دسته ها
چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳

پرورش گل ناز آفتابی

  • ملیحه بال افکن
  • ۲ فروردین ۱۴۰۰
  • ۰

در واقع پرورش گل ناز آفتابی چندان هم سخت و پیچیده نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله به راحتی با روش های کشت، پرورش و حتی مراقبت از این گیاه زینتی آشنا شوید با ما همراه باشید.

به طور کلی گل ناز آفتابی که امروزه با نام گل زمان نیز معروف است از دسته گیاهان معروف و زیبای آرژانتین خواهد بود که در یک زمان خاص شکوفه می دهد. گل ناز آفتابی به خاطر اصول پرورش راحتی که دارد مورد توجه بسیاری از علاقه مندان به گل و گیاه قرار گرفته است.

آشنایی با نحوه پرورش گل ناز آفتابی

بهتر است بدانید که در واقع گیاه ناز آفتابی از دسته گیاهان گلدار بوده که در خانواده پورتولاکاریا ها جای گرفته است. این گیاه بومی مناطقی از آرژانتین، جنوب برزیل و اروگوئه خواهد بود. همچنین که امروز در جنوب آسیا نیز یافت می شود و به صورت گسترده ای در بسیاری از مناطق بالکان گسترش یافته است. توجه داشته باشید که ناز آفتابی در بنگلادش نیز پرورش داده می شود و اغلب با نام گل زمان شناخته خواهد شد.

چگونگی پرورش گل ناز آفتابی

گیاه ناز آفتابی در اوایل کشت بسیار کوچک بوده اما با رشد سریع سالانه به ۳۰ سانتی متر بلندی خواهد رسید. با این حال اگر به درستی آن را کشت کنید به راحتی به این ارتفاع خواهد رسید. برگ های ناز آفتابی معمولا ضخیم و گوشتی، مرتب و متناوب و دارای طولی ۲.۵ سانتی متری خواهند بود. گل ها نیز دارای قطر ۲.۵ تا ۳ سانتی متری با پنج گلبرگ به رنگ های متغیر قرمز، نارنجی، صورتی، سفید و زرد خواهد بود.

توجه داشته باشید که این گیاه دارای ارقام متعددی است که اغلب دارای گل هایی دو با دو گلبرگ اضافی می باشند و در رنگ بسیار تنوع دارند. ناز آفتابی معمولا در آب و هوای معتد به عنوان یک گیاه زینتی پرورش داده می شود و همچنین می توان آن را یکی از مهم ترین گل هایی دانست که در باغ های قدیمی کشت می شده و بایستی محل خاصی برای در نظر گرفته شود.

به طور کلی گل های این گیاه شب ها بسته و صبح ها با نور آفتاب باز می شوند و در مقابل روز هایی که هوا ابری است گل ها بسته خواهند ماند. این گیاه به خاطر گسترش عرضی زیادی که دارد در مدت کوتاهی می تواند زمین را بپوشاند و یکی از گل های مناسب برای ته و سراشیبی ها باشد.

روش های کاشت و تکثیر گیاه:

به صراحت می توان گفت که تکثیر گیاه ناز آفتابی معمولا از طریق دو روش قلمه زنی و کشت بذر انجام می شود که در ادامه به بیان مراحل آن ها به صورت کامل پرداخته ایم:

روش های کاشت گیاه ناز آفتابی

  • قلمه زنی گیاه:

قلمه زنی ساقه را می توان ساده ترین و کاربردی ترین روش تکثیر ناز آفتابی دانست. که برای انجام آن بایستی ساقه ای به طول تقریبی ۱۰ سانتی متر انتخاب نمایید، برش بزنید و سپس درون لیوان آب قرار دهید.

معمولا پس از گذشت یک هفته قلمه ها شروع به ریشه دهی می کنند و شما می توانید آن را درون ترکیب خاک برگ، کوکوپیت، پرلایت و شن کشت نمایید.

همچنین می توانید قلمه ها را به صورت مستقیم به خاک سبک انتقال دهید که الته برای این کار باید به مدت ۲۴ ساعت قلمه ها را درون دمای اتاق قرار دهید و سپس به داخل خاک انتقال دهید.

  • کاشت بذر:

یکی دیگر از روش های تکثیر و پرورش گل ناز آفتابی، استفاده از بذور آن است که برای این کار بهتر است در اوایل فصل بهار بذرها را درون خاکی سبک کشت کنید.

البته که بایستی خاک بستر کشت را به خوبی خیس کرده و پس از اینکه آب های اضافی از زیر گلدان خارج شدند، بذر ها را روی سطح بستر بپاشید و در نهایت یک لایه نازک از خاک را روی بذر ها بپاشید.

پس از پایان فرآیند کشت از یک آب پاش برای آبیاری بذر ها استفاده نمایید. پس از اینکه بذر ها جوانه زدند و سبز شدند می توانید گیاهتان را به صورت معمولی آبیاری نمایید.

چگونگی قلمه زنی ساقه ناز آفتابی

شرایط مورد نیاز برای نگهداری گل ناز آفتابی:

همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی خواهند داشت که در ادامه سعی داریم به بیان آن ها بپردازیم:

  • آبیاری:

بهتر است بدانید که گل ناز آفتابی برای رشد نیاز به آبیاری بسیار کمی دارد و در مقابل اگر با افزایش دما رو به رو شود به دوره های منظم تری از آبیاری نیاز خواهد داشت. اگر این گیاه زینتی را در فضای منزل نگهداری می کنید یک فاصله پنج تا هفت روزه برای آبیاری آن کافی خواهد بود. همچنین بهتر است تنها زمانی اقدام به آبیاری کنید که سطح خاک به صورت کامل خشک شده باشد زیرا آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی ریشه و در نهایت از بین رفتن گیاهتان خواهد شد.

  • نور و دما:

این گیاه برای رشد ایده آل نیاز به آفتاب کامل و سایه کم دارد و قرار گرفتن آن در محیط سایه باعث کاهش گلدهی خواهد شد. دقت داشته باشید که در طول روز های گرم تابستان اگر مکان قرار گرفتن گیاه به گونه ای باشد که عصر ها در سایه قرار گیرد قطعا رشد بهتری خواهد داشت.

شرایط لازم برای گیاه ناز آفتابی

  • خاک و تغذیه:

معمولا ترکیب خاک های ماسه، خاک برگ و کود آلی یا خاک مرغوب باغچه یا مقداری خاک برگ برای بستر این گیاه بسیار ایده آل خواهد بود. البته که خاک مورد استفاده بایستی از زهکشی خوبی هم برخوردار باشد. در مورد کوددهی ناز آفتابی نیز می توان گفت که کود های محلول انتخاب خوبی هستند و می توانید هر سه هفته یک بار برای گیاهتان از آن استفاده نمایید.

  • کنترل آفات و بیماری:

یکی از رایج ترین بیماری های این گیاه را می توان شته و نماتد ها دانست و همچنین یکی از مهم ترین مشکلات در نگهداری گل ناز پوسیدگی طوقه و ریشه ها خواهد بود. با این حال در ادامه به بیان سایر مشکلات موجود در پرورش گل ناز آفتابی می پردازیم:

گاهی اوقات ممکن است در پرورش گل ناز آفتابی با پژمرده شدن برگ های آن مواجه شوید که علت این مسئله را می توان کوددهی بیش از حد دانست. همچنین اگر روند گلدهی گیاه با اختلال مواجه شده در اولین فرصت باید نور دریافتی را مورد ارزیابی قرار دهید زیرا به احتمال زیاد نور محیط کم است. توصیه می شود که گیاهتان را به محیطی با نور زیاد و مستقیم انتقال دهید.

نحوه کنترل آفات و بیماری های گیاه

اگر فرآیند رشد گیاهتان کند شده و فاصله برگ ها افزایش یافته مشکل مربوط به تغذیه مصنوعی گیاه خواهد بود. در این مواقع بهتر است بر اساس دستورالعمل ذکر شده روی کود اقدام به تغذیه گیاه کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *