اسید اوریک بالا یکی از دلایل مهم بروز بیماری نقرس می باشد که سبب بروز درد پا و ورم مفاصل به ویژه مفصل های اندام های تحتانی و شست پا می گردد. بالا رفتن مقدار کریستال های اسیدی در خون بجز تاثیر بر روی مفصل ها می تواند سبب بروز سنگ کلیه شود. در این مطلب می خواهیم با رژیم غذایی برای اوره بالا آشنا شویم.
آشنایی با رژیم برای اوره بالا
باید بدانید که اسید اوریک به دلیل متابولیسم ترکیب های پروتئینی و ازته تولید می گردد. از این رو باید مصرف کلیه هی ترکیبات پروتئینی به ویژه پروتئین های حیوانی و گیاهی محدود گردد. البته به دلیل مهم بودن پروتئین در بدن نمی توان به شکل کامل آن را حذف نمود و فقط باید منابع حیوانی و گیاهی را نسبت به گذشته کاهش داد.
اشخاصی که دچار اختلال می باشند، اغلب دچار اضافه وزن بوده و چاق می شوند، از این رو توصیه می شود که دریافت کالری خود را نیز کاهش دهند. این اشخاص برای بهتر شدن عملکرد دستگاه گوارشی و متابولیسم بدن خود باید میزان دریافت فیبر غذایی و آنتی اکسیدان را که در سبزی و میوه ها یافت می شود بیشتر نمایند. افزایش فعالیت های ورزشی نیز در این مورد کمک کننده می باشد و باعث می شود تا عوارض نشات گرفته از ترکیب ها در بدن کمتر گردد. در این مطلب با رژیم مناسب برای اوره بالا و روش هایی برای کاهش آن آشنا خواهیم شد.
اسید اوریک بالا در خون یا هایپراوریسمی
اسید اوریک ترکیبی می باشد که از کربن، نیتروژن، اکسیژن و هیدروژن تشکیل شده است و وقتی به وجود می آید که پورین ها در بدن تجزیه گردند. پورین ها به شکل طبیعی در بدن تولید می گردند و در برخی از مواد غذایی یافت می شوند. سطح عادی اسید اوریک باعث بروز مشکلات در سلامتی نخواهد شد، چون این ماده به وسیله کلیه ها از بدن دفع خواهد شد. برخی اوقات سطح اسید اوریک به خاطر عوامل مختلفی می تواند بیش از اندازه باشد و بدن توانایی دفع آن را نداشته باشد.
نقرس یکی از ناخوشایندترین نشانه های اسید اوریک بالا در بدن می باشد. البته پیامدهای منفی هایپراوریسمی می توانند جدی تر از آن شوند. این حالت با خطر روبه رویی با مشکلات کلیوی و قلبی عروقی و آسیب مزمن مفصل ها ارتباط دارد.
روش هایی برای کم نمودن اسید اوریک در بدن
اسید اوریک می تواند به علل گوناگونی به ویژه رژیم غذایی، ژنتیک، اضافه وزن و چاقی و همینطور استرس در بدن جمع گردد. همچنین برخی از بیماری ها نیز می توانند باعث بالا رفتن سطح اسید اوریک در بدن گردند. از این بیماری ها می توان به مشکلات کلیوی، دیابت ملیتوس، کم کاری تیروئید، برخی از سرطان ها، شیمی درمانی و پسوریازیس اشاره نمود. در ادامه با رژیم مناسب برای اوره و چند مورد برای کاهش اسید اوریک در بدن آشنا می شویم.
-
استفاده از مواد غذایی داری پورین را محدود نمایید:
برای این منظور می توان منابع اسید اوریک یا اوره را در رژیم غذایی کاهش داد. مواد غذایی مملو از پورین شامل برخی از انواع گوشت، غذاهای دریایی و سبزیجات می گردد. کلیه ی این مواد خوراکی وقتی که هضم شوند، اسید اوریک تولید می نمایند. در رژیم غذایی با اروه بالا مواد غذایی نظیر گوشت بوقلمون، ماهی و صدف، گل کلم، نخود سبز، قارچ را کمتر مصرف کرده و یا به شکل کلی از مصرف آن خودداری نمایید.
-
خودداری از مصرف قند:
به منظور کاهش قند مصرفی باید در مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های شیرین به موارد زیر توجه نمایید.
مواد غذایی شیرین: اغلب اسید اوریک را با رژیم غذایی سرشار از پروتئین در ارتباط می دانند. ولی مطالعات انجام شده اخیرا نشان داده اند که قند نیز می تواند یکی از علل بالا رفتن اسید اوریک در بدن شود. فروکتوز قند ساده ی اصلی در مواد غذایی فراوری شده و تصفیه شده می باشد. فروکتوز به شکل ویژه ای می تواند به بالا رفتن سطح اسید اوریک خون بیانجامد. از این رو برچسب های ارزش غذایی بر روی محصولات را بررسی نمایید تا میزان قند اضافه شده به آن را بدانید. مصرف مواد غذایی غنی شده بیشتر و مواد غذایی تصفیه شده ی کمتر نیز می توانند به کم شدن قند مصرفی کمک نمایند.
نوشیدنی های شیرین: باید بدانید که شربت ذرت دارای فروکتوز بالا، ترکیبی از ۵۵ درصد فروکتوز و ۴۲ درصد گلوکز می باشد. فروکتوزی که در آب میوه و دیگر مواد غذایی سریعتر از قند جذب بدن می می گردد. جذب سریعتر قند تصفیه شده سبب بالا رفتن سطح قند خون و همینطور بالا رفتن مقدار اسید اوریک در بدن می گردد.
-
نوشیدن آب بیشتر:
مصرف زیاد مایعات باعث کمک به کلیه ها در خارج نمودن اسید اوریک می شود. از این رو همواره همراه خود یک بطری آب داشته و آب بنوشید. اگر فراموش می کنید که آب بخورید ساعت خود را تنظیم کنید تا هر یک ساعت یکبار شما را مطلع سازد.
-
کاهش دادن وزن:
به جز دنبال نمودن رژیم غذایی مناسب برای اوره بالا، تلاش برای کاهش وزن نیز باعث کم کردن میزان اسید اوریم بدن می شود.
باشد. سلولهای چربی بیشتر از سلولهای عضلات اسید اوریک تولید میکنند. علاوه بر این اضافه وزن خارج کردن اسید اوریک از بدن را برای کلیهها دشوار میکند. دقت کنید که کاهش وزن سریع هم میتواند روی میزان اسید اوریک در بدن اثر بگذارد. در صورتی که مشکل اضافه وزن دارید، بهترین روش این است که از دنبال نمودن رژیم های فوق العاده سختگیر و همینطور دارای چربی زیاد دور بمانید. از یک متخصص تغذیه برای داشتن رژیم مناسب کمک بگیرید. متخصص می توانید کمک کند تا با توجه به نیاز بدن خود برنامه ای مناسب را دنبال نموده و وزن کم کنید.
-
متعادل نمودن سطح انسولین خون:
وقتی که به پزشک مراجعه می نمایید، از او بخواهید تا سطح قند خون شما را بررسی نماید. این عمل حتی برای افرادی که به دیابت مبتلا نباشند نیز مفید می باشد. بیمارانی که دچار دیابت نوع ۲ می باشند امکان دارد انسولین زیادی را در خونشان داشته باشند. هورمون انسولین به منظور انتقال قند از خون به سلول ها ضروری می باشد. بالا بودن انسولین در خون باعث بیشتر شدن اسید اوریک در بدن و همینطور اضافه وزن می گردد. اشخاص دچار پیش دیابت نیز امکان دارد سطح بالاتری از انسولین در خونشان وجود داشته باشد و بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار گیرند. پزشک اگر بفهمد که فرد دچار مقاومت به انسولین شده است، امکان دارد سطح انسولین سرم و همینطور قند خون بیمار را بررسی نماید.
-
اضافه نمودن فیبر بیشتر به رژیم غذایی خود:
مصرف فیبر برای خارج نمودن اسید اوریک به بدن کمک می نماید. همینطور فیبر می تواند سطح قند خون و انسولین را در افراد متعادل سازد. علاوه بر آن باعث ایجاد حس سیری در افراد خواهد شد و احتمال پر خوری را به حداقل می رساند. در طول روز بهتر است حداقل ۵ تا ۱۰ گرم فیبر محلول مصرف شود. مواد غذایی حاوی فیبر مثل میوه ی تازه، یخ زده یا خشک شده، سبزیجات تازه، یخ زده یا خشک شده، جو دو سر، مغزها و بلغور جو را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
-
کاهش استرس:
داشتن استرس، خواب ناکافی و ورزش ننمودن تماما می توانند در افزایش التهاب موثر باشند. التهاب می تواند به بالا رفتن اسید اوریک منجر شود. انجام تمرینات ذهن آگاهی مثل تمرینات تنفسی و یوگا باعث کنترل سطح استرس خواهد شد. همچنین می توانید برای داشته خوابی با کیفیت و سریع موارد زیر را در نظر بگیرید:
وسائل الکترونیکی مانند موبایل و تبلت را دو تا سه ساعت قبل از خواب از خود دور نمایید.
در روز سر ساعت مشخص خوابیده و بیدار شوید.
پس از خوردن ناهار قهوه نخورید.
-
داروها و مکمل های مصرفی خود را چک نمایید:
برخی از داروها و مکمل ها می توانند باعث تجمع اسید اوریک در خون گردند. برخی از این داروها در ادامه آورده شده اند:
آسپرین، ویتامین ب۳ یا نیاسین، داروهای ادرار آور، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن، داروهای شیمی درمانی.
اگر بلاجبار باید از هر یک از داروهای عنوان شده مصرف نمایید و سطح اسید اوریک نیز در بدن شما بالا می باشد. از پزشک خود درخواست نمایید تا داروهای جایگزین تجویز نماید.
-
دنبال نمودن رژیم غذایی گیاهی:
داشتن یک رژیم غذایی گیاهی می تواند روشی مفید برای کاهش اوره بالا باشد. در رژیم غذایی گیاهی مصرف گوشت قرمز، گوشت ماکیان و ماهی محدود می گردد. افرادی که این نوع رژیم غذایی را دنبال می نمایند باید میوه، سبزیجات، دانه ها، مغزها و غلات سبوس دار مصرف نمایند. مشخص شده است که دیگر رژیم های غذایی مثل رژیم مدیترانه ای نیز در کاهش اسید اوریک موثر می باشند.
-
عدم مصرف الکل:
در رابطه با نوشیدنی های الکلی باید بگوییم که بدون تردید می توانند باعث افزایش اوره در خون شوند. تحقیقات انجام شده در این مورد نشان داده اند که خطر ابتلا به نقرص در مردانی که ۵۰ گرم الکل یا بیشتر در طول روز مصرف می نموده اند در قیاس با آن هایی که الکل مصرف نمی کردند دو برابر بیشتر بوده است.
مصرف الکل چه در زنان و چه در مردان می تواند باعث بیشتر شدن اسید اوریک و نقرس شود. البته مقدار خطر در خانم ها بیشتر از آقایان می باشد. مصرف الکل در دوره کوتاه تراکم اسید لاکتیک را بیشتر می کند و شرایط را برای کلیه ها برای دفع اسید اوریک دشوار می نماید. از طرفی در بلند مدت مصرف نوشیدنی های الکلی باعث سطح بالای پورین ها می شود.
-
مواد غذایی کاهش دهنده اسید اوریک را در رژیم غذایی خود اضافه نمایید:
برخی از مواد غذایی مانند میوه و سبزیجات و همینطور محصولات لبنی کم چرب می توانند باعث کاهش اسید اوریک در بدن شوند. که در ادامه مطلب با این مواد غذایی آشنا خواهیم شد.
