همان طور که می دانید سلامت و زیبایی موها نقش مهمی در جذابیت و شادابی چهره افراد دارد. اما نکته مهم این است که هرکدام از تارهای مو از لایه های مختلفی تشکیل شده اند. به همین خاطر زیبایی و سلامت موها ارتباط مستقیمی با استحکام و سلامت این لایه دارد. یکی از اصلی ترین لایه های مو کوتیکول نام دارد که خارجی ترین لایه مو محسوب می شود. به همین دلیل در مقایسه با سایر لایه های مو در معرض آسیب بیشتری قرار دارد. بهتر است بدانید تمامی ابزارها و محصولات مو که برای حالت دادن مورد استفاده قرار می گیرند، کوتیکول مو را تحت تأثیر قرار می دهند. همین مسئله موجب شده تا مراقبت از کوتیکول مو بسیار اهمیت پیدا کند. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا با بهترین روش های مراقبت و تقویت کوتیکول مو آشنا شویم.
کوتیکول مو چیست؟
برای مراقبت از کوتیکول مو و تقویت آن راه های زیادی وجود دارد، اما ابتدا بهتر است با ماهیت این لایه بیشتر آشنا شویم. اگر موهای شما خشک و وز است، به احتمال زیاد این لایه از موهای شما دچار آسیب شده است. در واقع ۱۰ درصد از وزن مو مربوط به کوتیکول مو می باشد. این لایه نقش محافظ موها را بر عهده دارد و هرگونه تغییراتی از قبیل سرما یا گرما می تواند باعث آسیب پذیری کوتیکول شود. معمولا این آسیب به شکل خشکی، زبری و خشن شدن موها بروز می کند. به همین خاطر برای رفع خشکی موها باید کوتیکول ها را ترمیم کرد. زیرا کوتیکول اهمیت بسیار زیادی دارد و موجب انعطاف پذیری و کشسانی موها می شود.
ظاهر این لایه در زیر میکروسکوپ شبیه به پولک ماهی است. این بدان معناست که کوتیکول ظاهری صاف و یکدست ندارد و به شکل لایه لایه تارهای مو را پوشانده است. کوتیکول از مغز مو در برابر تنش های شیمیایی و فیزیکی محافظت می کند. از همین رو مراقبت و تقویت کوتیکول مو بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که اگر این لایه سالم نباشد، مو در مقابل تمام آسیب ها و تنش ها بی دفاع می ماند و دچار صدمات جبران ناپذیری خواهد شد.
نشانه های کوتیکول موی سالم چیست؟
کوتیکول موی سالم ظاهری صاف دارد که به خوبی نور را منعکس می کند. در واقع کوتیکول سالم یک کوتیکول صاف و بسته است که بافت های فلس مانند آن به هیچ عنوان دست نخورده است. این کوتیکول باعث درخشندگی موها می شود. زیرا بافت های فلس مانند آن در جای درستی قرار گرفته و به خوبی می توانند بیشترین میزان نور را منعکس کنند.
از طرفی کوتیکول باید در مقابل الکتریسته ساکن که در اثر برخورد موها ایجاد می شود، مقاومت کند. به طور کلی بافت کوتیکول موی سالم از ریشه تا نوک موها یکدست و یکنواخت است. کافی است یک رشته تار مو را جدا کنید. زمانی که صافی و ضخامت مو از ابتدا تا ریشه آن به یک اندازه باشد، نشان دهنده کوتیکول سالم مو است.
کوتیکول موی ناسالم چه علائمی دارد؟
کوتیکول ناسالم و آسیب دیده کامل کسل کننده و خشن است. بافت فلس مانند آن بلند شده یا کاملا از بین رفته است. این نوع کوتیکول هسته و بافت آسیب پذیر موها را در معرض دید قرار می دهد. در حقیقت چنانچه متوجه شدید که بافت موهای شما نزدیک به نوک آن ها ظاهری غیر یکنواخت و نازک دارد، احتمالا با یک کوتیکول ناسالم و آسیب دیده مواجه هستید. جالب است بدانید افراد آفریقایی تبار کمترین میزان کوتیکول مو را دارند. این در حالی است که افراد آسیایی تبار از بیشترین میزان کوتیکول مو برخوردار می باشند.
چه عواملی باعث آسیب پذیری کوتیکول مو می شود؟
در حقیقت عوامل بسیاری وجود دارد که می تواند کوتیکول مو را در معرض آسیب قرار دهد. به خاطر داشته باشید که کوتیکول مو خارجی ترین لایه موی شما است که در معرض انواع و اقسام محرک ها قرار دارد. با این وجود بیشترین آسیب کوتیکول از عوامل زیر ناشی می شود:
آب و هوای سرد
در واقع آب و هوای نامطلوب از مهم ترین عواملی است که باعث باز شدن کوتیکول مو شده و لایه های زیرین آن را آسیب پذیر می کند.
رطوبت بیش از حد
زمانی که موهای خود را می شویید، مقداری از کوتیکول مو را باز می کنید. زیرا آب و شامپو هر دو باعث تغییر شکل کوتیکول می شوند. به همین خاطر تنها ۲ تا ۳ بار در هفته می توانید موهای خود را شستشو دهید.
استفاده از رنگ موهای شیمیایی
جالب است بدانید رنگ موها برای این که به لایه زیری موها نفوذ کرده و تغییر رنگ ایجاد کنند، باید کوتیکول ها را باز کنند. در حالت طبیعی کوتیکول ها توسط ماده ای چرب و روغنی به نام سبوم پوشانده شده اند که از موها در برابر خشکی محافظت می کند. به همین خاطر زمانی که رنگ به قشر مو نفوذ می کند، باعث از بین رفتن سبوم مو می شود. در چنین شرایطی کوتیکول ها باز شده و برای بازگشت به حالت سالم و طبیعی خود باید بسته شوند.
آشنایی با بهترین روش های مراقبت و تقویت کوتیکول مو
تمام عوامل محیطی اعم از فشارهای شیمیایی، فیزیکی و مکانیکی می توانند کوتیکول مو را تحت تأثیر قرار دهند. به همین خاطر کوتیکول مو با گذشت زمان فرسوده شده و از بین می رود. طبیعی است کوتیکول های بلند از وضعیت بدتری در مقایسه با کوتیکول های کوتاه برخوردار هستند. زیرا بیشتر در معرض آسیب بوده و اوضاع چندان خوبی ندارند. در واقع موهای بلند عمر بیشتری دارند و همین مسئله به معنای آسیب پذیری بیشتر ساقه مو می باشد. هربار که موهای خود را شستشو می دهید و از سشوار و اتوی مو استفاده می کنید، کوتیکول موی شما در معرض آسیب قرار می گیرد. در ادامه به بهترین روش های مراقبت و تقویت کوتیکول مو اشاره می کنیم که با وجود کم هزینه بودن، بیشترین تأثیرات را به همراه دارند.
مدیریت استرس
مهم ترین کار در مراقبت از کوتیکول موها، مدیریت استرس می باشد. استرس می تواند روند رشد موها را دچار اختلال کند. به همین خاطر باعث می شود که رشد موهای تازه بسیار از دیرتر از حالت طبیعی خود اتفاق بیفتد. همین موضوع موجب شکنندگی و ضعف موهای قبلی شده و آن ها را دچار ریزش می کند.
تأمین رطوبت مورد نیاز موها
یکی از مهم ترین روش های مراقبت و تقویت کوتیکول مو، آبرسانی به موها و تأمین رطوبت مورد نیاز آن ها می باشد. استفاده از شامپوهای حاوی سولفات به مرور زمان نرمی و لطافت موها را از بین می برد. از سوی دیگر استفاده از آب داغ می تواند نقش مهمی در کاهش رطوبت موها بر عهده داشته باشد. از همین رو تأمین رطوبت مورد نیاز موها می تواند به سلامت کوتیکول مو کمک کند.
تغذیه مناسب
استفاده از رژیم غذایی سالم می تواند به تقویت کوتیکول مو کمک کند. در حقیقت کمبود مواد مغذی و ویتامین های مورد نیاز بدن ساختار موها را دچار آسیب می کند. به همین خاطر با تغذیه کامل و سالم می توانید استحکام را به موهای خود باز گردانید. آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها، پروتئین ها و … از جمله موادی هستند که وجود آن ها ضامن سلامت موها می باشد. بهترین روش تأمین این مواد مغذی، پیروی از یک رژیم غذایی سالم می باشد.
نگاهی به مؤثرترین تکنیک های مراقبت از مو
در حال حاضر روش های مختلفی برای مراقبت و تقویت کوتیکول مو وجود دارند که می توانند در حفظ سلامت موها به شما کمک کنند. از مؤثرترین تکنیک های مراقبت از کوتیکول مو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اصولی شستن موها را یاد بگیرید
یکی از مهم ترین دلایل آسیب دیدگی کوتیکول مو، شستن زیاد و غیر اصولی موها می باشد. به همین خاطر به منظور مراقبت از کوتیکو مو باید موها را به درستی شستشو داد. در حقیقت شستن موها با آب داغ می تواند کوتیکول مو را ضعیف کند. از سوی دیگر استفاده از شامپوهای نامناسب با آثار مخربی بر لایه خارجی مو همراه است. توصیه می شود به منظور شستشوی موهای خود از شامپوهای ملایم فاقد سولفات استفاده کنید. از شستشوی روزانه موهای خود با شامپو نیز جدا خودداری کنید. هم چنین جهت شستشوی موها از رفتار خشن و چنگ زدن آن ها اجتناب کنید.
از دکلره کردن موها خودداری کنید
یکی از مهم ترین روش های مراقبت از کوتیکول مو، پرهیز از دکلره کردن موها می باشد. از آن جایی که مواد دکلره بسیار قوی هستند، به همین خاطر می توانند آسیب های زیادی به موها وارد کنند. در واقع بعد از دکلره کردن موها، کوتیکول مو کاملا از بین رفته و موها حالت سوخته پیدا می کنند.
از ایجاد موخوره جلوگیری کنید
یکی از اصلی ترین راه های مراقبت از کوتیکول مو، جلوگیری از ایجاد موخوره می باشد. هنگامی که انتهای مو دو شاخه می شود، نشان دهنده شکافتن کوتیکول می باشد. همین مسئله لایه های درونی مو را در معرض آسیب های جدی قرار می دهد. این آسیب ها به مرور زمان ریشه موها و قسمت های بالایی ساقه را درگیر می کند که باعث از بین رفتن کامل کوتیکول مو می شود.
با روغن تراپی از موهای خود محافظت کنید
روغن تراپی یکی دیگر از راهکارهای مراقبت از کوتیکول مو است که باعث تغذیه موها می شود. این روش کاملا امن و بی خطر بوده و هیچ آسیبی را متوجه موها نمی کند. به همین خاطر می تواند به تقویت انواع مو کمک کند. از بهترین روش های روغن تراپی می توان به این موارد اشاره کرد:
روغن نارگیل
روغن نارگیل حاوی مقدار زیادی ویتامین K و E می باشد. از دیگر مواد مغذی موجود در این روغن می توان به آهن و اسید لوریک اشاره کرد. به همین خاطر استفاده از روغن نارگیل به حفظ رطوبت موها و تقویت کوتیکول های مو کمک می کند.
آرگان تراپی با روغن آرگان
آرگان تراپی یکی از روش های مؤثر در تقویت کوتیکول مو است که نقش مهمی در تغذیه موها بر عهده دارد. این روغن از مولکول های کوچکی تشکیل شده است که به خوبی می توانند به کوتیکول مو نفوذ کنند. به همین خاطر تأثیرگذاری این روغن در مقایسه با سایر روغن ها بیشتر است. مواد مغذی موجود در روغن آرگان جذب موها شده و به ترمیم ساقه و ریشه مو کمک می کند. جالب است بدانید آسیب های ناشی از محصولات و ابزارهای حرارتی را می توان به کمک روغن نارگیل ترمیم کرد.
روغن بادام تلخ
روغن بادام تلخ می تواند به تأمین روی، منیزیم و کلسیم مورد نیاز کوتیکول مو کمک کند. به همین خاطر باعث تقویت این لایه محافظ خواهد شد. اگر کوتیکول های مو دچار خشکی و شکنندگی شده و نیاز به آبرسانی داشته باشند، به کمک روغن بادام می توان آن ها را آبرسانی کرد. از سوی دیگر وجود ویتامین E موجود در این روغن آنتی اکسیدان مورد نیاز مو را تأمین کرده و از شکنندگی موها جلوگیری می کند.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات کاربرد سرم کراتین و کلاژن تراپی مو را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا