دسته ها
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

حافظه رم مجازی چیست و چه تاثیری در بهبود کارایی گوشی دارد؟

  • شیوا فهیمی
  • ۱۴ آبان ۱۴۰۰
  • ۰

اخیرا در دنیای موبایل شاهد ورود قابلیت های جدیدی هستیم که یکی از آن ها حافظه رم مجازی می باشد. در این مطلب با قابلیت حافظه رم مجازی آشنا می شوید و در می یابید که این ویژگی آیا حقیقتا کاربردی است؟

از آنجا که دنیای موبایل هر روز با قابلیت های جدیدی همراه می شود در این مطلب می خواهیم به این موضوع بپردازیم که قابلیت نسبتا جدید حافظه رم مجازی چیست و چه تاثیری در کارکرد گوشی های هوشمند می تواند داشته باشد.

حافظه رم مجازی و تاثیر آن در کارکرد گوشی

در ماه های اخیر از گوشی ریلمی ۸i رسما رونمایی شد. این گوشی به ۱۰ گیگابایت رم مجازی مجهز شده است و ریلمی روی این قابلیت جدید مانور زیادی داده است. اگر شما هم کنجکاو هستید تا بدانید رم مجازی یا Virtual RAM چیست و آیا این قابلیت می تواند در کارکرد هر چه بهتر گوشی، کمک کننده باشد؛ با این مطلب همراه ما باشید.

اگر جزو آن دسته از افرادی باشید که اخبار مربوط به گوشی های هوشمند جدید را روزانه پیگیری می کنند احتمالا در چند وقت اخیر اخباری از یک قابلیت نسبتا جدید با عنوان حافظه رم مجازی را شنیده اید. حافظه رم به شکل سخت افزاری مطلبی است اکثر کاربران با آن آشنا هستند. با این وجود؛ اصطلاحاتی نظیر حافظه رم Virtual و یا رم پیشرفته در دنیای گوشی های هوشمند تازگی دارند.

البته اگر با جهان رایانه ها آشنا باشید ، این قابلیت برای شما شناخته شده است ولی ما قصد داریم شما را با این ویژگی به طور دقیق آشنا نماییم. دقت داشته باشید که اکثر گوشی های اندرویدی حال حاضر می توانند از این قابلیت بهره مند گردند، ولی ارائه این قابلیت به کمپانی سازنده شما هم بستگی دارد. همان طور که پیشتر اشاره شد ریلمی با این قابلیت در گوشی هایش همراه شده است.

ولی نخستین بار در ریلمی ۸i رم مجازی ارائه نشده است بلکه ریلمی قبل از این در گوشی Narzo 30 5G نیز چنین قابلیتی را استفاده کرده بود. طبق اظهارات رسمی این شرکت نوپا، ریلمی Narzo 30 5G از ۶ گیگابایت حافظه رم بهره می برد ولی قابلیت رم مجازی ۵ گیگابایتی نیر در این گوشی دیده می شود. از این رو میزان حافظه رم در این اسمارتفون در مجموع به ۱۱ گیگابایت می رسد.

قابل ذکر است فقط برخی از دستگاه ها به این قابلیت مجهز هستند ولی شرکت های زیادی در تلاش هستند با بروزرسانی ها این ویژگی را به گوشی های جدید خود اضافه کنند. هر چند ممکن است این قابلیت جدید را در گوشی های قدیمی شاهد نباشیم ولی وقت آن رسیده که بدانید این ویژگی واقعا تا چه اندازه کاربردی می باشد.

برای درک قابلیت رم Virtual ابتدا باید با حافظه سخت افزاری آشنایی داشته باشید. این نوع حافظه یک حافظه موقت جهت ذخیره سازی اطلاعات در حال اجرا است. باید دانست که حافظه رم ، سریعتر از هر نوع حافظه دیگری می باشد. وقتی شما یک برنامه را روی گوشی خود اجرا نمایید ، حافظه رم مسئول ذخیره سازی و خوانش اطلاعات ضروری و مورد احتیاج برای اجرای بی نقص برنامه می باشد.

