یکی از مسائلی که در زمینه رشد و سلامت کودکان نقش بسزایی دارد میزان خواب می باشد که باید متناسب با سن کودک و به مقدار نیاز باشد چرا که اگر الگوی خواب نامنظم و ناکافی باشد تاثیرات منفی و مخربی را به دنبال دارد. بدین منظور تصمیم داریم در این مطلب به جهت آشنایی و آگاهی شما عزیزان به بررسی میزان ساعت خواب برای کودکان و فواید خواب کافی بپردازیم.
ساعت خواب برای کودکان در سنین مختلف
همانطور که می دانید خواب قسمت وسیعی از زندگی افراد را شامل می شود به همین دلیل باید نوع و زمان خواب کاملا متناسب و کافی باشد. ساعت خواب برای کودکان نیز بر اساس شرایط سنی آن ها متفاوت بوده و مقدار آن بستگی به شخصیت و عوامل خاصی دارد. با توجه به این که اختلال در میزان خواب نوزاد در رشد و تکامل او تاثیر گذار بوده بنابراین باید دقت بیشتری در این زمینه داشت و همواره به آن رسیدگی نمود.
با توجه به این که کودکان در دوران مدرسه دچار تغییرات وسیعی در سطح زندگی خود می شوند در نتیجه میزان ساعت خواب آن ها باید به خوبی مدیریت شود و یک برنامه ریزی دقیق برای آن انجام گیرد چرا که اگر خواب آن ها به میزان لازم نباشد فعالیت های روزانه، میزان هوش و حتی رفتار و روابط آن ها دچار تغییرات منفی می شود. همچنین باید این نکته را در نظر داشت از آنجایی که خوابیدن جزء نیازهای اصلی و اولیه کودکان به شمار می آید در نتیجه تاثیر مستقیمی بر روی مغز آن ها دارد و در صورتی که کودکان در مراحل سنی مختلف خواب باکیفیت و منظمی نداشته باشند قطعا در آینده دچار مشکلات فراوانی خواهند شد. در ادامه بهترین مقدار خواب کودک در مراحل مختلف سنی را به طور کامل بیان کرده ایم.
سن نوزادی
تا زمان یک ماهگی که در واقع سن نوزادی به حساب می آید نوزادان تقریبا ۱۷ ساعت از شبانه روز را در خواب هستند. باید توجه داشته باشید که خواب نوزاد هیچ گونه الگوی خاصی ندارد و او تقریبا در هر دفعه خوابیدن از حدود چند دقیقه تا چندین ساعت را به صورت یکجا می خوابد. از جمله عللی که کودک خیلی زود از خواب بیدار می شود احتیاج به خوردن شیر برای پر کردن حجم معده است که والدین باید بدانند این مسئله اهمیت زیادی دارد.
یک ماهگی کودک
کودکان در این سن تقریبا نزدیک به ۱۷ ساعت می خوابند. در این محدوده سنی کودکان به طور معمول تفاوت میان شب و روز را تشخیص نمی دهند. کودک به طور احتمالی بیشترین مقدار خواب را در طی شب دارد ولی در طی روز نیز خواب زیادی دارد.
دو ماهگی کودک
در این سن کودک به طور متوسط تقریبا ۱۶ الی ۱۷ ساعت را در خواب می باشد. با وجود این که کودک مقداری هشیارتر بوده و روابط اجتماعی بیشتری دارد ولی اغلب کودکان در این محدوده سنی نیز در طی روز تا چهار سری یا حتی بیشتر به چرت زدن مشغول هستند.
سه ماهگی کودک
در این محدوده سنی نیز به طور معمول بچه ها تقریبا ۱۶ ساعت می خوابند. بعضی از کودکان ولی نه همه آن ها در این سن قادر هستند ۶ الی ۸ ساعت پشت سر هم در طول شب بخوابند و اغلب کودکان در طی روز سه دفعه چرت می زنند.
شش ماهگی کودک
بچه ها در این مرحله سنی تقریبا نزدیک به ۱۵ ساعت در خواب هستند که حدودا ۱۰ ساعت آن در طول شب می باشد. چرت هایی که در طول روز می زنند امکان دارد یک مرتبه در صبح و یک بار در بعدازظهر به حداقل برسد. اگر چه بعضی از آن ها هنوز هم در طی روز حدد ۳ الی ۴ مرتبه در حال چرت زدن هستند.
۹ ماهگی کودک
در این سن کودکان تقریبا نزدیک به ۱۴ الی ۱۵ ساعت می خوابند که تقریبا ۱۱ ساعت آن در طی شب می باشد. حدود ۷۰ الی ۷۰ درصد کودکان در این مرحله سنی در طی شب می خوابند. معنی خوابیدن در طی شب این است که کودک ۸ الی ۱۲ ساعت را بدون احتیاج به خوردن شیر بخوابد. کودک حدودا در طی روز دو مرتبه چرت کافی داشته که یکی در صبح و یکی در بعدازظهر می باشد. او امکان دارد که به خاطر استرس جدایی در هنگام به خواب رفتن و در خواب ماندن دچار مشکل شود.
۱۲ ماهگی کودک
در این سن کودک به طور معمول تقریبا ۱۴ ساعت در خواب بوده که حدودا ۱۱ ساعت این خواب در طول شب می باشد و نزدیک به دو سری در طی روز چرت می زند که زمان این چرت ها امکان دارد مقداری کم شود.
۱۸ ماهگی کودک
در این محدوده سنی بچه ها تقریبا ۱۳ الی ۱۴ ساعت در خواب هستند و اغلب آن ها در این مرحله سنی شب ها حدودا ۱۱ ساعت می خوابند. احتمالا در این سن چرت صبح کودک از الگوی خواب او کم شده باشد ولی مطمئنا تا چند سال دیگر چرت عصرگاهی را ادامه خواهد داد.
دوسالگی کودک
بچه ها در این سن به طور معمول حدود ۱۱ الی ۱۴ ساعت در خواب هستند و اغلب آن ها هنوز چرت بعدازظهر خود را دارند و شب ها ۱۰ الی ۱۲ ساعت می خوابند. کودک فعال شما در این سن امکان دارد که در رابطه با خوابیدن از خود مقاومت نشان دهد.
سه سالگی کودک
کودک در این مرحله سنی به طور معمول ۱۰ الی ۱۳ ساعت در خواب بوده و امکان دارد که هنوز چرت عصرگاهی را ادامه دهد ولی بعضی از آن ها در این مرحله سنی چرت روزانه خود را حذف می کنند. آن ها معمولا با مقدار خواب بیشتری در طی شب چرت زدن روزانه خود را جبران می کنند.
چهار تا پنج سالگی کودک
برخی از بچه ها در این مرحله سنی کل شب را حدود ۱۰ الی ۱۳ ساعت در خواب هستند در صورتی که برخی دیگر امکان دارد یک الی دو ساعت نیز در هنگام عصر به چرت زدن بپردازند. همینطور کودکانی که در مهدکودک نگهداری می شوند و یا روزی پر جنب و جوش را سپری می کنند امکان دارد که سریع خسته شده و خیلی زودتر از زمان ممکن به خواب بروند.
شش تا هشت سالگی کودک
در این محدوده سنی کودک قادر می باشد کل شب را تقریبا تا حدود ۹ الی ۱۲ ساعت بخوابد و امکان دارد در هنگام خواب خاطره ای از روزش را به شکل رویا ببیند. ترس ها و استرس های شبانگاهی برخی از کودکان نیز در این مرحله سنی آغاز شده که امکان دارد موجب ایجاد مشکل در خواب کودک شود.
مزایای خواب کافی برای کودکان :
به طور کلی خواب کافی بر روی عملکرد ذهنی و جسمی کودکان تاثیرات مهم و مستقیمی دارد. بچه هایی که سر ساعت مشخصی به تخت خواب می روند در مقایسه با بچه هایی که زمان خواب مناسبی ندارند از میزان هوش و قدرت یادگیری بیشتری برخوردار هستند. در ادامه به شرح مواردی از آن پرداخته ایم.
- بالا رفتن میزان یادگیری در طی روز
- داشتن برخورد و خلق و خوی خوب در طی روز
- رشد و تکامل نرمال و خوب
- مقاوم شدن دستگاه ایمنی
در مطلب ارائه شده شما عزیزان را با بهترین الگوی ساعت خواب برای کودکان و فواید خواب کافی آشنا کردیم که امیدواریم برایتان مفید و سودمند بوده باشد.
منبع : آرگا