از جمله وسایل دکوراتیو و تزیینی که در شکل ها و سبک های مختلفی وجود داشته و می توان در شرایط و مناسبت های مختلف از آن استفاده نمود شمع بوده که علاوه بر زیبایی و جذابیتی که دارد فضایی آرام بخش و دلنشین را فراهم می کند و در صورت تمایل می توان حتی آن را در منزل به روشی ساده درست کرد. بدین منظور تصمیم داریم در این مطلب به جهت یادگیری شما عزیزان نحوه ساخت شمع شناور را به روشی ساده آموزش دهیم.
آموزش ساخت شمع شناور
به طور کلی استفاده از شمع از دوران های قدیم برای مصارف مختلف در بین مردم رواج داشته و توسط مواد مخصوص به خود ساخته می شده است. امروزه نیز اغلب شمع ها با استفاده از موادی همچون پارافین، نخل و سویا درست می شوند. ساخت شمع شناور از جمله این موارد بوده که در مراسم و مهمانی های خاص مورد استفاده قرار گرفته می شود.
بهتر است بدانید که مصری ها در حدود سه هزار سال پیش از میلاد مسیح با بکار بردن چربی حیوانی ذوب شده و موم شمع درست می کردند. امروزه تنوع شمع های تزیینی موجود در بازار خیلی زیاد بوده و هر شمع با هر ظاهری که دارد برای هدفی خاص درست شده است. به طور مثال شمع های شناور برای موقعیت های خاصی همچون مراسم عروسی، مهمانی ها و دورهمی های خاص کاربرد دارند.
همچنین روش های دیگر برای ساختن انواع شمع همچون ساخت شمع یخی، ساخت شمع سرد معطر و ساخت شمع شنی وجود دارند که برای دیزاین سفره های عقد، میزهای غذا خوری، سفره های هفت سین و … مناسب می باشند. در ادامه دو روش ساده و متفاوت درست کردن شمع شناور را به شما آموزش داده ایم.
مواد و ابزار لازم
همه شمع ها در صورتی که با آب کافی احاطه گردند به شکل شناور در می آیند. اغلب به منظور شناور ساختن شمع ها را به صورت کوچک و مخصوص درست می کنند و شما می توانید آن ها را درون کاسه ای شیشه ای به شکل دسته جمعی در کنار هم به همراه گل ها و برگ های تازه به شکلی دیزاین نمایید که شمع ها در میان آن ها حالت شناور به خود بگیرند.
- اسید استیرین به مقدار ده درصد موم
- سینی فر
- رنگ موم
- فیتیله های آماده شده
- قاشق به منظور هم زدن
- ظروف مناسب برای ذوب کردن موم به شیوه بن ماری
- قالب های فلزی کوچک
- وزنه
- موم پارافین
- دماسنج مخصوص
- قالب
- قیچی
مراحل آماده سازی
به منظور درست کردن این گونه شمع ها اغلب از قالب های کوچک کیک و شکلات که در مدل های متنوعی موجود می باشند برای این کار استفاده می شود و هنگامی که آن ها را از قالب بیرون می آورید همچون گل های زیبا دیده می شوند. از قوطی های کوچک نیز می توانید به منظور درست کردن این شمع های زیبا استفاده نمایید در صورتی که سطح آن ها حالت صافی داشته باشد و دهانه آن ها از ته پهن تر باشد تا شمع زمانی که سفت شده به آسانی از قالب جدا شود.
در گام اول اسید استیرین را به حالت بن ماری ذوب کنید و رنگ را بیفزایید و کمی هم بزنید تا به طور کامل ترکیب شوند و بعد پارافین را افزوده و مقداری به آن حرارت بدهید تا پارافین ذوب شود و به دمای ۸۲ درجه سانتی گراد برسد. حالا با دقت موم ذوب شده را درون قالب ریخته و به آرامی به اطراف آن ضربه بزنید تا هوای آن گرفته شود.
قالب های پر شده را درون یک سینی فر که از آب پر می باشد بگذارید تا خیلی سریع خنک شوند و در صورت لزوم روی آن ها وزنه ای بگذارید تا حالت معلق به خود نگیرند و به صورت ثابت در یک محل قرار بگیرند. به منظور سریع تر سرد شدن می توانید قالب را درون یخچال بگذارید.
زمانی که موم حالت سفتی به خود گرفت و در وسط هر کدام فرورفتگی ایجاد شد مجددا موم را همچون قبل حرارت بدهید و هر شمع را پر کنید. وقتی که موم سفت تر شد با استفاده از وسیله ای میله مانند فیتیله را درون آن بگذارید. فیتیله باید تا قسمت بالای شمع ادامه پیدا کند. در اینجا شمع های شما کاملا آماده شده است و می توانید آن ها را درون آب قرار داده و به منظور زیباتر شدن به آن گل اضافه نمایید.
روش دوم درست کردن شمع شناور
شیوه دیگری از نحوه ساخت این شمع های زیبا را در ادامه برای شما عزیزان به صورت مرحله به مرحله شرح داده ایم.
وسایل و مواد مورد نیاز
- پارافین قالبی
- اسید شمع
- ظرف مخصوص برای ذوب کردن پارافین
- قالب شیرینی
- فیتیله نخی یا کتانی
- قلاب یا میله فلزی
- رنگ مخصوص شمع
مراحل درست کردن شمع
به منظور ذوب کردن پارافین می توانید از دو قابلمه که یکی کوچک تر از دیگری باشد برای این کار استفاده نمایید. بدین صورت که درون قابلمه بزرگتر کمی آب ریخته و بعد ظرف کوچک را که بهتر است از انواع دسته دار باشد درون آن قرار دهید، تکه ای از پارافین را درون آن ریخته و قابلمه بزرگی را بر روی حرارت بگذارید. بعد از آن منتظر بمانید تا پارافین ذوب شود. همچنین توجه داشته باشید که آب درون ظرف داخل پارافین نریزد. بعد از ذوب کردن پارافین کمی رنگ مخصوص شمع به آن افزوده تا خوب درون آن حل گردد.
در گام بعدی ساخت شمع شناور اسید شمع را به آن اضافه نمایید. بکار بردن اسید شمع موجب شده که شمع در زمان سوختن دیرتر ذوب شود و موجب مقاومت شمع می گردد. همچنین موجب شده که شمع بعد از سرد شدن مقداری کوچک تر شده و به آسانی از قالب خارج گردد و حلال مناسبی برای رنگ می باشد و موجب شفافیت شمع نیز می گردد. برای هر ۹۰۰ کیلو پارافین حداکثر صد گرم اسید شمع را می توانید استفاده نمایید. تعداد ۳ الی ۴ عدد قالب را درون ظرفی همچون بشقاب یا سینی قرار داده تا انتقال آن آسان تر انجام گیرد.
بعد از آن پارافین را به آهستگی در درجه حرارت ۶۵ الی ۶۸ درجه سانتی گراد درون قالب ها ریخته و آن را در محلی دور از باد و گردش هوای شدید بگذارید. سپس صبر کنید تا حدود ۳ الی ۴ ساعت خنک شود. پیش از این که پارافین درون قالب به صورت کامل سرد شود یک گودی در وسط شمع ایجاد می شود. این گودی را پس از ۳ الی ۴ ساعت دو مرتبه با پارافین مذابی که درجه حرارتش از پارافین قبلی کمی زیادتر می باشد پر کرده و منتظر بمانید تا خنک شود.
در صورتی که شمع بعد از خنک شدن به آسانی از قالب خارج نشد آن را زمان زیادتری به حال خود رها کرده تا شمع را از قالب جدا نمایید. یک قلاب با میله نازک را بر روی حرارت داغ نمایید و به آهستگی در وسط شمع فرو ببرید. فیتیله را مقداری بزرگتر از قالب برش بدهید و آن را درون سوراخ به وجود آورده بگذارید. در آخر ظرف موردنظر را پر از آب کنید و شمع را به آهستگی بر روی آن قرار دهید تا به صورت شناور بر روی آب قرار گرفته شود.
در مطلب ارائه شده نحوه ساخت شمع شناور را به دو شیوه راحت و ساده آموزش دادیم که امیدواریم مورد توجه و پسندتان قرار گرفته باشد و نهایت استفاده را از آن برده باشید.
منبع : آرگا