دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

تمیز کردن چدن گاز با چند اقدام ساده

  • شیوا فهیمی
  • ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
  • ۰

کثیف شدن اجاق گاز و بخش های چدنی آن یکی از معضلات همیشگی افراد بوده و میل به آشپزی را کاهش می دهد. در این مطلب با روش های ساده تمیز کردن چدن گاز آشنا می شوید.

اجاق گاز وسیله ای در آشپزخانه بوده که همواره در معرض لکه های روغن، چربی و ادویه ها و … بوده و بعد از دو سه روز زود کثیف می شود. با این مطلب همراه ما باشید تا روش های ساده ای برای تمیز کردن چدن گاز را فرا بگیرید.

آشنایی با روش های ساده تمیز کردن چدن گاز

کثیف شدن اجاق گاز و بخش های چدنی آن یکی از معضلات همیشگی افراد می باشد که باید هر چند وقت یک بار به تمیز کردن اجاق گاز و چدن آن بپردازند. اجاق گاز هیچ موقع از شر لکه های روغن، چربی و ادویه ها در امان نبوده و همواره پس از دو سه روز روز کثیف می شود. حتی اگر در روز بیشتر از یک وعده آشپزی نداشته باشید.

 

تمیز نبودن اجاق گاز میل به آشپزی را هم کاهش می دهد و حتی غذایی هم که درست می کنید برای شما لذت بخش نیست. از این رو در این مطلب می خواهیم شما را با روش های ساده تمیز کردن اجاق گاز و چدن آن آشنا نماییم تا همواره خیلی سریع اجاق گاز را تمیز کرده و از آشپزی کردن لذت ببرید. اما پیش از شروع کار چند اقدام زیر را انجام بدهید:

  • اگر شعله اجاق گاز داغ بود چند دقیقه ای صبر نموده تا کاملا خنک شود.
  • پس از سرد شدن، چدن ها، سر شعله ها و ولوم ها را از اجاق گاز جدا نمایید.
  • با یک دستمال باقی مانده غذا یا مواد آماده سازی غذا را از روی صفحه پاک کنید.
  • برای تمیز کردن شعله و شیارها یک مسواک کهنه تهیه کنید.
  • از آنجا که شوینده هم استفاده می شود حتما ماسک و دستکش بپوشید.

تمیزکاری چدن اجاق گاز

هنگام آشپزی و پخت و پز ممکن است پیش بیاید که میله های چدنی اجاق گاز کثیف شوند. در مواردی لکه ها به سادگی پاک نشده و کلافه کننده می شوند. از بدترین این لکه ها می توان به لکه روغن یا لکه شیر که هنگام جوشاندن شیر روی می دهد اشاره کرد. البته جای نگرانی ندارد زیرا برای پاک کردن هر لکه روش هایی وجود دارد که در این مطلب به آن ها اشاره می شود. به کمک این روش ها می توانید بدنه گاز، سطوح گاز و روی چدن ها اجاق گاز را به راحتی تمیز کنید. برای شروع کار مکان های کثیف را شناسایی نموده و اگر قابل جداسازی می باشند، آن ها را جدا نمایید.

  • سرکه

این روش اندکی زمان بر می باشد. ظرف بزرگی به سایز چدن های گاز برداشته و آن را از آب جوش پر کنید. بعد بسته به سایز ظرف خود ۱/۴ پیمانه سرکه در آن بریزید و با یک وسیله هم بزنید. در ادامه سر شعله و چدن ها را درون محلول قرار داده و حدودا ۲-۴ ساعت صبر نمایید. بعد از این تایم چدن ها را خارج نموده و با اسکاچ و سیم ظرفشویی خوب بسابید. در صورتی که اجاق گاز و چدن های آن به طور متداول کثیف می شوند، توصیه می شود هر یک هفته یا یک ماه این کار را انجام دهید.

یک روش ساده دیگر این است که دستمالی را به کمی سرکه آغشته نموده و شروع به پاک کردن لکه ها نمایید. سرکه برخلاف سایر شوینده ها هیچ ضرری نداشته و می توانید به کمک آن لکه های چربی را به راحتی تمیز کنید. دقت کنید که سرکه قدرت لکه بری بالایی ندارد از این رو برای پاک کردن لکه های سبک مناسب بوده و در صورتی که لکه ها با این کار تمیز نمی شوند و نتیجه مطلوب حاصل نشد روش های دیگر را امتحان کنید.

