زمان مناسب کاشت لوبیا چیتی در اوایل فصل خرداد است، که در محیط های آپارتمان با تنظیم دما مورد نیاز برای کاشتن لوبیا می توانید هر موقع که خواستید به کشت آن بپردازید. لوبیا انواع مختلفی دارد که چیتی یا رومی آن به علت طعم خوب بیشترین طرفدار را در ایران دارد برگ های این گیاه پهن و نوک تیز است و گل های آن زرد رنگ است لازم به ذکر است که خواص لوبیا چیتی بسیار ارزشمند است.
نحوه کاشت لوبیا چیتی
- متداول ترین راه برای کاشتن لوبیا چیتی استفاده از بذر مرغوب است. پس اولین مرحله تهیه بذر مرغوب است در تهیه بذر لوبیا باید دقت کنیم تا بذر حتما امسالی باشد و حتما خالص باشد و هیچگونه علف هرزی در آن نباشد.
- سپس در مرحله بعد تمام بذر ها را یک شب در آب می گذاریم تا خیس بخوردم تا در محله کاشت در خاک قدرت جوانه زدن را داشته باشند.
- برای جوانه زدن دمای محیط خیلی مهم است بهترین دما برای جوانه زنی ۱۰ الی ۱۲ درجه سانتی گراد است.
- در مرحله بعد باید گلدانی مناسب تهیه کنیم حداقل قطر آن ۳۰ سانتی متر باشد و کف ان را برای زهر کشی بهتر چند تا سوراخ می کنیم و خاک مناسبی در آن می ریزیم لازم به ذکر است که برای کاشت لوبیا چیتی به خاک خاصی نیاز ندارد و از هر خاکی می شود برای کاشت آن استفاده کنیم.
- سپس بذر های لوبیا در عمق کم می کاریم طوری که ۳ سانتی متر در خاک فرو رود توجه کنید که بذر ها را با فاصله از هم بکارید بعد از کاشت بذر ها نوبت به آبیاری آن ها می شود باید دقت داشته باشید تا تمام بستر خاک مرطوب شود.
- سپس در مکانی با دمای ۲۰ تا ۲۸ درجه سانتیگراد با دریافت نور کافی قرار دهید. بعد از ۲یا۳هفته لوبیا ها جوانه می زنند و سر از خاک بیرون می آورند زمانیکه گیاه شما کمی بزرگ تر شد به علت رشد افقی نیاز به یک پایه دارد.
- بعد از رشد کافی به مرحله برداشت می رسیم بعد از گل دهی گیاه حدود ۲هفته بعد لوبیا ها آماده برداشت هستند.
عکس نهایی بعد از جدا کردن غلاف ها از گیاه
شرایط نگه داری از گیاه لوبیا چیتی
خاک: برای کاشتن لوبیا چیتی باید از خاک حاصلخیز و سبک و با زهر کشی مناسب کنیم. خاک هایی که از قدرت نفوذ پذیری بالایی برخوردار هستند بهترین خاک برای کاشت لوبیا چیتی هستند.
آبیاری:نیازمند آبیاری منظم است زیرا کمک زیادی به سبز بودن برگ های این گیاه می کندو گیاه لوبیا حساسیت زیادی به زیاد آب دادن و حالت غرقابی دارد. سعی کنید هر ۳ الی ۴ روز یکبار گیاه را آبیاری کنید، بهترین زمان آبیاری لوبیا چیتی در صبح است.
نور: گیاه لوبیا به نور غیرمستقیم بسیار زیاد و مکانی روشن نیاز دارد اگر به اندازه کافی به آن نور نرسد گیاه کوتاه می ماند پس در آپارتمان در پرنور ترین قسمت منزل قرار دهید.
دما: لوبیا چیتی گیاهی است گرما دوست که بهترین منطقه برای این گیاه روز های گرم با شب های خنک است. ولی بهترین دما برای پرورش لوبیا چیتی بین ۲۰ تا۳۰ درجه سانتی گراد است.
گیاه لوبیا گیاهی ۱ساله است و بعد از هر بار برداشت ۳ الی ۴ بار به شما غلاف لوبیا می دهد.
شرایط زمین کشت لوبیا
زمین مناسب برای کاشتن لوبیا چیتی باید از عمق کافی برخوردار بوده و سطح خاک نیز نرم و حاصلخیز باشد. هدف از تهیه زمین لوبیا, زیر خاک کردن بقایای گیاهی، از بین بردن علف های هرز، زیر خاک بردن مواد تقویت کننده، نرم کردن و افزایش عمق خاک زراعی و نیز حفظ رطوبت موجود در خاک می باشد.
بهترین زمان پرورش لوبیا
زمان کشت این نوع لوبیاها باید به گونه ای باشد که گلدهی آنها با گرما و خشکی مواجه نشود، علاوه بر آن نباید برداشت محصول لوبیا به فصل گرما برسد، حال بهترین زمان به منظور کاشتن لوبیا چیتی از ۲۰ اردیبهشت تا ۱۵ خرداد می باشد و هفته نخست خرداد مناسب ترین زمان در این بازه است، در صورت کاشتن دیرهنگام لوبیاها، عملکرد آنها کمتر خواهد بود.
نحوه کشت لوبیا چیتی
در کشورمان کاشت لوبیاهای چیتی به چند روش انجام می گیرد که در زیر به معرفی آنها پرداخته ایم :
- روش دست نشان و هیرم کاری
- روش خشکه کاری دست پاش
- خشکه کاری و جوی و پشته
هیرم کاری برای کاشتن لوبیا چیتی یک روش مناسب برای این منظور می باشد، جوانه گیاه به سله خاک حساس بوده و در صورت استفاده از روش خشکه کاری برای کشت آن، خاک سله می بندد و در نتیجه بذر از بین خواهد رفت، در این روش, پس از کرت بندی و مسطح کردن زمین، آبیاری آن به صورت کرتی انجام خواهد گرفت.
بعد از گذشت ۷ الی ۱۲ روز زمین حالت گاوور می شود، در این حالت زمین, لوبیاها را با دست یا با استفاده از دستگاه می کارند، در صورت استفاده از روش خشکه کاری برای کشت لوبیاها، می توانید روش کشت جوی و پشته را به کار گیرید.
امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما سودمند بوده باشد، در صورت تمایل برای آشنایی با روش کاشت گیاهان مختلف می توانید از مطالب قبلی آرگا در این زمینه دیدن کنید.
منبع : آرگا