در ضمن این حافظه امکانی فراهم می کند تا همزمان بتوانید چند برنامه را اجرا نمایید. در نتیجه مولتی تسکینگ بهتر از قبل انجام می شود. ولی حافظه رم Virtual چگونه به انجام این کار می پردازد. قابل ذکر است رم Virtual در حقیقت همان حافظه داخلی گوشی می باشد به نحوی که حافظه داخلی طوری تنظیم می شود تا عملکردی شبیه حافظه رم داشته باشد. به این قابلیت رم مجازی گفته می شود.

به بیان دیگر با استفاده از این قابلیت، بخشی از حافظه داخلی به حافظه رم تبدیل می شود. در نتیجه میزان حافظه رم بالا می رود. با افزایش این نوع حافظه می توان برنامه های بیشتری را به صورت همزمان اجرا نمود. در ضمن کارکرد گوشی با نقص کمتری همراه می شود. همان گونه که از اسم رم مجازی پیدا است این قابلیت سخت افزاری نبوده بلکه می توان آن را با نصب یک بروز رسانی اضافه نمود.

به طور مثال گوشی شما دارای ۱۲۸ گیگابایت حافظه داخلی و ۶ گیگابایت حافظه رم است. با فعال کردن رم مجازی ۵ گیگابایت حافظه داخلی گوشی به ۱۲۳ گیگابایت کاهش یافته و از سوی دیگر میزان حافظه رم دستگاه به ۱۱ گیگابایت می رسد.

نحوه کارکرد قابلیت رم مجازی

اکنون که با قابلیت رم مجازی آشنا شدید حالا نوبت آن رسیده است که بدانید این قابلیت به چه صورت کار می کند. کاربرانی که با لینوکس آشنایی دارند، این قابلیت را به خوبی می شناسند. همچنین به خوبی می دانند که ویژگی رم مجازی از جهان رایانه ها پا به جهان گوشی های هوشمند گذاشته است. ما قبل از این می توانستیم رم Virtual را به گوشی خود اضافه کنیم. ولی این کار به روت نیاز داشت.

در این راستا، شرکت ها در حال ارائه رسمی این قابلیت برای دستگاه های خود می باشند. اگر گوشی شما از این ویژگی پشتیبانی دارد، بدون هیچ دردسری کافی است به تنظیمات مراجعه نموده و این قابلیت را فعال سازی نماید. دقت کنید که میزان افزایش رم مجازی به دستگاه کاربر بستگی دارد. ممکن است دستگاهی دارای یک گیگا بایت رم مجازی باشد. از سوی دیگر گوشی جدیدی با ۷ گیگابایت رم مجازی ارائه شود.

وقتی کاربر به استفاده از رم مجازی مایل می شود می خواهد از حافظه داخلی دستگاه خود به عنوان رم بهره بگیرد. ولی جهت کارکرد صحیح این قابلیت، باید گوشی را ری استارت نمایید. قابل ذکر است با فعال سازی رم مجازی، میزان استفاده از رم بیشتر نمی شود. بلکه می توان برنامه های بیشتری را به طور همزمان اجرا کرد. استفاده از رم Virtual به رم فیزیکی کمک می کند تا کارکرد بهتری ارائه دهد.

برای روشن شدن موضوع به ذکر یک مثال می پردازیم. فرض کنید که حافظه رم اصلی گوشی کاربر دارای قابلیت اجرای ۱۰ برنامه می باشد. بعد از آن، حافظه رم فضای اضافه ای نخواهد داشت. این حافظه رم ملزم به خالی شدن می باشد چرا که حافظه رم کافی برای اجرای دیگر برنامه ها در دسترس نیست. در نهایت سیستم به طور خودکار، برنامه هایی که اولویت کمتری دارند و قدیمی تر باشند را از حافظه رم پاکسازی می کند.

اینجاست که رم مجازی به کار می آید. این نوع حافظه رم، همان برنامه هایی که اولویت پایین تری دارند را در خود جای می دهد. در نتیجه، دیگر هیچ برنامه ای بسته نمی شود. این مورد سبب می شود تا کاربر بتواند همه برنامه های مورد نیاز خود را اجرا نماید. سیستم به طور خودکار تشخیص می دهد که کدام برنامه ها باید در حافظه رم مجازی و فیزیکی ذخیره سازی گردند.

آیا قابلیت این رم فقط در گوشی های هوشمند وجود دارد؟

احتمالا ممکن است برخی تصور کنند که این قابلیت چرا فقط برای گوشی های هوشمند ارائه شده است. ولی همانطور که پیشتر نیز اشاره شد رم مجازی یک قابلیت جدید نبوده و پیش از این در رایانه های شخصی و حتی گوشی های هوشمند روت شده حضور داشته است. این فناوری نسبت قدیمی به حساب می آید. ولی هم اکنون که برنامه ها در حال سنگین تر شدن می باشند با سنگین تر شدن برنامه ها، نیاز به حافظه رم بیشتر می شود.

در حال حاضر کاربران برای اجرای برنامه ها به حافظه رم بیشتری نیاز دارند . اگر به یاد داشته باشید تا چند سال پیش ۴ گیگابایت حافظه رم کافی به نظر می رسد ولی با پیشرفت برنامه ها و افزایش حجم آن ها نیاز به حافظه رم بیشتر احساس می شود. به این ترتیب هر چند قابلیت رم Virtual جدید نبوده ولی در حال حاضر با توجه به نیاز بیشتر کاربران به این نوع حافظه جدیدا بسیار مورد توجه قرار گرفته و از این نظر می توان آن را قابلیت جدیدی محسوب کرد.

برخی گوشی ها با این مشخصات(برنامه های پیشرفته) به حافظه رم بیشتری نیاز پیدا کردند از این رو اضافه کردن حافظه رم بیشتر هزینه بر می باشد. در نهایت شرکت ها به فکر اضافه کردن قابلیت حافظه رم Virtual در گوشی های خود اقدام کردند. این قابلیت، هزینه ای در بر نداشته و کاملا کاربردی می باشد. دقیقا مشابه فناوری ۵G، این قابلیت یک قابلیت مهم تلقی می گردد.

با برنامه ها و بازی هایی سنگین نظیر کروم، پابجی موبایل و … هر بایت رم گوشی به کار می آید. ضمنا ضبط فیلم ۴K و اجرای برنامه های واقعیت افزوده که در آینده فراگیر خواهند شد، این قابلیت کاملا مفید واقع می گردد.

آیا قابلیت این رم فقط در دستگاه های با حافظه رم کمتر کاربرد دارد؟

ممکن است این سوال پیش آید که آیا این قابلیت فقط در دستگاه هایی با حافظه رم کمتر به کار می آید یا گوشی های پرچمدار هم به آن احتیاج دارند. در پاسخ باید گفت هر چند شرکت ها در ابتدا به گوشی های بالا رده خود این قابلیت را اضافه کردند ولی در حقیقت این دستگاه های ارزانتر می باشند که به آن احتیاج دارند. ولی دستگاه های بالا رده نیز در آینده به این قابلیت احتمالا احتیاج پیدا می کنند.

نکته مهمی که در این جا وجود دارد این است که اکثر دستگاه ها قرار است قابلیت رم مجازی را به صورت یک بروز رسانی OTA دریافت نمایند. سازندگان می توانند با یک آپدیت، این قابلیت را اضافه نمایند.

حال برای برخی کاربران جای سوال است که آیا نوع حافظه داخلی بر کارکرد رم Virtual تاثیر دارد؟ باید گفت که بله. البته هر چند تفاوت سرعت دو حافظه داخلی UFS 2.1, UFS 3.1 روی کاغذ زیاد می باشد ولی هیچ یک، سرعتی در حد و اندازه حافظه رم ارائه نمی دهند. از آن جایی که برنامه های با اولویت کمتر به رم مجازی منتقل می شوند، تاثیرگذاری نوع حافظه در آن بسیار زیاد نبوده ولی همچنان ملموس می باشد.

انتظار می رود در آینده گوشی های مقرون به صرفه زیادی با قابلیت حافظه رم Virtual به بازار ارائه شوند. این مسئله موجب پیشرفت تجربه کاربری خیلی از افراد می شود. هر چند این موضوع در بازاریابی نیز می تواند تاثیر زیادی داشته باشد. این قابلیت، واقعا کاربردی می باشد ولی هنوز نیز باید منتظر ماند تا مشخص شود که سایر بندها برای بهبود ویژگی های موجود در حافظه این رم چه اقداماتی را به کار می گیرند.

پس از مطالعه این مطلب در صورتی که می خواهید اطلاعات بیشتری در رابطه پاک کردن حافظه پنهان گوشی و پایین آمدن حجم فلش مموری داشته باشید شما می توانید بر روی لینک های مورد نظر کلیک نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *