دسته ها
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳

تقویت مینای دندان با چند راهکار ساده خانگی

  • شیوا فهیمی
  • ۱۳ بهمن ۱۴۰۲
  • ۰

تقویت مینای دندان یکی از مواردی است که بیشتر افراد به دنبال آن هستند تا از بروز مشکلات مختلف دندانی جلوگیری نمایند. برای آشنایی بیشتر با این مطلب همراه ما باشید.

معمولا مینای دندان بعد از سایش می تواند تا حدی خود را بازسازی و ترمیم نماید. با این وجود می توان با تقویت مینای دندان از فرسودگی و دیگر مشکلات دندانی جلوگیری کرد. در ادامه مطلب قصد داریم شما را با راهکارهای انجام این کار آشنا نماییم. با ما همراه باشید.

راهکارهای تقویت مینای دندان

دندان عضو مهمی در انسان می باشد که بایستی از آن به خوبی مراقبت کرد تا با کمترین آسیب مواجه شود و مدت بیشتری سالم باقی بماند. تقویت مینای دندان می تواند از بروز مشکلات دندانی جلوگیری و در هزینه های درمان صرفه جویی شود. معمولا مینای دندان پس از سایش می تواند تا حدی خود را بازسازی و ترمیم نماید.

ولی به هر روی به تدریج به خاطر مصرف غذاهای مختلف، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و … مینای دندان دچار آسیب شده و به کلی از بین می رود. از سوالات رایج افراد در این باره طریقه تقویت مینای دندان است. خوشبختانه با چند راهکار می توان به مینای دندان کمک کرد خود را بازسازی نماید.

تحقیقات نشان داده احتمالا توسط روش های درمانی حاوی فلوراید، مراقبت از دندان و پرهیز از غذاهای مضر مینای دندان خود را ترمیم نماید. در ادامه با راهکارهای تقویت مینای دندان و علت فرسایش آن بیشتر آشنا می شوید.

مینای دندان

مینای دندان پوشش بسیار سخت و خارجی ترین لایه دندان می باشد. بیرونی ترین قسمت دندان عاج بوده و مینای دندان برای محافظت از عاج تعبیه شده است. مواد بسیاری می توانند روی مینای دندان تاثیر گذاشته و سبب آسیب به آن شوند. هر چه مینای دندان سالم تر باشد آسیب کمتری به دندان وارد شده و مدت طولانی تری سالم خواهد ماند.

مینای دندان مانع از آسیب دندان توسط جویدن، گازگرفتن، خرد کردن و … می شود. در ضمن آسیب های شیمیایی و آسیب های ناشی از تغییرات دمایی نمی تواند با وجود مینای محکم بر سلامت دندان تاثیر زیادی داشته باشد.

علل فرسایش مینای دندان

هنگامی که پی اچ دندان از میزان طبیعی کمتر شود و محیط دندان اسیدی گردد، فرسایش مینای دندان شروع می شود. عوامل بسیاری هست که بر این شرایط تاثیرگذار بوده و مینای دندان را نابود می کند. از جمله این عوامل عبارت است از:

  • مصرف مواد خوراکی اسیدی نظیر ترشی و سرکه
  • خوردن نوشابه های گازدار و انرژی زا
  • بازگشت اسید معده به دهان
  • عاداتی مانند دندان قروچه
  • برخی نوشیدنی و آبمیوه ها
  • مصرف قند و نشاسته فراوان
  • مصرف برخی داروها مثل آسپرین
  • مشکلات گوارشی که اسیدی بودن دهان را تشدید می کنند.
  • خشکی دهان
  • کاهش بزاق دهان
  • ضعف مینای دندان به دلیل وجود بیماری ها و مشکلات ژنتیکی

مراقبت از مینای دندان

عوامل بسیاری در تقویت مینای دندان و ماندگاری آن تاثیر دارند. در ادامه به برخی راهکارهای تقویت مینای دندان اشاره می شود:

مصرف ویتامین و مواد معدنی

کمبود ویتامین و مواد معدنی می تواند برخی مشکلات دندان را به همراه آورد. ویتامین دی و کلسیم دو ماده ضروری برای سلامت مینای دندان هستند. استفاده از چربی های مفید مثل روغن نارگیل به استحکام مینای دندان کمک می کند.

خمیردندان و دهانشویه دارای فلوراید

فلوراید بعضی پوسیدگی های جزئی دندان را بازسازی می کند. بعضی خمیردندان ها حاوی فلوراید بوده و می توانند در تقویت مینا دندان موثر باشند. فلوراید علاوه بر سفیدی دندان مقاومت آن را به مواد و شرایط اسیدی بالا می برد.

کنترل خوراکی ها و نوشیدنی ها

برخی خوراکی ها و نوشیدنی های شیرین دارای نشاسته و اسیدی بوده که از طریق ایجاد نوعی باکتری روی دندان به مینای دندان آسیب می زنند. از این خوراکی ها اجتناب کنید. باکتری می توانند سبب تغییر رنگ، حساسیت و خراش مینای دندان گردد.

مسواک زدن

راحت ترین راه برای مراقبت از دندان، مسواک زدن می باشد. این کار علیرغم تمیزی از پوسیدگی دندان و بروز مشکلات دهان و دندانی هم جلوگیری می کند. مسواک زدن سبب حذف باکتری های ایجاد کننده پلاک دندان شده و مانع از پوسیدگی دندان می شود.

رژیم غذایی مناسب

رژیم غذایی در سلامت دهان و دندان تاثیر زیادی دارد. مواد قندی و شیرینی جات تاثیر بسیاری در پوسیدگی دندان و آسیب به آن دارند. رژیم غذایی بایستی متعادل بوده و حجم مواد قندی کم باشد. از آبمیوه حتی الامکان کمتر استفاده زیرا می تواند مینای دندان را دچار پوسیدگی کند. توصیه شده از میوه ها به جای آب میوه استفاده کنید.

جویدن آدامس بدون قند

آدامس فاقد قند باکتری هایی که سبب تضعیف میانی دندان می شود را تغذیه نمی کند از این رو سبب تقویت مینای دندان می شود زیرا ترشح بزاق را افزایش می دهد.

رفع مشکلات گوارشی

بیشتر مشکلات و پوسیدگی مینای دندان به خاطر بازگشت اسید معده به دهان است. در اکثر مواقع به خاطر مشکلات گوارشی این اتفاق می افتد. از این رو با درمان مشکلات گوارشی می توان از بازگشت اسید معده به دهان جلوگیری نمود. اسید معده خیلی قوی بوده و سریعا دندان را پوسیده می کند.

پرهیز از مصرف نوشابه

نوشابه حجم بالایی قند دارد و سبب تضعیف مینای دندان می شود. علیرغم تاثیر مستقیم مصرف نوشابه اسیدی بودن دهان را تشدید کرده و این امر تاثیر مستقیم بر مینای دندان دارد. بنابراین از مصرف نوشابه پرهیز کرده تا دندان های سالم تری داشته باشید.

نوشیدن آب فراوان

نوشیدن آب زیاد خواص بسیاری برای سلامتی به دنبال دارد. آب سبب رقیق شدن خواص اسیدی دهان شده و میزان آن را کاهش می دهد. علاوه بر این باکتری های بسیار مضر دهان با مصرف آب دفع می شوند و دندان سالم تر خواهد ماند. همانطور که اشاره شد خشکی دهان یک علت آسیب به مینای دندان است بنابراین به طور منظم آب مصرف کنید.

ترک دخانیات

دخانیات به علت حجم زیاد نیکوتین سبب ایجاد اختلال در گردش خون در لثه و دندان می شود. این موضوع اکسیژن رسانی و تغذیه دندان ها را مختل نموده و سبب آسیب دندان می شود. استعمال دخانیات به تدریج سبب آسیب مینای دندان شده و لکه هایی روی دندان به وجود می آید. در ضمن باکتری های مفید دندان هم از بین می روند.

استفاده از گیاهان دارویی

بعضی گیاهان دارویی می توانند تا حدود بسیاری سلامت مینای دندان را تامین کنند از جمله:

  • گیاه استویا: این گیاه که به عنوان شیرین کننده طبیعی استفاده می شود دارای خواص آنتی اکسیدانی است. استویا می تواند از رشد باکتری های دندان جلوگیری و مانع از پوسیدگی دندان شود. می توانید استویا را پودر و به جای شکر استفاده کنید.
  • سبزه گندم: سبزه گندم پرخاصیت بوده و به خروج میکروب از لثه کمک می کند. می توان آب این سبزی را با آب رقیق کرده و دهان را با آن شستشو دهید. برای درمان خونریزی لثه هم مفید است.
  • میخک نیز از گیاهان موثر در تمیزی و خوشبو شدن دهان است که از گذشته دور استفاده می شود. این گیاه خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی داشته و برای درمان عفونت و پیشگیری از پوسیدگی دندان مفید است. ضمنا در کاهش درد دندان هم موثر است.

چه مواد غذایی سبب استحکام مینای دندان می شوند؟

مینای دندان به راحتی دچار آسیب و پوسیدگی نمی شود. ولی اگر موارد بهداشتی دهان و دندان رعایت نشود مینای دندان استحکام خود را از دست داده و از بین می رود. با مصرف برخی مواد خوراکی می توان سبب استحکام مینای دندان شد. توصیه شده مواد معدنی مورد نیاز برای سلامت دندان را از طریق مواد غذایی تامین کنید.

وقتی بدن با کمبود مواد معدنی روبرو می شود مینای دندان آسیب می بیند. در این شرایط مصرف مواد غذایی مانند لبنیات و ماهی که حاوی کلسیم و فسفر هستند می توان به استحکام مینای دندان کمک کرد. مصرف چربی های سالم هم می تواند به ترمیم و بازسازی مینای دندان کمک نماید.

آبگوشت یکی از غذاهای مفید در این زمینه است. در کنار غذاهای مصرف مکمل های ویتامین دی یا مکمل کلسیم هم می تواند موثر باشد. از دیگر مواد غذایی مفید برای سلامت دندان می توان به کلم بروکلی، تخم مرغ، ریحان و اسفناج اشاره کرد.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *