شاید در کودکان پیش دبستانی و دبستانی نشانه هایی از وابستگی به والدین وجود داشته باشد این کودکان اغلب ترس دارند که از والدین خود جدا شوند و این وابستگی بیشتر نسبت به والد مادر ایجاد می شود ترس جدایی در کودکان موجب می شود تا آنها احساس ناامنی داشته باشند و تصور می کنند با جدا شدن از والد خود خطراتی مهمی آنها را تهدید می کند.
اضطراب جدایی در کودکان چه دلایلی دارد؟
کودکان در جریان رشد خود با اضطراب های گوناگونی مواجه هستند به عنوان مثال اضطراب و ترس از تاریکی، ترس از حیوانات و … که می تواند تاثیرات مختلفی در جریان رشد کودک شما داشته باشد. اضطراب جدا شدن از والدین در کودک از سنین ۳-۸ سالگی بیشتر دیده می شود و در زمانی که کودک می خواهد به مدرسه برود و باید برای ساعاتی از والدین جدا باشد نیز پر رنگ تر خواهد بود.
رابطه عاطفی که والدین با کودک خود برقرار می کنند نشان دهنده میزان وابستگی است و از همان ابتدای کودکی باید در برخی موارد جدایی موقت را به کودک خود آموزش دهند تا در بزرگسالی دچار ترس از جدایی به شکل افراطی نشود.
از دلایل اصلی بروز ترس جدایی از والدین در کودکان این است که والدین تصور می کنند کودک آنها در سنین ۲-۳ سالگی متوجه مفاهیم و حرف های آنها نمی شود و به همین خاطر جدایی موقت از فرزند ندارند. جدایی موقت یعنی والدین برای انجام کاری چند ساعت کودک را تنها می گذارند اما مجدد باز می گیرند والدین که می توانند به خوبی این موضوع را به کودک خود تفهیم دارای موفقیت بیشتری هستند و کودک آنها کمتر دچار ترس از جدایی می شود.
جدایی موقت احساس ناامنی در کودک را کاهش می دهد و چون کودک اینگونه شرطی سازی شده است که والدین او بعد از چند ساعت باز می گردند کمتر احساس ناامنی و اضطراب دارد. وجود اضطراب و تر س از ناامنی در کودک می تواند تاثیرات مخربی بر روی او داشته باشد و موجب کم شدن عزت نفس و استقلال در او می شود.
نحوه مراقبت والدین از کودک نیز در این زمینه بسیار تعیین کننده است والدین که به شدت از کودک خود مراقبت می کنند و این ترس را به کودک نشان می دهند ممکن است در آینده دارای فرزندی با ترس جدایی و عدم استقلال باشند.
شرایط محیط و خانوادگی کودک، وجود پیش زمینه هایی از استرس، جدایی والدین و مشکلات والدین از عوامل تاثیرگذار دیگر در ایجاد دلهره در کوک به شمار می رود که والدین باید این عوامل را در خانه به حداقل برسانند و بیشتر به این موارد توجه کنند.
یکی از توصیه های تاثیرگذاری که در این زمینه توسط روان شناسان پیشنهاد می شود این است که باید این دسته از کودکان با وارد شدن به مهد در مقابل این دلهره مقاومت کننند و مهد کودک رفتن برای کودکان وابسته نوعی تمرین جدایی موقت است که دلهره و ترس را در کودکان کاهش می دهد.
درمان اضطراب و ترس جدایی در کودکان:
برای مقابله با ترس جدایی در کودک باید به او امنیت و اعتماد لازم را بدهید این کار از طریق آگاهی دادن به او امکان پذیر است و کودک با آموزش والدین می تواند شخصیتی مستقل و دور از وابستگی داشته باشد. این اطمینان از طریق صداقت والدین به کودک داده می شود به عنوان مثال زمانی که مادر برای خرید به بیرون می رود با آمدن به موقع این اطمینان را در کودک ایجاد می کند.
در نمونه ای دیگر از ایجاد امنیت والدین نباید به کودک دروغ بگویند مثلا وقتی برای چند روز کودک را ترک می کنند نباید با گفتن این که چند ساعت بعد بر می گردم بی اعتمادی را در کودک خود ایجاد کنند.
اگر قصد دارید کودک را در مکانی قرار دهید و بعد پیش او باز گردید مکان های امن و آرامش دهنده برای کودک را انتخاب کنید تا با رفتن شما اضطراب جدایی در او کم باشد به عنوان مثال او را نزد پدر بزرگ یا مادر بزرگ ببرید تا امنیت بیشتری احساس کند.
راهکارهای دیگر:
- تمرین کردن به همراه کودک با استفاده از بازی
- در این رابطه به مشاور مراجع کنید
- داستان های آرامش دهنده و متناسب با اضطراب کودک تعریف کنید.
- از پرستار کمک بگیرید.
- به تدریج و به مروز زمان این وابستگی را در کودک کاهش دهید
- هر از گاهی کودک را در منزل نزدیکان بگذارید.
منبع : آرگا