دسته ها
شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

مصرف زیاد cpu در ویندوز را چطور حل کنیم؟

  • شیوا فهیمی
  • ۲۶ آذر ۱۴۰۲
  • ۰

مصرف زیاد cpu در ویندوز عملکرد سیستم را به طور کلی تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطلب به بررسی علت و راه حل های این مشکل می پردازیم.

در صورتی که هنگام کار با رایانه عمدتا با سرعت بالای فن و سر و صدای آن روبرو هستید احتمالا مصرف cpu به بیشترین حد خود رسیده است. این موضوع بسیار آزاردهنده بوده به ویژه که هیچ نرم افزاری در حال اجرا نبوده و نمی دانید علت این موضوع چیست. در ادامه به بررسی علت مصرف زیاد cpu در ویندوز می پردازیم.

بررسی علت مصرف زیاد cpu در ویندوز

مصرف زیاد cpu می تواند عملکرد ویندوز را کاملا تحت تاثیر قرار دهد. اگر هنگام کار با رایانه عمدتا با سر و صدا و سرعت بالای فن روبرو هستید احتمالا مصرف cpu به بیشترین حد خود رسیده و به دنبال آن موجب کاهش سرعت سیستم عامل می شود. این موضوع خیلی آزاردهنده بوده به ویژه مواقعی که هیچ نرم افزاری نیز اجرا نمی شود و علت این اتفاق را متوجه نمی شوید.

یکی از مشکلات کاربران ویندوز ۱۰ و ۱۱ معمولا مصرف بالای پردازنده مرکزی یا cpu می باشد که می تواند تاثیر مستقیمی بر کیفیت تجربه کاربری گذاشته و آن را شدیدا تقلیل دهد. به نحوی که اجرای برنامه ها، جابجایی بین آن ها یا اجرای وظایف ساده خیلی کند انجام می شود و حتی ممکن است سیستم عامل کاملا از کار بیفتد.

اگر از پردازنده به شکل صد درصد استفاده شود کار با ویندوز ۱۰ و ۱۱ تقریبا غیر ممکن شده و به ریستارت دستگاه نیاز می شود. هر سیستم رایانه ای با توجه به سخت افزاری خود قدرت پردازش حجم معینی از وظایف به طور همزمان را دارد. از سویی ویندوز هم به کاربر اجازه می دهد تا چند وظیفه را همزمان اجرا کند.

اجرای هر برنامه خود بخود بخشی از قدرت پردازشی را در اختیار می گیرد از این رو با افزایش برنامه های در حال اجرا ، مصرف پردازنده مرکزی یا cpu نیز زیاد می شود. cpu مغز و هسته اصلی سیستم به شمار می رود. همانطور که مغز انسان با فکر زیاد دچار سردرد می شود cpu نیز به خاطر فشار فرایندهای بسیار با مشکل روبرو می شود و برای اجرای آن ها سرعت همیشگی را ندارد.

بیشتر مواقع می توان با مدیریت فرایندهای در حال اجرای رایانه، از کاهش سرعت پردازنده جلوگیری کرد ولی همیشه مشکل به راحتی رفع نمی شود زیرا گاهی این مشکل به دلیل برنامه های اجرا شده توسط کاربر نیست. ممکن است در اثر یک باگ نرم افزاری، ویروس و … این مشکل ایجاد و اشتباها قدرت زیادی از cpu گرفته و سرعت سیستم عامل کاهش یابد.

علت کاهش سرعت سیستم

از علل کاهش سرعت سیستم و مصرف زیاد پردازنده مرکزی عبارت است از:

اجرای همزمان چند برنامه

با افزایش برنامه های در حال اجرا، مصرف پردازنده یا cpu نیز افزایش پیدا می کند به طوری که این کار سبب افزایش وظایف سپرده شده به پردازنده می شود و به تبع آن ممکن است سیستم اصطلاحا هنگ نماید.

برنامه های درحال اجرا در پس زمینه

در صورتی که برنامه های در حال اجرا را به جای بستن مینیمایز نمایید احتمالا بعد از مدتی و با زیاد شدن برنامه های ارسال شده به پس زمینه مصرف پردازنده نیز بیشتر شود و سیستم با مشکل روبرو شود.

سرویس های ویندوز

گاهی ویندوز با اجرای سرویس های متعدد روی سیستم به منظور اتمام موضوع خاصی ممکن است برای مدت کوتاهی صد درصد پردازنده مرکزی یا cpu را در اختیار بگیرد و به این ترتیب سرعت سیستم کاهش یابد.

وجود بدافزار

بدافزار همانطور که از اسمش پیداست عموما برای خراب کاری در سیستم میزبان حضور می یابد و با اجرا در پس زمینه بخش عمده ای از قدرت پردازشی سیستم را در اختیار می گیرد. این موضوع سبب افزایش مصرف cpu و در نتیجه تقلیل سرعت دستگاه می شود.

آنتی ویروس

برخی آنتی ویروس ها برای یافتن خطرات احتمالی، در پس زمینه اسکن های مستمری را در بازه های زمانی مختلف انجام می دهند که این موضوع به افزایش مصرف cpu منجر می شود.

حل مشکل افزایش مصرف cpu

در این بخش به برخی راهکارها برای رفع مشکل مصرف زیاد پردازنده مرکزی اشاره می شود:

محدود نمودن برنامه های پس زمینه

همانطور که اشاره شد یکی از علل مصرف زیاد پردازنده مرکزی ممکن است به اجرای همزمان چندین برنامه در پس زمینه مربوط باشد. گاهی مواقع این برنامه ها مینیمایز نشده و به خاطر داشتن مجوز برای اجرا در پس زمینه به صورت خودکار اجرا و بخشی از قدرت پردازشی را در اختیار می گیرند برای حل این مشکل به تنظیمات سیستم بروید.

برای این کار روی استارت کلیک و بعد روی آیکون چرخ دنده کلیک نمایید. سپس از بخش Apps روی Installeds Apps  کرده و از زیر بخش Background apps permissions گزینه Always را به Never تغییر بدهید. با تکرار این روند برای همه برنامه های مدنظر می توانید مجوز اجرای آن ها را در پس زمینه متوقف نمایید.

دقت کنید برای ویندوز ۱۱ بخشی برای غیر فعال سازی فعالیت پس زمینه همه برنامه ها وجود نداشته و بایستی برای هر یک به طور جداگانه این روند را تکرار کنید.

غیر فعال کردن سرویس Superfetch

قابل ذکر است مایکروسافت همراه ویندوز ۱۰ قابلیت جدیدی به اسم Superfetch را رونمایی کرد که این امکان را به سیستم عامل می دهد تا قبل از باز کردن برنامه ای توسط کاربر احتمال اجرای آن حدس زده شده و محتوای لازم در حافظه بارگذاری گردد. به این ترتیب نرم افزارها با سرعت بیشتری اجرا می شوند.

ولی با توجه به تعداد برنامه های نصب شده Superfetch می تواند بار فراوانی را بر پردازنده مرکزی تحمیل که سبب افزایش میزان مصرف آن گردد. برای حل این مشکل سرویس Superfetch را پیدا و با دو بار کلیک روی آن به بخش Properties بروید. در بخش Startup type گزینه Automatic را به Disabled تغییر داده بعد روی Apply و سپس روی OK کلیک تا تغییرات اعمال شوند.

بررسی منبع تغذیه سیستم

با عدم تامین انرژی مورد نیاز برای فعالیت پردازنده این قطعه با کاهش برق روبرو می شود در نتیجه با توان کمتری به فعالیت می پردازد. کاهش قدرت و وجود پردازش های سنگین ممکن است علتی برای افزایش میزان استفاده از پردازنده محسوب شود. به این ترتیب توصیه می شود از کارکرد صحیح منبع تغذیه سیستم خود اطمینان حاصل کرده و وضعیت کابل های اتصالی را مورد بررسی قرار دهید.

خارج شدن از برنامه اینسایدر

در صورتی که با اکانت مایکروسافت خود به برنامه ویندوز اینسایدر وارد شده اید و با مشکل مصرف زیاد cpu روبرو هستید توصیه می شود از این برنامه خارج شوید. زیرا ملحق شدن به آن موجب نصب نسخه های بتا و Dev ویندوز ۱۰ و ۱۱ می شو. نسخه هایی که از لحاظ پایداری در سطح پایین تری از نسخه عمومی ویندوز قرار دارند.

به این ترتیب مصرف زیاد cpu یا پردازنده مرکزی می تواند باگ شناخته شده یا حتی شناخته نشده در آخرین بیلد ویندوز اینسایدر به حساب آید.

در صورت تمایل برای آشنایی با افزایش سرعت ویندوز ۱۰ و علت بهبود عملکرد ویندوز ۱۱ روی لینک ها کلیک و از این مقالات بازدید نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *