چهارمین سرطان شایع در جهان سرطان روده می باشد که به سرطان روده بزرگ و یا راست روده تقسیم می باشد. این سرطان از پولیپ های غددی منشا می گیرد. رشد غیر طبیعی توده های خوش خیم در اطراف اعضای بدن را پولیپ می نامند. از تجمع تغییرات ژنتیکی ، پولیپ به سرطان تبدیل می شود که این فرایند حداقل به مدت ۱۰ سال طول می کشد. علائم سرطان روده معمولا در افراد بالای ۵۰ سال مشاهده می شود.
سرطان روده بیشتر در افرادی دیده می شود که بستگان درجه یک آنها به این نوع سرطان مبتلا بوده اند و شانس ابتلای این افراد را افزایش می دهد. روده بزرگ یا کولون بخشی از دستگاه گوارش بدن می باشد. روده باریک بین روده بزرگ و معده قرار دارد و حدود ۶ متر طول آن است. وظیفه اصلی روده باریک در بدن جذب و هضم مواد غذایی می باشد که از انتهای معده شروع و به روده بزرگ پایان می یابد.
مهمترین نشانه ها و علائم سرطان روده بزرگ
سرطان راست روده و روده بزرگ معمولا به صورت چند پولیپ (پولیپ ها توده های بد خیم هستند) بر روی سطح داخل راست روده شروع می شود. پنج تا ده درصد افرادی که مبتلا به سرطان روده هستند نقایص ژنتیکی دارند که این عامل موجب ابتلا به سرطان روده در افرادی که سنین کمتری دارند می شود.
دفع خون یکی از مهمترین نشانه های سرطان روده
دفع خون روشن یکی از مهمترین نشانه های سرطان روده می باشد. منظور از دفع خون حالتی است که فرد به تازگی چندین بار این خون را در مدفوع خود دیده است و باید اقدامات لازم را انجام دهد و سریعا به پزشک مراجعه نماید. این نکته را هم بدانید که دفع خون ممکن است برای هر فردی در طول عمرش یک یا دو بار روی دهد و یا ممکن است فردی بواسیر و هموروئید داشته باشد که این بیماری موجب دفع خون روشن و تکرر آن می شود. از این رو با مشاهده خون نگران نباشید و به دنبال دلیل آن باشید.
کم خونی و کاهش وزن
کم خونی و کاهش وزن دو نوع از علامت های بارز سرطان روده و یا راست روده هستند. کاهش وزن به ویژه در سرطان راست روده شاخص است زیرا قطر روده زیاد است و این عامل موجب می شود تا تومور رشد کند و تشخیص آن دیرتر شود. کم خونی نیز از دیگر علائم سرطان روده بزرگ می باشد و فرد با علائمی مانند کاهش انرژی، غش کردن، سستی و کاهش توان مواجه می شود.
سابقه فامیلی از دیگر نشانه های سرطان روده
طبق آزمایشاتی که بر روی افراد مبتلا به سرطان روده صورت گرفته است به این نتیجه رسیده اند که سرطان روده در افرادی که یکی از بستگان درجه یک آن ها به این عارضه مبتلا شده است بیشتر دیده می شود. افرادی که در خانواده خود فردی مبتلا به سرطان روده را دارند باید با مشاهده اولین علامت سریعا به پزشک مراجعه نمایند و شانس ابتلای این افراد به سرطان روده بیشتر است.
سایر علائم سرطان روده
نشانه های سرطان روده ممکن است به سایر نشانه های تب، بیماری های التهابی روده، بواسیر و تب شبیه باشد. مهمترین نشانه هایی که با دیدن آن ها حتما باید به پزشک مراجعه کنید شامل موارد زیر می شوند.
- استفراغ
- ضعف و خستگی
- دردهای قولنجی معده
- احساس خستگی
- زردی پوست و یرقان یا سفیدی چشم
- کاهش قابل ملاحظه وزن
- کرامپ یا گرفتگی معده
- مدفوع خونی
- حرکت درون روده
- ضعف و خستگی
- یبوست
- دفع مدفوع کمتر از سه بار در هفته
- وجود خون در مدفوع یا خون ریزی راست روده که با آزمایش و یا رویت معلوم می شود.
- نفخ و گاز معده می تواند نشانه سرطان روده باشند.
- مشاهده هر گونه تغییری در عادت های دفعی روده مانند یبوست و اسهال و یا کاهش قطر مدفوع هنگامی که بیشتر از یک روز طول بکشد و علت آن مشخص نباشد.
- احساس رخوت و سنگینی نیز از دیگر علائم سرطان روده هستند.
کاهش ابتلا به سرطان روده
برخی عوامل هستند که با رعایت آن ها می توان ابتلا به سرطان روده را کاهش داد. این عوامل شامل موارد زیر می شوند.
- افرادی که ورزش می کنند شانس ابتلای آن ها به سرطان روده کاهش می یابد. از این رو انجام ۲۰ دقیقه ورزش در روز علاوه بر تندرستی، ابتلا به سرطان را نیز کاهش می دهد.
- رژیم های کم فیبر و پرچرب خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. علاوه بر این افزایش مصرف گوشت قرمز نیز شانس ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد. برای پیشگیری از سرطان مصرف میوه ها و سبزیجات را افزایش دهید.
- یکی از بزرگترین عوامل مرگ ناشی از سرطان چاقی است. به همین دلیل برنامه و رژیم غذایی خود را طوری تنظیم کنید که دچار اضافه وزن و چاقی نشوید.
- سیگار کشیدن علاوه بر آسیب به ریه ها، موجب مرگ ۱۲ درصد از بیماران مبتلا به سرطان نیز می شود.
- نوشیدن مشروبات الکلی نیز خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند.
سرطان یکی از بیماری های خطر ناک در سراسر جهان می باشد. با رعایت نکات و مهمترین علائم سرطان روده که در این مقاله گفته شد از بروز این عارضه خطرناک جلوگیری و از شدت ابتلا به سرطان و پیشروی آن پیشگیری نمایید. در صورت تمایل می توانید برای شناخت و داشتن اطلاعات کافی در زمینه علایم و نشانه های انواع بیماری به بخش علایم بیماری مراجعه نمایید.
منبع : آرگا