دسته ها
چهارشنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۳

حذف نام همسر از شناسنامه بعد از طلاق و فوت همسر

  • منصوره رمضان زاده
  • ۲۴ مرداد ۱۴۰۰
  • ۰

یکی از دغدغه های برخی از افراد پس از جدایی و اجرای طلاق حذف نام همسر از شناسنامه می باشد که براساس قوانین مندرج در ثبت احوال انجام این امر تحت شرایط مختص به خود امکان پذیر بوده و قابل اجرا می باشد.

یکی از اقداماتی که بعد از جدایی زوجین از یکدیگر اغلب افراد تمایل دارند بنا به دلایل خاصی انجام دهند پاک کردن نام همسر از شناسنامه می باشد که قوانین و قواعد مخصوص به خود را دارد و باید مراحل قانونی خود را طی کند. در همین راستا قصد داریم در این مطلب به جهت شناخت و آگاهی شما عزیزان شرایط و نحوه حذف نام همسر از شناسنامه را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم.

چگونگی حذف نام همسر از شناسنامه

برخی از افراد به دلیل خاطرات بد و تلخی که از زندگی مشترک قبلی خود داشته اند و جلوگیری از مرور آن ها تصمیم می گیرند بعد از طلاق و جدایی به انجام حذف نام همسر از شناسنامه خود بپردازند و بدین گونه از لحاظ روحی در آرامش قرار بگیرند و بتوانند زندگی جدیدی را شروع نمایند.

طریقه حذف نام همسر از شناسنامه

ازدواج در واقع ابزاری برای حفظ و بقای نسل در جامعه و راهی برای دستیابی به خوشبختی و سعادتمندی می باشد که در همین راستا قانون گذاران در این زمینه با توجه با این گونه اتفاقات به منظور حمایت و پشتیبانی از حقوق زن و مرد در بطن جامعه قوانین و اصولی را در جهت پاک کردن نام همسر از اسناد سجلی زن و مرد تعیین کرده اند.

براساس قانون وضع شده در صورت حذف نام پس از فوت و یا پس از طلاق در صورت باکره بودن زوجه و یا عدم باکره گی شرایط مختص به خود را دارد که بایستی به آن دقت نمود. پاک کردن نام همسر اول از شناسنامه با گزینش همسر دوم و ثبت نمودن قانونی ازدواج و همچنین ثبت اسم او در شناسنامه قابل اجرا می باشد.

طریقه حذف اسم همسر از شناسنامه

مدارک لازم و ضروری برای حذف نام همسر

باید این نکته را در نظر گرفت که در هر مورد ارائه مدارک لازم کاملا با همدیگر فرق دارد که در ادامه به بیان آن ها پرداخته ایم.

در صورت باکره بودن زوجه :

  • گرفتن گواهی تست بکارت از پزشکی قانونی
  • اخذ حکم طلاق از دادگاه
  • کاغذ معرفی نامه از دادگاه صادر کننده حکم طلاق
  • اسناد هویتی درخواست کننده همچون شناسنامه و کارت ملی
  • مدرک قانونی طلاق

در صورت باکره نبودن زوجه :

  • ثبت نمودن ازدواج جدید و ارائه دادن مدارک مرتبط به آن به سازمان ثبت احوال
  • اسناد هویتی درخواست کننده
  • عرضه سند طلاق همسر قبلی

در صورت فوت شدن همسر :

  • مدرک فوت فرد فوت شده
  • سند رسمی ازدواج
  • اسناد هویتی شخص درخواست کننده

طریقه حذف اسم همسر از اسناد سجلی

شرایط و قوانین پاک کردن نام همسر از اسناد سجلی

در ادامه ملاک ها و معیارهایی که برای انجام این امر لازم می باشد را شرح داده ایم.

موثر بودن عدم نزدیکی در پاک کردن نام همسر :

در صورتی که طلاق پس از انجام رابطه جنسی انجام شده باشد، در این صورت مرکز ثبت احوال از حذف نام همسر قبلی از شناسنامه ممانعت می کند. ولی در روند عملی برای این کار راه هایی موجود می باشد که وکیل متخصص ثبت احوال سازمان تهران وکیل برای چنین مواردی بکار می گیرد.

از جمله این موارد می توان گفت زنی که خواستار حذف اسم همسر قبلی خود می باشد بایستی شخصی را به عنوان خواستگار به یکی از مراکز ثبت احوال ازدواج و طلاق معرفی نماید و مدرک سر دفتر را حاکی از خواستگاری و میل به عقد از طرف طرفین به ثبت احوال معرفی کند. بدین ترتیب با این اعمال مرکز ثبت احوال شناسنامه المثنی را صادر نموده و اسم همسر قبلی را در آن درج نمی کند.

ملاک های پاک کردن اسم همسر از شناسنامه

از جمله اقدامات دیگری که شخص می تواند به انجام آن بپردازد این است که در دادگاه صالح با توجه به ظرفیت ثبت احوال طرح دعوا نماید. دادگاه صالح در این مواقع دادگاه مکان صدور شناسنامه می باشد. در صورتی که دادگاه ارزیابی نماید که اسم می تواند پاک شود و حکم مربوط به آن را صادر نماید. شخص موردنظر می تواند با تحویل آن به ثبت احوال تمامی سوابق خود را از شناسنامه حذف نماید. در چنین مواردی پس از حکم اصلی دادگاه مرکز ثبت احوال موظف به انجام حکم می باشد. به طور معمول این نوع عمل برای پاک کردن اسم همسر قبلی با گواهی نبود شناسنامه مطرح می گردد.

مورد دیگری که در واقع امری کاملا قابل قبول می باشد در مواقعی است که زن مدخوله نباشد در این وضعیت زن می تواند با مدرک پزشکی قانونی یا حکم دادگاه به ثبت احوال رجوع کند و پس از این که فرم های مربوطه را کامل نمود درخواست صدور شناسنامه المثنی کند. در این گونه مواقع ثبت احوال به صادر کردن شناسنامه المثنی می پردازد. این گزینه برای مرد نیز قابل اجرا می باشد.

مدارک لازم پاک کردن نام همسر از شناسنامه

حذف کردن اسم همسر پس از فوت او :

انجام این امر کار غیر قابل اجرایی به نظر می آید. بدین منظور در صورتی که شوهر یا زن فوت کرد همسر فرد فوت شده براساس قانون نمی تواند به پاک کردن اسم همسر خود بپردازد. حذف اسم همسر در محلی که منحل شدن نکاح به خاطر فوت باشد مبحثی ندارد.

ولی در بعضی از روش های قضایی نیز اقدام مخالف آن مشاهده شده است. بدین گونه که در صورتی که همسر شخصی فوت نماید در صورت ثبت گشتن ازدواج شخص می تواند با رجوع کردن به مراکز ثبت احوال به منظور پاک کردن اسم همسر فوت شده از شناسنامه خود اقدام و اسم او را پاک نماید.

چگونگی پاک کردن اسم همسر از شناسنامه

پاک کردن اسم همسر در صورت داشتن فرزند :

انتساب قانون زوج یا زوجه ای که پس از جدا شدن دارای فرزند می باشند را نیز شامل می شود. بدین منظور زن مطلقه حتی در صورتی که دارای فرزند نیز باشد می تواند از راه مراکز قضایی به پاک کردن اسم همسر قبلی خود از شناسنامه اش بپردازد ولی باید این نکته را دقت نمود که اسم پدر یا مادر را نمی توان از شناسنامه فرزند در راستای این امر یا برعکس آن اسم فرزندان را نمی توان از شناسنامه والدین پاک کرد و تنها می توان اسم همسر را پاک کرد.

مدرک تایید مجرد بودن :

این گواهی در واقع به این معنی می باشد که صاحب شناسنامه سابقه ازدواج نداشته و یا ازدواج انجام شده سبب طلاق، انحلال نکاح، بذل و یا انقضا زمان در ازدواج قطع شده و همسرش نیز فوت شده باشد.

نحوه حذف نام همسر از شناسنامه

در این مطلب در رابطه با شرایط و نحوه حذف نام همسر از شناسنامه و قوانین مربوطه در این زمینه به بررسی پرداختیم که امیدواریم نهایت استفاده را از آن برده باشید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *