واکسن نوعی محصول پزشکی است که به منظور حفاظت در برابر بیماری ها طراحی شده است. با این حال این محصول نیز همانند بسیاری از داروها می تواند با عوارض جانبی همراه باشد. از شایع ترین عوارض تزریق واکسن می توان به تورم، قرمزی و درد در محل تزریق اشاره کرد. این در حالی است که برخی واکسن ها با درد، تب و بثورات همراه هستند و معمولا عوارض جانبی جدی کمتر به چشم می خورد. در حقیقت عوارض جانبی بیشتر به خاطر تأثیر سوء داروی احتمالی ناشی از واکسیناسیون است. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا با روش های درمان درد واکسن بیشتر آشنا شویم.
درد بازو چه زمانی بعد از تزریق واکسن شروع می شود؟
اغلب واکسن ها از جمله واکسن کووید ۱۹ می توانند با عوارض شایع زیر همراه باشند:
- تب یا لرز
- سردرد
- قرمزی با درد در محل تزریق
- سفت شدن جای واکسن
- خستگی
- دردهای عضلانی
به طور کلی درد بازو ظرف ۲۴ ساعت بعد از تزریق واکسن آغاز می شود و معمولا تا چند روز ادامه دارد. این درد از شایع ترین عوارض تزریق واکسن است. آمارها نشان می دهند که تنها ۲۵ درصد افراد واکسینه شده تجربه دردی غیر از درد بازو را داشته اند. البته برخی واکسن ها وجود دارند که عوارض آن ها به مراتب بدتر از درد بازو است. واکسن کرونا، شینگریکس و واکسن زونا از جمله واکسن هایی هستند که باعث دردهای بیشتر و طولانی تر در مقایسه با دیگر واکسن ها می شوند. این در حالی است که درد واکسن آنفولانزا به مراتب کمتر و خفیف تر می باشد.
شایع ترین عوارض تزریق واکسن چیست؟
معمولا عوارض جانبی جدی از سمت واکسن ها به ندرت اتفاق می افتد و همواره دلیلی برای عدم دریافت واکسن دیگری در آینده وجود ندارد. در بیشتر موارد عوارض جانبی واکسن ها خفیف هستند و ظرف چند روز به طور کامل برطرف می شوند. با این حال مواردی نیز وجود دارند که بهتر است در این شرایط با ارائه دهنده خدمات بهداشتی مشورت کنید. از مهم ترین عوارض جانبی تزریق واکسن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آنافیلاکسی
جالب است بدانید احتمال بروز واکنش آلرژیک جدی به ازای هر میلیون دوز واکسن چیزی نزدیک به ۱/۳۱ می باشد. مشکلات تنفسی، ورم لب ها، گردن، صورت و ربان قلب سریع از مهم ترین علائم آنافیلاکسی می باشد. این علائم معمولا بلافاصله بعد از تزریق واکسن یا با فاصله چند ساعت بعد از آن اتفاق می افتند. به بیان دیگر تعداد کمی از افراد بعد از ۲۴ ساعت دچار واکنش آنافیلاکتیک می شوند.
عفونت
احتمال بروز عفونت بعد از تزریق واکسن در موارد نادر اتفاق می افتد. درست است که تزریق واکسن باعث قرمزی و سوراخ شدن پوست شما می شود؛ اما احتمال بروز عفونت در آن قسمت بسیار کم است. با این حال در صورت مشاهده عفونت می توانید تحت نظر پزشک، درد ناشی از تزریق واکسن را با مصرف آنتی بیوتیک ها درمان کنید.
درد شانه
این اتفاق هنگامی می افتد که واکسن بسیار بالاتر از بازوی شما تزریق شود. همین مسئله می تواند به درد بازو منجر شود که در عرض ۴۸ ساعت بعد از تزریق شروع می شود و با ایجاد مشکل در حرکت دادن شانه همراه است. جالب است بدانید این واکسن بیشتر از زمان تعیین شده برای واکنش محل تزریق برای آن واکسن طول می کشد. در چنین شرایطی مصرف داروهای مسکن نمی تواند تسکین دهنده درد باشد.
چه عواملی می تواند خطر درد واکسن را افزایش دهد؟
سن یکی از عواملی است که می تواند درد واکسن را در افرادی که شانس بیشتری برای ابتلا به کرونا دارند، افزایش دهد. در حقیقت بیماران جوان در مقایسه با افراد میانسال درد بیشتری را در زمان تزریق واکسن کرونا احساس می کنند. در واقع اگر بعد از تزریق نخستین دوز واکسن کرونا، دچار درد و بثورات شدید، بهتر است پیش از تزریق دوز دوم با پزشک خود مشورت کنید. درست است که بثورات پوستی دلیلی بر عدم دریافت دوز دوم واکسن نیست، اما با توجه به توصیه ارائه دهنده خدمات پزشکی می توانید واکسن دوز دوم را به بازوی دیگر خود تزریق کنید. به طور کلی برخی داروها می توانند به درمان بثورات پوستی ناشی از تزریق واکسن کمک کنند که مهم ترین آن ها عبارتند از:
- به منظور جلوگیری از تحریک بیش از حد پوست، از قرار دادن پارچه بر روی محل تزریق خودداری کنید.
- داروهای استروئیدی موضعی مانند کرم هیدروکورتیزون برای کم کردن خارش
- استفاده از بی حس کننده های موضعی مانند لیدوکائین
آشنایی با راه های درمان درد واکسن
اگرچه درد بازو بعد از تزریق واکسن هایی نظیر کرونا تا حدی موقتی است، اما با انجام چند کار ساده در منزل می توانید به درمان درد واکسن بعد از واکسیناسیون کمک کنید:
- در طول روز به طور مرتب دست خود را به اطراف حرکت دهید.
- تحت نظر پزشک می توانید از داروهای مسکن بدون نسخه مانند قرص ایبوپروفن و استامینوفن استفاده کنید.
- می توانید از کمپرس سرد در محل تزریق استفاده کنید.
- توصیه می شود در صورت بروز خارش از آنتی هیستامین هایی مانند بنادریل استفاده کنید.
در اغلب موارد می توانید از مسکن ها به منظور کاهش درد استفاده کنید. مگر در مواردی که شرایط سلامتی شما (مشکلات کلیوی، کبدی و خونریزی) مانع از مصرف مسکن های OTC شود. در اغلب موارد مصرف مسکن می تواند به تسکین درد بازو، خستگی و سردرد کمک کند.
نگاهی به روش های پیشگیری از درد بازو بعد از واکسیناسیون
با انجام چند کار ساده می توانید از درد بازو در زمان واکسیناسیون جلوگیری کنید.
- قبل از تزریق بازوی خود را شل کنید. این بدان معناست که تزریق در بازوی سفت و منقبض با درد بیشتری همراه است. بهتر است قبل از تزریق واکسن از اسپری بی حس کننده یا یخ استفاده کنید.
- درخواست کنید که تزریق واکسن در بازوی غیر غالب شما انجام شود. این کار می تواند تا حدودی مؤثر واقع شود. چرا که شما به اندازه بازوی غالب خود از آن استفاده نمی کنید و کمتر متوجه درد آن خواهید شد.
با وجود این که تزریق واکسن کار ساده ای نیست، اما بهتر است بدانید درد بازو و بسیاری از عوارض واکسن طبیعی بوده و معمولا ظرف چند روز به طور کامل از بین می روند.
منبع : آرگا