در حال حاضر رنگ های مختلف غذایی به منظور به وجود آوردن حق انتخاب بیشتر، زیبایی، تنوع و … در اغلب فروشگاه ها وجود دارند که اغلب آن ها منشاء شیمیایی داشته و برای بدن به ویژه کودکان مضر و خطرناک می باشند. از این رو در این مطلب می خواهیم شما را با طرز تهیه رنگ های خوراکی با منشاء کاملا طبیعی و سالم آشنا سازیم.
آشنایی با رنگ های طبیعی خوراکی
امروزه استفاده از مواد رنگی در بین افراد بسیار رایج است، رنگ های غذایی به شکل مصنوعی در بازار وجود دارند، اما به دلیل استفاده از مواد شیمیایی اغلب این رنگ ها دارای مضراتی برای مصرف کننده می باشند. با این وجود شما می توانید رنگ های مختلف غذایی را در منزل با استفاده از میوه ها و سبزیجات مختلف تهیه نمایید که کاملا بی ضرر بوده و طبیعی هستند. رنگ های غذایی را می توان به شکل مایع یا پودری تهیه نمود که نوع مایع آن را می توان در فریزر به شکل منجمد نگهداری نمود تا عمری طولانی تر داشته باشند.
موارد مربوط به تهیه نمودن رنگ خوراکی
استفاده از رنگ های خوراکی کاملا طبیعی برای حفظ سلامت خانواده به ویژه کودکان مهم است و باعث می شوند تا بتوانید با خیال راحت غذا یا شیرینی خود را میل نمایید. از انواع رنگ های خوراکی به منظور تهیه و تزئین کیک، تزئین سس و برنج و … استفاده می گردد. برای تهیه رنگ های خوراکی کاملا طبیعی باید به موارد زیر توجه داشته باشید:
-
انتخاب منبع رنگی مناسب:
منابع مختلف رنگی طبیعی در نقاط مختلفی از منزل یافت می شوند که ممکن است در انبار یا یخچال شما نیز وجود داشته باشند. برای تهیه رنگ خوراکی قبل از هر چیزی باید یک منبع رنگ مناسب را انتخاب نمایید. در ادامه با چند منبع مناسب تهیه رنگ آشنا خواهیم شد:
توت فرنگی و تمشک برای رنگ صورتی
چغندر و گوجه فرنگی برای رنگ قرمز
هویج، فلفل قرمز، سیب زمینی شیرین و پرتقال برای رنگ نارنجی
زعفران و زرد چوبه برای رنگ زرد
ماتچا یا ماچا و اسفناج برای رنگ سبز
کلک قرمز به همراه جوش شیرین برای رنگ آبی
زغال اخته، سیب زمینی شیرین بنفش برای رنگ بنفش
قهوه، چای و کاکائو برای رنگ قهوه ای
ذغال فعال، ماهی مرکب برای رنگ سیاه
-
در نظر گرفتن عطر و طعم:
موضوعی که در رنگ های غذایی طبیعی وجود دارد طعم و مزه است که در رنگ های تجاری و مصنوعی نیست. به خاطر اینکه رنگ های طبیعی از مواد غذایی واقعی تهیه می شوند مقداری از طعم و عطر ماده اولیه در رنگ باقی خواهد ماند. از این رو هر چه رنگ بیشتری به غذا و خوراکی خود اضافه نمایید، طعم رنگ بیشتر خواهد شد. این موضوع در مورد موادی مثل میوه ها، ماتچا، قهوه و یا کاکائو که اغلب در پخت و پز مورد استفاده قرار می گیرند، اهمیت زیادی نداشته باشد ولی در مواردی مثل ماهی مرکب و اسفناج می تواند اشکالاتی ایجاد نماید. از این رو باید عطر و طعم منبع رنگی خود را در نظر داشته باشید.
-
درک پایه های پودری در برابر پایه های مایع:
به منظور تهیه رنگ های خوراکی طبیعی دو روش مختلف داریم: پودرها و مایعات غلیظ.
پودرها روشی آسان برای ایجاد رنگ های خوراکی می باشند که خیلی راحت حل خواهند شد و تا حدودی غلیظ می باشند که می توانند رنگ شدید یا پر رنگ تری را به وجود آورند.برای تهیه رنگ های پودری طبیعی می توان برخی میوه ها و سبزیجات را به شکل پودر شده تهیه کرد و یا خشک شده آن ها را در منزل به شکل پودر در آورد و استفاده نمود. برخی از مواد مانند کاکائو، قهوه و چای و ادویه ها به شکل طبیعی به صورت پودر هستند که می توان آن ها را مستقیم به خامه با ماده غذایی مورد نظر اضافه نمود.
با توجه به ماده ای که رنگ از آن تشکیل شده است، رنگ های پودری اغلب دارای رنگی کمتر می باشند، از این رو باید در انتخاب آن ها توجه بیشتری داشته باشید و مقدار آن را مد نظر قرار دهید.
نوع دوم رنگ ها نوع مایع ای و غلیظ می باشد، این مایع ممکن است آب خالص، پوره صاف شده و با بر پایه ی آب باشد. در صورتی که از آب میوه گیری استفاده نمایید می توانید خالصترین مایع رنگی را تولید نمایید و آن را تا حد مناسب کاهش یا افزایش دهید.
پوره نیز برای تولید رنگ مناسب می باشند اما ممکن است دارای مقداری مواد جامد باشند، که بهتر است آن را صاف نمود و مایعی رقیق از پوره حاصل نمود. در برخی موارد برای تولید یک رنگ خوراکی از میوه نیاز است تا آن را با مقدار کمی آب جوشانده و بعد پوره و سپس صاف نمایید. مایعات رنگی را باید در قالب های کوچک ریخته و در فریزر قرار دهید تا مدت زمان بیشتری بتوانید از آن ها استفاده نمایید. در برخی موارد مانند استفاده از زعفران نیازی به جوشاندن نیست و بهتر است مقدار آب را به کمترین حد خود برسانید.
-
نقش گرما را در نظر داشته باشید:
برخی از رنگ های طبیعی ممکن است تحت تاثیر گرما یا سرما تغییر یافته و کم رنگ یا پر رنگ تر شوند. اغلب از رنگ های خوراکی طبیعی برای رنگ آمیزی مایع کیک، مایع خامه، بستنی و … استفاده می شود. برخی از رنگ ها می توانند بدون مشکل و با موفقیت مواد پخته را رنگ نمایند مثل خمیر کلوچه یا خمیر کیک. اما گرما می تواند یک عامل جلوگیری کننده باشد. برخی رنگ ها در برابر حرارت تغییر کرده، کدر یا تیره تر می گردند. باید بدانید که رنگ های غذایی قبل از اضافه شدن به هر نوع ماده ای کاملا سرد باشند.
-
اضافه نمودن رنگ به فراستینگ بعد تزئین:
بعد از تهیه نمودن رنگ های غذایی طبیعی خود، باید آن را به یک مات یا مایع اصلی اضافه نمایید. رنگ های غذایی سنتی باید کم کم به ماده مورد نظر اضافه شوند تا به رنگ مورد نظر دست یابید. به یاد داشته باشید که رنگ پودری را می توانید بیشتر از رنگ مایع استفاده نمایید بدون این که بر روی مزه غذا تاثیر گذار باشد.
طرز تهیه رنگهای خوراکی
برای تزئین خامه ی روی کیک، میلک شیک یا رنگ دادن به خمیر کیک یا تهیه پنکیکی رنگی همیشه نیازی به استفاده از رنگ های مصنوعی در بازار نیست. میوه ها و سبزیجات بسیاری وجود دارند که می توانید با کمک آن ها این کار را انجام دهید. هر چیزی که با دست زدن به آن در دستانتان لکه های رنگی ایجاد شود می تواند غذایتان را رنگ کند و مورد استفاده قرار بگیرد. در ادامه با طرز تهیه چند مورد از رنگ های خوراکی طبیعی آشنا خواهیم شد.
تهیه رنگ صورتی و سرخابی
برای داشتن رنگ صورتی و همچنین سرخابی می توانید از چغندر استفاده نمایید. مقداری چغندر قرمز را در تکه پارچه ای رنده نمایید و با فشار آب آن را بگیرید. برای رنگ عمیق تر و بیشتر می توانید از شیره ی چغندر پخته شده استفاده نمایید.
تهیه رنگ بنفش کمرنگ
برای تهیه رنگ بنفش خوراکی طبیعی می توانید از توت سیاه یا همان شاه توت استفاده نمایید. توت سیاه تمام رنی طبیعی و دوست داشتنی مثل اسطوخودوس که بنفش کم رنگ می باشد را به غذای شما خواهد داد. برای تهیه این رنگ شاه توت را فشار دهید تا آب آن خارج گردد و رنگ بنفش به وجود آید. برای داشتن خامه ای بنفش رنگ کمی آب توت سیاه را در آن بریزید و از آن استفاده نمایید. رنگ ها را کم کم اضافه نمایید تا به رنگ دلخواه خود برسید.
تهیه رنگ آبی روشن
برای تهیه رنگ خوراکی طبیعی آبی روشن می توانید از زغال اخته استفاده نمایید. زغال اخته دارای آبی بنفش رنگ می باشد اما در زمان استفاده رنگ آبی روشن خواهد داشت. مقداری زغال اخته تازه یا یخ زده را در تکه پارچه ای ریخته و کاملا فشار دهید تا آب آن گرفته شود. برای داشتن رنگ بیشتر می توانید مقداری بلوبری را در مخلوط کن یا غذاساز ریخته و بعد آن را صاف نمایید. برای داشتن رنگی بهتر می توانید از توت تازه استفاده نمایید تا رنگ آبی تر شود. برای داشتن رنگ بنفش تیره تر می توانید کمی آب آن را بجوشانید.
تهیه رنگ صورتی تا قرمز خوراکی
گیلاس مثل انواع توت ها لکه های غذایی طبیعی ایجاد می نماید که بسیار عالی است. برای داشتن رنگ صورتی روشن چند عدد گیلاس یا آلبالو را در پارچه ای ریخته و آب آن را بگیرید. همچنین به منظور داشتن رنگ پررنگ تر و غلیظ تر می توانید میوه را در مخلوط کن یا میکسر ریخته و سپس آن را صاف نمایید و بگذارید تا روی شعله ای ملایم بجوشد و حجم آن به نصف برسد، بعد از خنک شدن می توانید از رنگ غذایی خود استفاده نمایید. همچنین برای داشتن رنگ صورتی کم رنگ می توان از توت فرنگی استفاده نمود.
تهیه رنگ آبی با کلم قرمز
برای تهی رنگ آبی از کلم قرمز تلاش بیشتری نیاز است که البته ارزش آن را دارد و رنگ آبی طبیعی حاصل خواهد شد. یک چهارم از سر کلم قرمز را خرد نموده و بشویید، در ادامه کلم خرد شده را در ظرفی با یک فنجان آب ریخته و روی حرارت بجوشانید، حرارت را کم نمایید تا کلم ها پخته شده و حدود ۲۰ دقیقه بپزند. سپس آن را صاف نمایید و مواد اضافه را دور بریزید. در ادامه به مایع بنفش حاصل شده یک قاشق چای خوری جوش شیرین اضافه نمایید تا آبی گردد. آب را بجوشانید تا حجم ان نصف گردد. برای داشتن آبی پررنگ و غلیظ تر بگذارید تا بیشتر بجوشد. در آخر بگذارید مایع خنک شود و سپس از آن استفاده نمایید.
تهیه رنگ سبز خوراکی
اسفناج و برخی از دیگر سبزیجات برگ تیره مثل کلم پیچ صفحه برش شما را رنگی می نمایند، از این رو می توانند مواد غذایی دیگر را نیز رنگی نمایند. می توانید این سبزیجات را در غذا ساز یا هر چیزی میکس نموده و پوره را با صافی جدا نمایید. از آب به دست آمده برای تولید رنگ سبز استفاده نمایید.
تهیه رنگ های زرد تا نارنجی
زردچوبه یکی از ادویه های پرمصرف می باشد که اغلب برای رنگی که دارد از آن استفاده می نمایند. از این رو می توانید برای تهیه رنگ زرد از زردچوبه مستقیما استفاده نمایید و پودر آن را در مواد خود بریزید. حال اگر می خواهید رنگ سنتی تری داشته باشید، یک قاشق زرد چوبه را در نصف فنجان آب حل نمایید و بعد آن را جوشانده تا مقدارش نصف گردد. برای داشتن رنگ زرد زردچوبه کمتر و برای نارنجی به مقدار بیشتری زردچوبه نیاز داریم.
البته در این مورد می توانید از زعفران استفاده نمایید که رنگ بین زرد و نارنجی به شما می دهد که البته نسبت به زردچوبه روشی گران می باشد.
از این رنگ های خوراکی می توانید در تهیه کیک رنگین کمان، خمیر فوندانت و … استفاده کرد.
منبع : آرگا