  • جوش شیرین

در این روش از جوش شیرین استفاده می شود از این رو حتما ماسک استفاده کنید و اگر حساسیت پوستی دارید دستکش بپوشید. این روش کمی زمانبر می باشد. برای شروع کار بایستی تمام سر شعله ها یا چدن ها را با مایع شوینده خوب شستشو داده تا چربی آن از بین برود.

در ادامه یک ظرف به اندازه چدن ها را از آب داغ پر کنید و ۱/۴  قاشق غذاخوری جوش شیرین به آن اضافه کنید. صبر نموده تا جوش شیرین در این آب داغ حل شود بعد سرشعله و چدن ها را درون آن قرار دهید. پس از ۲-۳ ساعت آن را با آب شسته و با دستمال تمیز کنید.

  • نمک

این روش بسیار ساده بوده ولی زمان بر است. یک ظرف خیلی بزرگ را از آب داغ پر نموده به نحوی که همه سر شعله ها و چدن ها درون آن جای بگیرد. در ادامه به ظرف دو قاشق غذاخوری نمک اضافه نموده و هم زده تا نمک حل شود. بعد چدن ها و سر شعله ها را درون آن به مدت ۲۴ ساعت قرار دهید. البته ۱۲ ساعت اول سعی کنید آب داغ تا ولرم باقی بماند. در انتهای کار چدن ها را خارج نموده و شستشو داده و با یک دستمال خوب خشک کنید.

  • آمونیاک

این روش به دقت بالایی نیاز دارد و بایستی بسیار حواس خود را جمع کنید چرا که اندکی خطرناک بوده ولی نتیجه دلخواه به دنبال دارد. دقت کنید که اگر با روش های بالا به نتیجه مطلوب نرسیده باشید،از  این روش کمک بگیرید. در ضمن از آنجا که آمونیاک استفاده می شود حتما ماسک و دستکش بپوشید. این روش به دو صورت قابل انجام است. یکی تمیز کردن چدن های گاز با دستمال و دیگری قرار دادن چدن ها در محلول آمونیاک می باشد.

روش اول به این صورت است که در ظرفی مقداری آمونیاک را به آب داغ اضافه کرده و خوب هم بزنید. سپس دستمالی را به این محلول آغشته و با آن چدن های گاز را تمیز کنید. روش دوم را ترجیحا در فضای باز انجام دهید. در ظرفی به نسبت یک به سه آمونیاک و آب داغ ریخته و اگر آمونیاک غلیظ است به میزانی که رقیق تر شود آب داغ اضافه کنید. سپس چدن ها را درون محلول قرار داده و به مدت یک ساعت صبر نموده تا لکه ها از بین روند.

  • لیمو

لیمو یک ماده طبیعی اسیدی می باشد که از خواص سفید کنندگی و تمیز کنندگی آن همگی اطلاع دارید. می توانید برای تمیز کردن گاز مقداری از آب لیمو را روی سطوح چکانده و با یک دستمال همه جا پخش کرده و خوب بسابید. در صورتی که اجاق گاز خیلی کثیف است می توانید از جوش شیرین نیز به همراه آن استفاده کنید.

به این نحو که کمی جوش شیرین روی سطح گاز ریخته بعد چند قطره آب لیمو روی آن بچکانید. بعد از چند دقیقه با یک دستمال تمیز کنید.

  • آب جوش

در صورتی که هیچ یک از مواد بالا در منزل در دسترس نبود، می توانید از آب جوش کمک بگیرید. این روش برای چربی های خفیف نیز کاربرد دارد. کمی آب جوشانده و روی صفحه گاز بریزید. بعد از چند دقیقه با یک اسفنج نرم روی سطوح اجاق گاز را با دستمال تمیز کنید. به همین سادگی .

نکات مهم تمیز ماندن اجاق گاز

  • همواره کنار دست خود یک پیش دستی قرار دهید تا کفگیر، ملاقه و قاشق های حین آشپزی را درون آن قرار دهید و قطرات غذا یا روغن روی گاز نریزد.
  • یک دستمال دم دست داشته باشید تا اگر غذا یا شیر روی گاز سرریز کرد سریعا آن را تمیز کنید.
  • روی درب قابلمه برنج یا ماکارونی در حال جوشیدن؛ یک کفگیر چوبی قرار داده تا اگر حواستان پرت شد سرریز نشده و گاز را کثیف نکند.
  • چدن گاز را با مواد اسیدی قوی تمیز نکنید زیرا سبب خرابی آن می شود.

در صورت تمایل برای آشنایی با نحوه تمیز کردن اجاق گاز و تمیز کردن گاز شیشه ای روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *