با وجود اینکه یکی از راه های رشد مناسب و بارور کردن گیاهان و درختان استفاده از کود مناسب است اما باید مراقب باشید که مقدار و زمان در روش کود دهی حتما منظم باشد زیرا انجام نادرست این عمل می تواند گیاهتان را در معرض آفات و بیماری ها ضعیف نماید.
آشنایی با روش کود دهی درختان
بهتر است بدانید که در واقع کی از فاکتور های بسیار مهم که سلامت درختان و باردهی آن ها را تعیین می کند بهترین زمان کوددهی به درختان خواهد بود. بسیاری از کشاورزان تصور دارند که با توجه به نقش مهم کود در تغذیه گیاهان، هر زمان که از این مکمل ها استفاده کنند تاثیر مد نظر را مشاهده خواهند کرد.
با این حال تحقیقات انجام شده نشان می دهد گاهی اوقات کشاورز با وجود هزینه های زیاد در خرید کود، عملکرد مطلوبی به دست نخواهد آورد و در این مواقع است که زمان کوددهی درختان اهمیت خود را نشان خواهد داد.
در واقع کود به هر نوع ماده آلی یا معدنی و یا حتی بیولوژیکی گفته می شود که دارای عناصر مغذی و تقویت کننده برای خاک است و به تدریج باعث بالا رفتن حاصلخیزی خاک و همچنین با مراقبت گیاهی باعث افزایش عملکرد کیفی و کم محصول خواهد شد. توجه داشته باشید که معمولا کودها به چندین دسته مهم تقسیم می شوند و شامل کود حیوانی، کود شیمیایی و کود ارگانیک خواهد بود.
مراحل کوددهی
به طور کلی کوددهی درختان و گیاهان دارای پنج مرحله است که در ادامه به بیان آن ها پرداخته ایم:
-
دانستن زمان کود دهی:
بهتر است بدانید که برای کود دهی درختان زمان درست و نادرست وجود دارد و بهترین زمان آن دقیقا پیش از باز شدن شکوفه ها خواهد بود یعنی زمانی که درختان چرخه ی رشد سالانه شان را شروع و بیشترین میزان مواد مغذی را مصرف می کنند. اغلب این کود را فروت ست می دانند.
می توانید روند کوددهی را تا یک ماه پیش از این موعد آغاز نمایید و اگر زمان ایده آل را از دست دادید و درختان شروع به شکوفه دادن کردند تا اواسط تابستان نیز می توانید این کار را ادامه دهد. دقت داشته باشید که اواخر تابستان و پاییز باید این کار را متوقف کنید چون سرما می تواند به رشد درختان صدمه بزند.
چنانچه از زمان کوددهی درختان گذشته بود می توانید با مقداری کمپوست و با سن فسفات نرم روی آن را بپوشانید و در این زمان بهتر است استفاده از هر نوع کود نیتروژنی مانند اوره را کنار بگذارید.
-
سنجیدن نیاز درختان به کود:
همانطور که می دانید تمامی درختان میوه هر سال و به میزان یکسان به کود دهی نیاز ندارند و بسته به عوامل مختلف ممکن است از سالی به سال دیگر این مقدار تغییر کند و به همین خاطر باید این مقدار را سالانه اندازه گیری نمایید.
با این حال درختان میوه خیلی خوب می توانند از عهده بیان نیاز های خود بربیایند و تنها چیزی که شما بدان نیاز دارید یک متر و چندین دقیقه صبر است. توصیه می شود که حتما اندازه گیری هایتان را در فصل زمستان یا اوایل بهار هنگام خواب زمستانی درخت انجام دهید یعنی زمانی که درخت هنوز برای فصل جدید رشدش را شروع نکرده است.
-
اندازه گیری رشد گیاه نسبت به سال پیش:
برای انجام این کار در ابتدا حلقه رشد سال گذشته را بیابید. در واقع حلقه رشد نقطه ای بر روی شاخه ها خواهد بود که درخت فصل پیش شروع به رشد کرده و جدیدترین رشدی که اندازه می گیرید اغلب نسبت به سایر شاخه رنگ متفاوتی خواهد داشت.
سپس حلقه رشد را تا انتهای شاخه اندازه گیری کنید و همچنین می توانید این اندازه گیری ها را در چندین نقطه دیگر از درخت نیز تکرار نمایید. پس از این بایستی به سراغ اندازه گرفتن متوسط آن ها بروید که رشد سالانه فصل پیشین درخت خواهد بود.
این مراحل را برای هر کدام از درخت ها تکرار نمایید حتی اگر چند درخت از یک رقم و یک سن در اختیار دارید ممکن است به یک میزان رشد نیازمند نباشند و چندین کود متفاوت را بپسندند.
به طور کلی اگر درختان خود را بیش از حد نیاز هرس کرده اید بایستی تا سال بعد از کوددهی درختان خودداری نمایید.
-
انتخاب کود مناسب:
به صراحت می توان گفت که درختان میوه معمولا کود ارگانیک با تراکم بالای نیتروژن را برای رشد می پسندند. همچنین کودهایی هم وجود دارند که به صورت خاص برای درختان میوه ساخته شده اند. علاوه بر نیتروژن درختان میوه به سایر مواد مغذی ماکرو و میکرو نیز نیاز دارند.
-
محاسبه مقدار کود اضافی:
به طور کلی در روش کوددهی درختان میوه همیشه مصرف زیاد به معنای بهتر بودن نیست. در واقع وقتی که متوجه شدید گیاهتان به کود نیاز دارد و کود مناسبی هم برای آن انتخاب کرده اید بایستی به سراغ مقدار مناسب استفاده آن بروید. از این نکته غافل نشوید که مقدار کودی که باید استفاده کنید به سن، اندازه درخت و حتی درصد نیتروژن کود وابسته خواهد بود.
برای تعیین مقدار کود مصرفی در درختان باید به ازای هر تعداد سنی که دارند ۴۰ گرم نیتروژن خالص تامین نمایید و همچنین این نکته را فراموش نکنید مقدار نیتروژنی که هر سال باید به درخت بدهید تقریبا ۰.۴۵ کیلوگرم است. برای مثال اگر قطر درختان ۱۲ سانتی متر مربع است بایستی عدد ۵ را در ۴۰ ضرب کنید تا یک عدد تقریبی ۲۰۰ به دست بیاید که نشانگر این است که درخت تان به ۲۰۰ گرم نیتروژن نیاز دارد.
-
استفاده از کود:
می توانید برای کمک به درخت در جذب کود به بهترین شکل ممکن با شروع از ۳۰ سانتی متری تنه و دور شدن از آن و ادامه کار تا خط قطره ریز کود را به شکل مساوی مورد استفاده قرار دهید. توجه داشته باشید خط قطره ریز در واقع دورترین محلی است که شاخه ها تا آنجا کشیده شده اند.
ساده ترین راهکار این است که کود را روی زمین بریزید و سپس آن را صاف کنید.
همچنین می توانید برای کوددهی درختان خود حفره های کوچکی ایجاد کنید و از کودی با نیتروژن کمتر محلول مانند فسفر استفاده نمایید.
در فضایی که قصد کودپاشی دارید باید سوراخ هایی به عمق ۱۵ سانتی متر و با فاصله ۲۵ تا ۶۰ سانتی متر از یکدیگر حفر کنید و سپس هر سوراخ را با کود پر نمایید.
پس از اینکه روند کود دهی به پایان رسید باید ۳ سانتی متر لایه کمپوست اطراف درختان بپاشید و آبیاری را انجام دهید.
همچنین در ادامه پیشنهاد می شود که با کلیک بر روی لینک های مقابل با مطالب جلوگیری از سرمازدگی درختان و بهترین زمان کاشت نهال درختان نیز آشنا شوید.
منبع : آرگا