دوران نامزدی یکی از بهترین و شیرین ترین مراحل زندگی هر فرد است که دو طرف مقابل برای آغاز یک زندگی مشترک و آشنایی کامل نسبت به همدیگر این دوران را سپری می کنند. یکی از مواردی که امکان دارد این دوران را تحت تاثیر قرار داده و گذر از آن را برای فرد سخت و طاقت فرسا کند استرس دوران نامزدی می باشد که در همین زمینه تصمیم داریم در این مطلب به شرح دلایلی که باعث بروز چنین مشکلی می شود به منظور آگاهی شما عزیزان بپردازیم.
دلایل استرس دوران نامزدی
در دوران نامزدی ممکن است که دو طرف مقابل به علل مختلفی دچار اضطراب و تنش های زیادی شوند که می توان با ریشه یابی و شناسایی آن ها به راحتی نگرانی های به وجود آمده را برطرف ساخت. استرس دوران نامزدی به عوامل زیادی بستگی دارد که فشارها، خواسته ها، انتظارات و تغییراتی که در طول این مدت پیش می آید باعث به وجود آمدن آن می شود.
در واقع گذر از دوران مجردی و ورود به یک مرحله ناشناخته از زندگی فرد را دچار تنش کرده و ذهن او را درگیر می کند. به همین دلیل لازم است که افراد پیش از اقدام به ازدواج علاوه بر ملاک قرار دادن عشق و علاقه دو طرفه باید مهارت های لازم در این زمینه را کسب نمایند تا بتوانند با یک مدیریت خوب دوران نامزدی را سپری کرده و برای ازدواج آمادگی لازم را داشته باشند. در ادامه به چند مورد از انواع استرس های این دوران اشاره خواهیم داشت که عوامل بوجود آمدن آن ها و راه های مقابله با آن را بررسی خواهیم کرد.
انواع اضطراب های دوران نامزدی :
- عدم تفاهم بین خانواده ها
- نداشتن آمادگی ذهنی و روانی
- نگرانی های برگزاری مراسم عروسی
- تعیین کردن مکانی برای زندگی
- تایید نشدن طرفین توسط خانواده ها
- بدست آوردن آمادگی های فیزیکی و اجتماعی
- برخورد مناسب با خانواده های جدید
- انتظارات و توقعات بی جا
- شکست های عاطفی طرفین
- اضطراب ناشی از متاهل شدن و پذیرش مسئولیت های جدید
- شناخت خانواده ها نسبت به یکدیگر
در ادامه چند نمونه از این عوامل مهم و تاثیر گذار را برای شناخت هر چه بیشتر شما عزیزان در این زمینه به طور کامل شرح داده ایم.
تجربه تلخ و شکست عاطفی قبلی طرفین :
از مواردی که باعث می شود دوران نامزدی برای طرفین اضطراب آور باشد شکست های است که دختر و پسر از نظر عاطفی تجربه کرده اند. بعضی از دختران امکان دارد به دلیل خاطره بدی که از مراسم خواستگاری های قبلی خود دارند و یا این که خیلی از افراد متاهلی که در اطرافشان شرایط زندگی بدی دارند باعث شده که مقوله ازدواج برایشان امری ترسناک و نگران کننده باشد.
توقعات و انتظارات نامناسب :
از علل دیگری که باعث به وجود آمدن استرس در مرحله نامزدی می شود انتظار و توقع بی جا و غیر واقعی می باشد که به طور مثال از فرد مقابل انتظار برگزاری یک مراسم باشکوه و مجلل را دارد و در نتیجه به هر اندازه که واقعیت با خواسته فرد فاصله داشته باشد استرس و نگرانی او افزایش خواهد یافت.
انجام برنامه ریزی :
مورد دیگری که می توان به آن اشاره داشت این است که عروس و داماد جدا از خانواده های خویش باید به صورت جداگانه آنچه را که مدنظر دارند و قصد انجام آن را دارند بر روی کاغذ یادداشت کنند و بعد آن ها را تنها با والدین خویش در میان بگذارند و بعد از این که نتیجه گرفتند موضوعات را تنها با همسر خود مطرح کنند.
در این مرحله ممکن است که طرفین با یکدیگر دچار اختلاف نظر شوند. به این گونه که فرد می خواهد کاری را انجام دهد در حالی که طرف مقابل به اجرای چنین کاری تمایل ندارد. بنابراین بهتر است که برای برطرف کردن این اختلافات اعمالی را انجام دهید به این گونه که موارد و موضوعاتی که در نظر گرفته اید را اولویت بندی نمایید. همچنین باید موردی را انتخاب نمایید که از نظر زمانی، شرایط مالی و بر حسب اتفاقاتی که در آینده پیش خواهد آمد در ارجحیت باشد. در مرحله آخر که طرفین کاملا از تمامی امور مطلع شدند نوبت به تقسیم وظایف بین آن ها می رسد.
نداشتن آمادگی ذهنی و روانی :
آمادگی ذهنی و روانی در واقع برای امر ازدواج موضوع کاملا مهم و تاثیر گذاری می باشد که نداشتن آن باعث استرس و نگرانی در کل دوران عقد و نامزدی می شود. به طور مثال اکثر افرادی که دارای سن مناسبی برای ازدواج نمی باشند و به صورت غیر منتظره زمینه ازدواج برایشان فراهم می گردد امکان دارد که این حس را تجربه نمایند. بعضی از افراد نیز با وجود این که در سن ازدواج می باشند ولی بخاطر این که برنامه ای برای انجام این امر ندارند و در رابطه با آن فکر نمی کنند قطعا دچار اضطراب و نگرانی خواهند شد.
اضطراب از دست دادن آزادی های دوران مجردی :
بسیاری از افراد پیش از ازدواج نگران از دست دادن آزادی های دوران مجردی در هنگام ازدواج هستند. وجود این نوع ترس تا اندازه ای کاملا طبیعی می باشد ولی بهترین کار این است که درباره حدود و مرزهای آزادی با کسی که قرار است با او ازدواج کنید به طور کامل و مفصل صحبت کنید تا از این طریق اضطرابتان برطرف شده و از مسائل پیش رو جلوگیری نمایید.
شما می توانید با گفت و گو درباره این موضوع ترس و اضطراب را در خود کاهش دهید. پیش از ازدواج با فرد مقابل در رابطه با آزادی هایی که در زمان مجردی داشتید مذاکره نمایید و مواردی را که مقوله آزادی در آن ها از طرف شما اهمیت دارد را با او مطرح کنید و نظر طرف مقابل را نیز بپرسید. البته باید این نکته را نیز مدنظر داشته باشید که زمانی که ازدواج می کنید یک زندگی مشترک را آغاز می کنید پس می توانید برای داشتن رابطه با دیگران و انواع تفریح و سرگرمی برنامه ریزی متفاوت و جدیدی داشته باشید تا علاوه بر بهره مندی از محیطی جدید از تفریحات دوران مجردی نیز تا حد تعادل برخوردار شوید.
وفق دادن خود با شرایط زندگی مشترک :
از دیگر عوامل اضطراب آور دوران نامزدی در زوجین نداشتن سازگاری و مطابقت با موضوع ازدواج است. در بعضی از مواقع افراد تصور می کنند با آغاز زندگی مشترک دیگر نمی توانند استقلال و آزادی های دوران مجردی را داشته باشند و حتی شاید بازیچه و مطیع فرد مقابل شوند. به همین دلیل بعد از ازدواج فرد مقابل را نادیده گرفته و تلاش می کنند که اعتقادات و خواسته های خود را تحمیل نمایند. در این گونه موارد بهتر است که برای کم کردن میزان استرس بوجود آمده طرفین در روز خواستگاری به صورت رودررو، مستقیم و بدون دخالت دیگران درباره زندگی مشترکی که پیش رو دارند با یکدیگر صحبت کنند و در مورد مسائلی همچون شرح وظایف، مسئولیت ها و اختیارات و همچنین حد و مرزها و جزئیات زندگی با همدیگر گفت و گو کرده تا در نهایت به توافق برسند.
در مطلب ارائه شده مجموعه ای از انواع دلایل مختلف و مهم استرس دوران نامزدی را برای آشنایی شما عزیزان بیان کردیم که امیدواریم مورد توجه و پسندتان قرار گرفته باشد.
منبع : آرگا