از جمله اقدامات و کارهای جذابی که به مناسبت فرا رسیدن عید نوروز افراد به انجام آن می پردازند تهیه سبزه عید می باشد که می توان هم آن را به صورت آماده از بیرون تهیه کرد و هم در صورت تمایل با استفاده از هر بذری که دوست دارید در منزل با استفاده از هنر دست خود بکارید و تا موقع سال تحویل آماده نمایید. بدین منظور تصمیم داریم در این مطلب به جهت یادگیری شما عزیزان نحوه کاشت سبزه کدو را به روشی ساده آموزش دهیم.
طریقه کاشت سبزه کدو
سبزه در واقع یکی از اجزای اصلی و مهم هفت سین می باشد که به عنوان نماد شادابی و سرسبزی بر روی سفره یا میز هفت سین قرار گرفته می شود. شما می توانید با استفاده از حبوبات و دانه های خوراکی مختلف به آماده کردن انواع سبزه همچون کاشت سبزه پرتقال و کاشت سبزه آبشاری و … بپردازید.
از میان سبزه های مختلف یکی از سبزه های زیبایی و ماندگاری که به راحتی قابل تهیه می باشد کاشت سبزه کدو بوده که به دلیل ظاهر جالبی که دارد پس از سبز شدن شبیه به یک باغچه سرسبز و زیبا خواهد شد که به همین خاطر برای قرار گرفتن بر روی سفره هفت سین و جلوه دادن به ظاهر آن گزینه جذاب و خاصی می باشد.
بانوان کدبانو و هنرمندی که هر ساله سبزه عید را خودشان آماده می کنند می توانند امسال از این ایده نو و جذاب بهره گرفته و سبزه ای متفاوت برای سال نو و سفره هفت سین خود داشته باشند، اما باید در نظر داشته باشند که این نوع سبزه نیز مانند دیگر سبزه ها مراحل و زمان کشت مختص به خود را دارد. بنابراین باید در وقت مقرر به آماده کردن آن بپردازید تا سر موقع سبزه عید خود را بر سر سفره هفت سین بگذارید و از هنر دست خود لذت ببرید.
مراحل کاشتن سبزه
در ابتدا نکته ای که باید مدنظر داشته باشید این است که تخم کدو در واقع از جمله بذرهای بدون لعاب و سخت به شمار می آید. به منظور این که سبزه عید را با استفاده از این بذر بکارید باید تخم ها را حدود ۴۸ ساعت درون آب خیس کنید و در طی این ۴۸ ساعت آب آن را دو مرتبه تعویض نمایید.
بعد از گذشت ۴۸ ساعت بذرهایی را که خیساندید درون یک کیسه نخی بریزید و آن ها را داخل یک آبکش بگذارید تا آب اضافی آن گرفته شود. پس از آن در طی روز به تعداد دو مرتبه کیسه نخی را باز کنید و به دانه ها آب بدهید و هر مرتبه که آبیاری نمودید جابجا کنید تا به قدر نیاز نور و رطوبت به کل بخش های بذر برسد.
نزدیک به ۳ تا ۴ روز زمان احتیاج دارید تا دانه ها با گذر زمان شروع به جوانه زنی نمایند. وقتی که به این مرحله رسیدند نوبت ریختن آن ها داخل کف سینی است. ولی دقت نمایید که میزان ضخامت آن ها زیاد نباشد و بر روی هم جمع نشوند.
وقتی که دانه های جوانه زده را در کف سینی پهن کردید بر روی آن لایه ای از سلفون بکشید و بعد چند عدد سوراخ بر روی آن به وجود آورید. در چند روز اول سبزه را در محلی بگذارید که حالت گرم و پرنوری داشته باشد و در طول روز به اندازه سه مرتبه با استفاده از اسپری به آن آب بدهید.
بعد از سپری شدن دو روز پوشش سلفونی را که بر روی سبزه قرار داده بودید به آرامی برداشته و بدون کمترین جابجایی و تکان خوردن سبزه را در همان محل نگه داری نمایید و در طول روز ۲ بار آن ها را آبیاری کنید. در روز بعدی سبزه را از آن مکان برداشته و حدود چند ساعت زیر تابش نور ملایم آفتاب زمستانی قرار دهید و در زمان شب دوباره به درون منزل آورید و یا این که در محلی خنک و تاریک نگه داری نمایید.
شیوه دوم سبز کردن سبزه تخم کدو درون تنگ
این نوع سبزه کدو که در داخل تنگ آماده می شود سبزه تراریومی تخم کدو نامیده می شود که مدل و ایده ای بسیار شیک و خاص برای کاشت سبزه می باشد. به منظور انجام این کار در آغاز کف ظرف را با سنگ ریزه یا پوکه معدنی و یا سنگ تزیینی پر کنید. برای کاشتن سبزه درون تنگ از انواع بذرهای مختلف همچون تربچه، کدو، گوجه، آفتابگردان، فلفل دلمه و انواع بذر سبزی می توانید بهره ببرید.
بعد از آن بذرهای جوانه زده را بر روی آن ها ریخته و با اسپری آب را بر روی بذرها بپاشید. سپس روی ظرف را با استفاده از سلفون پوشش دهید. حتما سعی کنید چند سوراخ درون آن به وجود آورید تا جوانه ها دچار کپک زدگی نشوند و بتوانند رشد مناسبی داشته باشند.
تا جای امکان همواره در طول روز به محیط بذرها آب اسپری نمایید و دوباره سلفون را بر روی ظرف بگذارید تا جوانه ها به تدریج رشد نمایند. باید این نکته را مدنظر داشته باشید که کاشت سبزه به سبک تراریوم احتیاج به آبیاری کمی دارد. به خاطر نبود مکانی برای خارج شدن آب های اضافه در صورتی که در آبیاری آن زیاده روی شود خیلی زود خراب و گندیده می شوند. پس از این که جوانه ها سبز شدند دیگر احتیاجی به پوشش پلاستیکی نمی باشد و بایستی آن را از روی ظرف بردارید. اکنون گیاه را در محلی خنک و پرنور که البته به صورت غیر مستقیم می تابد بگذارید.
نکات مهم و کلیدی
- به منظور کشت این نوع سبزه بایستی حتما از تخم کدو خام استفاده نمایید.
- ظرف حاوی سبزه را پس از جوانه زدن بذرها در محلی خنک نگه داری نمایید تا سبزه موردنظر خیلی بزرگ و بلند نگردد.
- سبزه را در برابر نور زیادی که به صورت غیرمستقیم می باشد بگذارید تا برگ ها حالت پهن و ساقه های آن ضخیم تر گردند و در نتیجه سبزه زیبایی پرورش دهید.
- به منظور کاشت این نوع سبزه برای هفت سین باید حدود دو هفته پیش از آغاز عید نوروز اقدام به انجام این کار نمایید.
- به طور معمول تخم کدو حلوایی به مدت زمان ۳ روز و کدو مرمری به مدت زمان ۴ الی ۵ روز برای فعال شدن و جوانه زدن وقت احتیاج دارد.
- در صورتی که سبزه کدو را در مکانی کم نور و تاریک بگذارید برگ های گیاه کوچک و ساقه ها حالت نازک تری می گیرند.
- خاک های ژله ای به خاطر ویژگی هایی همچون زیبایی، نگه داری رطوبت و عاری از میکروب و انواع بیماری جانشین خوبی برای خاک به ویژه در محیط های آپارتمانی می باشد.
- از کشت تخم کدوهایی که جوانه نزده اند به خاطر این که سبب خرابی و گندیده و فاسد شدن سبزه می گردند پرهیز نمایید.
در مطلب ارائه شده با نحوه کاشت سبزه کدو به دو روش متفاوت و ساده آشنا شدید که امیدواریم برایتان مفید و سودمند بوده باشد و نهایت استفاده را از آن برده باشید.
منبع : آرگا