مواد خوراکی مهم به منظور کاهش اوره خون
برای کاهش اوره بالا باید برخی از مواد غذایی را در رژیم خود قرار دهید. این مواد غذایی شامل موارد زیر می شوند:
-
سیب:
سیب یک ماده مغذی سرشار از مالیک اسید می باشد که باعث خنثی شدن اسید اوریک خون می گردد. در زمان گرسنه شدن در میان وعده های خود سیب میل کنید.
-
آلبالو:
آلبالو میوه ای است دارای ترکیبات ضد التهابی با نام آنتوسیانین ها که باعث کاهش سطح اسید اوریک در بدن می شود. همچنین این میوه سبب می شود تا از تجمع اوره در خون پیشگیری شد. آلبالو اسیدها را خنثی می نماید و از التهاب و درد پیشگیری می نماید.
-
لیمو ترش:
آب لیمو ترش دارای اسید سیتریک می باشد که حلال اسید اوریک محسوب می گردد. اضافه نمودن لیموترش در رژیم غذایی به پیشگیری از بالا رفتن اوره در بدن کمک می نماید. هر روز صبحگاه آب نصف لیمو ترش را به یک لیوان آب اضافه نموده و میل نمایید.
-
مواد غذایی غنی از ویتامین C:
مصرف مواد غذایی که دارای ویتامین C بالا هستند روشی مناسب برای متعادل ساختن سطح اسید اوریک در بدن می باشد. منابع این ویتامین اسید اوریک را حل می نماید آن را از بدن خارج می سازد. از مهمترین منابع این ویتامین می توان به کیوی، پرتقال، گوجه فرنگی، گریپ فروت؛ کلم بروکلی و سبزیجات برگ سبز اشاره نمود.
-
چای سبز:
اغلب چای سبز را به دلیل چربی سوزی آن می شناسیم و مصرف می نماییم. می توان برای کاهش سطح اسید اوریک بالا هر روز چای سبز میل کرد. چای سبز همچنین خطر ابتلا به بیماری نقرس را نیز کاهش خواهد داد. چای سبز دارای خواص بسیاری برای سلامت بدن می باشد ولی نباید در مصرف آن زیاده روی نمود زیرا می تواند عوارض جانبی را به دنبال داشته باشد.
-
اسیدهای چرب امگا ۳:
منابعی از اسیدهای چرب امگا ۳ را برای کاهش اوره بالا در رژیم غذایی خود قرار دهید. از مهمترین منابع امگا ۳ می توانیم به تخم کتان، دانه ی سویا، اسفناج و گردو اشاره نمود. این مواد غذایی تورم و التهاب را نیز کاهش خواهند داد.
-
سبزیجات:
اغلب سبزیجات دارای پورین اندکی هستند و افراد دچار نقرس می توانند از آن استفاده نمایید. برخی سبزیجات مانند مارچوبه، گل کلم، اسفناج، قارچ و لوبیا سبز مستثنی بوده، زیرا دارای مقدار متوسط پورین می باشند. از این رو مصرف این سبزیجات در طول روز نباید بیشتر از نصف لیوان شود.
-
غلات غنی شده:
مصرف غلات غنی مثل سریل، برنج و پاستای سبوس دار باعث کاهش خطر ابتلا به تقرس می شود. دانشمندان به این نتیجه دست یافته اند، بیمارانی که به منظور کاهش فشار خون رژیم غذایی دش را دنبال می کنند، کمتر در معرض ابتلا به نقرس می باشند. رژیم غذایی دش حاوی مواد غذایی مثل غلات سبوس دار، میوه و سبزیجات تازه و محصولات لبنی کم چرب می باشد.
-
چربی ها:
استفاده از روغن های مفید برای سلامت قلب مثل روغن زیتون و روغن تخم کتان می تواند باعث کاهش التهاب شود. مکمل ماهی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ می باشد که می تواند درد و التهاب ناشی از آرتریت را نیز کاهش دهد. قبل از مصرف مکمل ها حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
شما همراهان آرگا برای آشنا شدن با رژیم پاکسازی کبد و رژیم برای کاهش کلسترول می توانید از لینک های قرار داده شده بازدید نمایید.
منبع : آرگا