این قرص یکی از داروهای درمانی عفونت های ناشی از باکتری ها می باشد. این دارو جهت درمان عفونت های ریوی و لوله های منجر به ریه ها, عفونت دستگاه ادراری و گوش میانی و … تجویز می شود. در این مطلب با این قرص و اطلاعات دارویی و عوارض آن آشنا می شویم.
اطلاعات دارویی قرص کوتریموکسازول
قرص کوتریموکسازول، که داروی ضد باکتری به شمار می آید و در درمان عفونت های ناشی از باکتری ها کاربرد دارد, ترکیبی از تری متوپریم و سولفامتوکسازول می باشد و در کلاس داروهای مرسوم به سولفونامیدها قرار می گیرد. این دارو که رشد باکتری ها را متوقف می کند در درمان اسهال نیز به کار می رود.
این دارو به دو شکل قرص و شربت موجود است اما این دارو غالبا به صورت قرص و دو بار در روز تجویز می شود. اما برای بیمارانی که مشکل عفونت شدید ریه دارند, تا چهار بار در روز نیز ممکن است تجویز شود. افرادی که از این دارو برای درمان بیماری خود استفاده می کنند, غالبا در چند روز اول درمان, احساس بهتری پیدا می کنند با این حال باید طبق نظر پزشک, دوره درمان با این دارو را کامل کنند. چرا که اگر دارو با دوز مشخص شده توسط پزشک مصرف نشده و یا طول درمان با این دارو به درستی صورت نگیرد, عفونت موجود در بدن ممکن است به طور کامل درمان نشده و باکتری به آنتی بیوتیک مقاوم شود.
از آن جایی که این دارو یک آنتی بیوتیک ترکیبی می باشد, برای افرادی که به آنتی بیوتیک های مانند پنی سیلین حساسیت دارند, مناسب است. این در حالی است که این آنتی بیوتیک برای افرادی که به آنتی بیوتیک های کلاس سولفونامیدها حساسیت دارند, مناسب نمی باشد.
عوارض جانبی
مصرف این قرص ممکن است سبب ایجاد برخی عوارض جانبی در بدن شود. برخی از این عوارض شایع به شرح زیر است که در صورت مشاهده هر یک از این علائم, فرد باید سریعا به پزشک مراجعه کند.
- تهوع
- استفراغ
- سر درد
- از دست دادن اشتها
علاوه بر عوارض جانبی بیان شده, این قرص ممکن است عوارض دیگری نیز داشته باشد که عبارت است از:
- ایجاد جوش روی بدن
- خارش
- گلو درد
- تب و لرز
- اسهال شدید که ممکن است همراه با تب و درد معده باشد یا خیر.
- سرفه
- کبودی و یا خونریزی غیر طبیعی
- زردی پوست و یا چشم
- قرمزی رنگ پوست
- درد مفاصل و یا عضلات
که در صورت مشاهده هر یک از این علائم به مدت طولانی پس از درمان با کوتریموکسازول, باید به پزشک گزارش داده شود. در گذشته از این دارو برای درمان عفونت ها بسیار استفاده می شد. اما در حال حاضر با توجه به عوارض جانبی آن, تنها به منظور درمان عفونت های مزمن استفاده می شود و برای درمان عفونت های ساده, از دیگر انتی بیوتیک ها استفاده می شود.
مصرف کوتریموکسازول نیز مانند دیگر داروها, در دوران بارداری و شیردهی, محدودیت دارد. به علاوه این دارو برای بیماری های کلیوی و مشکلات کبدی با احتیاط تجویز می شود. توصیه می شود این دارو با مقدار آب و یا به همراه غذا میل شود تا مانع از مشکلاتی مانند اسهال و حالت تهوع شود.
منبع : آرگا