دسته ها
یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

دلیل بروز جوش آبدار در کودکان و روش های درمان آن

  • شیوا فهیمی
  • ۸ دی ۱۴۰۰
  • ۰

از آنجا که کودکان پوست حساسی دارند و سیستم ایمنی آن ها در مرحله شکل گیری می باشد. به این ترتیب نسبت به عفونت ها آسیب پذیرتر هستند. یکی از این عفونت ها آکنه یا جوش آبدار در کودکان است که در این مطلب به آن پرداخته می شود.

کودکان سیستم ایمنی تکامل یافته ای ندارند از این رو پوست حساس آن ها زودتر در معرض عفونت قرار می گیرد. عفونت جوش آبدار که عامل آن نوعی باکتری است ممکن است در صورت عدم درمان و در مواردی یک تهدید جدی برای کودکان باشد.

عفونت پوستی جوش آبدار در کودکان

کودکان پوست هایی حساس دارند و سیستم ایمنی آن ها به مرحله تکامل نرسیده است. از این رو نسبت به عفونت های مختلف و خاص آسیب پذیرتر می باشند. همچنین اگر شرایط آب و هوایی هم مناسب نباشد، احتمال بروز جوش و دانه هایی روی پوست کودکان وجود داشته که به آن ها جوش آبدار می گویند.

عامل ایجاد این عفونت یک باکتری به نام استافیلوکوکوس اورئوس است که تاول آبدار روی پوست کودک را سبب می شود. عفونت جوش آبدار با مصرف آنتی بیوتیک های معمول مانند سفالکسین از بین نمی روند. معمولا جوش آبدار به پوست محدود شده ولی اگر به ریه ها، جریان خون و دیگر اندام ها سرایت کند می تواند یک تهدید جدی برای کودکان باشد.

جوش آبدار در حقیقت یک برآمدگی حساس و باریک می باشد که به دلیل عفونت موجود در غدد چربی و یا پیاز مو روی پوست ایجاد می شود. باکتری استافیلوکوکوس اورئوس ممکن است روی پوست وجود داشته باشد و توسط شکاف های کوچک روی پوست به بدن وارد شده و یا توسط مو به سمت پیاز درونی آن حرکت نماید و در نهایت به یک دانه آبدار پوستی تبدیل شود.

درمان عفونت آکنه آبدار روی پوست کودکان نسبت به دیگر باکتری ها می تواند سخت تر باشد ولی آنتی بیوتیک های خوراکی و وریدی هم وجود دارند که می توانند آن را درمان نمایند. این آکنه ها روی صورت، کمر، شانه ها، گردن، کشاله ران و باسن ایجاد می شوند و در مواردی با تب هم همراه می شود.

برخی جوش های ساده مانند جوش های حرارتی در کودکان را احتمالا بتوان با درمان های خانگی رفع کرد ولی در صورت هر نوع شک و تردید بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید. با ادامه مطلب همراه ما باشید تا از جوش آبدار در کودکان اطلاعات بیشتری به دست آورید.

انتقال عفونت جوش آبدار

ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود آیا احتمال انتقال عفونت جوش آبدار وجود دارد؟ به عبارتی آیا جوش های آبدار کودکان واگیردارند؟ در پاسخ باید گفت برخی از جوش های روی پوست به طور مثال جوش های چرکی ممکن است واگیردار شوند. عفونت موجود در این گروه از جوش ها تنها به بخش های دیگر بدن فرد سرایت نمی کند ولی افرادی که تحت هر شرایطی تماس نزدیک با پوست کودک برقرار کرده باشند را ممکن است مبتلا کند.

حتی این عفونت ممکن است با به اشتراک گذاشتن حوله، روتختی و یا مسواک هم بین دو نفر منتقل شود. جوش های چرکی به خاطر عفونت در فسیل مو ایجاد می شوند که عامل آن باکتری خاصی به اسم استاف باکتریا می باشد. این گروه از جوش های چرکی اول به صورت برآمدگی های ریز روی پوست ظاهر شده و به تدریج بزرگ و بزرگتر می شوند و درون آن ها چرکی می شود.

به چند جوش چرکی در کنار یکدیگر کاربانکل گفته می شود. یک جوش چرکین در کودکان می تواند روی هر قسمتی از بدن ایجاد شود زیرا تقریبا هر ناحیه ای بدن انسان حاوی پیاز مو است. با این وجود این گروه از جوش ها به طور معمول اکثرا در بخش هایی از بدن به وجود می آیند که در آن ها تعریق صورت می گیرد. و با در نواحی که چین و چروک دارند مانند صورت، گردن و یا زیر بغل مشاهده می شوند.

ناگفته نماند کشاله ران و باسن دو ناحیه دیگری هستند که مورد هدف جوش های چرکی قرار می گیرند. به این دلیل بیشتر مادرها دریافته اند که بروز جوش چرکی در کودکان بیشتر در فصل های گرم یا بارانی روی پوست کودک دلبندشان ظاهر می شوند. جوش آبدار در کودکان ممکن است بنا به دلایل زیر رخ دهد:

  • لمس سطحی از پوست فرد که جوش آبدار روی آن جای دارد.
  • دست زدن به شخصی که روی پوستش جوش آبدار ایجاد شده است.
  • حضور در کنار شخص مبتلا به جوش آبدار، هنگام عطسه یا سرفه
  • لمس کردن زخم فرد مبتلا به این عفونت
  • اگر جوش آبدار توسط بریدگی یا زخم پوست به بدن نفوذ کند ممکن است به یک عفونت فعال تبدیل شود.

مدت زمان ماندگاری جوش آبدار

هنگامی که یک جوش آبدار روی پوست کودک ایجاد شود شاهد تشکیل برآمدگی حساس و باریک خواهید بود که به تدریج این برآمدگی بزرگتر و قرمزتر شده و حدود یک هفته بعد از شکل گیری ابتدایی در درون این جوش ها چرک تشکیل می شود. اگر درمان این جوش ها را سیستم ایمنی بر عهده بگیرد احتمالا بعد از چند هفته این جوش های آبدار ناپدید می شوند ولی اگر جوش ها با گذشت دو هفته هیچ تغییری نداشتند یا علامتی از بروز تغییر در آن ندیدید بهتر است حتما به پزشک متخصص مراجعه شود.

درمان جوش آبدار

این نکته اهمیت دارد که حتما برای جلوگیری از گسترش عفونت، ناحیه آلوده را به طور مرتب با ضدعفونی کننده تمیز نمایید. در صورتی که جوش سر باز کرد ناحیه اطراف آن را با یک پنبه و یا مواد ضدعفونی کننده پاکسازی کنید. در هنگام خشک کردن این زخم ها حتما آن را با کمک باند یا دستمال تمیزی پوشانده تا کودک به جوش دست نزند.

مراقب باشید کودک جوش آبدار را فشار ندهد و یا آن را سوراخ کند زیرا این کار سبب باقی ماندن محل زخم روی پوست و ضمنا گسترش عفونت به دیگر نواحی پوست می شود. اگر جوش ها شروع به بزرگتر شدن و پخش شدن روی نواحی محل جوش نمودند پزشک معالج احتمالا آنتی بیوتیک ها را تجویز می کند.

قابل ذکر است که حتی بعد از ناپدید شدن جوش های روی صورت باید دوره استفاده از آنتی بیوتیک های خود را تکمیل کنید. ضمنا می توانید از یک کرم ضدعفونی کننده با مشورت پزشک خود استفاده نمایید. در مواردی ممکن است پزشک پوست توصیه نماید که جوش ها توسط جراحی باز شده و چرک داخل آن خارج شود. ممکن است برای این جراحی به بیهوشی نیاز باشد.
  • کشت نمونه هایی از خون، آب دهان یا مایعات حاصل از زخم
  • سواپ پوستی
  • اکوکاردیوگرام قلب برای تشخیص آلوده شدن قلب به عفونت
  • تصویر برداری با اشعه ایکس از ریه ها
  • سی تی اسکن یا MRI برای تشخیص آلوده شدن بافت یا استخوان به عفونت

درمان این عفونت نیز با توجه به نشان ها، سن و سلامت عمومی و همچنین شدت بیماری کودک صورت می گیرد. اگر عفونت زود تشخیص داده شود به راحتی درمان می شود.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *