شرکت هواوی از گوشی میان رده y9 prime خود در اواخر آذر ۱۳۹۸ به صورت رسمی در ایران رونمایی کرد. این اسمارتفون با طراحی مدرن از دوربین سه گانه، دوربین سلفی پاپ آپ، پردازنده کایرین ۷۱۰F و قیمتی مقرون به صرفه بهره می برد و قادر است تمام بازی های اندروید موجود در گوگل پلی را با تنظیمات گرافیکی مشخص اجرا کند.
بررسی گوشی اقتصادی y9 prime هواوی
در اواخر آذر ماه ۱۳۹۸(می ۲۰۱۹) شرکت هواوی از دو گوشی Y9s و y9 prime به صورت رسمی در ایران رونمایی کرد. y9 prime با حضور در بازار با موفقیت زیادی روبرو شد و در ردیف گوشی های پرفروش شرکت چینی قرار گرفت. این اسمارتفون طراحی مدرنی داشته و قادر به اجرای همه بازی های گوگل پلی اندروید با تنظیمات گرافیکی مشخص می باشد. ضمنا y9 prime هواوی با قیمت مناسبی به بازار عرضه می شود که می تواند در محدوده پایین رده و حتی میان رده های بازار قرار گیرد. شما می توانید با صرف هزینه ای کمتر یک محصول با قابلیت های خوب و مناسب داشته باشید.
در سال های اخیر بیشتر برندهای گوشی تلاش دارند تا در بخش میانی بازار با ارائه محصولات توانمند طرفداران این رنج قیمتی را بیشتر جلب کنند. کمپانی هواوی نیز به خوبی بر روی این بازار شناخت داشته و با عرضه گوشی y9 prime سعی دارد در این رده حضور خود را پررنگتر سازد. این میان رده اقتصادی هواوی با ویژگی های جذای مانند نمایشگر تمام صفحه، دوربین سلفی پاپ، پردازنده کایرین ۷۱۰F به خوبی قادر است طرفداران گوشی های اقتصادی را به خود جذب نماید. با این تفاسیر اگر مایلید تا از گوشی y9 prime بیشتر بدانید در ادامه به نقد و بررسی همه جانبه این محصول جذاب برند چینی هواوی می پردازیم.
طراحی
در اولین نگاه به y9 prime حس یک گوشی با قاب آلومنیومی و پنل شیشه ای القا می شود ولی اینطور نبوده و در بررسی ها مشخص شد فریم اصلی آن جهت کاهش هزینه ها جنس پلاستیکی داشته و پنل پشتی آن از پلی کربنات ساخته شده است. به این ترتیب y9 prime قاب فلزی و شیشه ای نداشته و پلاستیکی می باشد ولی با این وجود پنل پشتی طراحی براق و جذاب دو قسمتی داشته و ظاهر این گوشی را ویژه تر ساخته است. در این پنل قسمت فوقانی پررنگ تر از قسمت زیرین به نظر می رسد و سبک طراحی خاصی را به نمایش می گذارد.
y9 prime با ابعاد بدنه ۸.۸* ۷۷.۳* ۱۶۳.۵ میلیمتر وزنی حدود ۱۹۷ گرم دارد بنابراین با گوشی تقریبا سنگین و بزرگی روبرو هستیم که احتمالا استفاده با یک دست از آن برای بعضی افراد بخصوص خانم ها زیاد راحت نباشد. البته با خمیدگی هایی که در لبه های قاب y9 prime وجود دارد با توجه به اندازه بزرگ گوشی به خوبی در دست جای می گیرد و با ضخامتی که دارد خوش دست بوده و کار با آن در طولانی مدت خسته کننده نخواهد بود.
در بررسی نمای روبروی y9 prime می توان گفت هنگامی که نمایشگر گوشی خاموش است هیچ تفاوتی با سایر گوشی های میان رده ندارد ولی با روشن شدن صفحه آن متوجه تفاوت های آن با دیگر رقبایش خواهید شد. در قاب جلو صفحه نمایشی حضور دارد که فاقد هر گونه ناچ و حفره می باشد. به این ترتیب فضای زیادی از پنل جلویی (حدود ۸۴.۳ درصد) را به خود اختصاص داده و مشاهده محتوا را دلچسب تر می سازد. دوربین سلفی از این نما حذف شده و به قاب بالای دستگاه انتقال یافته است و در مواقع لزوم به شکل پاپ آپ از این قسمت خارج می شود.
به بررسی نمای پشتی گوشی y9 prime می پردازیم. در این نما در گوشه سمت چپ و بالای پنل پشتی شاهد حضور سه لنز دوربین اصلی و فلاش ال ای دی هستیم که در کنار آن ها سنسور اثر انگشت قرار دارد و در پایین قاب نشان هواوی به صورت عمودی حک شده است. خوشبختانه حسگر اثر انگشت سرعت و دقت بالایی داشته و به راحتی قفل گشایی و احراز هویت کاربر را انجام می دهد. آرایش دوربین ها در این پنل به صورت زیرهم بوده که دو لنز در یک قاب و یک لنز در زیر آن ها جای دارد. این لنزها بیرون زدگی نداشته و از این روی قرارگرفتن گوشی روی سطوح صاف مشکلی ایجاد نمی کند. قابل ذکر است پنل پشتی اثرانگشت و لک را به خود جذب می کند.
در سمت راست کلیدهای پاور و ولوم با طراحی کاملا مشابه حضور دارند و در سمت چپ هیچ گزینه ای مشاهده نمی شود.
در بالای دستگاه، پورت سیمکارتها، دوربین سلفی پاپ آپ و میکروفون دوم جای دارند و در قسمت پایین پورت ارتباطی تایپ سی، جک هدفون، اسپیکر و میکروفون اصلی مشاهده می شوند.
ضمنا گوشی y9 prime ضدآب نیست و با سه رنگ آبی، مشکی و سبز به بازار عرضه می شود.
نمایشگر
شرکت هواوی، گوشی y9 prime خود را به نمایشگری ۶.۵۹ اینچی IPS ال سی دی با رزولوشن ۱۰۸۰* ۲۳۴۰ پیکسل مجهز کرده که تراکم پیکسلی ۳۹۱ پیکسل در هر اینچ را به همراه دارد. به نظر می رسد هواوی همچنان تمایل دارد از پنل ال سی دی به جای اولد بهره بگیرد. در صورتی که پنل اولد موجب روشنایی بیشتر، مصرف کمتر انرژی و طیف رنگی بهتر نمایشگر خواهد بود.
این نمایشگر حاشیه های بسیار باریکی داشته و به لطف حذف دوربین سلفی فضای زیادی از پنل جلویی را به خود اختصاص داده است. در تنظیمات نمایشگر y9 prime گزینه هایی وجود دارد تا بتوان از پتانسیل صفحه بیشترین استفاده را ببرید. از جمله این گزینه ها می توان به قابیلت Screen Resolution, color mode & Temprature و Eye comfort اشاره کرد. با فعال کردن گزینه Eye comfort نورپیکسل های آبی کم شده یا خاموش می شوند و نور پیکسلهای زرد صفحه بیشتر می شود. به این ترتیب در محیط تاریک چشمان کاربر کمتر خسته خواهد شد. تولید روشنایی نمایشگر نیز خوب بوده و با تنظیم شدت روشنایی روی ۹۰ درصد به راحتی در محیط های باز و زیرنور مستقیم خورشید محتوای آن قابل مشاهده خواهد بود.
در بررسی ها مشخص شد نمایشگر گوشی y9 prime فاقد پوشش گوریلاگلس می باشد که از این نظر جای انتقاد دارد و توصیه می شود از گلس محافظ ال سی دی بهره بگیرید و در مراقبت از نمایشگر دقت بیشتری داشته باشید. با این وجود نمایشگر کیفیت بسیار مطلوبی را به همراه دارد و تماشای محتوا را لذت بخش می سازد. به عبارت دیگر نمایشگر بزرگ و بدون حاشیه این اسمارتفون حس عالی را به علاقمندان به وبگردی و تماشای فیلم و ویدئو القا نموده به ویژه که وضوح تصویر، شادابی و شارپنش مطلوبی را به ارمغان می آورد و می توان این موضوع را نقطه قوت y9 prime هواوی به شمار آورد.
اسپیکر
در بررسی اسپیکر y9 prime مشخص شد این گوشی دارای یک اسپیکر مونو در پایین بدنه می باشد. با توجه به بازار هدف و قیمت این گوشی حجم صدای خروجی از اسپیکر مناسب ارزیابی می شود ولی شفافیت و وضوح صدا چندان خوب نیست. ضمنا می توانید از طریق جک ۳.۵ میلیمتری به هدفون متصل شوید.
سخت افزار
هواوی گوشی y9 prime را به چیپست اختصاصی خودش به نام کایرین ۷۱۰F مجهز ساخته است. این تراشه ۱۲ نانومتری هشته هسته ای بوده که شامل چهار هسته ۱.۷ گیگاهرتزی Cortex-A53 و چهار هسته قدرتمند Cortex-A73 با فرکانس کاری ۲.۲ گیگاهرتز می باشد. پردازنده گرافیکی مالی G51 MP4 نیز در این چیپست وظیفه پردازش های گرافیکی را بر عهده دارد. ضمنا این تراشه را حافظه رم ۴ گیگابایت در کنار حافظه داخلی ۱۲۸/۶۸ گیگابایت همراهی می کند. همچنین این گوشی از کارت حافظه جانبی پشتیبانی می کند و از این طریق می توان تا یک ترابایت ظرفیت حافظه را ارتقا بخشید. البته درگاه آن با درگاه سیمکارت دوم مشترک می باشد.
در نسخه ای با ۱۲۸ گیگابایت حافظه داخلی در آغاز کار و بدون نصب اپلیکیشنی حدود ۱۱۰.۲۵ گیگابایت فضا در اختیار دارید و در صورت بسته بودن برنامه ها در پس زمینه از میزان حافظه رم ۴ گیگابایتی حدود ۱.۸ گیگابایت در دسترس خواهد بود. همانطور که اشاره شد هواوی y9 prime یک گوشی میان رده و خوش قیمت می باشد از این رو نباید از پردازنده آن اتنظار زیادی داشت. به این ترتیب در یک استفاده روزانه به خوبی از پس اجرای برنامه ها برمی آید و در عین حال بازی هایی مانند آسفالت ۹ یا کال آو دیوتی موبایل نیز به نرمی و بدون مشکلی اجرا شدند.
البته در تست و بررسی های صورت گرفته مشخص شد گوشی هواوی y9 prime توانسته تمام بازی های حال حاضر گوگل پلی را اجرا نماید که دلیل این امر به پردازنده کایرین ۷۱۰F و استفاده از معماری big.LITTLE بر می گردد. البته کیفیت اجرای بازی ها به بافت گرافیکی آن ها مرتبط است. پیشنهاد می شود برای بهره مندی از بهترین عملکرد در اجرای بازی ها به تنظیمات Performance گوشی مراجعه کنید. ضمنا باید اشاره کرد که هواوی جهت بهبود اجرای بازی ها قابلیت نرم افزاری گیم توربو را به صورت غیرفعال(passive) در محصولات خود در نظر گرفته است. هرچند در حال حاضر معدود بازی هایی از قابلیت گیم توربو پشتیبانی می کنند.
در ادامه باید اشاره کرد طی بررسی y9 prime مشخص شد این گوشی نیز شبیه همه گوشی های هواوی از قابلیت حافظه های فلش پشتیبانی می کند. از این روی می توان حافظه های فلش با پشتیبانی از پورت تایپ سی به آن اتصال داد. همچنین از طریق یک تبدیل می توان به متصل نمودن این حافظه ها به پورت USB معمولی نیز اقدام کرد. قابل ذکر است در این گوشی از همه فرمت ها پشتیبانی می شود.
امنیت
بررسی ها نشان می دهد ویژگی های امنیتی هواوی همواره خوب و کارامد ظاهر شده اند. در گوشی y9 prime فقط از یک قابلیت امنیتی استفاده شده که حسگر اثرانگشت می باشد. هواوی جهت کاهش استهلاک دوربین سلفی از ویژگی تشخیص چهره صرف نظر کرده است.سنسور اثر انگشت در پنل پشتی گوشی حضور دارد که مکان قرار گیری خوبی نیز دارد. با توجه به شناخت و انتظاری که از هواوی می رفت عملکرد سنسور نیز بسیار خوب بوده و طی بررسی صورت گرفته مشخص شد تایم شناسایی اثرانگشت تا بازگشایی قفل تنها ۰.۳ ثانیه می باشد. می توان گفت با این عملکرد فوق العاده حسگر اثرانگشت گوشی y9 prime فقدان قابلیت تشخیص چهره چندان هم حس نمی شود. ناگفته نماند از این سنسور می توان برای اعمالی مانند باز و بسته کردن نوتیفیکیشن بار یا مرور در گالری نیز بهره برد و نیاز نیست حتما انگشت را جهت شناسایی روی سنسور قرار داد.
نرم افزار
سیستم عامل گوشی هواوی y9 prime بر پایه اندروید ۹.۰ پای و رابط کاربری EMUI 9 می باشد. از این رابط کاربری انتظار بالایی می رود. باید گفت رابط کاربری در y9 prime عملکرد نرم و روانی را به اجرا گذاشته و یکی از ویژگی های محبوب آن قابلیت شخصی سازی بالای آن می باشد. در صفحه اصلی میانبری به دوربین در یک سمت حضور دارد و در سمت دیگر ساعت نمایش داده می شود.. با بالا کشیدن انگشت از قسمت پایین نمایشگر در صفحه قفل می توان تعدادی میانبر( ماشین حساب، تایمر، چراغ قوه، ضبط صدا و..) را مشاهده کرد که نیاز شما را بازکردن قفل گوشی کمتر می کند.
صفحه اصلی با حالت نمایش همراه است. در حالت نخست همه اپ های نصب شده روی گوشی در صفحه اصلی نشان داده می شوند و از صفحه ای جداگانه برای برنامه های نصبی خبری نیست. در حالت دوم، صفحه اصلی جهت جای گیری آیکون اپ های دلخواه کاربر و ویجت ها بکار می رود و صفحه ای به اسم اپ دراور ظاهر می شود که همه برنامه های نصبی روی y9 prime را در منویی با ویژگی اسکرول کردن نشان می دهد. از قابلیت های بخش نرم افزاری می توان به گزینه هایی همچون Digital Balance برای مدیریت کامل روی مدت زمان استفاده از گوشی و smart Assistance برای کنترل های بدون لمس y9 prime اشاره کرد. مثلا چنانچه گوشی را بچرخانید روی سایلنت قرار می گیرد و با برداشتن آن موقع زنگ خوردن صدای زنگ کم شده یا صفحه روشن و آماده کار می شود.
دوربین
همانطور که اشاره شد در پنل پشتی y9 prime سه لنز برای دوربین اصلی حضور دارد. دو لنز در یک قاب و یک لنز در قابی جدا قرار گرفته است. این دوربین های سه گانه شامل لنز اصلی واید ۱۶ مگاپیکسلی با دریچه دیافراگم f/1.8 ، یک لنز فوق عریض ۸ مگاپیکسلی و یک لنز ۲ مگاپیکسلی سنجش عمق با گشودگی دیافراگم f/2.4 می باشد. دوربین سلفی نیز در بالای گوشی به صورت پاپ آپ عمل کرده و دارای سنسوری ۱۶ مگاپیکسلی با دهانه دیافراگم f/2.0 است.
بررسی ها نشان می دهد منوی دوربین مشابه با گوشی های پرچمدار بوده و به لطف رابط کاربری EMUI 9 به ارمغان آمده است. در این منو چند تب پایین صفحه مشاهده می شود که حالت های مختلف استفاده از دوربین را نشان می دهد. این تب ها با کشیدن انگشت روی پنل ویوفایندر(منظره یاب) به چپ یا راست هدیت نمی شوند و باید روی آن ها ضربه زد. در بالای صفحه ویوفایندر چند آیکون وجود دارد که توسط آن ها می توانید احتیاج خود را به استفاده از صفحه تنظیمات تا حد زیادی کاهش دهید.
همه حالت های دوربین به این چند تب ختم نشده و با رفتن به تب آخر می توانید به مودهای بیشتری دسترسی یابید که حالتهای مختلف عکاسی و فیلمبرداری را به ارمغان می آورند. در نور روز با دوربین اصلی تصاویر رضایت بخشی به ثبت می رسد به طوری که رنگها به واقعیت بسیار نزدیک بوده و نویز کمی دارند. ضمنا شارپنس متوسطی داشته و در حد یک گوشی میان رده می باشد. عکس های ثبت شده با با دوربین فوق عریض روشنایی کمتری دارند ولی هنوز رنگ و شارپنس آن مناسب می باشد.
با دوربین اصلی در نور شب عکس های ثبتی نویز زیادی دارند و در بیشتر مواقع تار هستند ولی خوشبختانه هواوی این گوشی را به قابلیت جادویی نایت مویت بهره مند ساخته تا از طریق آن تصاویری شفاف تر و با جزئیات بیشتر به ثبت برسانید. در حالت نایت مود میزان شارپی تا حد زیادی افزایش می یابد. دوربین سلفی نیز در حد یک گوشی مقرون به صرفه عملکرد خوبی داشته و تصاویر گرفته شده با آن در نور روز جزئیات خوبی داشته و نویز کمی دارند.
باتری
می توان گفت یکی از نکات حائز اهمیت در گوشی های اقتصادی برای کاربران، میزان شارژدهی گوشی باشد. اینکه در طی استفاده روزانه باتری چقدر دوام می آورد موضوعی است که اکثر شرکت ها جهت جلب نظر کاربران به آن تمرکز دارند. هواوی مدعی است y9 prime با بهره مندی از باتری ۴۰۰۰ میلی آمپرساعتی و سیستم بهینه مصرف انرژی نرم افزاری قادر است تا یک روز کامل دوام بیاورد.
در تست و بررسی باتری y9 prime در شرایطی که روشنایی نمایشگر گوشی روی ۲۰۰ نیت تنظیم بود و با فعال بودن حالت پرواز ، ویدئویی ۷۲۰P به صورت متوالی پخش شد، این اسمارتفون توانست حدود یازده ساعت و نیم شارژدهی داشته باشد. می توان این میزان شارژدهی را برای یک گوشی اقتصادی مناسب ارزیابی کرد البته با کمی جستجو در میان محصولات هواوی می توان اسمارتفون هایی با شارزدهی بالاتر پیدا کرد.
به طور کلی طی بررسی ها مشخص شد باتری گوشی y9 prime همانطور که انتظار داشتیم عملکرد خوبی برای استفاده روزانه به اجرا گذاشته و این باتری از طریق پورت USB Type-C شارژ می شود. برای شارژ کامل باتری به زمانی حدود ۱۲۰ دقیقه نیاز است و طی ۵۵ دقیقه ۵۰ درصد باتری شارژ می شود. چنانچه از گوشی استفاده سبکی داشته باشید یک روز و نیم به شارژ مجدد نیاز پیدا نخواهید کرد و اگر با y9 prime به اجرای کارهای سنگین مانند بازی کال آف دیوتی موبایل می پردازید، باتری حدود یک روز کامل دوام می آورد.
همچنین می توانید بررسی دو میان رده دیگر هواوی از جمله بررسی هواوی y9s و بررسی هواوی y8s را در لینک هر کدام ببینید.
منبع : آرگا