اگر برگ های گیاه پتوس شما لوله شده و پیچ خورده است. نگران نباشید زیرا با دانستن علت این مسئله می توانید آن را رفع کنید و شادابی و سرزندگی پتوس خود را مجددا شاهد باشید. در ادامه مطلب علت لوله شدن برگ پتوس را بررسی می کنیم.
آشنایی با علت لوله شدن برگ پتوس
در حالی که گیاه پتوس رشد راحتی دارد ولی مانند سایر گیاهان با مشکلاتی مانند لوله شدن برگ ها نیز روبرو می شود. اگر متوجه شدید که برگ های پتوس شما لوله شده و پیچ خورده نگران نباشید. زیرا به این معنی نیست که گیاه در معرض نابودی است و می توان مشکل را به راحتی حل کرد.
نگهداری از این گیاه آپارتمانی کار دشواری نیست ولی لازم است نکاتی را رعایت کرد تا همواره شادابی و سلامت پتوس حفظ شود. با دانستن علت لوله شدن برگ پتوس می توانید مشکل را برطرف نموده و دوباره سلامت گیاه را شاهد باشید. از جمله عللی که سبب لوله شدن برگ های پتوس می شود عبارت است از:
۱. آبیاری خیلی زیاد یا خیلی کم
لوله شدن برگ این گیاه بر اثر کم آبی یا آبیاری خیلی زیاد اتفاق می افتد. آبیاری زیاد سبب می شود ریشه گیاه نتواند مواد مغذی را جذب کند. بنابراین کمبود مواد مغذی در گیاه سبب می شود آب به ساقه و برگ ها نرسد. برگ نیز تلاش می کند که زنده بماند بنابراین به شکل لوله ای در می آید.
ضمنا آبیاری بیش از حد منجر به غرقابی شدن خاک شده و ریشه ها نمی توانند مدت طولانی در خاک اشباع از آب زنده بمانند. در نتیجه پوسیده می شوند. همه آب و مواد مغذی مورد نیاز پتوس برای رسیدن به ساقه و برگ ها قابل دسترسی نبوده از این رو برگ ها به فرم لوله ای در می آیند.
برای حل این مشکل گلدان با سوراخ های زهکشی را انتخاب کنید. در صورت نبود چنین گلدانی از سینی زهکشی استفاده کنید. با این کار آب اضافی قبل از رسیدن به ریشه گیاه از خاک خارج می شود. در صورتی که نوک برگ ها در حال لوله شدن است نشانه خوبی بوده یعنی که ریشه هنوز در مراحل اول پوسیدگی است.
و می توان گیاه پتوس را نجات داد. بنابراین پتوس را از گلدان خارج کرده و ریشه ها را بررسی کنید. ریشه های سالم به رنگ سفید هستند. با قیچی تمیز ریشه های پوسیده و قهوه ای پتوس را حذف کنید. سپس گیاه را مجددا در خاک بکارید.
پتوس معمولا به آبیاری کمی نیاز دارد و با آبیاری هر چند وقت یکبار نیز به زندگی خود ادامه می دهد. ولی در شرایطی که آبیاری خیلی کم باشد برگ ها پیچ خورده و لوله ای می شوند. بنابراین در آبیاری کافی و منظم گیاه دقت کنید.
۲. گرمای بیش از حد
اگر گلدان پتوس در محیط خیلی گرم قرار بگیرد برگ های آن لوله ای می شود. اگر درجه حرارت بین ۱۸-۲۹ درجه سانتی گراد نباشد برگ های پتوس شروع به پیچ خوردن می کنند. دمای بیشتر از این محدوده فشار بیشتری به گیاه وارد کرده و مانع رشد آن می شود.
گلدان پتوس در نور مستقیم خورشید قرار نگیرد. قرار دادن گلدان در محیطی که در طول روز بازتاب داغ دارد یا جریان هوا به اندازه کافی وجود ندارد بر گیاه تاثیر منفی دارد. دما در اواسط روز افزایش می یابد.
۳. کمبود مواد مغذی
کمبود مواد مغذی مانند نیتروژن، پتاسیم، منیزیم و کلسیم می تواند سبب لوله شدن برگ های این گیاه و دیگر مشکلات سلامتی شود. همچنین کمبود پتاسیم موجب زرد شدن برگ ها نیز می شود. برای حل مشکل از کود متعادل و محلول در آب هر چهار تا شش هفته استفاده شود.
۴. خشکی هوا
گیاه پتوس به رطوبت متوسط نیاز دارد و وقتی هوا خیلی خشک باشد برگ های آن لوله ای می شود. به منظور جلوگیری از بروز این حالت رطوبت اطراف گیاه همواره تامین شود.
۵. ریشه بلند و زیاد
هنگامی که ریشه پتوس خیلی بلند و زیاد می شود توانایی برای دسترسی به مواد مغذی و آب کاهش می یابد. از این رو برگ های پتوس لوله ای شده و پیچ می خورند. برای حل این مشکل وقتی ریشه ها روی سطح خاک هستند یا از سوراخ زهکشی گلدان بیرون زده اند باید پتوس را به گلدان بزرگتری منتقل کنید.
۶. کوددهی بیش از حد
گیاه پتوس برای رشد مطلوب تر به دریافت مواد مغذی از طریق کوددهی نیاز دارد. معمولا گیاهان آپارتمانی به کوددهی نیاز دارند زیرا مواد مغذی خاک از طریق آبیاری شستشو داده شده و از بین می روند. کوددهی به پتوس در ابتدای کاشت گیاه امری ضروری است ولی افراط در این کار موجب لوله ای شدن برگ های پتوس می گردد.
۷. نور ناکافی
نگهداری از گیاه پتوس کار دشواری نیست ولی به مراقبت هایی هم نیاز دارد. در صورتی که پتوس در فضای باز قرار دارد سایه نیز برای گیاه نور محسوب می شود. ولی اگر در منزل نگهداری می شود بخش تاریک منزل برای گیاه مناسب نیست.
نبود نور کافی از علل لوله شدن برگ های آن محسوب می شود. پتوس سالم دارای برگ های صاف و پهن است که به طور طبیعی در جهت رو به منبع نور رویش دارند. با این وجود اگر برگ پتوس به سمت نور متمایل شده یا در جهت نور قرار دارند نشان می دهد برگ های گیاه نور کافی دریافت نمی کنند.
با قرار دادن گلدان پتوس در محلی که نور طبیعی بیشتری در طی روز دریافت می کنند این مشکل حل می شود. با این وجود اگر برگ گیاه از منبع نور دور شود نشانه نوردهی بیش از حد می باشد. برای حل این مشکل گلدان را در مکانی قرار دهید که نور مستقیم خورشید را کمتر دریافت می کند.
۸. دمای نامناسب
هوای خیلی گرم یا خیلی سرد برای اکثر گیاهان مضر است. پتوس نیز از این قاعده جدا نیست. یکی از عللی که پتوس در فضای بسته منزل می تواند رشد نماید این است که از گرمازدگی تابستان در امان است ولی تغییرات دما و گرمای بیش از حد می تواند موجب پیچ خوردن سریع برگ های پتوس گردد.
۹. بیماری و آفات
پتوس در میان گیاهان آپارتمانی بیشتر به بیماری های مختلفی مبتلا می شود. از جمله این بیماری ها پوسیدگی ریشه است که در اثر آبیاری بیش از حد روی می دهد و به سرعت قابل مشاهده نیست. اگر با برگ های لوله ای شده روبرو شدید ممکن است بخش زیادی از ریشه پوسیده شده باشد.
از این رو همواره مراقب باشید گیاه پتوس بیش از حد آبیاری نشود. بیماری قارچی بر سلامت گیاه تاثیر منفی دارد و مشکلاتی مثل پیچ خوردگی برگ پتوس را به دنبال دارد. در این شرایط برگ های آلوده را از گیاه جدا و برگ های آسیب دیده را کوتاه کنید.
از جمله آفاتی که سبب لوله شدن برگ های گیاه می شود می توان به کنه عنکبوتی، شپشک و شته ها اشاره کرد. در صورت وجود هر نوع آفتی از حشره کش یا روغن چریش برای رفع مشکل استفاده کنید.
۱۰. کاهش رطوبت
خشکی محیط می تواند سبب پیچ خوردن برگ های پتوس گردد. بهترین محیط برای رشد این گیاه محیطی با دمای ۶۵-۸۵ درجه فارنهایت و رطوبت زیاد است. اگر متوجه شدید که برگ های گیاه در حال کم شدن و لوله ای شدن است رطوبت را نیز بررسی کنید. زیرا خشکی و سردی هوا دو فاکتور مضر برای گیاه به شمار می روند.
۱۱. تراکم زیاد گیاه
گیاه پتوسی که خیلی رشد کرده و پر پشت شده باشد نمی تواند مواد مغذی کافی را دریافت کند و گردش هوا در ریشه ها محدود است. در نتیجه تراکم و استرس زیاد سبب پیچ خوردگی برگ های آن می شود. برای حل این مشکل هرس را مدنظر قرار داده تا گردش هوای بهتری صورت گیرد.
۱۲. کیفیت پایین آب آبیاری
گیاه پتوس ممکن است نسبت به آبیاری با آب لوله کشی دارای کلر و فلوراید حساسیت پیدا کند و برگ های آن لوله ای شوند. از این رو توصیه می شود از آب تصفیه شده برای آبیاری گیاه استفاده کنید. یا اجازه دهید آب لوله کشی یک شب تا صبح راکد باقی بماند بعد برای آبیاری پتوس استفاده شود.
منبع : آرگا