دسته ها
جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳

همه چیز درباره پژو ۲۰۶ پلاس یا ۲۰۷i

  • مرضیه نوروزیان
  • ۸ شهریور ۱۳۹۷
  • ۰

پژو ۲۰۷ نمونه فیس لیفت شده از ۲۰۶ با کد +۲۰۶ به حساب می آید و از جذاب ترین هاچ بک های بازار ایران است.

با ممنوعیت واردات خودرو در دهه ۶۰، مهم ترین تولیدات کشور، پیکان ساخت ایران خودرو و رنو ۵ محصول سایپا بود. قبل از انقلاب، علاوه بر این خودروها، خودروی پهن پیکر آمریکایی نیز در ایران مونتاژ می شد. فواید خودروی هاچ بک با ارائه رنو ۵ برای مردم آشکار شد و ویژگی هایی چون کارایی خوب خودرو در مانورهای سریع و رانندگی در ترافیک شهری، ارزانی و کم مصرف بودن در مقایسه با سدان ها و قابلیت جمع شدن صندلی عقب به همراه حجم مفید صندوق مشخص شد. 

هاچبک در ایران در سال ۱۳۸۰ جان تازه گرفت. این محصول در آن زمان دارای شتاب گیری عالی، فرمان پذیری مناسب و مصرف سوخت قابل قبول بود. از سال ۸۴ مونتاژ ۲۰۶ صندوق دار در ایران نیز انجام شد.

همه چیز درباره پژو 206 پلاس یا 207i

این خودرو به قدری محبوب بود که در دنیا از سال ۱۹۹۸ تا ۱۴ سال بعد همچنان بدون تغییر عرضه می شد. سال ۲۰۱۲ کشور فرانسه در نمای رو به روی خودروی ۲۰۶ تغییراتی داد و خودروی جدید خود را با نام ۲۰۶ پلاس معرفی کرد که در ایران با کد ۲۰۷ عرضه شد. این در حالی است که پژو ۲۰۷ اصلی با پلت فرم متفاوت با ۲۰۶ و +۲۰۶ از سال ۲۰۰۶ در فرانسه رونمایی و تولید شده است. همه چیز درباره پژو 206 پلاس یا 207i

 

ایران تنها کشوری است که هنوز به تولید ۲۰۶ و +۲۰۶ می پردازد. قرار بود +۲۰۶ با نام ۲۰۷ صندوق دار در ایران تولید شود اما به دلیل تحریم های جهانی و بی علاقگی فرانسوی ها به سرمایه گذاری در ایران, عرضه ۲۰۷ اصلی و ۲۰۸ برای بازار داخلی غیر ممکن به نظر می رسد.

ویژگی های ظاهری

تشخیص ۲۰۷و ۲۰۶ در نگاه اول کمی مشکل است اما می توان ۲۰۷ واقعی را از مه شکن نزدیک به جلوپنجره تشخیص داد. در ۲۰۷i، چیزی که بیش از اندازه خودنمایی می کند، چراغ های بزرگ و کشیده است که شکل اسپرت و انتقام جو به خودرو داده است. بزرگ ترین چراغ های تولید شده در تاریخ خودروسازی ایران را دارا می باشد.همه چیز درباره پژو 206 پلاس یا 207i

 

کاپوت جلو کوتاه است و تا لبه سپر ادامه نمی یابد. خط حجم دهنده در این بخش دیده نمی شود و با شیبی تند، حالتی صاف دارد. جلوپنجره خودرو روی سپر قرار گرفته و با فاصله زیاد تا کاپوت جلو ارائه می شود. از جلوپنجره پلاستیک سیاه در تمام نسخه ها استفاده می کند. حالت آرواره ای این خودرو، حس اسپرت را در آن تقویت می سازد. شاید مهم ترین نکته منفی در نمای ۲۰۷i این باشد که در مرکز سقف دارای آنتنی سنتی است. همه چیز درباره پژو 206 پلاس یا 207i

طراحی کابین و داخل

دارای نمایشگر لمسی ۷ اینچ، دکمه های پلاستیکی در مدل دنده دستی می باشد. نوع دنده اتوماتیک آن با قطعه ای نقره ای رنگ دیده می شود اما باز هم برای کاربر جذاب نیست.

همه چیز درباره پژو 206 پلاس یا 207i

داشبورد دارای دو قسمت است. قسمت بالا یکنواخت و بی رمق می باشد. در بخش پایینی محفظه نسبتاً جادار و بزرگ داخل داشبورد همراه با کلیدهای تهویه مطبوع و درگاه های USB، CD و AUX وجود دارند که مشابه ۲۰۶ از مواد ارزان قیمت پلاستیکی تهیه شده است. همه چیز درباره پژو 206 پلاس یا 207i

در این خودرو، داشبورد مقابل راننده به شکل مواج قرار گرفته و پنل پشت فرمان زیبا شده است. صندلی های آن حالت اسفنجی دارند و طراحی ارگونومیک در آن ها دیده نمی شود. برای سرنشینان ردیف دوم، فضای کمی وجود دارد. از جذابیت های هاچبک برای مردم، امکان خواباندن صندلی های عقب و افزایش حجم صندوق بار است. پژو ۲۰۷i نیز دارای این امکانات می باشد.

همه چیز درباره پژو 206 پلاس یا 207i

 مشخصات فنی

دارای پیشرانه ۱.۶ لیتری با قدرت ۱۰۵ اسب بخار در ۵۹۰۰ دور بر دقیقه و گشتاوری ۱۴۲ نیوتن متر می باشد. مصرف سوخت آن در هر ۱۰۰ کیلومتر برابر با ۶.۵ تا ۷ لیتر است. بالاترین سرعتی که تجربه می کند، ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت می باشد. در مدل دنده اتوماتیک ۱۲ ثانیه برای رسیدن به سرعت ۱۰۰ لازم است و در نمونه دستی این زمان برابر با ۱۳ ثانیه است.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *