با توجه به گسترده شدن دنیای ارز دیجیتال و اینکه هر روز افراد زیادی به این حوزه علاقمند می شوند، دانستن عبارات و واژه های تخصصی این کار اهمیت پیدا می کند. در این مطلب با هش ریت و شیوه اندازه گیری آن آشنا خواهید شد.
شیوه اندازه گیری هش ریت
در صورتی که با دنیای ارزهای دیجیتال آشنایی داشته باشید، قطعا اسم هش ریت را شنیده اید. هش ریت یا نرخ هش؛ یک معیار برای اندازه گیری قدرت دستگاه ماین می باشد و هر چه میزان این نرخ زیادتر باشد ماینر سریعتر به حل معمای هش و دریافت پاداش می پردازد.
در شبکه بیت کوین، هش ریت یکی از مهمترین مفاهیم محسوب می شود که به عنوان ماینر حتما باید با آن آشنا باشید. هش ریت در رابطه با همه ارزهای دیجیتال که از پروتکل اثبات کار بهره می گیرند، مورد استفاده قرار می گیرد و فقط به بیت کوین اختصاص ندارد.
در ادامه مطلب بیشتر به اهمیت هش ریت در فرایند استخراج پی خواهید برد و این که هنگام خرید دستگاه ماین و انتخاب ارز دیجیتال چطور هش ریت بر هدف شما تاثیر خواهد گذاشت. هش ریت یا Hashrate به کل توان محاسباتی ترکیبی گفته می شود که جهت استخراج و پردازش معاملات در بلاک چین هایی که برای فراهم کردن امنیت خود از مکانیسم اثبات کار استفاده می کنند مانند بیت کوین و اتریوم به کار گرفته می شود.
در این بلاک چین ها، بلاک هایی که دارای تراکنش های تایید شده هستند، قبل از اضافه شدن به بلاک چین، مورد هش قرار می گیرند. به عبارتی همانطور که اشاره شد هش ریت یک معیار جهت اندازه گیری کارکرد یک دستگاه ماینر به شمار می رود و سرعتی که یک ماینر می تواند معاملات هش را جهت دریافت پاداش حل نماید، نشان می دهد.
در صورتی که می خواهید ماینینگ بیت کوین داشته باشید، ضرورت دارد که با مفهوم هش ریت آشنا باشید همچنین شیوه اندازه گیری هش ریت نیز اهمیت پیدا می کند. از این رو با ادامه مطلب همراه ما باشید.
مفهوم هش ریت
هش ریت در یک جمله به مفهوم سرعت پردازش یک دستگاه ماینر می باشد. ماینینگ در ارزهای دیجیتال به معنای یافتن بلوک جدید توسط محاسبات پیچیده ریاضی می باشد. در یک شبکه بلاک چین، می توان بلوک ها را شبیه یک معمای ریاضی در نظر گرفت. ماینرها با هدف پیدا کردن پاسخ این معما، در هر ثانیه هزاران یا میلیون ها جواب متفاوت را ارائه می دهند.
هر اندازه سرعت پردازش یک ماینر بیشتر باشد، در بازه زمانی کمتری، پاسخ های زیادی برای یافتن هش شبکه ارائه می کند. از این رو احتمال موفقیت آن ماینر بیشتر خواهد شد. به این ترتیب نرخ هش یا هش ریت یک دستگاه استخراج، مهمترین المان در انتخاب آن خواهد بود.
هش ریت که به هش پاور نیز شناخته می شود، سرعت کار کردن یک دستگاه استخراج بیت کوین می باشد. به طور خلاصه در ماین کردن بیت کوین، هر اندازه سرعت پردازش ماینر بیشتر شود، احتمال موفقیت هم بیشتر خواهد شد. به بیان ساده تر هش ریت به میزان سرعتی اطلاق می شود که ماینر(استخراج کننده) در آن بازه، معمای هش را حل و پاداش به دست می آورد.
در شبکه بیت کوین، هش ریت سرعت تمام شدن عملیات محاسباتی در کد بیت کوین را اعلام می کند. هر اندازه نرخ هش بالاتر رود، به این معنی است که سریعتر می توان به سراغ بلاک های بعدی رفت، در نتیجه احتمال دریافت پاداش بیشتر می شود. در فرایند استخراج، شانس رسیدن به هدف مورد نظر که با صفرهای زیادی آغاز می شود، خیلی کم است از این رو ماینرها دائما حدسیات خود را تغییر می دهند تا بالاخره به عدد هدف برسند.
به این تکرار در تغییر حدس های زده شده در ثانیه، قدرت هش دستگاه ماین اطلاق می شود. هر اندازه یک دستگاه در ثانیه حدس های بیشتری بزند، قوی تر کار می کند و قدرت هش آن نیز افزایش می یابد. برای استخراج یک بلاک و دریافت پاداش آن، نرخی که توسط دستگاه استخراج حدس زده می شود، برای موفقیت آمیز بودن باید مساوی یا کمتر از هدف مدنظر باشد.
به این مفهوم که اگر عدد دریافت شده بیشتر از عدد هدف بود، کاربر پاداشی دریافت نمی کند. با تغییر درجه سختی، هدف هم عوض شده یعنی هر اندازه درجه سختی استخراج بیشتر شود، یافتن عدد مدنظر سخت تر و پیچیده تر خواهد بود. بری اینکه بتوان به هش مدنظر دست پیدا کرد، باید به عنوان ماینر بعضی از هدرهای بلاک که به نانس معروفند را هم تغییر دهید.
هر یک از نانس ها با یک و صفر آغاز شده و به منظور رسیدن به هش یا هدف مدنظر افزایش می یابند. نانس همان عددی می باشد که ماینرهای بلاک چین هبه منظور حل کردن رمزنگاری بلاک ها، باید آن را بیابند. در ادامه به تابع هش نیز اشاره می شود که تابعی است تا توسط آن اطلاعات را فشرده نمود.
فشرده سازی اطلاعات به این مفهوم است که خروجی تابع هش به مراتب از ورودی آن کوچکتر گردد. تابع هش در بیشتر بخش های رمزنگاری، با هدف تبدیل یک ورودی که اندازه و طول متفاوتی دارد، به یک خروجی با اندازه و طول ثابت، کارایی دارد. توابع هش رمزنگاری شده برای استفاده در پردازش تراکنش های رمزارزها بسیار اهمیت دارند.
این توابع دارای امنیت بالایی بوده و در برنامه های امنیتی، امضای دیجیتال و … به صورت گسترده مورد استفاده واقع می شوند. در استخراج ارزهای دیجیتال، هش نوعی عملیات محاسباتی یا حدس برای حل یک بلوک می باشد.
هشینگ چیست و چگونه عمل می کند؟
هشینگ به فرایندی اطلاق می شود که طبق آن رایانه ورودی هایی چند رقمی از هر قسم (مانند حروف، اعداد و نمادها) را گرفته و با استفاده از یک فرمول ریاضی آن را خرد و مخلوط نموده که در پایان کار یک خروجی با اندازه مشخص تولید خواهد شد. در حوزه آشپزی، هشینگ به مفهوم خرد و مخلوط کردن غذا می باشد. به بیان ساده، هشینگ توسط یک تابع ریاضی مقداری را به مقدار دیگر تبدیل نموده و یکی از راه های ایجاد امنیت در هنگام انتقال پیام می باشد.
تابع هش که به آن تابع درهمساز نیز گفته می شود، درست همین کار را انجام می دهد. این تابع یک ورودی دریافت نموده و خروجی متفاوتی را ارائه می دهد. به این خروجی که توسط تابع هش ایجاد می شود، هش اطلاق شده و این فرایند که تابع هش در طول آن هش جدیدی به وجود می آورد را هشینگ می گویند. تقریبا از هر محتوای دیجیتالی مثل یک سند، تصویر، آهنگ و … می توان هش تولید کرد.
جهت هشینگ تنها یک فرمول ریاضی استفاده نمی شود، بلکه تعداد زیادی فرمول ریاضی مختلف برای تولید هش هست. در ضمن نیاز نیست که حتما هش ها عددی طولانی باشند. البته برخی هش ها، هش های بسیار طویل تولید می کنند. در جهان رمز ارزها هر فردی می تواند با استفاده از علم ریاضی برای خود تابع هش ایجاد کند.
در اینجا عملکرد تابع هش SHA-256 شرح داده می شود. زیرا پرکاربرد ترین تابع هش جهان به شمار می رود. تابع SHA-256 عضو توابع هش رمزنگاری می باشد که جهت استخراج بیت کوین به کار می رود. در استخراج بیت کوین از این هش، به عنوان الگوی اثبات کار استفاده شده و سایر کاربرد این هش جهت بهبود امنیت و حفظ حریم خصوصی آدرس های بیت کوین می باشد.
توابع هش معتبر، هر مقدار ورودی را به رشته متنی با طول ثابت تبدیل می نمایند. در یک تابع هش استاندارد، این موضوع اهمیتی ندارد که ورودی کاربر چقدر بزرگ باشد، خروجی همواره یک طول ثابت می باشد. اهمیت این مسئله زمانی مشخص خواهد شد که کاربر با تعداد زیادی داده سر و کار داشته باشد.
از این رو به طور کلی به جای پیگیری و ذخیره نمودن داده های ورودی که احتمال دارد، عددی بزرگ یا کوچک باشد، فقط لازم است هش را ذخیره نموده و آن را ردیابی کرد. علت استفاده از یک خروجی با طول ثابت بالا رفتن امنیت کاربر می باشد. زیرا اگر فردی بخواهد هش را رمزگشایی کند، با مشاهده خروجی قادر نخواهد بود که تشخیص دهد ورودی به چه صورتی بوده است.
برای دانستن این که هشینگ در ارزهای دیجیتال چطور کار می کند باید گفت که در فرایند استخراج یا ماینینگ بیت کوین یا هر ارز دیجیتالی، بلاک هایی که تراکنش های تایید شده را در خود ذخیره دارند، باید پیش از اضافه شدن به بلاک چین مورد هش قرار گیرند. هش در واقع یک عدد منحصر به فرد می باشد که تنها برای یک بلاک تعریف شده و امکان تغییر ندارد.
در ضمن این عدد تکرار نداشته و برای حل معمای ماینینگ استفاده می شود. اما هشینگ فقط مختص به ارزهای دیجیتال نبوده و هر روز از آن استفاده می شود. روزانه بیشتر کاربران درباره رمز عبور خود، پروسه هشینگ را به کار می گیرند. به طور مثال هنگامی که می خواهید آدرس ایمیل و رمز عبور ایجاد کنید، سایتی که در آن به ساختن ایمیل اقدام کرده اید، پسورد شما را به همان شکل ذخیره نمی کند، بلکه آن را توسط یک الگوریتم هشینگ به اجرا در می آورد.
بعد گذرواژه شما را در خود ذخیره می کند. بعد از آن هر مرتبه که شما بخواهید به ایمیل خود وارد شوید، سایت پذیرنده، رمز عبور وارد شده را به هش تبدیل کرده و آن را با هشی که قبلا ذخیره کرده ، مورد مقایسه قرار می دهد. تنها در صورتی که هش وارد شده و هش ذخیره شده با یکدیگر مطابقت داشته باشند شما می توانید به ایمیل خود وارد شوید.
شیوه اندازه گیری هش ریت
هش ریت با بکارگیری واحدهایی به اسم هش بر ثانیه مورد اندازه گیری و محاسبه قرار می گیرد. با توجه به تعداد هش ها واحدهایی نظیر مگا، گیگا و ترا وجود دارد. به طور مثال دستگاهی که دارای سرعت ۶۰ هش در ثانیه می باشد هنگام حل کردن محاسبات بلاک در هر ثانیه می تواند ۶۰ حدس مختلف بزند.
مشابه همه فرایندهای محاسباتی، نرخ هش را هم می توان به واحدهای بزرگ تر یا کوچکتر نیز تقسیم نمود. در تصویر زیر واحدهای اندازه گیری نرخ هش را مشاهده می کنید.
هر چه عدد هش ریت بالاتر رود، استخراج بیت کوین دشوار تر می شود. درباره بیت کوین، سختی شبکه به صورت منظم تنظیم می گردد تا در نهایت مقدار ثباتی بین کوین تولید گردد. هر اندازه ماینرهای بیشتری به شبکه وارد شوند، سختی شبکه هم افزایش پیدا می کند. در این وضعیت، هر ماینر که نرخ هش بالاتری دارد، شانس بیشتری برای دریافت پاداش خواهد داشت.
در ضمن ضروری است که بدانید دستگاه های ماین متفاوت مورد استفاده برای استخراج ارزهای دیجیتال، دارای هش ریت های مختلفی می باشند. به طور مثال هش ریت دستگاهی که برای ماین بیت کوین استفاده می شود با دستگاهی که برای ماین اتریوم است، کاملا تفاوت دارد.
این مسئله با توجه به الگوریتم های متفاوت تعریف می گردد، زیرا که میزان مصرف حافظه و قدرت پردازش در ارزهای دیجیتال متعدد، یکسان نمی باشد. برای اندازه گیری هش ریت این موضوع را در نظر گرفته که همان میزان که استخراج ارز دیجیتال می تواند سودآور باشد، عدم توجه به فاکتورهای آن نیز ممکن است ضررهای جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.
از این رو یکی از نکات مهم که باید پیش از شروع فرایند استخراج، در نظر داشت، محاسبه میزان هش ریت دستگاه استخراج می باشد، چرا که اگر هش ریت به نسبت ارزی که استخراج می شود، پایین باشد، سود زیادی حاصل نخواهد شد. اکنون اگر در حال استخراج بود یا از دستگاه های مخصوص ماینینگ بهره می گیرید که نرخ هش مشخصی دارند به محاسبه نیاز نیست.
ولی اگر از رایانه شخصی و کارت گرافیک خود بهره می گیرید، باید این نرخ هش را به طور تجربی به دست آورده یا با پرس و جو از افرادی که سیستمی شبیه سیستم شما دارند، هش ریت سیستم خود را بیابید. به این ترتیب راه حل مشخصی برای یافتن نرخ هش ریت دستگاه شخصی شما وجود ندارد. هر جند قابل ذکر است که میران هش ریت سیستم شما تا حد زیادی به ارز مورد نظرتان برای استخراج وابسته است.
برای این که بدانید برای استخراج بیت کوین به چه قدرتی نیاز است باید از ماشین حساب نرخ هش یا هش ریت بهره برد که برای محاسبه و اندازه گیری آن به اطلاعاتی مانند قدرت هش، مقدار برق مصرفی، کارمزد استخر و هزینه به ازای هر کیلو وات ساعت نیاز است. با در نظر گرفتن این موارد مشخص می شود که درآمد روزانه شما از استخراج بیت کوین چه مقدار خواهد بود.
در صورت تمایل برای آشنایی با نگهداری بیت کوین، ارز دیجیتال کاردانو و بهترین کیف پول های ارز دیجیتال به این لینک ها مراجعه کنید.
منبع : آرگا