرتب سلامتی گربه چک شود.

قارچ پوستی در گربه ها نوعی ارگانیسم انگلی می باشد، که باعث تولید هاگ می شود و با جذب مواد غذایی ار بدن میزبان خود، به تغذیه می پردازد. اما همه قارچ های پوستی باعث عفونت نمی شوند، مگر اینکه وضعیت بیماری به مرحله حاد آن رسیده باشد و همه آن ها نیز مسری نیستند.

ریزش مو و ایجاد زخم یکی از نشانه های قارچ پوستی میان گربه ها می باشد

قارچ پوستی گربه

قارچ گربه تغذیه خود را با جذب املاح و مواد معدنی بدن گربه تامین می کند. به شکل معمول گربه از سه روش بلع، چشایی و پوست به عفونت قارچی مبتلا می شود. عفونت قارچی در گربه می تواند، هم سطحی باشد و هم تمام بدن گربه را درگیر کند. گربه ها نیز مانند انسان میزبان هاگ های قارچ می باشند.

در شرایطی که هوا گرم و مرطوب باشد، قارچ ها روی بدن میزبان تکثیر می یابند و پوست و ناخن گربه را عفونی می کنند، این امر زمانی بیشتر گسترش می یابد، که گربه بالغ نباشد و یا سیستم ایمنی نیرومندی برای مبارزه با  با عفونت نداشته باشد.

در برخی موارد این عفونت ها قارچی نام «زئونوز» را به خود می گیرند، بدین معنا که بین انسان و حیوان مشترک می باشند. بنابراین در صورتی که گربه شما به عفونت مبتلا شده است، احتمال انتقال بیماری به شما نیز وجود خواهد داشت. بنابراین آگاهی کافی از دلایل و روش های درمان ضروری می باشد.

علت

ابتلا حیوان به به قارچ پوستی گربه می تواند، دلایل مختلفی داشته باشد و با قرار گیری گربه در محیط های آلوده صورت پذیرد، سایر دلایل در ادامه ذکر شده است.

  • ضعیف بودن سیستم ایمنی گربه
  • ارتباط با حیوانات مبتلا به عفونت قارچی
  • قرار گرفتن در خاک حاوی قارچ
  • قرار گرفتن در محلی که مدفوع حاوی قارچ در آن وجود دارد
  • وجود زخم بر روی پوست گربه

علائم

علائم قارچ پوستی در گربه را می توان به دو دسته پوستی و علائم غیر پوستی دسته بندی کرد. ریزش مو، پوسته پوسته شدن، جوش، آبسه و قرمزی از علائم پوستی عفونت قارچی و مواردی چون درگیر شدن ریه، سیستم عصبی، بروز تب، بی حالی، مشکلات تنفسی، سرفه، کاهش وزن، تشنج و حتی نابینایی را علائم غیر پوستی برشمرد. به طور کلی علائم ابتلا شامل موارد زیر می باشد.

ریزش مو و تیره شدن پوست از علائم قارچ پوستی در گربه

  • ایجاد کیست و یا گره در زیر پوست گربه
  • خارش پوست حیوان
  • قرمز شدن پوست گربه
  • تیره شدن پوست حیوان
  • ملتهب شدن ناخن ها یا پنجه ها
  • پوسته ای شدن پوست گربه
  • چرب شدن پوست حیوان
  • نمایان شدن ضایعات پوستی که ترشح یا بوی ناخوشایند داشته باشد
  • ریزش مو گربه به صورت کچلی های ناحیه ای یا کلی
  • ملتهب شدن پنجه ها
  • نمایان شدن زخم های بزرگ روی پوست
  • وجود برجستگی های خشک هنگام لمس پوست گربه

سرایت بیماری

بیماری های مشترک میان انسان و حیوان زُئونوز نام دارد. زُئونوز معمولا به بیماری های عفونی اطلاق می شود، که از جانور به انسان سرایت می کند. منشا بیماری می تواند، از جانوران اهلی و وحشی چون پستانداران، خزندگان، پرندگان و یا حشرات باشد. اغلب عفونت های انگلی از بیماری های مشترک انسان و حیوان می باشند. بعد از بیماری های انگلی، عفونت های قارچی پوستی از شایع ترین بیماری های مشترک انسان و حیوان هستند، که معمولا از طریق تماس با گربه و سگ انتقال می یابند.

سرایت قارچ پوستی رایج گربه ها به انسان

یکی از عواملی که می تواند، باعث ایجاد قارچ پوستی گربه شود، قارچ درماتوفیت می باشد. نام بیماری که از این قارچ ناشی می شود، درماتوفیتوز می باشد. این عفونت می تواند، در گربه ها باعث ایجاد لکه های پوستی و پوسته ای شدن پوست حیوان شود. هرچند احتمال دارد، لکه ها در زیر پوست گربه مخفی شوند و امکان دیدن لکه ها به راحتی برای صاحب گربه قابل تشخیص نباشد. این لکه ها می توانند، به سادگی به انسان انتقال پیدا کنند و باعث ایجاد لکه های قرمز و حلقه ای شکل روی پوست انسان شوند، این بیماری پوستی میان سگ ها نیز شایع می باشد، اما گربه ها بیشتر آن را پخش می کنند.

پیشگیری

روش های پیشگیری از ابتلا گربه ها به قارچ پوستی کمی دشوار می باشد، اما غیر ممکن نیست. این امر را به خاطر داشته باشید، که گربه سالمی که از پوست و موی سالم برخوردار باشد، کمتر در معرض ابتلا به عفونت قارچی قرار دارد. برای مثال تغذیه گربه نقش مهمی در حفظ سلامت پوست و فولیکول های موی گربه دارد.

برای آوردن یک گربه جدید به خانه لازم است، در ابتدا یک دوره چند روزه قرنطینه در نظر بگیرید، چرا که احتمال دارد، مهمان ملوس شما دارای بیماری قارچ پوستی گربه باشد و دیدن علائم برای شما امکان پذیر نباشد. قرنطینه روشی مهم است، که از انتقال بیماری به شما و سایر حیوانات خانگی می کاهد، بنابراین امری مهم تلقی می شود. در طول این مدت باید با دستکش به مهمان جدید خانه خود، دست بزنید و نکات بهداشتی را به خوبی رعایت کنید.

بررسی روش های درمان قارچ پوستی گربه

در صورتی که گربه خانگی شما در شرایطی قرار گرفت، که احتمال ابتلا به بیماری وجود دارد و یا با حیوانی تماس داشت، که که به این بیماری مبتلا بوده است، باید با دامپزشک مشورت کنید و با توجه به نظر دکتر برای گربه خود از برخی دارو ها استفاده کنید، تا به قارچ پوستی رایج در گربه ها مبتلا نشود. برای پیشگیری از ابتلا گربه ها به این بیماری بهتر است، ابتدا آشنایی کافی با روش های موثر افزایش سلامتی گربه داشته باشید، تا با تقویت آن ها به ارتقا سیستم ایمنی گربه کمک کنید، تا در برابر بیماری از خود مقاومت نشان دهد، آشنایی با غذاهای ممنوعه برای گربه ها کمک می کند، تا سلامتی آن ها حفظ شود.

روش درمان

درمان عفونت قارچ پوستی گربه به دو فاکتور علائم و نوع عفونت وابسته می باشد. این احتمال وجود دارد، که قارچ پوستی در گربه با دارو های ضد قارچ خوراکی یا موضعی درمان شود. در برخی موارد این احتمال وجود دارد، که گربه در طی بیماری دچار برخی ضایعات شود، که نیازمند جراحی باشد.

بهترین دارو ها برای رفع این بیماری پماد های موضعی ، لوسیون ها، پودر ها و اسپری ضد قارچ می باشند. علاوه بر این ممکن است، گربه به عفونت های ثانویه مبتلا شده باشد، که این عفونت ها باید به شکلی مجزا درمان شوند. بالا بودن شدت عفونت ها ایجاد می کند، که گربه در بیمارستان دامپزشکی بستری شود، تا از خطر سرایت به اعضای خانواده کاسته شود.

در صورتی که مشکلات پوستی گربه حاد باشد و استفاده از لوسیون و کرم جوابگو درمان نباشد، احتمالا دامپزشک برای درمان دارو خوراکی تجویز می کند، داروهایی که معمولا در این مرحله تجویز می شوند، عبارتند از تربینافین، گریزئوفولوین و ایتراکونازول.

درمان خانگی: در صورتی که با نظر دامپزشک امکان نگهداری گربه مبتلا در خانه وجود دارد برای طی کردن دوره درمان باید مطابق دستور دامپزشک عمل کنید. پیشنهاد می شود، گربه را در محیطی مناسب قرنطینه کنید، تا سایر بخش های منزل به قارچ آلوده نشود و محیط و سایر حیوانات و صاحب گربه از آلوده شدن و ابتلا در امان باشند.

روش های تشخیص ابتلا گربه به قارچ پوستی

دارو های تجویز شده توسط دامپزشک باید به شکلی مرتب و سر ساعت به گربه داده شود، برای دست زدن به گربه و انجام مراقبت های روزانه گربه از دستکش و ماسک استفاده کنید و از دست زدن بدون دستکش به گربه مبتلا پرهیز نمایید. در این مدت باید خاک گربه مرتبا تعویض شود، کاسه غذا و اسباب بازی ها و محل خواب گربه نیز به شکلی مرتب شسته شوند. چنانچه گربه مبتلا با وسایلی تماس داشته است، که قابلیت شستشو ندارند، باید آن ها را دور بیندازید، زیرا این احتمال وجود دارد، که وسایل آلوده شده باشند و منبع دائمی انتقال عفونت به شمار آیند.

در صورتی که حیوانات خانگی دیگری نیز در خانه داشته باشید، احتمالا آن ها هم به بیماری قارچ پوستی گربه مبتلا شده اند و یا حتی بدون علائم بیماری ناقل آن می باشند. در چنین مواقعی باید مشورت های لازم را برای پیشگیری از ابتلا و درمان گربه ها از دامپزشک دریافت کنید و شرایط حیوانات را برای دامپزشک به خوبی شرح دهید.

جهت اطلاع از تفاوت های رفتاری گربه نر و ماده می توانید، به مقاله مربوط به آن مراجعه کنید، تا اطلاعات جالبی در این زمینه در اختیار داشته باشید و به شناخت بهتری از گربه ها برسید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *