نخستین قدم جهت خرید و فروش سهام در بورس اخذ کد بورسی یا کد معاملات بورسی می باشد. تمام افرادی که می خواهند در بازار بورس سرمایه گذای کنند باید ابتدا از یک کارگزاری کد بورسی برای انجام معاملات خود را اخذ نمایند
آشنایی با نحوه دریافت کد بورسی
داشتن کد بورسی که به نامهای کد سهامداری یا کد معاملاتی شناخته می شود از الزامات سرمایه گذاری در بازار بورس اوراق بهادار می باشد. فردی که کد بورسی اخذ می کند قادر است با استفاده از نرم افزار معاملات آنلاین کارگزاری مربوطه به خرید و فروش سهام بپردازد. ممکن است تصور شود چون معاملات حالت آنلاین دارد و کارگزار نقش مستقیمی در آن ایفا نمی کند دریافت کد بورسی لزومی ندارد اما باید گفت واسطه میان شما و بازار سرمایه کارگزار بوده و وجود ابن کد به مفهوم وجود یک حساب معاملاتی نزد کارگزار است. این قوانین مختص ایران نبوده بلکه در کشورهای دیگر نیز جهت معاملات بورسی باید به کارگزاری مراجعه نمایند.
تعریف کد بورسی
همانطور که برای اجرای عملیات بانکی وجود حساب بانکی الزامی است برای انجام معاملات در بازار بورس داشتن کد بورسی ضروری می باشد. منظور از کد بورسی شناسه ای واحد است که از تعدادی حرف و عدد تشکیل شده است. هر شخص باعنوان حقیقی یا حقوقی در سامانه اطلاعات بورس توسط این کد شناسایی شده و قادر است نسبت به خرید و فروش سهام به طور حضوری اقدام کند. این کد نظیر کد ملی برای هر فردی انحصاری بوده و تا موقعی که این کد تعریف نشود شخص قادر نخواهد بود در هیچ نهادی اقدام به سرمایه گذاری مستقیم نماید.قابل ذکر است در شرایطی خاص کد بورسی تغییر می یابد مانند هنگامی که فرد فامیل خود را عوض می کند.
نحوه دریافت کد بورسی
در حال حاضر به دو روش حضوری و اینترنتی امکان اخذ کد بورسی وجود دارد.
در روش حضوری شخص با مراجعه به یکی از کارگزاری ها و ارائه مدارک مورد نیاز تقاضای خود را جهت اخذ کد سهامداری اعلام نموده و بعد از تکمیل و امضا کردن فرم های مربوطه، کارگزاری اطلاعات شخص را به شرکت بورس و سرمایه گذاری از سال می نماید تا کد بورسی وی صادر گردد. به طور معمول صدور این کد از هنگام ارائه کامل مدارک دو روز کاری زمان می برد.
در روش اینترنتی بدون این که به کارگزاری مراجعه کنید می توانید به صورت اینترنتی ثبت نام نموده تا کد سهامداری را دریافت کنید. در حال حاضر کارگزاری های معدودی امکان دریافت کد بورسی غیر حضوری را فراهم نموده اند. به طور مثال با مراجعه به سایت آگاه اکسپرس امکان ثبت اطلاعات(شامل اطلاعات شناسنامه، میزان تحصیل، شغل، و ارائه یک شماره حساب بانکی) برای دریافت کد معاملاتی در کارگزاری آگاه وجود دارد. در ادامه جهت احراز هویت و مطابقت دادن مشخصات با مدارک شناسایی یکی از روشهای زیر را برگزینید.
۱. دفاتر منتخب پیشخوان دولت (مراجعه حضوری)
۲. یکی از شعب کارگزاری مربوطه (مراجعه حضوری)
۳. آمدن نماینده کارگزاری به محل کار یا منزلتان
مدارک مورد نیاز اخذ کد بورسی برای اشخاص حقیقی:
- اصل شناسنامه و کپی صفحات اول و توضیحات آن
- اصل کارت ملی و کپی پشت و روی آن
- تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقیقی
- شماره حساب بانکی به همراه شماره شبای آن (ترجیحا حساب بانک سامان یا ملت )
مدارک مورد نیاز اخذ کد بورسی برای اشخاص حقوقی:
- ارائه تصویر روزنامه رسمی آگهی تمام تغییرات
- ارائه تصویر روزنامه رسمی آگهی تاسیس
- ارائه تصویر اساسنامه
- ارائه کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیأت مدیره
- تکمیل فرم تعهدنامه
- تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقوقی
نکته:
- برای اخذ کد بورسی تنها نهاد تعیین شده کارگزاری های تحت تائید سازمان بورس و اوراق بهادار هستند.
- قبل از باز کردن حساب در یک کارگزاری در مورد آن خوب تحقیق کنید تا به مراجعات مکرر به کارگزاری های دیگر به خاطر ضعف عملکرد آن نیاز نداشته باشید.
- توجه کنید که برای ثبت نام در کارگزاری هزینه ای متقبل نشده و درآمد اصلی کارگزاری از محل معاملات شما (کارمزد) حاصل می گردد.
- بعد از اخذ کد بورسی شخص می تواند به انجام معاملات در بازار بورس اقدام کند اما قابل ذکر است که اگر فردی برای مدت طولانی (به طور قانونی ۹۰ روز) با حساب کاربری آنلاینش خرید و فروشی انجام ندهد حساب وی به عنوان حسابی راکد بوده و مسدود خواهد شد و برای راه اندازی دوباره آن باید به کارگزاری مربوطه مراجعه نموده تا آن را فعال کند.
منبع : آرگا