هنگامی که سرتونین به مقدار لازم در مغز ترشح گردد، احساس شادی و نشاط بیشتری خواهید داشت که از این رو اوقات بهتری را هم سپری خواهید کرد. از این رو در ادامه این مطلب با ما همراه شوید تا با هورمون سرتونین و تاثیری که بر بدن قائل می باشد، آشنا شوید.
معرفی هورمون سرتونین
در بسیاری از مباحث مرتبط با سلامتی و بیماری هایی به مانند افسردگی، اوتیسم، آلزایمر و خستگی مفرط، اختلال پرخوری، عدم برقراری ایمنی بدن و از دست رفتن تعادل در عملکرد های آن می تواند با مقدار ترشح این هورمون در ارتباط باشد. در اصطلاحی دیگر به این هورمون، احساس فوق العاده نیز می گویند که به طور کلی مسئولیت انتقال پیام های عصبی را در طیف گسترده ای برای حالت های روانی و دیگر عملکرد های بدنی در پی دارد.
قابل به ذکر است که سرتونین با نام علمی ان هیدروکسی تروپان ۵ نیز شناخته می شود که از دیگر مواد شیمیایی موجود در بدن انسان است و در مغز، روده و پلاکت های خونی نیز قابل مشاهده می باشد.
کلمه سرتونین نیز در نتیجه تحقیقات آقای موریس راپورت است که در سال ۱۹۴۸ میلادی به دست رسید و همچنین در اقدامات اولیه از آن به عنوان سرمی برای افزایش حجم عروق انسانی استفاده می کردند.
همچنین در طی ۴۰ میلیون از سلول های مغزی به طور مستقیم و غیر مستقبم از این هورمون فرمانبرداری می کنند. چرا که به طور مستقیم در عملکرد های گفته شده ادامه مطلب تاثیر گذار است.
- میل جنسی
- اخلاق
- اشتها
- خواب
- حافظه و نحوه یادگیری
- تنظیم دمای بدن
- رفتارات اجتماعی
- ایجاد محدودیت به روی عضلات صاف بدن
- انتقال پالس عصبی در بین سلول ها
- تنظیم دوره های فرایند بدن
- ایجاد احساسات خوشی و نشاط
-
تاثیری که بر عملکرد های بدن قائل است
به طور کلی کمبود این هورمون در بدن می تواند تغییرات بسیاری در روحیه و سلامت روان تاثیر داشته باشد. حالت هایی به مانند غم و اندوه، افسردگی، زود رنجی و مشکل در خواب می تواند به نشانه مشکلاتی در روح و روان تان باشد.
همچنین سرتونین را می توان به نوعی یک انتقال دهنده عصبی معرفی کرد که سطح سیگنال های عملکرد بدن را منظم و یا بر هم می ریزد. بیشترین عنوانی که برای آن در نظر گرفته شده است، ایجاد تعادل در بین ویژگی های خلقی است. در ادامه نیز دیگر نقش هایی که هورمون سرتونین در بدن به عهده دارد، نام برده ایم.
- تنظیم عملکرد های دستگاه گوارش
- کمک به تشکیل لخته های خونی
- تحریک مغز برای بروز استفراغ در موارد مصرف خوراکی های سمی
- تنظیم مقدار کلسیم در استخوان های بدن
- مراقبت از کیفیت رویا و آرزوهایتان
- تنظیم مقدار میل جنسی و عملکرد های آن
علائم کمبود این هورمون در بدن
به منظور آن که این هورمون در بسیاری از عملکرد های بدن دخالت دارد، در صورتی که کاهش یابد می تواند علائم بسیاری را به همراه خود داشته باشد. در صورت مطالعه ادامه این مطلب می توانید علائمی که کاهش این هورمون را در پی دارد، آشنا شوید.
-
احساس نگرانی
کسانی که از سطح پایین این هورمون برخوردار هستند، به طور کلی از احساس نگرانی و استرس بیشتری نیز برخوردار هستند که در اکثر موارد با بیماری افسردگی ادغام می گردد. در صورت فقدان این هورمون در بدن دیگر اختلالاتی به مانند دلواپسی و اضطراب عمومی، وسواس فکری اجباری بروز پیدا می کند که در صورت مصرف برخی از خوراکی ها و رعایت رژیم های غذایی می توانید به این هورمون در بدن خود تعادل ببخشید.
-
اختلالات گوارشی
سرتونین تاثیر مستقیمی به روی عملکرد های گوارشی قائل نیست، بلکه در ۹۵ درصد از مواقع به روی روده تاثیر گذار است. از این رو در صورت کاهش این هورمون، تاثیر مستقیمی پس از روده به عملکرد های گوارشی وارد می شود و در برخی مواقع به ایجاد سندروم روده نیز منجر می گردد.
در صورت افزایش این هورمون در بدن می توانید این اختلال را هم از بین ببرید.
-
حساسیت بیش از حد عاطفی
همان طور که می دانید این هورمون می تواند به صورت مستقیم در تثبیت احساسات عاطفی تاثیر گذار باشد که کاهش آن نیز علائمی به مانند حساسیت بیش از حد عاطفی را در پی دارد. همچنین در این میان امکان دارد که فرد به جایگاهی برسد که نسبت به هر نظر و یا انتقادی واکنش جدی از خود بروز دهد.
-
پر خوری و کربوهیدرات
اگر فردی به نسبت سطح پایینی از کربوهیدرات را در بدن داشته باشد، به طور معمول با پر خوری و مصرف بیش از حد کربوهیدرات به جبران آن ها می پردازد. به طور کلی این خوراکی ها به افزایش هورمون سرتونین در مغز منجر می شود که به همین منظور با مصرف خوراکی های شیرین و یا شکر، احساس بهتری پیدا می کنید.
همچنین باید توجه داشت که در این صورت، افزایش هورمون سرتونین به صورت قابل توجهی فقط موقت است و برای دائمی شدن آن باید به فکر تغییر در روحیات خود باشید.
-
خستگی
هنگامی که این هورمون در بدن بیش از حد کاهش یابد، می تواند بسیاری از فعالیت های روزانه را با مشکل مواجه کند. به صورتی که با احساس خستگی نمی توانید به انجام بسیاری از امورات روزانه تان بپردازید. بسیاری از این احساسات شایع و عمومی نیز هستند که به مانند موارد گفته شده در ادامه است.
- بی حالی
- خستگی
- بی تفاوتی
- نداشتن انرژی
- از بین رفتن انگیزه
-
میل جنسی
افزایش و یا کاهش بیش از حد سرتونین می تواند تاثیر مستقیمی به روی امیال جنسی قائل شود به این صورت که بدن به طور طبیعی با مکانیزم های خاص به تمایل و هیجان جذب می گردد.
قابل با ذکر است که با حذف و یا افزایش این هورمون در بدن، بسیاری از عملکرد ها تحت تاثیر آن قرار می گیرند.
-
مشکل در نحوه خواب
سرتونین را می توان قسمتی از ساعت های بیولوژیکی در بدن به شمار آورد که از این رو شاخص تشخیص نحوه استراحت و یا کیفیت خواب در طی شب منجر می شود. همچنین کمبود خواب در ادامه می تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد که به شرح زیر است.
- مشکل در نحوه خواب
- مشکل در نحوه به خواب رفتن عمیق
- مشکل در تثبیت خواب
- دیدن کابوس و پریدن از خواب
- عدم به خواب رفتن
- عدم توانایی در استراحت و پیدا کردن آرامش
-
حساسیت بیش از حد به صدای اطراف
در صورتی که سرتونین به مقدار بسیار پایینی قرار گیرد، بروز حساسیت بیش از حد به سر و صدای اطرافیان را هم افزایش می دهد. این عامل بدین صورت است که حتی زمزمه و صدا های بسبار کم نیز برای افراد، بیش از حد بلند شنیده می شوند.
-
تغییرات جدی در اخلاق
به هنگام کاهش هورمون سرتونین در بدن، بروز بسیاری از نوسانات خلقی امری رایج و شایع می شود که از این رو؛ سرتونین وظیفه تثبیت احوالات روحی و اخلاقی را در بدن به عهده دارد. از این رو تغییر در اخلاق یک فرد در طی مدت زمان بسیار کوتاه، امری رایج و شایع است.
-
بیماری های روانی
افسردگی از اختلالات جدی در پی کاهش این هورمون در بدن است. در پی آن نیز دیگر اختلالاتی به مانند موارد گفته شده در ادامه مطلب، بروز پیدا خواهد کرد.
- اضطراب و دلواپسی بیش از حد
- حساسیت های بیش از حد
- افسردگی
- عدم امید
- احساس غم و اندوه
همچنین به طور معمول هیچ یک از این احساسات دائمی نیستند و به هنگام ایجاد تعادل در بین هورمون ها، می توان احساسات اولیه و نشاط را در بدن ایجاد کرد.
راه های تقویت این هورمون در بدن به چه صورت است؟
روش های افزایش هورمون سرتونین در بدن نیز به شرح ادامه مطلب است.
-
ماساژ بدن
به طور کلی ماساژ نیز از روش های بسیار موثر در رهایی از فشار های روانی و در ادامه نیز بهبود خلق و خوی است. طبق بسیاری از مطالعات انجام شده، پس از انجام یک جلسه ماساژ می توان به افزایش سطح سرتونین به مقدار بسیار بالایی دست پیدا کرد. همچنین علت این عامل را می توان کاهش کورتیزول و یا استرس در بدن به شمار آورد.
-
دریافت تریپتوفان
در ابتدا باید تریپتوفان را این گونه توضیح داد که نوعی از اسید های آمینه می باشد که برای تولید سرتونین بسیار ضروری است. با افزودن این ماده در رژیم های غذایی تان می توانید مقدار ترشح این هورمون را در بدن خود افزایش دهید.
گوشت های بدون چربی، تخم مرغ و لبنیات از خوراکی هایی هستند که این ماده را دارا می باشند و اگر از رژیم گیاه خواری نیز پیروی می کنید، می توانید از آجیل و دانه هایی که تریپتوفان را غنی هستند، استفاده کنید.
-
مصرف ویتامین B
تاثیر مصرف ویتامین B در بدن بسیار گسترده است که در این رابطه نیز افزایش ترشح هورمون شادی را هم شامل می شود. این ویتامین برای بسیاری از سالمندان موثر واقع شده است و در نهایت می تواند به درمان افسردگی نیز منجر گردد.
طبق توصیه پزشکان می توانید در طی روز ۵۰ تا ۱۰۰ گرم از این ویتامین را رعایت کنید و در صورت لزوم آزمایشی در این رابطه انجام دهید.
-
استفاده مفید از نور آفتاب
نور خورشید در ترشح این هورمون شادی بخش بسیار موثر است و حتی در روز های آفتابی نیز می توانید از مقدار کم اشعه های مفید آفتاب استفاده کنید، چرا که در نهایت به شاد تر شدن شما می انجامد.
حداقل در طی روز ۲۰ الی ۳۰ دقیقه پیاده روی کنید و در خارج از منزل اوقات را سپری کنید. قدم بزنید و آرامش را در وجود خود تامین کنید تا روز بهتری داشته باشید.
-
استفاده از منیزیوم
منیزیوم در افزایش ترشح سرتونین بسیار تاثیر گذار است و قابل به ذکر می باشد که بسیاری از افراد با فقدان این ماده معدنی در بدن خود مواجه هستند. این ماده می تواند به ایجاد تعادل در بین فشار های عصبی منجر شود و طبق بسیاری از مطالعات انجام شده، افراد مبتلا به افسردگی در صورت استفاده از منیزیوم به درمان و رفع آن پرداخته اند.
-
مدیتیشن
مدیتیشن نیز می تواند به افزایش این هورمون در بدن منجر گردد. انجام بسیاری از حرکات مدیتیشن می تواند اسید هیدروکسی ایندولیستیک بدن را برای تولید سرتونین افزایش دهد.
منبع : آرگا