دسته ها
چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳

آنچه باید درباره واکسن ۴ ماهگی نوزاد بدانید

  • بهاره سلطانی
  • ۱۷ آبان ۱۳۹۹
  • ۰

واکسن ۴ ماهگی نوزاد یکی از مهم ترین واکسن هایی محسوب می گردد که به نوزاد تزریق می شود. در این مقاله به چگونگی انجام این واکسیناسیون و همچنین معرفی اقدام لازم برای قبل و بعد از تزریق واکسن به نوزاد می پردازیم.

واکسن ۴ ماهگی نوزاد به ران پا تزریق می شود. این واکسن درد زیادی دارد و در مواردی نیز ممکن است به هر دو پای نوزاد تزریق شود. به طور کلی در چهار ماهگی دو واکسن ثلاث و قطره فلج اطفال باید به کودک داده شود. قطره فلج اطفال خوراکی است که برای جلوگیری از بروز بیماری فلج اطفال باید حتما به کودک تزریق شود. بیماری فلج اطفال می تواند باعث از کار افتادن بعضی از اندام های بدن به صورت دائمی شود.

واکسن ۴ ماهگی نوزاد

 از تولد نوزاد تا سن دو سالگی واکسن های زیادی باید به نوزاد تزریق شود. عمده این واکسن ها برای جلوگیری از بروز بیماری های خطرناک هستند و عدم تزریق آنها ممکن است سلامت نوزاد را به مخاطره اندازد. در مباحث قبل به معرفی واکسن دو ماهگی نوزاد و همچنین واکسن یک سالگی پرداختیم، در این مقاله قصد معرفی واکسن چهار ماهگی برای نوزاد را داریم. واکسن ثلاث واکسن چهار ماهگی نوزاد است که باید تزریق شود این واکسن شامل سه واکسن سیاه سرفه، دیفتری و کزاز است. این سه بیماری خطرناک بوده و ممکن است باعث آسیب جدی به بدن کودک و یا حتی مرگ شوند.

واکسن 4 ماهگی نوزاد

اقدامات لازم برای واکسیناسیون ۴ ماهگی نوزاد

چند ساعت قبل از زدن واکسن ۴ ماهگی نوزاد باید چند قطره استامینوفن خورانده شود. همچنین به کودک باید شیر دهید تا سیر باشد و بی قراری نکند.قبل از واکسیناسیون فشار کمی روی ران نوزاد وارد کنید. بهتر است که نوزاد را در آغوش بگیرید و نگاهش به سمت شما باشد. همچنین می توان با استفاده از یک اسباب بازی نیز حواس نوزاد را پرت کنید. قطره استامینوفن هر ۴ ساعت باید تکرار شود به همین خاطر خوراندن آن به نوزاد بعد از واکسیناسیون نیز تا حدی به کاهش درد و آرام شدن کمک می کند. از این قطره تنها تا ۳ روز مجاز به استفاده هستید و بعد از روز سوم باید آن را قطع کنید. روز اول و دوم واکسیناسیون باید هر ۴ ساعت چند قطره به کودک داده شود و روز سوم هر ۶ ساعت یکبار باید به کودک قطره بدهید. از دادن داروهای خودسرانه به کودک خودداری کنید.

بهترین روش واکسن زدن

اقدامات بعد از واکسیناسیون نوزاد

بعد از واکسیناسیون لازم است که محل واکسن را با تکه های کوچک یخ کمپرس سرد کنید. روز دوم و سوم باید یک پارچه نرم و تمییز را گرم کرده و روی پای نوزاد بگذارید. دقت داشته باشید که پارچه خیلی داغ نباشد. با این حال ممکن است بعد از تماس پارچه با پای نوزاد کمی گریه کند ولی شدت گریه ها در روز اول بیشتر است. از ماساژ دادن محل واکسن باید خودداری شود. همچنین توجه داشته باشید که دمای بدن نوزاد و تب مرتبا کنترل شود. اگر دمای بدن کودک از ۳۶ درجه بالاتر رفت سریعا نوزاد را به یک مرکز اورژانس منتقل کنید. وقتی که تب کودک بالا می رود ممکن است اکسیژن کافی به مغز نرسد و دچار تشنج شود.

اقدامات بعد از واکسیناسیون

محققان دریافتند که خوراندن کمی شکر یا چند قطره آب قند قبل از واکسن چهار ماهگی نوزاد در کاهش درد موثر است. نوزادانی که چند دقیقه قبل از واکسیناسیون آب قند خورانده شود کمتر از سایر نوزادان گریه و بی تابی می کنند همچنین شدت گریه ها و زمان آن نیز کاهش پیدا می کند.

در بعضی نوزادان بعد از واکسیناسیون ممکن است محل مورد نظر دچار سفتی شود. اگر التهاب و قرمزی محل واکسن بعد از سه روز از بین نرفت حتما کودک را نزد پزشک ببرید. سفتی محل واکسیناسیون با آبسه کردن تفاوت دارد و ممکن است بعد از واکسن چهار ماهگی نوزاد محل مورد نظر دچار سفتی شود که ناشی از عمیق بودن تزریق است. در مواردی که محل تزریق آبسه کند باید توسط پزشک تخلیه و آنتی بیوتیک به نوزاد داده شود.

بعد از دریافت واکسن ۴ ماهگی به مدت بیست تا سی دقیقه در درمانگاه بمانید زیرا”، در موارد کمی ممکن است برخی از کودکان نسبت به ترکیبات واکسن حساسیت داشته باشند و به کمک های فوری پزشکی نیاز پیدا کنید.

به دلیل اینکه استفاده از لباس های تنگ برای نوزاد باعث فشار آوردن به محل تزریق واکسن می شود بهتر است از لباس های خنک و گشاده برای کودک دلبندتان استفاده کنید.

به منظور کاهش بیقراری کودک بعد از تزریق واکسن آرامش تان را حفظ کرده و او را از آغوش بگیرید و نوازش کنید زیرا، بی قراری امری کاملاً طبیعی است.

مراقبت های لازم بعد از تزریق واکسن چهار ماهگی نوزاد

عوارض واکسن چهار ماهگی

واکسن ۴ ماهگی نوزاد بی خطر و بسیار مفید است اما مانند دیگر واکسن ها امکان دارد در برخی از کودکان سبب بروز عوارض خفیفی شود که شایع ترین عوارض آن عبارتند از :

تب : بعد از تزریق واکسن چهار ماهگی کودک معمولا دچار تب خفیف می شود که طبق تحقیقات انجام شده پنجاه درصد از کودکان بعد از تزریق این واکسن دچار تب شده که باید در این مورد مراقبت های لازم انجام شود.

تورم محل تزریق : برخی از کودکان پس از دریافت واکسن دچار تورم و قرمزی ناشی از تزریق واکسن می شوند که در بین کودکان بسیار رایج است.

بی اشتهایی : بهتر است تا حد ممکن به صورت منظم به کودک تان شیر دهید زیرا، تب سبب کاهش آب بدن می شود.

رنگ پریدگی، خستگی و تحریک پذیری

عوارض نادر و کمیاب

  • تب بالا
  • گیجی
  • تشنج
  • سختنی در بلع یا تنفس
  • التهاب چشم ها
  • خارش پوست
  • قرمزی پوست به خصوص در اطراف چشم ها
  • آبریزش بینی
  • راش پوستی
  • واکنش های آلرژیک
  • اسهال
  • بیماری پولیومیلیت فلجی (فلج اطفال)

عوارض واکسن چهار ماهگی

در صورت مشاهده این علائم بلافاصله کودک را نزد پزشک ببرید.

در چه مواقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

۱. اگر کودک تان سه ساعت پشت سر هم گریه و بیقراری می کند کودک را نزد پزشک ببرید.

۲. بعد از زمان بیست و چهار تب نوزاد باید کمتر شود اما در صورتی که کودک دچار تب بالا و تشنج شود بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید.

ضمن اینکه امیدواریم اطلاعات مطرح شده در رابطه با واکسن ۴ ماهگی نوزاد برای شما والدین گرامی مفید بوده باشد، از شما عزیزان دعوت می نماییم با کلیک بر روی واکسن نوزاد و مراجعه به این بخش از دیگر مطالب ارائه شده در این زمینه نیز دیدن فرمایید و جدیدترین اطلاعات را در رابطه با واکسیناسیون کودکان کسب نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *