داروی سولفاسالازین یکی از داروهای بسیار خوب برای درمان التهابات روده ای می باشد و می تواند مشکلات بسیاری را از بین ببرد. در ادامه شما را بیشتر با این دارو کاربردهایی که دارد آشنا خواهیم کرد.
اطلاعاتی در مورد داروی سولفاسالازین
از نام های تجاری این دارو می توان به Azulfidine, Sulfazine, Azulfidin EN-tabs, Salazopyrine, Sulazine اشاره کرد. کاربردهایی که این دارو با خود به همراه دارد شامل درمان بیماری هایی مانند کولیت اولسراتیو و کرون و همچنین درمان آرتریت روماتوئید می باشد. این دارو را می توانید به شکل قرص، شربت و تنقیه مورد استفاده قرار دهید. این دارو همچنین در درمان سایر آرتریت ها مورد استفاده قرار می گیرد و ممکن است منجر به تضعیف سیستم ایمنی شود از این رو اگر از این دارو استفاده می کنید یادتان باشد که بیشتر از سایرین در معرض ویروس ها و عفونت ها هستید.
میزان دوز مصرفی، دوز فراموش شده و زمان بهبودی
- قبل از این که درمان با این دارو را آغاز کنید بهتر است اطلاعاتی در مورد این دارو داشته باشید و برای این کار می توانید بروشور داخل دارو را مورد مطالعه قرار داده و با آگاهی بیشتری از این دارو استفاده نمایید.
- دوز و مقدار استفاده از این دارو در هر فردی با توجه به شرایطی که دارد متفاوت می باشد از این رو بهتر است این دارو را در اختیار افرادی که مشکلاتی مشابه با شما دارند قرار ندهید و میزان دوز را به صورت خودسرانه افزایش و کاهش ندهید.
- اگر استفاده از یک دوز را فراموش کردید بهتر است سریعا بعد از این که این مورد را به یاد آورید آن را مورد استفاده قرار دهید و اگر نزدیک به استفاده از دوز بعدی هستید بهتر است دوز قبلی را فراموش کرده و دوز بعدی را به همان میزان توصیه شده مصرف نمایید.
- استفاده از این دارو را بدون دستور پزشک قطع نکنید زیرا بسیاری از افراد هستند که درمان را نیمه رها می کنند و بعد از این که احساس بهبود کردند استفاده از دارو را به صورت خودسرانه قطع خواهند کرد.
- اگر ان دارو را طبق دستور متخصص و به صورت منظم مورد استفاده قرار دهید بیشتر از سایرین نتیجه می گیرید.
- درمان با این دارو ممکن است بین یک الی سه ماه طول بکشد.
- معمولا این دارو را باید بعد از غذا میل کنید.
- بهتر است در حین استفاده از دارو آن را نجوید و یا نصف نکنید.
- در حین استفاده از این دارو باید مایعات فراوان بنوشید و اگر پزشک دستور دیگری به شما داده است بهتر است آن را عملی نمایید.
ممنوعیت های مصرفی
این مورد را به یاد داشته باشید که داروها تنها با توجه به شرایطی که دارید برای شما تجویز می گردد از این رو بهتر است آن ها را به افرادی که مشکلاتی مشابه دارند توصیه نکنید. همچنین قبل از استفاده حتما تاریخ داروها را چک نمایید در غیر این صورت امکان دارد داروی تاریخ مصرف گذشته را مورد استفاده قرار داده و مشکلاتی برای شما ایجاد خواهد شد. از جمله ممنوعیت های استفاده از این دارو عبارتند از:
- حساسیت به مواد تشکیل دهنده دارو
- بارداری
- شیردهی
- بیماری آسم
- بیماری های کبدی
- بیماری های کلیوی
- اختلال های خونی
- انسداد مجاری ادراری
- داشتن دیابت
- داشتن فاویسم
- داشتن عفونت
تداخل های دارویی
هر داروی شیمیایی می تواند با داروهای دیگر تداخل داشته باشد از این رو بهتر است با تداخل های داروی سولفاسالازین آشنا باشید تا بتوانید در زمان مناسب جلوی این تداخل ها را بگیرید. تداخل های دارویی سولفاسالازین عبارت است از :
- داروهای ضد انعقاد خوراکی مانند وارفارین
- داروهای قند خون مانند انسولین
- داروهای ضد صرع مانند فنی توئین
- داروهای ضد تشنج
- داروهای اسیدی کننده ادرار
- آنتی اسیدها
- متوتروکسات
- دیگوکسین
- قرص آهن
- اسید فولیک
- سولفونامید
موارد هشدار دهنده
استفاده از این دارو برای یک سری از افراد باید با احتیاط بیشتری صورت بگیرد از این رو در ادامه موارد هشدار دهنده و احتیاط های دارویی داروی سولفاسالازین را برای شما بررسی می کنیم.
- استفاده از این دارو برای کودکان زیر دو سال ممنوع می باشد.
- افراد سالمند باید در حین استفاده از این دارو بیشتر دقت نمایند.
- این دارو می تواند تداخل هایی در تست های آزمایشگاهی ایجاد نماید بنابراین برای استفاده از این دارو باید باید حتما پزشک را در جریان قرار داده و قبل از انجام تست مشورت های لازم صورت بگیرد.
- استفاده از این دارو برای مردان می تواند منجر به ایجاد نازایی موقت گردد و این مشکل بعد از این که داروها قطع شود قابل بازگشت می باشد.
- این دارو فرد مصرف کننده را به نور خورشید حساس تر می نماید از این رو بهتر است در حین استفاده از دارو کم تر زیر نور خورشید قرار بگیرید.
- این دارو می تواند منجر به ایجاد سرگیجه های شدید شود از این رو بعد از استفاده از آن نباید به کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند و همچنین رانندگی کردن پرداخت.
- این دارو می تواند رنگ ادرار را به نارنجی تغییر دهد و این مورد طبیعی می باشد و جای نگرانی ندارد.
- این دارو تغییر رنگ در لنزهای تماسی را به همراه دارد.
- استفاده از سولفاسالازین در بیماران دیابتی تاثیر دارد از این رو اگر فردی دیابت دارد و از این دارو استفاده می کند باید قند خون او به صورت مداوم چک شود.
- اگر نشانه هایی از راش پوستی، گلو درد، تب و زخم های دهان و خونریزی های لثه ای مشاهده کردید بهتر است پزشک را در جریان قرار دهید.
عوارض جانبی
داروهای شیمیایی بی خطر نمی باشند از این رو بهتر است با عارضه های جانبی که ممکن است در اثر استفاده از این دارو برای شما ایجاد شود آشنا باشید. مهم ترین عارضه هایی که استفاده از این دارو با خود به همراه دارد عبارتند از :
- سردرد و سرگیجه های شدید
- تشنج
- مشکلات شدید تنفسی
- سخت شدن تنفس
- لرز شدید
- گلو درد
- درد در پشت
- درد مفاصل کبودی یا خونریزی غیر طبیعی در بدن
- خستگی و ضعف شدید
- کاهش اشتها
- حالت تهوع و استفراغ
- سوء هاضمه
- خارش های شدید پوستی
- تیره شدن ادرار
- زرد شدن پوست و چشم ها
- رنگ پریدگی
- آبی شدن ناخن ها، لب، پوست، کف دست
- تورم در کل بدن
- حساسیت شدید به نور
- التهاب دهانی
- کاهش تعداد اسپرم ها
استفاده از هر دارویی که پزشک برایتان تجویز می کند مختص به خودتان می باشد از این رو بهتر است داروهای خود را به دیگران که شرایطی مشابه دارند تجویز نکنید زیرا ممکن است این داروها با بدن آن ها سازگاری نداشته و مشکلات زیادی برایشان ایجاد گردد و در موارد بسیار شدید ممکن است حتی به مرگ فرد مقابل بی انجامد.
منبع : آرگا