دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

تاریخچه ساعت و نگاهی به انواع ساعت های ابتدایی و ساعت های پیشرفته امروزی

  • ملیحه بال افکن
  • ۵ تیر ۱۴۰۱
  • ۰

همانطور که می دانید تاریخچه ساعت به قرن ها پیش باز می گردد که برای اولین بار توسط قوم بابلی ها اختراع شده و در این مطلب سعی داریم تا شما را با تاریخچه این وسیله کاربردی آشنا نماییم با ما همراه باشید.

به طور کلی ساعت وسیله ای برای اندازه گیری زمان به شمار می آید که از گذشته های دور در میان مردم وجود داشته امروزه نیز آن را کالایی لوکس خطاب می کنند. به تدریج با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی ساعت های دقیق تر مکانیکی، وزنه ای، فنردار و برقی اختراع شدند و جای ساعت های آبی، آفتابی و ساعت های ماسه ای را گرفتند. در ادامه با تاریخچه ساعت آشنا می شوید.

آشنایی با تاریخچه ساعت

بهتر است بدانید که ساعت در واقع از دسته قدیمی ترین اختراعات بشر به شمار می آید که نیاز های اندازه گیری مداوم فواصل زمانی کوتاه تر از واحد های طبیعی یعنی روز، ماه و سال را برطرف خواهد کرد. جالب است بدانید که کلمه ساعت برگرفته از زبان های محلی هلندی، فرانسه و لاتین می باشد. توجه داشته باشید که در واقع ساعت متعلق به دوران ریچارد دوم با تقسیم بندی ۲۴ ساعته مربوط به سال ۱۳۹۶ به ارزش ۱۵۰ هزار پوند کشف گردیده است. به طور کلی حدود شش قرن پیش از میلاد بابلی ها در زمان امپراطوری دوم چند ابداع کاربردی از خود بر جای گذاشتند که امروز مورد استفاده اغلب مردم جهان قرار گرفته است. توجه داشته باشید که مرسوم دانستن هفت روز هفته و تعیین عدد پایه ۶۰ برای ساعت ها از جمله یادگاری بابلی ها در این قرن به حساب می آید. این دسته از افراد از آنجایی که عقیده داشتند عدد ۶۰ بر اعداد ۱،۲،۳،۵،۶،۱۰،۱۵،۲۰،۳۰ بخش پذیر است لذا بایستی آن را عدد پایه در نظر گرفت و مبنای تقسیم بندی ساعت قرار داد.

آشنایی با تاریخچه ساعت

به طور کلی می توان گفت که اهمیت اندازه گیری زمان به وسیله ابزار مکانیکی اولین مرتبه در حدود ۵۵۰۰ سال پیش در مصر باستان و سومر یعنی نواحی جنوبی منطقه مسوپوتامیا جایی که اکنون محل پیدایش تمدن جدید شناخته شده مورد توجه مردم قرار گرفت. تاریخچه هزاران ساله انواع ساعات خورشیدی و شنی زمینه را برای پیدایش دانش های مربوط به ساعت در سراسر مدیترانه فراهم آورد و آنگاه یونانی ها، رومی ها و ایرانیان باستان این فناوری جدید را با آغوشی باز قبول کردند و هر یک به سهم خود در این پیشرفت نقش داشتند. توجه داشته باشید که با گذر زمان ابزار مختلفی برای اندازه گیری زمان به کار گرفته شد که از آن ها می توان به ساعات شنی، ساعات فانوسی، ساعات چرخ دنده ای و ساعات نجومی اشاره نمود و بهتر است بدانید که تمامی آن ها در قرون ۱۵ الی ۱۶ پا به عرصه وجود گذاشته اند.

انواع ساعت های ابتدایی:

بهتراست بدانید که در گذشته های دور افراد برای آگاهی از وقت و ایام بر اساس تجربه و دانش هایی که داشتند اقدام به اختراع ساعت کردند که از دسته مهم ترین آن ها که در تاریخچه ساعت ذکر گردیده است؛ می توان به ساعت آبی، ساعت آفتابی، ساعت شنی یا ماسه ای و ساعت شمعی اشاره نمود:

ساعت آبی:

توجه داشته باشید که ساعت آبی توسط مصریان اختراع گردید. در این نوع از ساعت از جریان یک نواخت آب استفاده می شود و این کار را به گونه ای انجام می دادند که داخل ظرف مدرج سوراخ دار را پر از آب می کردند و سپس آب قطره قطره از سوراخ چکه می کرد و بر اساس مقدار آبی که از ظرف خارج می شود زمان و ساعت را تا حدودی تشخیص می دادند.

آشنایی با ساعات های ابتدایی

ساعت آفتابی:

توجه داشته باشید که در واقع ساعت آفتابی ساعتی است که زمان را بر اساس مکان خورشید در آسمان تشخیص می دادند. به طور کلی نوع معمول ساعت آفتابی از میله ای ساخته شده که بر روی صفحه قرار دارد و ساعت های شبانه روز بر روی صفحه نشانه گذاری شده اند و وقتی که مکان خورشید در آسمان تغییر می کند مکان سایه میله نیز بر روی صفحه جابه جا خواهد شد و تایم و زمان مورد نظر را نشان خواهد داد.

آشنایی با نحوه کار کردن ساعت آفتابی

ساعت شنی یا ماسه ای:

بهتر است بدانید که در واقع ساعت شنی یا ماسه ای از دو حباب شیشه ای چسبیده به هم تشکیل شده است که میان آن سوراخ باریکی برای رد شدن شن یا ماسه ایجاد کرده اند تا در طول شب به تدریج از حباب بالا به سمت حباب پایین جمع شود. سپس ظرف را وارونه می کردند و همان عمل به صورت مجدد انجام خواهد شد و با مشخص شدن تعداد دفعات جابه جا شده شن ها در حباب ها حدود تقریبی زمان و ساعت تشخیص داده می شد.

آشنایی با کاربرد ساعت شنی

ساعت شمعی:

بهتر است بدانید که در واقع در این نوع از ساعت بدنه شمع مدرج خواهد شد و با سوخته شدن و کوتاه تر شدن شمع زمان و ساعت تقریبی محاسبه می شده است.

ساعت های اولیه در قرون گذشته

ساعتهای مچی و تاریخچه آن :

این ساعت ها از قرن های پیش وجود داشتند، اگرچه استفاده از ساعت مچی برای مردان اتفاقی معمول است، اما در ۱۰۰ سال پیش اینگونه نبوده است، جالب است بدانید که این ساعت ها اغلب توسط زنان ثروتمند استفاده می شده است، زیرا قیمت این ساعت ها برای مردم عادی گران بود، اما بعد از کاهش قیمت آنها، هنوز هم تعداد کمی از مردم از ساعت های مچی استفاده می کردند، شاید به این علت که این ساعت ها زنانه بودند و خانم ها نیز معمولا تمایلی به استفاده از ساعت نداشتند، تا اینکه استفاده مردان از ساعت مچی در ارتش موجب تغییر این روند شد، این اتفاق در سال ۱۸۸۰ میلادی زمانی که کنستانت ژیرارد تصمیم گرفت تا افسران نیروی دریایی آلمان را به ساعت های مچی مجهز نماید، رخ داد.

در نتیجه بعد از آن، محبوبیت استفاده از ساعت های مچی افزایش یافت و این امر تا جنگ جهانی اول ادامه پیدا کرد تا جایی که استفاده از این ساعت ها در بین مردم عادی نیز بسیار رواج پیدا کرده و از محبوبیت زیادی برخوردار شد.

تاریخچه ساعتها

تاثیر جنگ جهانی اول بر افزایش محبوببیت ساعت های مچی

بعد از جنگ جهانی اول، ساعت های مچی که قبلا تنها محدود به زنان می شد، تبدیل به تجهیزات نظامی گردید و ساعت های مچی جایگزین ساعت های جیبی مردانه شد. حال سرباز هایی که از جنگ به خانه باز می گشتند، هم اکنون به داشتن ساعت های مچی عادت کرده بودند و شرکت های بازاریابی نیز از طریق تبلیغ تصاویر سربازانی که از ساعت های مچی استفاده کرده بودند، توانستند آنها را به افراد عادی بفروشد.

به عقیده موزخان، اولین ساعتهای مچی که شباهت زیادی به ساعتهای امروزی دارند، در سال ۱۸۱۲ میلادی تولید شدند. در اوایل قرن ۱۶ میلادی، اولین ساعت مچی آهنی که تقریبا زمخت بود، توسط شخصی آلمانی ساخته شد و در اوایل قرن ۱۸ میلادی با استفاده از فنر و چرخ دنده های خیلی کوچک، ساعت های مچی ظریف تولید گردید، اولین ساعت های مچی مشابه ساعت های امروزی از سال ۱۸۱۲ به بعد و در سوئیس ساخته شد.

تاریخچه ساعت +عکس

اشکال جدیدتر و مدرن تر ساعت:

توجه داشته باشید که با پیشرفت علم و سطح دانش بشر به تدریج ساعت های دقیق تر مکانیکی، وزنه ای، فنردار و برقی عرصه را بر ساعت های قدیمی مانند ماسه ای، آفتابی و آبی تنگ کردند مخصوصا از زمان استفاده انسان ها از فنر جهت راه انداخن چرخ های دندانه دار که به ساعت شمار و دقیقه و حتی ثانیه ها متصل می باشند.به طور کلی در این ساعت ها امکان سنجش دقیق زمان بسیار راحت خواهد بود.

همانطور که گفتیم؛ در اوایل قرن شانزدهم اولین ساعت مچی آهنی که نسبتا نیز زمخت بوده است توسط یک فرد آلمانی ساخته شده است و بعد ها با گذر زمان و در اواخر قرن هجدهم با استفاده از فنر و چرخ دندانه ای بسیار کوچک امکان ساخت ساعت های مچی ظریف نیز فرام آمد به طوری که اولین ساعت های مچی مشابه ساعت مچی های امروزی در کشور سوئیس از سال ۱۷۹۰ به بعد ساخته شد.

همچنین جالب است بدانید که در تاریخچه ساعت بین سال های ۱۸۶۵ الی ۱۸۶۸ حجیم ترین و جسیم ترین ساعت دیواری جهان در کلیسای سن پیر فرانسه ساخته و نصب گردید که ارتفاع ساعت ۱.۱۲ متر و عرض آن ۰۹.۶ متر و دارای ضخامتی بالغ بر ۷.۲ متر بوده است و از تقریبا ۹۰۰۰۰ قطعه تشکیل شده است. توجه داشته باشید که در مقابل بزرگ ترین ساعت ظریف ترین ساعت جهان نیز دارای قطری ۹۸.۰ میلی متری است.

تاریخچه ساعت و جذابیت های آن

نکاتی در مورد تاریخ ساعت ها:

بهتر است بدانید که تاریخچه ساعت در واقع از قدیمی ترین اختراعات انسان به شمار می آید که نیاز اندازه گیری زمان را برطرف کرده است.

به طور کلی ساعت یک وسیله برای نشان دادن،اندازه گیری و نگهداری زمان به شمار می آید.

توجه داشته باشید که کلمه Clock در واقع از زبان های محلی هنلدی، فرانسه و لاتین که در معنی زنگ است گرفته شده است.

در واقع ساعت وسیله ای برای اندازه گیری زمان با فرم ۲۴ ساعتی است که دست کم از قرن ۱۵ مورد استفاده مردم جهان قرار گرفته است.

با پیشرفت در عرصه علم و دانش به مراتب ساعت های دقیق تر مانند ساعات مکانیکی، وزنه ای، فنر دار و… ساخته شدند.

در مورد تاریخچه ساعت می توان گفت که بابلی ها در قرن ها پیش اختراعاتی از خود بر جای گذاشتند که امروزه مورد استفاده اغلب کشور های جهان قرار گرفته است.

همچنین داشتن ۷ روز هفته و عدد ۶۰ به عنوان پایه ساعت نیز از اختراعات بابلی ها می باشد.

پیشینه ساعت

همچنین پیشنهاد می شود که در ادامه با کلیک بر روی لینک های مقابل با مدل ساعت مردانه و ویژگی های ساعت مچی خوب نیز آشنا شوید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *