دسته ها
یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

دلایل بروز و روش های درمان خشکی بینی

  • سحر هودانلویی
  • ۷ شهریور ۱۳۹۹
  • ۰

خشکی بینی از بیماری های شایع در فصول سرد زمستان است که اغلب به دلیل استفاده از قرص و اسپری های نامناسب، شرایط آب و هوایی خشک در محیط کار و منزل بروز پیدا می کند. برای آشنایی با روش های درمان خشکی بینی در ادامه مطلب با ما همراه شوید.

بینی از ابتدایی ترین سیستم های تنفسی آدمی به شمار می آید که هوا در آن گرم می شود، باکتری و ویروس های موجود در هوا نیز در آن جا از یک دیگر جدا می شوند، که به این صورت عملکرد های محافظتی در برابر سیستم تنفسی بدن انجام می شود. در این شرایط و با توجه به آب و هوا، ممکن است مشکلاتی همچون خشکی به وجود آید که از نشانه های آزار دهنده برخوردار است. به طور معمول این علائم از مشکلات دردسر ساز و تهدید کننده نیست، اما ممکن است در طولانی مدت اختلالاتی در رابطه با عملکرد های بینی ایجاد کند.

در این شرایط می بایست، درک خوب و متناسبی از علت تا درمان خشکی بینی داشته باشید تا از بروز مشکلات جدی تنفسی پیشگیری کنید.

علت بروز خشکی بینی چیست؟

خشکی بینی به چه معناست؟

خسکی بینی از شایع ترین نشانه های ورود به شرایط هوایی خاص، و یا عوارض دارویی برخی از قرص های منحصر همانند آنتی هیستامین و ضد انعقاد است. در این رابطه گفتنی می باشد که بسیاری از افراد با استفاده از اسپری های بینی شرایط بروز خشکی و التهاب بینی خود را فراهم می کنند.

همچنین بینی انسان به رطوبت خاصی برای سلامتی نیاز دارد تا به خوبی کار کند و به مشکل خاصی مبتلا نشود. این عارضه می تواند تحت شرایطی که در ادامه نام برده ایم، ایجاد و تشدید شوند.

  1. خشکی
  2. هوای گرم
  3. رطوبت کم
  4. تهویه مناسب هوا
  • علت بروز خشکی در بینی چیست؟

از عوامل اصلی در بروز خشکی بینی می توان به هوای خشک و سرد اشاره کرد که در نهایت به آسیب رساندن غشای بینی منجر می شود. به هنگام تنفس در هوای سرد زمستان، برای بسیاری از افراد پیش آمده است که به مرور زمان بافت های داخلی بینی خود را دچار شکنندگی و خشکی کنند. در این صورت هوای خوبی برای تنفس ایجاد نمی شود که همین علت در بروز زخم های پیوسته و پوسته پوسته شدن آن نقش بسیاری را ایفا می کنند.

معرفی روش های درمان خشکی بینی

خشکی بینی تحت چه شرایطی به وجود می آید؟

ممکن است در باور بسیاری از افراد؛ آبریزش بینی از مشکلات عمده بینی به شمار آید، اما گفتنی می باشد که اختلال خشکی در این قسمت از اعضای بدن بسیار شایع تر است که تحت شرایط گفته شده در ادامه مطلب بروز پیدا می کند.

  • شرایط آب و هوایی

زندگی در مناطق گرم و خشک می تواند بروز این مشکل را تشدید کند، چرا که در این شرایط رطوبت های موجود در بینی به سرعت تبخیر می شوند.

  • تورم غشا مخاط بینی

این اختلال می تواند مسب بروز عفونت بینی شود، چرا که در رابطه با افزایش بیش از حد مخاط، آبریزش رخ می دهد که در نهایت به بروز این دسته از اختلالات منجر می شود.

  • اسپری بینی

برخی از اسپری های بینی می توانند زمینه ساز بروز بیماری های مربوط به بینی شوند، همچنین استفاه مکرر و بیش از حد آنان در طی روز نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. این اسپری ها نیز می توانند حالت های اعتیاد گونه برای شما ایجاد کنند، چرا که در طی مصرف طولانی مدت نمی توانید آن را ترک کنید.

توجه داشته باشید که اگر در طی روز بیش از ۳ الی ۴ مرتبه از اسپری بینی استفاده می کنید، بهتر است موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

  • عواقب مصرف برخی از قرص و دارو ها

آنتی هیستامین و قرص های ضد انعقادی با خشک کردن آب دهان و از بین بردن مایعات دهانی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، در نهایت فرد را به کم آبی بدن و خشکی دهان و بینی مبتلا می کنند.

سندروم شوگرن چیست؟

  • ابتلا به سندروم شوگرن

بروز یکی از اختلالات نادر در بروز آسیب به غشای مخاطی، سندروم شوگرن است که به تدریج آب بدن را خشک می کند و در نهایت می تواند عارضه هایی همچون تحریک چشم و بینی، و دیگر نواحی بدن که مرطوب هستند، به وجود آورد.

  • نوسانات هورمونی

یکی از علت های رایج در زنان بالاتر از ۴۰ سال، تغییرات هورمونی است که با افزایش هر چه بیشتر سن، این نوسانات نیز به مرور افزایش می یابند. گفتنی است که در این شرایط، برخی از نواحی مخاطی بدن همچون بینی، دهان، چشم و واژن به خشکی رطوبت مبتلا می شوند.

  • تغییر در فشار خون

هنگامی که به بینی خشک و همراه با خونریزی مبتلا هستید، برای کنترل این روند می بایست با پزشک مربوطه مشورت هایی داشته باشید. در این شرایط، خشکی بینی هم می تواند عوامل زمینه ساز افزایش فشار خون گردد.

همچنین دیگر مواردی که در ادامه نام برده ایم می تواند بروز این بیماری را بیش از قبل تشدید کند.

  1. ابتلا به حساسیت هایی همچون تب یونجه
  2. ابتلا مکرر به آبریزش بینی
  3. تغییرات هورمونی به مانند نوسانات خلق و خویی در دوران پریودی بانوان
  4. مصرف برخی از قرص های دارای عوامل کاهش آب و رطوبت بدن
  5. تنفس مکرر در هوای داخل منزل که دارای رطوبت بسیار کمی هستند
  6. تنفس هوای سرد و خشک که به مانند روز های زمستانی می باشد
  7. اختلال و عارضه های التهابی مزمن که با سیستم ایمنی بدن در رابطه هستند، می تواند عوامل بروز را زمینه ساز شود

آشنایی با راه های درمان خشکی بینی

معرفی روش های درمان خشکی بینی

برای رفع و درمان خشکی بینی، روش های راحت و آسان بسیاری وجود دارد که در ادامه به معرفی نحوه استفاده از آنان پرداخته ایم.

  • بخور

در این روش می بایست، مقداری آب جوشیده را درون ظرفی بزرگ بریزید و سپس با استفاده از حوله، آن را به روی سر خود بیندازید تا به اندازه کافی بخور آب های جوشیده را استشمام کنید. این روش را می بایست در طی ۵ الی ۱۰ دقیقه انجام دهید و سپس مقدار کمی روغن نارگیل نیز به آن اضافه کنید.

پس از اضافه کردن این روغن نیز باید زمانی را برای استشمام این محلول اختصاص دهید.

  • روغن اکالیپتوس

در این روش می بایست، ۱ کپسول دارای روغن اکالیپتوس را به همراه ۱ لیوان آب بنوشید. مصرف این نوشیدنی به طور مرتب تا درمان کامل و روزی ۳ مرتبه الزامی می باشد.

  • ویتامین E

در این روش درمان خشکی بینی می بایست، سر خود را به سمت بالا بگیرید و سپس ۲ الی ۳ قطره از روغن ویتامین E را به درون مجرا های بینی خود وارد کنید. خوب است که این روش را در طی روز و ۲ مرتبه تکرار کنید.

  • روغن نارگیل

در این درمان خشکی بینی باید ۱ قاشق غذا خوری روغن نارگیل را به قهوه و یا چایی خود اضافه کنید و سپس آن را بنوشید. اگر تمایلی به مصرف این نوشیدنی ندارید، می توانید به وسیله قطره چکان نیز این کار را انجام دهید.

ترکیب آب تصفیه شده، نمک، جوش شیرین و روغن نارگیل و سپس اعمال آن به درون بینی توسط قطره چکان می تواند تاثیر به سزایی در روند درمان این عارضه به همراه داشته باشد.

تاثیر روغن بادام در درمان خشکی بینی

  • روغن بادام

استفاده از روغن بادام را می توانید تحت ۲ دستور انجام دهید.

روش اول:

در ابتدا مقدار کمی از روغن بادام را درون غشا های مخاطی بینی خود بمالید، در این صورت به مرور زمان می توان این شرایط را تغییر داد. در این رابطه می توانید از گوش پاک کن نیز استفاده کنید، به این صورت که مقداری از روغن را به پنبه آغشته کنید و سپس درون بینی اعمال کنید.

روش دوم:

ترکیب روغن بادام و آلوئه ورا نیز می تواند تاثیر به سزایی در رفع خشکی بینی ایفا کند. این روش را می بایست به صورت ترکیب ۱ دوم چایی خوری روغن بادام با ۱ چهارم چایی خوری ژل آلوئه ورا انجام دهید.

  • روغن کنجد

درد و خارش های ناشی  از این اختلال می تواند برای بسیاری از افراد نا خوشایند باشد. طبق مطالعات انجام شده به روی پیدا کردن روش های موثر برای درمان خشکی بینی، مشخص شد که روغن کنجد می تواند تا حدودی این درد و خارش ها را رفع و درمان کند.

همچنین اگر این روغن را به همراه روغن های معطری همچون بابونه ترکیب و سپس اعمال کنید، می تواند تا حدود بسیاری از تحریکات بینی را کاهش دهید. استفاده ۲ الی ۳ مرتبه از این ترکیب روغن در طی روز نیز می تواند اثرات شگفت انگیزی برایتان در پی داشته باشد.

  • گلیسیرین

گلیسیرین نیز از نرم کننده های طبیعی برای خشکی پوست و بینی است که می تواند علاوه بر روش درمان از نکات پیشگیرانه ابتلا نیز به حساب آید. استفاده از این روش می تواند درد و خارش را تا حد چشم گیری کاهش دهد به این صورت که به پشت بخوابید و سپس قطراتی از این روغن را درون بینی خود بچکانید. نیاز به نگرانی برای ورود آن به حلق و گوی نیست، چرا که خطری برای سلامتی بدن به حساب نمی آید.

تاثیر دوری از مصر قرص های آنتی هیستامین در درمان خشکی بینی

  • دوری از مصرف برخی قرص و دارو های خاص

برخی از قرص های شیمیایی می تواند از عوارض جانبی خشکی و رفع رطوبت بینی برخوردار باشد. از این رو می بایست مصرف آنان را با مشورت پزشک به حداقل برسانید و یا جایگزینی مناسبی برای آن ها صورت گیرد. از دیگر روش های پیشگیری ابتلا به عواقب این دارو، مصرف آب و مایعات فراوان است.

  • روغن خردل

گفتنی است که غلظت بالای روغن خردل، آن را به ماده ای مرطوب و چرب تبدیل کرده است، از این رو درمانی موثر و طبیعی برای خشکی بینی به شمار می آید. در این روش می بایست، مقداری از این روغن را درون قطره چکان بریزید و سپس ۲ الی ۳ قطره از آن را درون بینی خود بچکانید.

خوب است این کار را هر شب قبل از خواب انجام دهید و به مدت ۱ هفته نیز آن را تکرار کنید.

  • روغن حیوانی

۱ چهارم قاشق چایی خوری را درون ظرف بریزید و سپس آن را به روی حرارت قرار دهید. هنگامی که کره تان به خوبی ذوب گردید، تکه کوچکی از پنبه را به آن آغشته کنید و سپس درون سوراخ های بینی خود قرار دهید.

این روش درمان خشکی بینی نیز خوب است هر شب قبل از خواب و به مدت ۳ الی ۵ روز تکرار شود.

  • بخار آب

بخار آب از روش های ساده و آسانی است که می تواند خشکی بینی را تا حد مناسبی کاهش دهد. به این صورت که بخار آب با خاصیت رطوبت گذاری در غشا های بینی برای رفع درد و خارش، درمانی موثر نام برده می شود. این روش علاوه بر از بین بردن عارضه های مذکور، می تواند آلودگی و ویروس های موجود در سیستم تنفسی تان را پاک کند.

روش های پیشگیری از ابتلا به خشکی بینی

روش های پیشگیری از بروز خشکی بینی

مواردی که در ادامه شرح داده ایم، می تواند از بروز این اختلال پیشگیری و در مواردی نیز آن را درمان کند.

  1. از قرار گیری در معرض شرایطی که می تواند عامل تحریک بینی به شمار آید، دوری کنید.
  2. ظرف های دارای آب را به روی بخاری و یا شومینه قرار دهید، تا به وسیله بخار آب بتوانید رطوبت خانه را تا حد مناسبی تامین کنید. توجه داشته باشید، که در زمان مشخص می بایست آب ظرف ها را تعویض نمایید.
  3. استفاده از دستگاه بخور برای تامین رطوبت محیط نیز بسیار تاثیر گذار است.
  4. درجه گرمایشی وسایل را بیش از ۲۰ الی ۲۱ درجه تنظیم نکنید.
  5. استفاده از اسپری های معطر و مرطوب کنند نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. به این صورت که استفاده مکرر از آن ها در محیط منزل می تواند حساسیت و عارضه های بینی را تا حد قابل توجهی کاهش دهد.
  6. مصرف آب و مایعات را فراموش کنید. توجه داشته باشید که هیدراته نگه داشتن بدن از شرایط بسیار ضروری برای پیشگیری از ابتلا به این عارضه می باشد.
  7. از مصرف روزانه ۱۰ لیوان آب غافل نشوید و از مصرف نوشیدنی های کافئین دار، شور و مشروبات الکی نیز اجتناب کنید.
  8. گرد و غبار، آلودگی محیطی و باکتری های موجود در هوا می تواند زمینه ساز بروز بیماری های مربوط به سیستم تنفسی شود، از این رو در طی روز به شستشوی ۲ مرتبه بینی خود بپردازید.
  9. برای صورت گیری روند درمان خشکی بینی به بهترین نحو، می بایست، محل زندگی خود را مرطوب نگه دارید.
  10. برای پاک کردن دیواره های بینی خود بهتر است از دستمال مرطوب استفاده کنید، چرا که از تحریک و تشدید شرایط جلوگیری می کند.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *