خواص دانه نارنج فراوان و متعدد است. در درمان بیماری های مختلفی چون فشار خون، سرطان و غیره کاربرد زیادی دارد. در این مطلب انواع فواید این میوه را بیان می کنیم.
معرفی خواص دانه نارنج
نارنج میوه ی درختی است که جزء خانواده مرکبات محسوب می شود و متعلق به مناطق مدیترانه و قاره آسیا است. از آب این میوه خوش طعم علاوه بر اینکه برای طعم دهی غذاها استفاده می شود، در صنعت عطر سازی و شامپو سازی کاربرد زیادی دارد. نکته جالبی که در مورد این میوه وجود دارد این است که از آن به عنوان مادر مرکبات یاد می شود.
میوه نارنج یک میوه گرمسیری است و به همین سبب در بسیاری از نقاط گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان رشد می کند. میوه ای ترش مزه است و پایه بسیار مناسبی برای پیوند شاخه های نارنگی و پرتقال است. نارنج دارای طبعی سرد و خشک است، برای تهیه سس سالاد و مارمالاد و مربا از نارنج، بهار نارنج و پوست نارنج برای خوش طعمی استفاده می کنند. علاوه بر این روغن نارنج در تهیه داروها، لوازم آرایشی و صابون ها کاربرد زیادی دارد.
بهار نارنج همچون چای سبز و گیاهان دارویی دیگر سرشار از آنتی اکسیدان است که از بدن در مقابل رادیکال های آزاد مراقبت می کند.
دمنوش بهار نارنج حاوی مزایای ضدالتهاب و ضد آلرژی است؛ به همین سبب استفاده از دمنوش این گیاه از ابتلا به بیماری سرطان جلوگیری می کند.
برای معالجه و درمان عقرب گزیدگی، ۴ گرم دانه نارنج با ۴ گرم دانه لیمو ترش کوبیده شده را مخلوط کنید سپس استفاده کنید. همچنین هسته این میوه برای تقویت مو بسیار تأثیرگذار است و علاوه بر اینها روغن هسته نارنج برای رویش دوباره مو و کاهش ریزش مو استفاده می شود.
کاهش کلسترول
استفاده از عصاره نارنج در کاهش چربی خون بسیار تأثیر گذار است و باعث بهبود گردش خون می شود. به همین سبب از نارنج برای کاهش کلسترول می توان استفاده کرد. همچنین نارنج قند خون را در افراد دیابتی پایین می آورد.
نابودی تیرگی دور چشم
نارنج به سبب فواید و خواصی که دارد در روشن شدن پوست دور چشم بسیار تأثیر گذار است و در رفع تیرگی دور چشم مفید است. نحوه استفاده به این صورت است که چای کیسه ای نارنج مرطوب را بر روی چشم های خود قرار دهید.
ضد سرطان
نارنج حاوی ترکیبات لیمونن و میرسن است که این ترکیبات خاصیت ضد توموری قوی برای برای خطر ابتلا به سرطان های متفاوتی چون روده بزرگ را کاهش می دهد.
ضد التهاب
یکی دیگر از خواص عصاره نارنج ضد التهاب و کاهش تورم و درد ناشی از التهاب است و روغنی که از این به دست می آید در معالجه بیماری های مفصلی مانند نقرس و آرتریت روماتویید بسیار کاربرد دارد و در این زمینه به ما کمک می کند.
معالجه عفونت قارچی
در معالجه عفونت های قارچی مثل عفونت پای ورزشکاران و عفونت ناشی از کرم های حلقه ای کاربرد بسیاری دارد. نحوه استفاده برای درمان این بیماری ها به این صورت است که نارنج را به طور مستقیم بر قسمت نواحی آسیب دیده قرار می دهیم.
رفع گرفتگی بینی
برای رفع گرفتگی بینی و احتقان در طب سنتی از نارنج استفاده می کنند. برای انجام این کار کافی است میوه نارنج را در آب جوش بیندازید و بخار آن را استشمام کنید.
فشار خون
نارنج با کافئین در تضاد است و استفاده این دو با هم ابتلا به فشار خون بالا، حمله قلبی، غش و سکته مغزی را افزایش می دهد. آب نارنج هم مانند دانه نارنج خواص زیادی دارد از جمله فشار خون را کنترل می کند، البته این خاصیت در منابع ایرانی آمده است. ولی منابع انگلیسی بیان کرده است که نارنج تنها برای افراد مبتلا به فشار خون پایین مفید است.
و توصیه می شود افرادی که فشار خون بالا دارند از نارنج استفاده نکنند، چون باعث بالا رفتن فشار خون می شود. در هر صورت پیشنهاد می شود از کسانی که به فشار خون بالا مبتلا هستند از مصرف نارنج اجتناب کنند.
مصرف آب نارنج در دفع صفرا و فعالیت بهتر کبد به ما کمک می کند. آب نارنج همچون هسته نارنج خواص فراوانی دارد مانند درمان اختلالات کبدی، کاهش ترشح صفرا، تصفیه خون و … است.
علاوه بر این برای افرادی که کبد آن ها مشکل دارد، استفاده از ترکیب آب لیمو ترش، آب لیمو شیرین، آب پرتقال، آب سیب و آب نارنج بسیار مفید است. همچنین از آب نارنج برای بهتر شدن عارضه کبد چرب می توان استفاده کرد. آب نارنج حاوی آنتی اکسیدان است که مانع از تجمع چربی در کبد می شود. همانطور که بیان کردیم آب نارنج در کاهش کلسترول خون و بهبود کبد چرب بسیار مؤثر است.
کلیه ها
نارنج به سبب دارا بودن خاصیت آنتیاکسیدان و محتوای فلاونوئید، از کلیه در برابر بیماری های مختلف از کلیه مراقبت می کند و برای حفظ سلامتی کلیه مفید است.
طبق مطالعات و تحقیقاتی که صورت گرفته است توصیه می شود زنان باردار در دوران بارداری و شیردهی از نارنج استفاده نکنند چون هنوز خواص آن برای زنان باردار تأیید نشده است.
برای آشنایی با خواص دانه به و خواص هسته زردآلو می توانید به این مطالب مراجعه نمایید.
منبع : آرگا