نحوه ایجاد انگیزه در کودکان
اختلاف بین انگیزه درونی و بیرونی
موثرترین شیوه های انگیزه دادن و ایجاد اشتیاق
در ادامه به مهم ترین موارد بروز انگیزش در بچه ها به منظور انجام کارهای مختلف در زندگی اشاره کرده ایم.
تعیین کردن اهداف :
از فرزند خود درخواست نمایید تا هدف های کوتاه و بلند مدت خود را یادداشت کند. از در دسترس بودن آن ها اطمینان حاصل نمایید و سعی کنید او را به تلاش و کوشش مجبور کنید.
ایجاد رقابت :
فرزند خود را به یک محیط رقابتی سالم ترغیب نمایید، به گونه ای که با در نظر گرفتن نکته های مثبت و میزان قدرت و توان او یک نوع رقابت ایجاد نمایید و به هیچ عنوان نقاط ضعف و منفی او را به زبان نیاورید.
بوجود آوردن شور و اشتیاق :
کودکان خود را ترغیب نمایید تا به هر آن چه که تمایل دارند دست یابند. امکان دارد در طول این مسیر میزان تلاش بسیاری مورد احتیاج باشد بنابراین بهتر است که با ایجاد شور و انگیزه فرزند خود را مورد حمایت قرار دهید تا بستر رشد ذهنی در آنان بوجود آید.
برقراری ارتباط با کانون مشاوره :
طبق مطالعات علمی انجام شده مشخص شده است که داشتن حس دلبستگی و علاقه دستیابی به اهداف درونی را آسان تر می کند. وابسته بودن به روابط عاطفی و شخصی فرد در ارتباط می باشد. رابطه والدین با کودک در ایجاد انگیزه در او دارای اهمیت فراوانی می باشد. براساس تحقیقات انجام شده والدینی که جلسات فرزند پروری و چگونگی تربیت آن ها را گذرانده اند به انواع احتیاجات کودک خود توجه نشان داده و تامین کننده آن ها هستند، همینطور از استانداردهای ویژه ای بهره مند می باشند و برای کودک خود نوعی محدودیت در نظر می گیرند.
داشتن دیدگاه مثبت :
بستر و دیدگاهی مثبت و خوب را برای کودک خود حفظ نمایید. چنانچه آن ها هراس یا شکی در چشم های شما ببینند قطعا میزان اعتماد به نفس آن ها کاهش می یابد. راهبرد مثبت شما موجب می شود زوایه دید آن ها در رابطه با یک موقعیت مشخص شود. زمانی که کودک درگیر یک نوع مشکل شد سعی کنید او را مورد انتقاد قرار ندهید بلکه در این زمینه به آن ها یاری رسانید.
جشن گرفتن موفقیت ها :
زمانی که کودکتان به هدف های خود دست پیدا کرد به او بگویید که از وجود چنین فرزندی مفتخر هستید. تلاش نمایید اوج موفقیت او را جشن بگیرید. در برخی موارد که کودک به سختی تلاش کرده است بهتر است که به او جایزه بدهید.
وجود فشار و جبر از سوی همسالان :
برخی مواقع فشار ایجاد شده از طرف هم سن و سالان و هم کلاسی ها امر بدی تلقی نمی شود چرا که این موضوع می تواند کودک را مجبور به ارائه بهترین سطح کار و فعالیت در مدرسه یا محیط ورزشی نماید. کودکتان در واقع تمایل دارد در کنار دوستان خود باشد با این وجود باید مواظب باشید تا میزان استرس زیادی به او وارد نشود.
تشویق و تقدیر کودک :
یکی دیگر از عوامل ایجاد انگیزه در کودکان این است که به کودکتان اعتماد نمایید به عنوان مثال به آنان بگویید که به چه اندازه عالی و موفق هستند و از هر نوع شک و شبهه در خود دوری نمایند.
تنظیم یک نوع برنامه :
به منظور دستیابی به هدف های کودک احتیاج به یک برنامه دارید. به کودکان خود کمک نمایید تا یک نوع تاکتیک برای دستیابی به هدف های خود ایجاد نمایند.
کمک به تصمیم گیری و دریافت نتیجه :
همچنان که قبلا گفته شد ایجاد استقلال در بروز انگیزه درونی خیلی مهم می باشد. اغلب والدین هراس دارند تا به فرزند خود فرصت تصمیم گیری بدهند چرا که ترس از شکست خوردن را دارند. در صورتی که قصد کودک در رابطه با سلامتی و ایمنی خود نباشد فرصت دهید تا با راهنمایی و مشاوره شما تصمیم گیری نماید و با نتایج طبیعی آن رو در رو شود.
ایجاد علاقه مندی :
سعی کنید علایق کودک خود را شناسایی نمایید و درباره آن ها با او حرف بزنید یا به آن ها گوش فرا دهید. این امر موجب می شود تا کودک از میزان اهمیتی که به او می دهید آگاهی یابد و خیلی راحت درباره علاقه مندی هایش با شما حرف بزند.
در این مطلب روش ها و راهکارهای موثر ایجاد انگیزه در کودکان را به طور کامل شرح دادیم که امیدواریم نهایت استفاده از آن را برده باشید.
منبع : آرگا