گواهینامه یا تصدیق رانندگی مدرکی رسمی است که فرد با در اختیار داشتن آن می تواند با وسایل نقلیه موتوری همچون موتورسیکلت، اتومبیل، کامیون و اتوبوس اقدام به رانندگی کند، حال گواهینامه رانندگی در ایران یک مدرک هویتی بوده که توسط پلیس راهنمایی و رانندگی برای شهروندان بالای ۱۸ سال که در آزمون آئین نامه و عملی شهر با وسیله نقلیه مربوطه پذیرفته شده اند، صادر می شود و در انواع مختلف گواهینامه پایه یک، پایه دو، پایه سه، گواهینامه موتورسکلت و ویژه می باشد. در ادامه به معرفی تاریخچه گواهینامه می پردازیم.
آشنایی با تاریخچه گواهینامه
کارل بنز اولین دارنده گواهینامه رانندگی برای خودرو های سواری می باشد که این مدرک را در ۱۴ اوت ۱۸۸۸ دریافت کرده است، حال در طول این سالها خودروها دچار تغییر و تحولات زیادی شده اند و اکنون ماشین های خودران و حتی اتومبیل های پرنده جایگزین کالسکه های موتوری در گذشته شده است.
از این رو امروزه هر راننده ای برای نشستن پشت فرمان خودرو یا حتی خرید خودرو لازم است حتما گواهینامه رانندگی داشته باشد. در ادامه قصد داریم شما را با تاریخچه گواهینامه در ایران آشنا کنیم.
تاریخچه گواهی نامه رانندگی در ایران
نخستین خودروها در ایران در پاییز ۱۲۷۹ شمسی و تقریبا ۱۲ سال بعد از صدور اولین گواهینامه رانندگی در جهان وارد ایران شدند و در واقع دو دستگاه رنو توسط رانندگان فرانسوی به ایران رسید که یکی از آنها در بین راه خراب شد و دومین خودرو نیز در ماجرای ترور محمدعلی شاه منفجر گردید.
ده سال بعد یعنی در سال ۱۲۸۹، مجلس شورای اسلامی, طرح مالیات بر وسایل نقلیه را به تصویب رساند به طوری که هر خودرو باید ماهیانه ۵ تومان مالیات می داد، وجود مالیات زیاد، مناسب نبودن جاده ها و خیایان ها و نیز هزینه زیاد خودروها موجب شده بود تا اتومبیل تنها در انحصار شاه، اعیان، بزرگان و افراد ثروتمند باشد.
در تاریخچه گواهینامه ذکر شده است؛ نخستین آیین نامه رانندگی به وسیله وستد سوئدی رئیس در اواخر قرن سیزدهم یعنی در سال های بین ۱۲۹۱ تا ۱۳۰۰ تنظیم شد و مطابق این قوانین, حداکثر سرعت خودرو در شهر ۱۵ کیلومتر بر ساعت، در خارج شهر ۲۵ کیلومتر بر ساعت و نیز در شب ۱۰ کیلومتر بر ساعت تعیین شده بود.
حال ممکن است تصور کنید که آموزشگاه های رانندگی در یکی دو دهه گذشته تاسیس شده اند، در حالی که این موسسات از همان نخستین سال های قرن چهاردهم شمسی ایجاد شده اند و سیف الله خان اولین کسی است که در سال ۱۳۰۸ کورس شوفری ایران را با امتیاز خوب گذرانده و موفق به دریافت گواهینامه رانندگی شده است.
مدت زمان اعتبار گواهینامه برای رانندگی ده سال می باشد و بعد از پایان اعتبار نیز در صورت احراز سلامت جسمی و روانی این مدت برای دور های ده ساله تمدید خواهد شد، برای افراد ۷۰ سال به بالا نیز در صورت احراز سلامت هر پنج سال یکبار تمدید گواهینامه صورت می گیرد، همچنین برای تعویض گواهینامه با توجه به شرایط جسمی و روانی خود باید به راهنمایی و رانندگی مراجعه نمایید.
گواهینامه خودروهای خودران و پرنده
در چند سال اخیر بحث خودرو های خودران بسیار داغ می باشد و خودرو سازان بزرگ و برتر جهان در پی تکمیل و ارتقای این فناوری می باشند، شرکت آمریکایی تسلا از جمله سردمداران این جریان به شمار می رود.
خودروی خودران در واقع ماشینی است که بدون دخالت راننده حرکت کند و وظایفی همچون گاز دادن، ترمز گرفتن و توقف کردن را به طور اتومات و خودش انجام می دهد. اما این سوال پیش خواهد آمد که در صورت بروز تصادف یا حادثه, مسئولیت این اتفاق به گردن چه کسی می باشد و اینکه مالک خودرو، یا شخصی که روی صندلی راننده نشسته است و یا حتی شرکت سازنده خودرو کدامیک مقصر هستند؟ و آیا باید گواهینامه جدیدی شکل بگیرد ؟
تقریبا از همان ابتدای دوران ساخت خودرو به وسیله کارل بنز که در تاریخچه گواهینامه ذکر شده، ساخت خودرو پرنده در تخیلات و تصورات طراحان، مهندسان و نیز نویسندگان نقش بسته است، این خودروها هم ظاهر اتومبیل چهار چرخ را به منظور حرکت در جاده ها و خیابان ها حفظ کرده اند و هم قابلیت تبدیل شدن به هواپیما و پرواز کردن را دارند.
در سال های اخیر نمونه هایی از خودرو های پرنده ساخته شده اند و در آزمایش ها و آزمون های مختلف نیز نتایج موفقیت آمیزی داشته اند. حال به دلیل قابلیت پرواز این خودروها، دارا بودن گواهینامه ب۱ برای خودرو های سواری برای این نوع ماشین ها کافی نبوده و احتمالا دولت، شرط قبولی در آزمون خلبانی هواپیما های سبک را نیز به مدرک گواهینامه این خودرو ها اضافه خواهد کرد.
تبدیل گواهینامه خارجی به ایرانی
همه دارندگان گواهینامه معتبر خارجی اعم از اینکه ایرانی باشند یا خارجی می توانند تا ۶ ماه پس از ورود به ایران امکان رانندگی داشته باشند، البته در صورت تمایل به ادامه رانندگی در ایران, باید گواهینامه خارجی خود را به گواهینامه ایرانی تبدیل کنند.
گواهینامه رانندگی معتبر که در کشور های خارجی صادر شده اند اگر گواهینامه صادر شده از ایران در کشور آنها برای رانندگی معتبر باشند، می توانند با ارائه ترجمه و اصل گواهینامه خارجی و نیز دیگر مدارک مورد نیاز به همراه احراز سلامت جسمی و روانی درخواست نمایند.
گواهینامه کشور های اندونزی، الجزایر، آرژانتین، آلمان، ارمنستان، ازبکستان، اتریش، اسپانیا، اسلونی، ایتالیا، استرالیا، بلژیک، ژاپن، سریلانکا، سوریه، سودان، سومالی، سوئد، سوئیس، ساحل عاج، عمان، فیلیپین، بلغارستان، بوسنی، بنگلادش، پرتغال، تانزانیا، ترکمنستان، ترکیه، تونس، جمهوری آذربایجان، چک، چین، روسیه، رومانی، زلاندنو، زئیر، فرانسه، فنلاند، قزاقستان، قرقیزستان، کره جنوبی، کنیا، کرواسی، گینه، لبنان، لیبی، نیجریه، نروژ، نیکاراگوئه، لهستان، مالزی، مصر، موریتانی، مجارستان، مکزیک، هند، یمن و یونان قابلیت تبدیل به گواهینامه ایرانی را دارند. برای آشنایی با چگونگی دریافت گواهینامه بین المللی می توانید در اینجا کلیک کنید.
با توجه به طرح تجمیع گواهینامه؛ دارندگان گواهینامه های رانندگی مختلف بر اساس آن می توانند به جای دریافت چندین گواهینامه تنها یک گواهینامه را اخذ نمایند، مثلا همه اطلاعات مربوط به گواهینامه های ب۱ و موتورسیکلت در یک گواهینامه درج می شود.
اشخاصی که قصد گرفتن گواهینامه جدید دارند، شما می توانند گواهینامه قدیمی خود را تحویل دهند و گواهینامه هوشمند دریافت کنند.
منبع : آرگا